top of page

Stonex S9i RTK GNSS vevő

Stonex S9i GNSS

Mikor 2011-ben elindítottam a GPS-t akarok! című weboldalt, az első tesztalany a
Stonex S9 RTK GNSS vevő volt.

 

Most, némi nosztalgiával újraolvasva a cikket, szembetűnik, hogy a nagy bummok mellett, mennyi minden apróság is képes fejlődni egy-egy gyártónál röpke 6 év alatt.

 

Persze, az S9, mely a Stonex sikerszériája volt, azóta megért néhány ráncfelvarrást, immár a III. generációnál jár és a GETAC vezérlő helyét is régen felváltotta a gyártó saját kontrollercsaládja.

Több olvasó is kérdezte, miért nem írok egy külön cikket a Stonex S9III Plus-ról, hiszen főállásomban nap-mint-nap oktatom, supportálom, használom.

Szóval becsszóra neki akartam durálni magam, mikor az S9 család legfrissebb tagja került a kezembe:
az S9i pedig tartogat olyan markáns újdonságokat, hogy kiérdemeljen egy külön cikket.

A rossznyelvek szerint, a Stonex hamarosan nyugdíjba küldi az S9 valamennyi generációját (nem értve bele a külcsínyre azonos, belül kissé visszavett S8-t is), és csak az „i” – intelligens marad és képviseli a szériát.

Így aztán búcsút mondhatunk a klasszikus bili-formáknak.

Miért írom ezt? Mert az Stonex S9i már egy kisebb, modernebb külsővel robbant be a piacra.


De milyen is ez a modern külső?

Tetszetős…- persze ez szubjektív. Jó fogású, robosztus energiabombának tűnik. Az előlapon nem a megszokott LED-ek, hanem háttér-világított piktogramok adják tudtunkra a legfontosabb információkat.

Egy kissé visítós női hang a vevő aljában elhelyezett hangszóróból be is mondja a GNSS fej állapotát.

Egyébként a Stonex S9i mindent tud, amit a Stonex S9III Plus: 220 csatornán élvezhetjük a NAVSTAR+GLONASS+GALILEO+COMPASS/Beidou műsorokat, adatátviteli egységként (igény szerint) tartalmaz RX/TX URH és a „GPRS” modemeket, (ez utóbbiból UTMS/HSPA+ képest gyömöszölt bele a gyártó), rendelkezik nagyméretű, bővíthető belső memóriával.


Csatlakozói is azonosak, így bázis kialakításkor meghajtható külső telepről, illetve NMEA mondatokat képes kiküldeni bármilyen külső eszközre, soros kábelen.
Ezt én speciel az S9III Plus vevőnél is nagyon szeretem: a külső akku egész napra biztosítja az URH/Statikus bázis mérést leállás nélkül, az NMEA Out-ot pedig nem egyszer használtam már együtt talajradar, szonár, 3D-szkenner rendszerek folyamatos pozícionálására. (Az utóbbihoz a gyártó spéci Y-kábelt mellékel a műszerkonfiguráció új típusú, aprócska hordládájában!)

Persze, az S9i új dizájnja nem csak a méretben és a kék feliratok elhelyezésében érhető tetten.

Nagyon ügyes megoldásként, a vevő nem egy, hanem két akkumulátorkamrával rendelkezik. Így terepen a vevő kikapcsolása nélkül is módunkban áll telepet cserélni (vö.: egész napos bázis-mód).
Az egyenként 3400MAh-s akkuk töltöttségi szintje egy LED sorról leolvasható, a teszter gomb benyomását követően. Ha két akkut teszünk a fejezetbe, akkor akár 10-12 órás folyamatos hálózatos RTK-zásra számíthatunk.  
A megerősített zsanérú telepfedelek mögött találjuk a SIM,- , illetve microSD kártya foglalatokat. Szerencsére cseréjük nem igényel csavarhúzózást – ám SIM kártyából csak a micro változat helyezhető be. Ez azt jelenti, hogy a normálméretű SIM foglalatból ki kell pattintani a belét.  

Lévén a csatlakozók a műszer alján vannak, üzemszerűen az adatátviteli modemek antennái lefelé állnak. A csatlakozók lezárói pedig végre nem „köröm/körömágy letépős-csavaros” megoldásúak, hanem simán csak le kell húzni őket.

Menjünk tovább!
Újdonság az S9 családban (az S10-nél már láttunk ilyet), hogy a fix IP címmel bíró fejezet bármilyen WiFi képes és internet böngészővel rendelkező külső eszközzel megszólítható. A WebUI lehetővé teszi számunkra, hogy operációs rendszertől függetlenül, mint egy honlapot lapozgatva barangoljunk az S9i „agyában”.

 

No, azért a lelkes Android és okostelefon rajongó földmérők még nem kezdjék ropogtatni az ujjukat! Ez a megoldás a műszer konfigurálására, lekérdezésére, illetve statikus mérés végrehajtására alkalmas. Tehát nem szolgál RTK mérésre, rögzítésére. (A fejezet operációs rendszere LINUX, így aki ilyen irányú, komoly fejlesztésekre vállalkozna, annak a Stonex akár ki is adhatja az SDK-t.)

A fentieknek megfelelően, kiváltandó az S9 generációkhoz eddig használt Stonex Assistant irodai szoftvert, kábel nélküli módon, kedvünkre konfigurálhatjuk az S9i-t telefonunkról, vagy hajthatunk vele végre statikus rögzítést úgy is, ha a terepi vezérlőnk, laptopunk, adatkábelünk (nem kívánt rész törlendő) otthon maradt.

Az S9 újdonságoknak ezzel sincs vége!
Az „i”- intelligens széria már tartalmaz dőlésérzékelőt és elektronikus libellát!

Persze, a gyártó azért ravasz volt s piacpozícionálási szempontokra hallgatva, a kompenzálási opciót kivette belőle – azt meghagyta az S10 zászlóshajó privilégiumának.
Ennek megfelelően, ha bekapcsoljuk az IMU-t, mérés közben látjuk az elektronikus bugyborékot a terepi vezérlő kijelzőjén. Ám ugyanúgy középre kell hozni, mint a boton található, hagyományosat, hiszen a műszer csak megmutatja, de matematikailag nem fogja kompenzálni az antennarúd dőlését.   

Ezzel az gondolattal, át is térhetünk a vezérlő és kezelőszoftver témakörére.
A terepi alkalmazás továbbra is a már bevált SurvCE – azzal az aprócska kiegészítéssel, hogy kezeli a fent említett dőlésérzékelőt és e-libellát.


Én őszintén remélem, hogy a Stonex hamarosan kirukkol a saját fejlesztésű CUBE programmal (is).

Amit korábban láttam, az nagyon tetszett, csak hát be kéne végre fejezni srácok!!!

(Na, jó! Annyit elárulhatok a téma kapcsán, hogy belenézve a varázsgömbömbe, már láttam ezt-azt, amiről nagyon hamarosan újabb cikkben mesélek majd.)

Megújult terepi vezérlőről is beszámolhatok az S9i kapcsán.

Sajnos, a GPS-t akarok!-ról valahogy lemaradt a Stonex S4H kontroller bemutatása. Pedig az elmúlt néhány évben nagyszerűen szolgálta a Stonex felhasználókat – nem csak a geodétákat vezérlőként, de a térinformatikusokat is GPS terepi adatgyűjtőként.

Lám, mire meg írnék róla, lehet, hogy nyugdíjba megy!

Tehát itt az új változat: a Stonex S4II.
Külalakra – nekem ergonomikusabbnak tűnik, mint elődje.

Külső portjai maradtak: soros, USB, vezeték nélküli kapcsolatai is azonosak az elődjével: WiFi, BT. Megduplázódott belső memóriája (8 Gb) tuningolható microSD-vel, ám SIM kártyából 3.5G modeme az S9i-hez hasonlóan, csak a microSIM-et eszi meg.

Úgy tűnik, a gyártónál a prioritást a beépített műholdvevő és antenna jelentős felhúzása jelentette frissítéskor: a korábbi 50 csatornás GPS helyett, az S4II esetében már 72 csatornás 1-frekis NAVSTAR+GLONASS+GALILEO+COMPASS kézi eszközről beszélünk!

Meggyőződésem, hogy a Stonex ezzel a termékkel egyszerre célozta meg a „Survey” és a „GIS” piacot.

Ami igazán szimpatikus, hogy a S4II terepi vezérlő és a S9i fejezet azonos akkumulátorokat használ, így töltésük, az intelligens töltőben, egyszerre valósulhat meg.

A vezérlő egy elemmel kb. 12 órát ketyeg el, ami szinkronban van a GNSS vevő dupla akkus üzemidejével.
 
Ügyes processzorhasználat optimalizálással nőtt a vezérlő és így az egész műszerkonfiguráció kezelési sebessége is, erről egy jó barátom számolt be, aki napi szinten, gyakorlatban használ ilyen műszerkombót.

 

Röpke műszertesztem során a Stonex S9i + S4II mérőrendszerről abszolút pozitív kép alakult ki bennem. Valóban gyors, teszi a dolgát.

A SurvCE kicsit megtréfált, mivel két külön konfigurációs menüben kell beállítani az e-libellát, illetve megjeleníttetni annak e-buborékát a mérési kijelzőn. Persze, ismerve a szoftvert, gyorsan túllendültem a problémán.

Magát az elektronikus buborékot bizony szokni kellett, mivel kissé izgágának tűnik a hagyományoshoz képest.

Az S9i műszerkonfigurációt a Geotools Europe GNSS Kft. által üzemeltetett GeoNET CORS-ról érkező egy-bázisos (b.: ~7.2 km), illetve VRS korrekciókkal, az Általuk biztosított fix IP címes Vodafone alapú SIM kártyával tesztelgettem.

Fővárosi környezetben viszonylag kis kitakarás mellett, kiváló mobilnetes lefedettséggel túl nagy hálózati és egyéb problémákkal nem kellett szembenéznem.

Az antenna lefordításával fizikailag kikényszerített újrainicializálások ideje, nem haladta meg a 6-9 másodpercet.

Összességében mit lehet elmondani a Stonex S9i és S4II műszerkombóról?

Érezhető, hogy egyfajta mérföldkő a gyártó életében, az S9i ugyanis már teljes egészében a Stonex saját fejlesztése. Elbabázgattak vele, hogy jól sikerüljön, mind hardveres, mind szoftveres oldalon.


Ugyan sima, kis súlyú hálózatos vevőnek is kiváló, ám ha valaki még ennél is többre vágyik, pl. URH rádiós flottában gondolkodik, statikusan sokszor határoz meg pontot, vagy alkalmaz külső eszközöket, ahol jól jön az NMEA kimenet (pl.: szonár), annak mindenképpen jó közép-hosszú távú választás lehet a Stonex S9i.

Kiépítése szerint a 2 millás határt karcolgatja, ami viszont meglehetősen jó ár egy ilyen felszereltségű mérőrendszerért.

(A forgalmazó kiegészítő megjegyzése:

Megjelent és a Geotools Europe GNSS Kft. honlapjáról díjmentesen letölthető a "Stonex CUBE-A" terepi vezérlőszoftver.  Ennek használatával a felhasználó bármilyen Bluetooth kapcsolattal rendelkező Androidos operációs rendszerű eszközről /é.: telefon/tablet.../ vezérelheti az S9i fejezetet, azzal RTK módban bemérhet, kitűzhet, egyszerű COGO műveleteket végezhet. Így ha történetesen otthon marad az S4HII vagy annak akkuja, egy egyszerű telefon használatával sem megy veszendőbe a terepi mérnöknap!)

Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget Székely Balázs Úrnak, a Geotools Europe GNSS Kft. ügyvezetőjének, hogy tesztelhettem az általuk forgalmazott GNSS eszközt!

Képgaléria:

bottom of page