top of page

Spectra Focus8 mérőállomás

Spectra Focus8 mérőállomás

A GPS-t akarok! digitális hasábjain már több cikk jelent meg Spectra Precision eszközökről.
 

A gyártó mérőállomásai közül is mutattam már be: a Focus30 Robotot, illetve a picurka Focus6-ost. Mindkettőnél egyértelműen érezhető az innovatív gondolkodás, illetve a felhasznált anyagok magas minősége.

Ezen persze ismerve a Céget, illetve a Trimble és Nikon háttér sztorit, nincs is mit nagyon csodálkozni. Ezúttal a Focus8 mérőállomást cincáltam meg alaposan, amit Debrecenben
a 8. Térinformatikai Konferencián „oroztam” el a GPSCOM Kft. standjáról.

A Spectra Focus8 méretei és műszerháza megegyezik az említett Focus6-éval.
Gondolom, különösebben nem kell ecsetelnem egy 4 kg körüli műszer „cipelhetőségi” előnyeit a terepen.

A markáns különbségek igazából a kezelőfelület(ek)nél kezdődnek: a Focus8-as esetében eleve kétoldali vezérlőről beszélhetünk.
Az első távcsőállásban (I.) ez ráadásul, egy színes-szélesvásznú érintőképernyős, Windows operációs rendszerrel rendelkező kezelő. A második távcsőállásban (II.) egy egyszerűsített, ám nem elhanyagolható méretű dot-mátrix kijelző segíti a munkát (emlékszünk talán, hogy ez is amolyan Trimble hagyaték: az S6-tól kezdve).


Ha már a kezelésről beszélünk, nekem személy szerint hiányzott a „valódi” billentyűzet. Adatbevitelnél eleinte a kezem rendszeresen kereste a számgombokat. Természetesen, bármely beviteli mezőre koppintva a képernyőn, felugrik a virtuális billentyűsor. Ezt máskülönben dedikált gombnyomással is előhívhatjuk és el is tűntethetjük.
Az érintőképernyő kezelésére szánt ceruzát (leánykori nevén: stylus-t) a műszer fogantyújában keressük!
Úgy fest, a gyártó igyekezett balanszírozni az egyedülálló kisméretű műszertest, a nagyméretű érintőképernyő és a megfelelő számú billentyűkiosztása között. Végül is, szépen sikerült megoldania a kérdést.

 

Mérésgombból kettő (sárga) is jutott: persze konfigurálhatók, de alapból az MSR1 a prizmás, a MSR2 a prizma nélküli távmérést indítja.
 
A képernyő témájához kapcsolódva, feltűnt még egy érdekes megoldás: az un. „Clean Touch Screen”. Ha szeretnénk menet közben letisztítani a kijelzőt, anélkül, hogy mindenféle funkciót elindítanánk a törölgetéssel, ezzel az alkalmazással átmenetileg kikapcsolhatjuk az érintő opciót. Persze, ezt a zárat az Enter gomb megnyomásával feloldhatjuk. 

A Focus6-tal azonos műszerház kialakítás miatt, a dupla akkus energiaellátás itt is megjelenik. Ez a megoldás egyrészt lehetővé teszi a mérés közbeni telepcserét, másrészt a két akku együttesen kb. 20 órányi munkát lehetővé tehet, kikapcsolás nélkül. Szó sincs arról, hogy bárkit ilyen szintű túlórára buzdítanék, ám jó érzés, hogy az akkuk kimerülésére egy napi nyújtottabb munkánál sem kell igazán „figyelni”.
Az intelligens duál akkutöltő egymástól függetlenül is képes tölteni a telepeket. Emellett rendelkezik egy kisütő billentyűvel, így akár „házilag” is kezelgetni tudjuk azokat.

A kezelőszervek (é.: végtelenített paránycsavarok) egy oldalon, jobb oldalon találhatók. Lehet megkövezni, de nekem a kétkezes-műszerátkarolós megoldás sosem jött be igazán.
Jobb oldalon találhatóak, takaros kis gumifedél alatt, a műszer USB konnektorai is. Az egyik a kábeles kiolvasást, a másik a pendrive csatolást támogatja. (A Focus6-ról írt cikkemben háborogtam az USB konnektor hiányán…örömmel jelenthetem, hogy meg kell követnem a gyártót. A Focus6+ széria már tartalmaz ilyesmit!)

A távcső szabad optikai átmérője az általam kipróbált, 5”-es változatnál 45 mm, ami szép, nagyfényerejű, kissé zöld tónusú képet biztosít. A látómezőben az élességállítást a szokásos végtelen jel segíti.
A távcső alatt kitűzőfény található (első ránézésre, valami távcsőelem rögzítő csavarnak is nézheti az ember), ez prizmára történő távméréskor is automatikusan bekapcsol.
A PN távmérés hatótávolsága a gyári adatok szerint 500 m. Az igazság az, hogy 3D-szkenneléshez méregettem vele objektumon illesztőpontokat – nálam ez akár napi szinten felmerülő feladat. Ez esetben fennakadás nélkül és gyorsan mért a műszer, olyan távolságokon, melyet a mérés ütemezése és célja megkívánt (max. néhány száz méter). Mivel elégedett voltam mind a pontossággal, mind a hatékonysággal, így eszembe sem jutott megkérdőjelezni a Spectra által vállalt értékeket.

Az általam tesztelt műszeren két szoftver volt megtalálható.


Az egyik a „klasszikus” Spectra Precision alkalmazás, a SurveyPro.
Erről a szoftverről már írtam korábban: ez a Spectra zászlós hajója.
Áttekinthető, okosan felépített átfogó szoftverrendszer. Grafikus, széles tárházát tartalmazza a geodéziai alapműveleteknek, illetve COGO programoknak, emellett alkalmas útterv szerkesztésre. Megdöbbentő, ugyanakkor üdvözlendő, hogy ezen az aprócska kis Focus8-on éppúgy elérhető az a professzionálitás, ami a gyártó Robot rendszerén, illetve felsőkategóriás GNSS vevőin. Minden egyes menüjében rövid leírást találhatunk az adott funkcióról, a geometria megértését térképi nézet segíti.
Gondolom, meg sem kell említenem, hogy a mindennapi szabadálláspont funkció is intelligens. A végeredmény bármilyen változatban újra iterálható, a mérési adatok ismeretében.

Egy apró bénáskodásomról mindenképpen be kell számolnom, amit ha már gyakorolt az ember, nem téveszt el többet. Ki/be kapcsoláskor, átálláskor, az új állásponton a Job Manager nem indítja el, vagy ajánlja fel a korábbi munkaterületet.
Így mikor elkezdjük az új álláspont tájékozását/meghatározását úgy tűnhet, hogy nincsenek meg a bevitt vagy korábban mért adatok….s lám, ha odafigyelünk s rendesen behívjuk a munkaterületet, minden „megelevenedik” és működik. Ebbe az önfejlesztő pofonba az első (néhány) láma-mód végrehajtott átállásomnál „sikeresen” bele is futottam.
Node, folytatva a kitérő után, utalandó a jól ismert Trimble háttérre, természetesen itt is megjelenik a képernyőről indítható gyorskódolás funkció, mely jelentősen rövidíteni képes a terepi jelenlétet, tematizált felméréskor.

A másik, a Focus8 tesztműszeren elérhető kezelőszoftver a Survey Basic volt. Meglehet, hogy csak nekem, de számomra újdonságnak számított. Ám mindig kedvtelve vetem bele magam az ilyen, 'fel nem fedezett' jellegű alkalmazások megismerésébe s ezúttal sem kellett csalódnom.
Ez a grafikus alkalmazás a saját kezelőmenü összeállításától kezdve ("My Menu"), a COGO- funkciókon át, az útkitűzésig, mindent tartalmaz. Ugyan – idő híján – nem mentem bele a magasabb funkciókba, az alapműveletek szépen megállták a helyüket.
Nem igazán értem a Nikon-Trimble célját vele (az Ő nevük jelenik meg betöltéskor), de hogy kifejezetten szimpatikus terepi szoftver, az biztos.
Lehet, hogy a Survey Pro kispénzű alternatívájának szánták a porfólión belül? Ha így is lenne, akkor sincs ok panaszra, jómagam merem ajánlani pl. bármely árérzékeny kezdő vállalkozásnak!

Mit is mondhatnék a Spectra Focus8-ról, bezárandó a cikkem?
Engem megvett kilóra!
Aprócska jószág, ám a kisméretű külseje, jól kezelhető, nagy belbecset takar. Szoftveresen mindent tud, amit a nagyobbik testvére, elektro-optikai mechanikai közép-felső kategóriájában pedig éppen a méreteivel lehet hódító.
Hölgy kollégák számára például kifejezetten vonzó lehet retikülnyi mérete és súlya.

 

Végezetül ezúton szeretném megköszönni, a GPSCOM Kft.-nek és Érsek Ákos Úrnak, hogy biztosította számomra a műszer kipróbálásának lehetőségét.

 

Galéria:

bottom of page