top of page

Trimble Slate terepi kontroller
és Trimble R4 RTK GNSS vevő

Trimble R4 és Slate

Furcsának tűnhet legújabb cikkem címe, hiszen mai tesztalanyunk vezérlőjével nyit. Azt kell mondanom, noha ez szokatlan, ám nem véletlen.


Főhősünk ezúttal ugyanis inkább a Trimble Slate terepi kezelőegység lesz.

„Leánykori” nevén Juno T41-ként is szokás emlegetni, ám abban az esetben a platina csíkok helyett narancssárga csíkok díszítik.

Juno családként elsősorban a GIS piacot szolgálja ki, míg Slate fedőnéven geodéziai eszközök vezérlőjeként ismert. Természetesen a szerepek között teljes az átjárhatóság, ám Trimble Juno-ként rendelhető akár Android operációs rendszerrel.

Persze, aki olvasta korábbi, Spectra SP60 GNSS vevőről szóló cikkemet, annak sem lesz ismeretlen mai kontrollerünk kül- és belbecse: SpS-ként a színezés platina, a név pedig Juno.

Hangozzék el néhány szó a mai vevőnkről!


Az IP67-es besorolású Trimble R4 RTK GNSS fejezet a gyártó egy kifutóban lévő modellje.

Formavilágában az R6-t, színeiben 5800-as vonalat idézi.

Egy kiváló kis mérőrendszer, minden tud, amit egy hálózatos GNSS vevőtől elvárhatunk.

A Trimble egyetlen megkötést alkalmazott a korai R4-ek kapcsán: csak Slate vezérlővel hajlandó együtt dolgozni. Így míg a Slate bármihez rendelhető a gyártó világán belül, addig az R4-hez csak a Slate volt választható. Később ezt a furcsa belső piaci pozícionálást a gyártó, opcionális up-grade formájában feloldotta. Szerencsére…

A szoftveresen skálázható R4 egyébként 220 csatornás, NAVSTAR+GLONASS (+GALILEO+BeiDou), statikus rögzítéshez belső memóriával, külső szenzorokhoz NMEA kimenettel rendelkező vevő.

Az európai és kínai műholdrendszereket azért tettem zárójelbe, mert az általam tesztelt eszközben ugyan nem voltak aktiválva, ám maga a vevő képes ezen jelek vételére is.

Rendelhető GSM/GPRS vagy URH modemmel.

A fentieknek megfelelően, a vevő alján egy antennacsatlakozó, egy külső táp LEMO és egy klasszikus soros konnektor található. Ez utóbbihoz a gyártó egy null-modem kábelt is mellékel – ami nagyon hasznos tud lenni külső pl. egy vízmélység-mérő vagy egy talajradar valósidős pozícionálásához.


A cserélhető, 2.600mAh-s akkut szintén, a Trimble-től megszokott módon alulról, tartójával együtt pattintjuk a helyére.
Ami a vevő kezelőfelületét illeti, a tervezők nem komplikálták túl: a homlokpanelen mindössze egy bekapcsoló gomb és három, többszínű információs LED kapott helyet.

Fordítsuk hát inkább vigyázó tekintetünket a terepi vezérlőre!
A Trimble Slate egy igazi terepi videó játék felnőtteknek. Már fogásra is érződik, hogy van benne anyag és hogy bírja a gyűrődést! Törhetetlen(nek tűnő) gorilla-glass kijelzője nagy fényerejű, ráadásul kapacitív, ami azt jelenti, hogy nem a kopogtatós, hanem a tapogatós fajta! A gyártó elegáns gumibogyó végű, fém stylust mellékel a kezeléshez.

 

A Slate/Juno belül sem kispályás: 1GHz-es proci, 516 Mb memória és 16 Gb SSD segíti a gyors munkavégzést. Ez tovább tuningolható akár 32Gb-os microSD kártyával.

Természetesen, fellelhető benne egy 3.75G-s modem, ami egy hálózatos R4-es vevő esetén mindjárt két-SIM kártyássá teszi mérőrendszert.


Tartalmaz 8Mp-es, vakus kamerát. Integrált GPS-ének belső antennája mellé, akár külsőt is csatlakoztathatunk, illetve belső műholdvevője lehetővé teszi geotag-elt fényképek készítését.

Telepítve van egy alapértelmezett GPS szoftver is, de lévén Windows Mobile 6.5 operációs rendszerről beszélünk, mindenki találhat magának egyéb navigációs alkalmazást hozzá.


Van benne elektronikus iránytű, mely kalibrálását követően kiváló segítséget nyújt kitűzéskor.  

A vezérlő környezettűrése is nagyszerű. Egyrészt IP68, másrészt a -30ᵒC - +60ᵒC közötti működési hőmérséklet tartomány is figyelemre méltó.  

 

Kábel nélküli kapcsolatokból Bluetooth és WiFi is rendelkezésre áll.
Sajnos, azt kell mondanom, a Trimble Slate Achillesz- sarka inkább a kábeles oldala. Egyetlen konnektorral rendelkezik, az alján. Ezen keresztül oldja meg a kábeles adatátvitelt és a belső akku töltését is.

Sajnos, ez nem egy átlagos, kommersz csatlakozó, hanem egy kissé spécibb megoldás (USB<->8 tűs soros). Éppen ezért nem tanácsos elhagyni a kábelt, vagy a 300 km-re lévő irodában felejteni!

Ami viszont egy igazán, innovatív megoldás, az az un.  Juice Pack. Ez egy olyan töltő bölcső, ami külső akkumulátorként is szolgál…vagy épp’ fordítva. Ugyanaz a csatlakozója, mint a Slate-nek, így töltéskor csak bele kell pattintani a vezérlőt.

A Juice Pack szépen feltölti a Slate 3.300mAh-s és a saját 2.000mAh-s akkuját is.

Ahogy a Trimble-től megszokhattuk, ennek a külső akkunak is lekérdezhető a töltöttségi szintje: egy ellenőrző gomb benyomásával LED soron szemlélhetjük.
Természetesen, a botra rögzítő bilincs úgy van kialakítva, hogy a Slate kényelmesen és biztonságosan elférjen Juice Pack-kel vagy anélkül benne. Így ha valaki később „rendelné után” ezt az ügyes külső akku/töltő kombót, a bilincsét nem kell újra cserélnie.

Node, méregessünk egy sort a Trimble R4+Slate műszerkonfigurációval!

 

A kezelőszoftver a Trimble Access. Ízléses, jól áttekinthető profi terepi alkalmazás, mely hangüzenetekkel is segíti a felhasználó munkáját. A nagy sebességű Slate, fénymérővel támogatott, kontrasztos kijelzőjén minden szépen szemlélhető.
Mivel az eszközt a Geotools Europe GNSS Kft. bocsátotta rendelkezésemre, evidens volt, hogy a GeoNET hálózatról töltsem le az RTK korrekciókat. Kipróbáltam a „single base”-t (BUDA mountpoint), illetve teszteltem a VRS szolgáltatást.
Nagy meglepetések nem értek: a Trimble kombó, jó lefedettségű mobilnet környezetben, átlagos kertvárosi kilátással az égboltra, kettős konstelláció követéssel, szépen tette a dolgát.

A lefordítással kikényszerített újrainicializálások közül a leggyorsabb 6, a leglassabb 13 másodperc volt.

Néhány hónapos újdonság, hogy a munkaterület tulajdonságainál, mint koordinátarendszer kiválasztható a VITEL2014.

Eddig a Trimble világban EOV koordináta saját site kalibrációból, utólagos WGS->EOV átszámításból (vö.: EHT), vagy az (ex)FÖMI által korrekciókban közölt, RTCM alapú VITEL szolgáltatásból származott.

Lényegében ezzel a húzással a Trimble felhasználók is függetlenedhetnek az állami GNSSNET.hu-tól.

Persze, kötögettem, osztogattam fel vonalakat, tűzögettem ki bemért pontokat. Elegáns megoldás, hogy közvetlenül az Access-ben magyar nyelvű, HTML formátumú kitűzési jegyzőkönyvet generálhatunk, mely akár azonnal továbbküldhető pl. e-mailen.

 

Mit lehetne még elmondani a ma bemutatott mérőrendszerről? Sok mindent! Maga a Trimble Access megtöltene egy vaskosabb szakdolgozatot! Magának a Trimble márkának elfogult dicséretét pedig nem ragoznám tovább.
Noha az R4 vevő ki fog futni, a Slate marad!

Sebességével, terepállóságával még jó ideig modern és nagyon jó napszámosa lehet mind a Trimble, mind a Spectra GNSS vevőknek.

 

Végezetül ezúton szeretném megköszönni Nagy Géza Úrnak és a Geotools Europe GNSS Kft.-nek a lehetőséget a Trimble R4 és Slate kipróbálására.
 

Legvégére pedig beszúrnék még egy gondolatot, szakmatörténeti sztoriként! Minap nézegettem régi prezentációimat. Egyikben találtam egy érdekes adatot: a Geotools Europe GNSS Kft. jogelődje, a Geotrade Kft.

1987-ben kezdte meg geodéziai műszerek forgalmazását kis hazánkban.

Akár honnan számolom, azért annak idén 30 éve! Egy emberöltő… Elgondolkodtató, nem de?
Mindenesetre ezúton is gratula Nagy Géza Úrnak!

Képgaléria:

bottom of page