Stonex R2W-2 PLUS 500 geodéziai mérőállomás

Akik rendszeresen olvassák az honlapom, már ismerik a Stonex R2 mérőállomás családot.


Az első R2 széria még erős fajtajelleget mutatott a régebbi Leica TPS800-as modellel – úgy kinézetben, mint szoftverezettségben.
 

Ezt a PLUS-os kivitel követte, már saját gyári design-nal és szoftverezettséggel. Hogy a váltás mennyire tett jót a műszerszériának, az igazán a napi szintű felhasználók tudnák megítélni. Kétségtelen, hogy mindkét darabnál ügyesen megoldott volt az adatátvitel és a külső média használat: az USB kiolvasás és az SD kártya igazán gyorssá tette a munkavégzést. 

Tudom, hogy a terepen az egyszerűség a legfontosabb, azonban azt kell mondanom, az okos telefonok, mini laptopok, tabletek és színes-szélesvásznú GNSS vezérlők világában, óhatatlanul elvárható lehet a mérőállomásoknál is a grafikus érintőképernyő.

 

Ez idáig, minden gyártónál, a felsőkategóriás eszközök kiváltsága volt: a kis befektetésű műszerek általában dot-mátrix kijelzősek, csökkentett funkcionalitású szoftverrel, médiakezeléssel…csak hogy a vékonyabb bukszájú felhasználó érezze, hol a helye.

Éppen ezért tartom szenzációsnak a nemrég megjelent Stonex R2W műszercsaládot – szinte kikacsint a kispénzű piaci szegmens felé: lám kis befektetést igénylő eszközhöz is járhat a bőrülés és az osztott klíma. Jaajj, ne tessék komolyan venni az előbbieket – ez amolyan autós hasonlat volt ám!

 

No, de nézzük át ennek a cikknek az alanyát: a Stonex R2W-2 PLUS 500 mérőállomás.

 

A kódszerű megnevezésben az „R2 PLUS” a családot jelöli, a „W” a Windows-os felületre, a „2” a 2”-re, az „500” pedig az 500 méteres prizma nélküli távmérésre utal. Ebben a szériában ugyanilyen kondíciókkal 5”-es tag is elérhető.

 

A műszer nem egészen 6 kilós, kifejezetten kicsi dobozban érkezett, a szokásos kegyszerekkel: 2 db akku, 1 db hálózati akkutöltő (ennek töltőcsúcsát közvetlen az akkuba kell dugni, így egyszerre csak egy akku tölthető) és 1db USB adatkábel.

 

Nézzük a fizikai jellemzőket:

 

A műszer távcsövének szabad optikai átmérője 45 mm.
A legnépszerűbb közösségi oldal egyik szakmai csoportjában elhangzott, hogy sokban hasonlít ez a műszer a Leica 1200-as szériájára. Nos, ez a nagy optikai méret inkább a Topcon műszerekre jellemző a szabadpiacon. De hagyjuk a számháborút, a távcső képének megítélése szubjektív: szerintem elég jó fényerővel bír.

A szálkereszt egyébként sejtelmes zöld fénnyel, több fokozatban megvilágítható.

 

A Stonex R2 vonalat követve, ez az új műszer is kétoldali tasztatúrával és teljes, alfanumerikus billentyűzettel rendelkezik.

Ez utóbbi megvilágításának kitalálása az őrületbe kergetett --- de erről majd a szoftvereknél mesélek. A pontraállást lézervetítő segíti, szintén állítható fényintenzitással.

 

Az adatátvitel történhet USB kábelen keresztül, illetve Pendrive-val. Én ez utóbbit 8 Gb-os kapacitásúval próbáltam s a rendszer gond nélkül kezelte. Emellett van rajta egy 6-pines lemo csatlakozó, de lévén nincs hozzá madzag a csomagban, feltételezem, szervizfunkciókat szolgál. 

 

Miután belemásztam kicsit a műszer Windows CE oprendszerébe, választ kaptam a belső memóriára is: 2 Gb (persze, ez később kiderült a gyári brossúrából is). Opcionálisan kitűzőfénnyel is rendelhető, illetve Bluetooth-os modell is elérhető, de én ez utóbbit már kicsit túlzásnak érezném.  

 

Az akkumulátorok elég szépen muzsikáltak, egy darabbal, egy töltéssel kb. 7 és fél órát tudtam mérni, úgy hogy kizárólag prizma nélküli módban végeztem méréseket.

 

A műszer kötőcsavaros, az irányítása első távcsőállásban jobb kézre esik. 

Jah, még annyit a mérőállomásnak szürke-kék színe van, a távcső mindkét oldalába pedig szép nagy Stonex logó van marva, saját anyagából, ahogy az már a korábbi PLUS-os szériánál megjelent. 

 

Ennyit a fizikai jellemzőkről, fussunk neki szoftveresen is, kapcsoljuk be!

 

Néhány másodperig a szép kék Stonex logó látszik, majd ha nagyon csálén áll a műszer, feltűnik az elektronikus libella képe – állítsuk be, vagy kapcsoljuk ki a kompenzátort!

Utána, lényegében a Windows desktop nem is jelenik meg a felhasználó szeme előtt (hacsak nem fegyelmezetlen s nem kezd el a billentyűzettel piszkálódni – mint én tettem), hanem egy olyan platform jön be, melyen geodéziai parancsikonok vannak: a telepített 3rd party szoftverek, egy ”INST Setup” (a műszer jelszóval védett, mély szerviz beállításai) és a „BSC Measure” (mely egyfajta alap teodolit/mérőállomás mód). ///A Topconnál ezt pl. Standard Measurement „előtelepített” szoftvernek hívták. ///

 

Kezdjük ezzel, mert az itt beállított paraméterek hatással vannak a vezérlőszoftverrel végrehajtott mérésekre! Persze, itt is lehet méregetni szöget, távot, egyéb, abszolút alapszolgáltatásokat elérni – csak hát minek?

Mint írtam, őrületbe kergetett az, hogy hol tudom ki-bekapcsolni a billentyűzet világítását: nos, kérem itt! Sőt, itt lehet bekapcsolni a képernyő fénymérőjét, illetve kikapcsolni a második képernyőt/tasztatúrát is, hogy ne fogyasszon feleslegesen! 

A mérőállomás bármilyen un. 3rd party szoftverrel rendelhető. A hozzám került darab Field Genius szoftverrel érkezett, de demó módban a SurvCE is futott rajta.

 

Álljunk meg egy szóra! Emlékszünk még a Field Genius vezérlő szoftverre? A Leica Easy Surveyor és a Prexiso GNSS vevőnél találkoztunk vele. A MicroSurvey cég fejleszti, mely a Hexagon csoport tagja.

 

Indítsuk el most ezt is! Persze, itt is megjelenik az elektronyos buborék – melynek érzékenysége jópofa módon állítható, legördülő menüből. 

 

Természetesen, nem fogom végigmesélni az összes lépést, inkább egy általános benyomást közölnék a tisztelt olvasótáborral! 

 

A mérést segítő beállítások/funkciók mindig mindenhonnan elérhetők a * (csillag) gombbal. A műszer a rá ható környezeti hatásokat magától figyeli, azaz maga méri a hőmérsékleti és légnyomás adatokat. Így ha rábízzuk, magától szolgáltatja a PPM információkat.

 

Szellemes megoldás, hogy egy adott JOB-hoz simán hozzá lehet tenni más JOB nyers fájlját, annak minden adatával.

Ez igaz a kódlistákra is.

Ami szintén nagyon szimpatikus a FG-nál, hogy tényleg testre szabható a megjelenítés. A kijelző felbontása nagyon jó, így rengeteg információ megjeleníthető rajta. Ám a betűméret, az egyes mezők méretének változtatásával mindenki olyan display-t állít be, ami a terepen a legkomfortosabb a Számára.

 

A képernyők gusztusosak, jól áttekinthetők – a térképi műveletek kifejezetten izgalmasak, jó interaktivitás jellemzi őket.

Személy szerint kicsit elbénáztam a zoom-műveletekkel és mivel elvből nem olvasom el a kézikönyvet (ami egyébként a felhasználók 90%-ra igaz), eltartott egy ideig, míg felfedeztem a nyílbillentyűk használatában rejlő lehetőségeket.

 

Végigjátszottam a szokásos tesztfolyamatot helyi rendszerben (első körben fiktív tájékozás adott ponton, majd felmérés, ezt követően szabadálláspont meghatározása ezekre a pontokra) és természetesen fillére visszakaptam az eredeti álláspontot.

 

Tesztelgettem a prizma nélküli távmérés határait. Helyi környezetben és beépítettség mellett valamivel több, mint 485 métert tudtam kicsiholni a mérőállomásból. A távmérés sebessége egyébként kifejezetten gyors.

 

Na, ami tény, hogy nekem a kitűzést erőteljesen szoknom kellett! A FG esetében koábban, a GPS-nél is így voltam már ezzel…de el kell ismernem, itt, a mérőállomás mögött állva kevésbé volt zavaró, mint ott.

Kidolgozva egy kis saját kitűzési folyamatot és módszert, már 3-4 pont után is flottul ment!

 

Nagy előnynek látom ennél a műszernél a ki-beolvasás egyszerűségét. Túl a belső memória és Pendive egyértelmű alkalmazhatósága mellett, a felhasználó tud ASCII/DXF/Shape-t kezelgetni, persze ezeket a Stonex féle „fieldbook” formátummal kiegészítve.

Ami tündéri még az adatkezelésben, az a nyers fájl egyszerűsége: lényegében a Geoprofi formátum áttekinthetőségét idézi. Ha valaki ilyesmit akar feldolgozni, értelmezni, minden irodai szoftver nélkül, egy sima TXT-ben is átlátja a mérési adatokat.    

A műszer egyébként Advanced módban rendelkezik Road modullal, így elég komoly feladatok és geometriák megoldására is alkalmas.

 

Mit lehet elmondani összefoglalásként? 

 

A Stonex R2W-2 PLUS 500 geodéziai mérőállomás kb. 2 millió forintért elhozza a kispénzű felhasználóknak is 2”-es megbízhatóságot, a profi színes-szélesvásznú, grafikus lehetőségeket, a középhatótávú prizma nélküli távmérést egy ügyes médiakezeléssel és Road modullal.

FRISSÍTÉS!

A Stonex R2W-2 PLUS 500 geodéziai mérőállomás 2016 év végén új dizájnnal jelent meg. Egyrészt végtelenített paránycsavarokat kapott, másrészt jobb műszeroszlopára egy mérés indító gombbal egészült ki. Így a felhasználónak nem kell elvennie szemét az okulárról méréskor/rögzítéskor! 

 

Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget Székely Balázs úrnak, a Geotools Kft. ügyvezetőjének, hogy tesztelhettem az általuk forgalmazott, geodéziai mérőállomást!

 

Képgaléria (a galéria alján, a "További Képek"- re kattintva további képek érhetők el!):

A védőkupak levétele segíti a mérést
A védőkupak levétele segíti a mérést
press to zoom
Műszermagasság mérés
Műszermagasság mérés
press to zoom
Akkumulátor
Akkumulátor
press to zoom
Saját, belső szoftver (BSC Measure)
Saját, belső szoftver (BSC Measure)
press to zoom
Szabadálláspont számítás (FG)
Szabadálláspont számítás (FG)
press to zoom
Lehetőség meredek irányzásra
Lehetőség meredek irányzásra
press to zoom
Babi újra tesztel
Babi újra tesztel
press to zoom
Térképrajzolás Field Genius-szal
Térképrajzolás Field Genius-szal
press to zoom
Felmérés
Felmérés
press to zoom