top of page

HiTarget V100 RTK GNSS vevő és
iHand20 terepi vezérlő

HiTARGET V100

Úgy gondolom, világszerte az ár-érzékeny műszerpiacokon komoly termék pozícionálási problémákat vethetett fel az elmúlt időszak kínai térnyerése.

 

Korábban egyszerűbb volt legyinteni a „kínai” szóra, s a régi időkben nagynak kikiáltott brandek, illetve képviselőik simán hivatkozhattak a silány minőségre e szó hallatán.

Azt kell mondanom, volt is igazság benne: emlékszem néhány éve még magam is vettem kezembe a nemzetközi Intergeo kiállításon olyan távol keleti eszközt, amin a fröccsöntött műanyag sorja még rajta volt.

Érződött rajtuk az az igazi gagyi fíling.
Forgalmazóként meg is állapítottam, hogy ezektől nincs mit félni a magyar piacon.
Aztán valahogy ezek a fránya kínaiak, kijelentésemre reá tiportak durván, gazul és új időknek, új dalaival pillanatok alatt változtattak a felhasznált anyagokon és a minőségbiztosításon.
Áraik ezek után pedig kezdték meghatározni a piaci trendeket…

Elsősorban a GNSS világban kezdtek megjelenni új megoldásokkal, ráadásul saját áraikon. Persze, most lehet licenceléssel, meg „lopással” jönni, ám a tény az tény: árháborúba kényszerítették a piacot, amiben a nevető harmadik a szűk pénztárcájú geodéta…

No de, elkalandoztam – ám ezt nézze el a kedves olvasó!

Filozofálásomnak oka mai tesztalanyunk, a HiTarget V100 RTK vevő, iHand20 terepi vezérlővel.


Megmondom őszintén, a HiTarget-tel kapcsolatban a mai napig túl sok tapasztalattal nem rendelkeztem. Emlékeim szerint néhány éve itt-ott L1 GIS vevői tűntek fel a MePAR programmal összefüggésben, az L1L2 RTK fejleszthetőség zavaros reményével kecsegtetve a geodétákat.

Aztán ez a térinformatikai vonal leült – legalábbis kikerült a GPS-t akarok! látóteréből.

Ám telt múlt az idő s a HiTarget egészen más konstellációban (he he he!) bukkant fel ismét hazai környezetben, melynek alapja 220 csatornás, NAVSTAR+GLONASS+Galileo képes V100  RTK vevő és antenna.
Ehhez az alaphoz többféle vezérlő rendelhető.
A forgalmazó GeoMentor Kft. portfóliójában, az itt bemutatott kombót (azaz a V100+iHand20), V100 Basic-nek nevezi.    


Ez a csomag több okból is különlegesnek tekinthető: egyrészt a vezérlő Android operációs rendszerű. Ennek megfelelően az okos telefonunknál megszokott életérzés köszön vissza a műszer kezelésekor. Másrészt ez a konfiguráció nem a szokásos „vevő+3rd party szoftver” kialakítás, hiszen az iHand20-n a HiTarget saját terepi vezérlő alkalmazása, a Hi-Survey Road fut.   


Miért is üdvözlöm ez utóbbi tulajdonságot oly’ lelkesen?  Talán emlékszünk, hogy mikor beindultak a kisebb, újabb gyártók a piacon 3rd party kezelőszoftvereikkel (pl.: SurvCE/Field Genius), a régi, nagyöreg konkurensek részéről az összes műszerbemutatón az hangzott el, hogy a saját, gyári  fejlesztésű szoftverek képesek csak igazán hibamentesen kiszolgálni  a felhasználót – hiszen azokat kifejezetten az adott eszközre írták. Hát, kérem, akkor a HiTarget ki is fogta ezt a szelet versenytársai vitorlájából!

No de, kezdjük bemutatni végre ezt a cuccot!


A hálózatos műszercsomag cuki, aprócska keményfalú hordládában érkezett. A V100 fejezet maga is egy tenyérnyi kis jószág, egyetlen bekapcsoló gombbal és három homlokpaneli LED-del: műhold/akkuállapot/korrekcióvétel jelzés.

Az utóbbinak igazából nincs sok értelme, lévén a vevőben nincs adatátviteli modem. Az antenna alján mini USB és LEMO csatlakozó bújik meg a gumifülek alatt.

Az elsővel statikus adatot tudunk letölteni a fejből, illetve az egyébként cserélhető 6300 mAh-s akkut tudjuk tölteni. A másikon NMEA mondatokat küldözgethetünk madzagon külső eszközbe.

A 700 g tömegű vevő egyébként IP67-es besorolású, ami kézbe véve teljesen hihető is, a felhasznált anyagok minősége alapján.

Túl sok egyebet nehéz róla mondani: kicsi, könnyű, profi.

A teljes billentyűzettel bíró vezérlő egy kicsivel hosszabb bemutatást igényel.

Mint írtam korábban, az iHand20 egy Android-os kézi számítógép. Így a kifejezetten jó fényerejű képernyőn, „tapogatós, mancsolós” eszközkezelése hasonló bármilyen okos-telefonéhoz.
Az eszköz környezettűrési besorolása, jobb is, mint a V100-é: IP68.
Az iHand20 rendelkezik 8 Mp-es beépített kamerával, WiFi-vel, Bluetooth-szal, sőt egy integrált GPS-szel is.

 

Nála is találunk mini USB konnektort (akkutöltéshez és adatátvitelhez), microSD kártyával pedig 1 Gb tárhelye tovább bővíthető. 4 magos és 1.5 GHz-es procija szépen, lassulásmentesen muzsikál.
 

A V100 vevő egyértelműen hálózati eszköz, SIM kártya slot nélkül. Ezt oldja meg az iHand20, amibe nem is egy, de akár 2 db adatkártyát is helyezhetünk. Így azért jobb eséllyel el lehet karistolni, adatátviteli szempontból rossz lefedettségű munkaterületeken is.

 
A tesztek alatt T-COM kártyát alkalmaztam, korrekciókat az exFÖMI GNSSNET szerveréről töltöttem le.
Ügyes megoldás, hogy az iHand20 ugyanazt az akkumulátort használja, mint a V100, így a töltéssel kapcsolatos kompatibilitási kérdések is megoldódnak. Igaz, az általam kipróbált műszercsomag nem tartalmazott külön akkumulátortöltőt, ami egyébként rendelhető hozzá. A töltéseket így közvetlenül az eszközökben oldottam meg.

A HiTarget terepi alkalmazása, a Hi-Survey egy elegáns, áttekinthető magyar nyelvű vezérlő. A szoftver fordítás minősége Varga Zoltán Úr precizitását dicséri.

Tény és való, hogy funkcionalitásában kissé elmarad pl. egy SurvCE-től (lm.: DXF állományok mindössze háttérkép-szerű kezelése), ám amit tud, azt jól átgondoltan és logikusan tudja. COGO megoldásait grafikusan el is magyarázza. Meggyőződésem, hogy a geodéták átlagos feladatainak 90%-át le is fedi eszközkészlete.  

A mérés grafikus kijelzője diszkrét áttetszően kékes oldalmenüket tartalmaz, melyek ha zavarják a felhasználót, összecsukhatók.
Ha megfelelő a sávszélesség, terepen akár a Google Térképet is munkaterületünk alá csempéztethetjük.


A kitűzési képernyő is jól értelmezhető, plasztikus. A kitűzendő pont irányát mutató nyilak színe is jelzi, hogy jó irányba haladunk.

Ami nekem nagyon tetszett, az az ún. Precíz Mérés program volt. Ebben a funkcióban a mérőrendszer nem csupán mérést végez, adott epocha számmal, megoldás típus kényszerrel, illetve középhiba limittel – ezt a „sima” mérés tartalmazza a Hi-Survey-ben.
A Precíz Mérés-nél többről van szó: konfigurálható itt is az epocha szám, illetve a kényszerek, ám megadható ezek ismétlése is úgy, hogy az egyes mérési etapok között a vevő automatikusan hajtson végre RTK Reset-et és inicializáljon újra. Jómagam úgy konfiguráltam be, hogy a műszer mérjen 3 epochát, rögzítse (ha megfelelő a megbízhatóság), végezzen újrainicializálást, majd mérjen újabb 3 epochát, rögzítsen, újrainicializálás, újabb 3 epocha. Végül a három független mérésből rögzítsen egy végleges pozíciót.

Meg kell hagyni, nagyszerű megoldás, csudálom, hogy másnak még nem jutott eszébe.


A másik érdekes funkcióra a „Számológép”-ben leltem: egy klassz kis átszámoló alkalmazás teszi lehetővé a WGS-EOV/EOV-WGS konverziót, többféle formátumban.

Maga a próbamérés, a fővárosi körülmények között túl sok izgalmat nem okozott a vevőnek: volt műhold is, mobilnet lefedettség is bőven. Fizikailag is kikényszerítettem néhányszor az újrainicializálást (é.: lefordítottam a vevőt), ezek után mindössze egyszer gondolkodott el hosszabban.

Ekkor a 8-9 másodperces új FIX helyett, 83 másodpercig matekozott.

Kipróbáltam a statikus mérési módot is. A rögzítés a fejezetben egy saját, *.GNS formátumban történik, a kiolvasáskor, a kábeles csatolást követően a fejezet az asztali gépen önálló meghajtóként látszik. Némi kutakodást követően rátaláltam a HiTarget irodai szoftverére, a HiTarget Geomatic Office-ra a neten, ami a tutorial videók szerint, ezt a *.GNS-t hivatott RINEX-be konvertálni.

Innen én már nem léptem tovább, de ha valakit érdekel a téma, a YouTube-on számos filmecskét talál a témában.

A mai világban szinte már unalmas a roverek súlyáról beszélni, hiszen mindenki mindenhol miniatürizálni igyekszik. Ám mai alanyunknak kis tömege is elvitathatatlan előnye. Nem hiszem, hogy teljesen felszerszámozva, szobabútorral együtt is elérné a 2.3 kg-ot.

Mit lehetne összefoglalóként elmondani a HiTarget V100+iHand20 RTK GNSS műszerkonfigurációról?

A V100 egy okos GPS mouse, a duál SIM-es iHand20-nek szerethető saját terepi szoftvere van, ráadásul az Android op.rendszer rajongók is rajonghatnak egy sort.

Ha valaki kizárólag egy darabos, hálózati vevő beszerzésben gondolkozik, néha felmerülő statikus mérési igénnyel, elsősorban „felmér – kitűz, időnként metsz” feladatokra, annak kiváló választás lehet ez a műszercsomag!  


Végezetül, ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget a műszer kipróbálására a GeoMentor Kft.-nek és Varga Zoltán Úrnak, aki az eszközt rendelkezésemre bocsátotta.

 

Képgaléria:

bottom of page