top of page

Geomax ZOOM 20 geodéziai mérőállomás

"Nohát, hogy van az már, hogy egy GNSS vevőkkel foglalkozó honlapon ez már a második mérőállomás ami bemutatásra kerül? Hallatlan!" Nos, a válasz egyszerű: újabb geodéziai mérőállomás tesztre kaptam lehetőséget, így ezt is a a Műszertesztek rovatba gyömöszöltem bele!

Mikor a svéd monstrum, a Hexagon cégcsoport felvásárolta a Leica-t, annak portfóliójának egy részét - jellemzően a középkategória felső szegmensét képző eszközeit - átszínezte "szürke-sárgára" és GeoMax márkanévvel dobta piacra.

Míg a Leica mérőállomásainak ezt a termékrétegét a TPS1200-as házába kezdte beleintegrálgatni (lásd: a Flexline TS02 ránézésre egy TPS400, a Flexline TS06 meg egy TPS800, TPS1200-as felépítményben) addig a GeoMax-nál megmaradt a Leica TPS700 és -800 családokat idéző korábbi dizájn.


Ez nem, hogy nem ártott neki, sőt nagyon pozitív, hogy nem foglalkozik már csak teljes billentyűzetes kivitelű mérőállomásokkal.  

A GeoMax Zoom20 is külsőleg erős fajtajelleget mutat az említett TPS800-zal.
A billentyűzet némileg át lett tervezve, illetve eltűnt a mérésindító gomb a vízszintes paránycsavar közeléből. Érdekes, hogy ugyanakkor a svájci gyártó ezen hatékony ötletét egyes versenytársai szépen átvették...

A tesztelésre kapott mérőrendszert a Guards Zrt. utódja, a GPSCOM Kft. bocsájtotta rendelkezésemre. A földmérők számára Érsek Ákos nevével (is) fémjelzett cég elsősorban az Ashtech geodéziai GNSS, ill. GIS kézi vevők forgalmazásával, terméktámogatásával foglalkozik, azonban kínálatukban, kisebb súllyal ugyan, de megtalálhatók a mérőállomások is.

A Geomax Zoom20 mérőállomás-sorozat kínálata igen széles: tagjai 7",5",3" és 2"-es szögpontosságúak, valamint "sima", accXess2 és accXess4 jelzésű modellváltozatban is elérhetők. Az accXess besorolású mérőállomások prizma nélküli távmérésre is alkalmasak: az accXess2-esek 250 méteres, a 4-esek 400 méteres hatótávolsággal.

Az általam tesztelt opto-mechanikai mérőállomás a családot 5"-es, accXess4 kialakítással képviselte.

Kinyitva a sárga dobozt, a szokásos műszercsomag fogadja a kíváncsiskodót.
A műszer és az általános kegyszerek mellett (szerviz kit, függő stb.) itt van a klasszikus intelligens, egyes-kialakítású akkumulátortöltő, melyhez hálózati és szivargyújtós adapter is jár.

Találunk még 4400 mAh-s Li-Ion akkumulátort és soros-USB kábelt.
Sajnos, ez utóbbival ki is merülnek az adatátviteli lehetőségek. (A nagyobb testvérben –a Zoom30 széria– egyébként a kábeles adatátvitel kiegészül Bluetooth-szal és USB pendrive- val is.)  
Azonban nem kell megijedni az RS232-USB kábeles adat ki,- és beolvasástól sem: nagyban megkönnyíti, hogy a műszer operációs rendszere Windows CE. Az irodai kapcsolatteremtés Windows XP-s asztali gép esetén az ActiveSync-kel, Windows 7 esetén a Mobile Device Center-rel történik.
Ezzel kapcsolatban érdemes átböngészni a Geomax hivatalos letöltő oldalát!

Az irodai programcsomagok szintén ismerősök lehetnek a Leica elődök kapcsán: GeoMax Office, GeoMax Geo Office. Adatátvitel mellett frissíthetünk műszer firmware-t, összeállíthatunk, konvertálhatunk koordináta és kódlistákat, generálhatunk formatfájlokat.
Ez utóbbiakból a műszerhez kapott CD is tartalmaz jó pár előre legyártottat (pl.: ASCII, DXF, CSV, sőt Sokkia SDR formátumok).

No, de kapcsoljuk be a műszert!
A nagyfelbontású (160x280 pixel), szürkeárnyalatos kijelzőn felvillanó, bazi nagy GeoMax logót követően, egy ikonsoros főmenü fogad. Ezen belül a navigációs, illetve számbillentyűkkel mozoghatunk.

Az egyes almenük oldalai között a „PAGE” (kis jegyzetlap piktogrammú) billentyűvel történik a lapozás.
Az FNC billentyűvel mérés közben, a munkánkat megkönnyítő (pl.: libella és lézeres vetítő ellenőrzése, háttérvilágítás, lézerpont ki/bekapcsolása), vagy azt kiegészítő számításokra (pl.: rejtett pont, ellenőrző mérés) alkalmas funkciók érhetők el.

A műszer nyelve magyar, jó fordítással (Egy vicces félrefordítást azért találtam: az EDM beállításnál a „Tracking” - „Követésnek” lett fordítva, „Folyamatos” helyett, ami prizmás méréskor nem összekeverendő a Robotoknál megszokott Prizmakövetéssel! Ez azért is érdekes szituáció, mert mikor a műszer „gondolkodik”, egy Leica GRZ4 360°-os prizma forog a Windows-ban megszokott homokóra helyett) .

A grafikus kijelző előnye, hogy a számítási megoldások (elsősorban COGO-nál) sematikus ábrákkal is illusztrálva vannak, így segítve a felmérőt helyes megválasztásukban.
De a „Terület és Térfogat számítás” alkalmazásakor is előnyös lehet a felhasználó számára, hiszen a számítandó terület alakhelyes vázlata minden egyes mért ponttal rajzolódik – megmondom őszintén ez utóbbi nekem nagyon bejött!  A területszámításba egyébként 50 darabig vonható bele töréspont.

A műszer távmérési megbízhatósága - a Leica ősnek megfelelően, prizmára 2mm+2ppm, prizma nélküli módban, szabad felületre 3mm+2ppm.
Belső memóriája 10.000 pont tárolására alkalmas, mérési adatokkal, koordinátákkal és kódokkal együtt.  

A műszert felkapva érezzük, hogy könnyű kialakítású darab, napi cipekedésnél pedig az 5 kg súly igazán kellemes tulajdonság lehet. Az IP54-es környezetállósági besorolású eszközből választható extrém "Polar" változat is, melynek hőtűrő képessége a nulla fok alatt szélesebb spektrumon mozog.

A hegyvidéki ősöktől megörökölt technológiai, kényelmi funkciók itt is fellelhetők: kijelző fűtés, több fokozatú szálkereszt megvilágítás, négytengelyű kompenzátor.
További Leica sajátosság, a „kétkezes” kezelési mód.
Ez azt jelenti, hogy első távcsőállásban a vízszintes paránycsavar jobb kézre, a magassági bal kézre esik. Így az irányzás mind horizontálisan, mind vertikálisan egyidejűleg is végezhető.
Mivel, műszerforgalmazó koromban ez a tulajdonság előnyként is és hátrányként is felmerült a felhasználók részéről, a fényképeken pro és kontra is mutatok példákat!
Az irányzócsavarok egyébként kötőcsavarral rendelkeznek - ez is különbözik a zöld testvér "végtelenített" paránycsavaros megoldásától.

A mérőállomás szoftverrendszere felbontásában és logikailag is jól áttekinthető.

A JOB-ok (munkaterületek) közötti átjárhatóság jól biztosított. Ezt mi sem példázza jobban, mint szokásos „mérőpályám” kialakítása: egy álláspontról (Psz:1000; Y:1000.000; X:1000.000; Z:101.000) mérve, létrehoztam a helyi hálózatomat, majd egy új JOB-ban szabadálláspontot számítottam, a korábbi JOB pontjainak átemelésével és felhasználásával. 
Az új JOB-beli álláspontom koordinátái fillére visszaadták a korábbi JOB-ban 1000-es pontszámú pontom pozícióját! A korábban mért, majd itt visszatűzött pontok adatai is jól jöttek!

Ami nagyon pozitív és kiemelendő a GeoMax Zoom20-nál, hogy a kitűzött pontok rögzítése azonnal, a kitűzés programrészben végrehajtható - ezzel jelentős időt és hibalehetőséget takarítva meg a felmérőnek. Erre sok gyártó közép-kategóriás eszköze 
egyáltalán nem képes, ott a kitűzött pontokat a mérési menübe átlépve újra kell mérni!
A kitűzést jól segíti a nagy fényerejű, jól látható lézer pointer is - mely szerkezeten való kitűzéskor ideális segítség lehet.

A műszer ismert álláspont esetén, automatikusan biztosítja a lehetőséget több-pontos tájékozásra (maximum 5 darabig): minden irány, táv, ill. irány+távmérés után rákérdez a folytatásra. Ha már nem szeretnénk további ismert pontot tájékozásunkba bevonni, elvégzi a számítást és kijelzi az ellentmondásokat.
Ha ezt már az első tájékozó irány után kérjük, egy pontra végzi el a számítást, azaz egy-pontos tájékozást végez.

Ami, a prizma nélküli távmérést illeti, a helyi terep,- és kertvárosi viszonyok között eléggé megkínlódtam vele. Igyekeztem minél hosszabb mérendő távot találni, amiből a maximumot, hosszas keresgélést követően végül 363 méteresben leltem meg.
Általános tapasztalatom az volt, hogy a műszer 200 méterig gond nélkül „lelövöldözött” mindent körülöttem, afelett viszont kezdett erősen fény és felületfüggő lenni.
Ilyenkor érdemes volt bekapcsolni a visszajövő jel erősség funkciót – ezzel leszűrhető mi az a táv, illetve felület, amire érdemes próbálkozni…

Összeségében, a teszt végeztével elmondható: a GeoMax Zoom20-as műszer egy jól használható, kezes kis műszer, mindent tud, amit egy középkategóriás mérőállomástól a mai világban elvárhatunk. Tényleg: "Működik, amikor kell…"

Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget Érsek Ákos úrnak, a GPSCOM Kft. képviselőjének, hogy tesztelhettem az általuk forgalmazott, geodéziai mérőállomást!

 

 

Képgaléria (a galéria alján, a "Show More"- ra kattintva további képek érhetők el!):

bottom of page