top of page

Stonex S500 GNSS vevő

Stonex S500

Figyelem!
Spoiler Alert!

Mai cikkünk alanya nem geodéziai megoldásokra kitenyésztett eszköz!
Történt, hogy a környéken járva, betértem a Szőnyi útra, ahol Nagy Géza Úr minden további nélkül egy neszeszer méretű táskát nyomott a kezembe, azzal, hogy „próbáld ki ezt a kis GIS cuccot, aztán eldöntöd, akarsz-e belőle cikket írni.”

Én meg jól kipróbáltam s úgy gondolom, annyira jópofa megoldás, hogy mindenképpen helyet érdemel a „GPS-t akarok!” digitális hasábjain.

 

Szóval jöjjön a Stonex S500 sztori!

A S500 nem számít már újdonságnak az olasz gyár portfóliójában, sőt szerintem talán már két éve is van, hogy először megjelent a GIS szegmensben.

Geodétaként azonban hajlamosak vagyunk elfelejtkezni arról, hogy vannak szakágak, ahol nem a centiméteres megbízhatóság, nomeg a vevő dőlésérzékelés módja körül forog a Világ, s bizony van ahol elég a szub-méter, sőt akár a méteres pozíció.

Nos, ezt az aprócska műszert pontosan oda találták ki.

Kinyitva a puhafalú hordtáskát, annak kb. felét elfoglaló rekeszben bújt meg az S500.

Tényleg tenyérnyi kis eszköz, igaz ennek ellenére zömök és törhetetlen érzetet kelt.
Maga a cucc mindössze 14 cm x 8 cm x 3 cm, tömege pedig 350 gramm.

Az IP67 besorolású házazást, keskenyebbik oldalát körbe végig gumiborítás védi.


Homlokpanelén – ha beszélhetünk nála ilyesmiről – egyetlen bekapcsoló gomb, illetve négy színes LED (BT/WiFi kapcsolat; Korrekcióvétel; Műholdak; Akkuállapot) található.
Az oldalán a gumifül alatt egy C-típusú USB konnektor foglal helyet. Itt történhet a madzagos adatátvitel, illetve itt tölthető a belső akkumulátor, ami a maga 6.000mAh-val RTK módban is kb. 8 órát elketyeg.
Az aprócska vevő alján pedig egy SIM kártya slot-tot lelünk a 4G-s adatátvitelhez.


Kívülről körbe is értünk! 

Nézzük meg most a belső értékeit!
Integrált L1 GPS+GLO+BDS+GAL+SBAS vevő és antenna, jelvétel 432 csatornán.
8 GB-os belső memória, 512 MB RAM.
A vevő WEB UI-ja a gyártónál megszokott módon, bármilyen WiFi képes és internetböngészővel rendelkező okos eszközzel megszólítható.

Természetesen ellátták Bluetooth-szal is, így a vezérlővel (amennyibe használunk hozzá) kábel nélküli módon csatlakozik.
 

A fentiekben már említett LTE modem meglétéből kiviláglik, hogy ez az eszköz NTRIP kliensként alkalmas 1-frekvenciás RTK mérésre. Persze, ez sem új keletű dolog.

Ugyanakkor korábban egy GIS vevőnél simán előfordulhatott, hogy noha „értette” volna a GLONASS-t, illetve korrekcióit, ám a CORS olyan korai RTCM-t szolgáltatott, amely az orosz műholdrendszerre nem tartalmazott javítást. Így hiába volt GLONASS képes a műszer, csak GPS-re tudott megoldást adni.
A másik probléma, ami szintén előfordulhatott, hogy ha egy CORS a GIS felhasználóknak már csak olyan, magasabb verziójú RTCM-et adott, amit a vevő „nem értett”, a valós idejű differenciális észlelés egyáltalán nem tudott megvalósulni.

Visszazökkenve a múltidézésből, szerencsére a Stonex S500-nál ez a probléma nem áll fenn. Az RTK korrekciók közül ugyanis tudja az RTCM2.*-t, RTCM3*-t, valamint a CMR-t is. Így aztán hazánkban jelenleg elérhető valamennyi CORS szolgáltató, valamennyi műholdrendszerre adott korrekcióit fel tudja használni az RTK észleléskor.
Egyértelmű, hogy én a műszerteszthez a Geotools Europe GNSS Kft. GeoNET-jéről, az RTCM3-t alkalmaztam.

Magát a műszert a gyártó tényleg a GIS világba szánja. Ez abból is látszik, hogy olyan speciális tokkal is elérhető, amit a felhasználó az övére csíptethet, felkarjára vagy éppen a munkavédelmi sisakjára erősíthet
(lm.: Képgaléria).

Persze, ez egy geodétának meglehetősen szokatlan. Talán a mi megnyugtatásunkra, a vevő aljára egy 5/8”-os anya adapter rögzíthető, amibe aztán antenna rudat tekerhetünk. A hozzá tartozó terepi vezérlővel már egészen, szívünknek kedves rover kinézetet ölt.

Esetemben a kezelőegységet az UT30 terepi tablet, valamint a CUBE-A Android alkalmazás kombó alkotta.
 

Egyébként, ha valaki saját telefonján, táblagépén meglévő vezérlőprogramjával szeretné használni az S500-at, arra is megvan lehetősége, a gyártó CUBE-Connector „rétegszoftverének” alkalmazásával.

Tehát a vezérlés nem volt ismeretlen, ez az összeállítás a korábbi cikkeimben (pl.: Stonex S990A) már feltűnt.
Az UT30 igazi nagyképernyős élményt biztosít, Android operációs rendszerének köszönhetően a CUBE-A minden parancsot szinte válaszidő nélkül teljesít.

Mivel a CUBE-A azonos, maga a vezérlés is teljesen egyezik a geodéziai észlelésekben megszokottakkal: mérés, kitűzés, térképrajzolás, fotódokumentáció, COGO, stb. természetesen ugyanaz.


A technológiából adódóan egyedül az inicializálási idő nyúlik el.

A HRMS/VRMS küszöböket 30 cm-ben határoztam meg. Ezek elérése többszöri lefordítást követően sem haladta meg az 5 percet. Természetesen, ez még nem a FIX megoldás volt.

Arra az S500 vevőnél, 7.3 km-es bázishosszon, NAVSTAR+GLONASS jelvétellel általában 12, 14 percet, illetve maximálisan 16 percet kellett várnom.

Más módszerrel meghatározott kontrollpontom nem lévén, ugyanazt a pontot mértem, illetve tűztem vissza újrainicializálásokat követően. A pozíciókban mindössze 2-3 cm-es eltéréseket tapasztaltam.

Méregettem vele jó pár pontot, jelvesztés nem volt, illetve őrült nagy pozíció elugrást, ami arra utalt volna, hogy nagyot hibázott volna a mérőrendszer, nem tapasztaltam.

Összességében nagyon jópofa kis mütyűr, olyan könnyű, hogy úgy éreztem nincs is semmi a bot tetején.

Ám ahogy már arra legelején utaltam, az S500 nem geodéziai célú vevő.
Ezt személy szerint nagyon sajnálom, hiszen egy ízléses, robosztus, mégis aprócska házba bele van sűrítve minden, ami egy jó kis hálózatos RTK cucchoz kellhet.


Szinte biztos vagyok benne, hogy a gyártó pusztán piacpozícionálási célokból nem pakolja meg a második frekvencia lehetőségével…pedig ha megtenné, egy unikális „GNSS-mouse”-szal színesíthetné a piacot.

Mielőtt bepárásodott szemmel átadnánk a GIS piacnak, azért érdemes elmerengeni a Stonex S500 1-frekvenciás PPK bázisként való alkalmazásán, pl. UAV-khez.
A statikus észlelés konfigurálható, menedzselhető a WebUI-n keresztül, bármilyen okos eszközről, így nem kell sem vezérlőben, sem terepi szoftverben gondolkoznunk.


A mérési adatok letöltés előtt azonnal többféle verziójú Rinex formátumba is konvertálhatók, így az iroda feldolgozás egy része is megúszható. Ha innen vizsgáljuk, még a végén kiderül, hogy a drónozással foglalkozó geodétáknak is érdekes lehet a tenyérnyi eszköz.
Ilyesmire viszont a jelenlegi 456.000 Ft nettós ára nem is tűnik soknak.

Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget Nagy Géza Úrnak és a Geotools Europe GNSS Kft.-nek, hogy kipróbálási lehetőséget biztosítottak a műszer kipróbálására.

Frissítés!
2021. április 12.-én jelentette be a gyártó a Stonex S580 vevőt, mely már multi-konstellációs és -frekvenciás RTK GNSS. A korpusz teljesen azonos a jelen cikkben szereplő S500-as műszerrel.

 

Képgaléria:

bottom of page