top of page

Stonex S7-G RTK GNSS vevő

Úgy tűnik, a Stonex fejlesztői nem pihennek, így a gyártó megállíthatatlanul nyomul előre a GNSS vevők fejlesztésében.


Legújabb vívmányuk az S7 sorozat, melynek S7-G tagját kaphattam kézhez tesztelésre.
Ha feszegetni szeretném a "melyik a legkönnyebb a 2-frekvenciás RTK GNSS vevő a piacon?" kérdéskör pofonládáját, akkor azt kell mondanom az S7 az!


Miért? Mert töltött akkuval együtt sem éri el a 900 grammot. Persze, azonnal felmerül, hogy lehet ez? Nos, úgy, hogy ez egy integrált kézivevő!

A Stonex új S7 sorozata három tagból áll: "S", "D" és "G" jelzésekkel.
Az "S" 1-frekvenciás NAVSTAR, a "D" 1-frekvenciás NAVSTAR+GLONASS, a "G" 2-frekvenciás NAVSTAR+GLONASS(+GALILEO +COMPASS) képességű műszerek.
Ennek megfelelően,az első kettő elsősorban GIS adatgyűjtéshez, DGPS korrekciókkal szubméteres megbízhatóság-igényű munkákhoz ajánlott.

A Stonex S7-G azonban más tészta!
Ebben a kézi eszközben a vevő is és a beépített antenna is 2-frekvenciás. Nézzük most át tüzetesen ezt az egyedülálló fejlesztést!

A kis kék "szörnyeteg" igen meggyőző strapabíró, mégis ízléses tokozást kapott.
A manapság mindenhol divatosan kevés, 7 gomb + navigációs nyomógomb kombinációval nem vagyunk elkényeztetve, azonban bőven kárpótol a nagyfényerejű és - felbontású, 3.7" TFT érintőképernyő, melyen a virtuális billentyűzet biztosított.
A kijelző mellé rögzített érintőceruza rugós kialakítású, befeszül a tartójába így elveszítésétől nem kell tartani.

Körbeforgatva a műszert látható, hogy minden oldalán találunk valami meglepetést: 
az elején-tetején egy 5MP-es kamera, mellyel készült felvételekkel jól kódolhatók a mérések.
Átellenben az alján USB csatlakozó található és az akkumulátor. A 2500mAh-s energiaforrást egyébként mint az öntöltő pisztoly tárát, alulról kell betolni. Töltése a műszerben történik, hálózatról vagy szivargyújtós autós töltőről.
Az egység hátoldalán hangszóró és csuklópánt található.
Az vevő egyik oldalán SD kártya slotot rejt a gumi védőfül. A memóriakártyát alkalmazhatjuk adatátvitelre, vagy akár 16 GB-tal megtuningolhatjuk a 256MB belső memóriát.
A műszercsomag egyébként 4Gb-os kártyával kerül szállításra.
A vevő másik oldalán található az integrált GPRS modem SIM kártya helye, amibe akár mikro-SIM is helyezhető. Az antenna konnektor külső antenna csatlakozását teszi lehetővé.
A billentyűzet kiegészül belső mikrofonnal, illetve a képernyő alatt elhelyezett három LED-del. Az első az akkumulátorról, a második a műholdállapotról, a harmadik a kábel nélküli adatátvitelről van hivatva információt szolgáltatni.
Körbe is értünk!  

Ami nem látszik kívülről, az a belső 2-frekvenciás antenna, a 120 csatornás GNSS vevő, valamint a már jól megszokott Bluetooth technológia és a WiFi.

Még mielőtt fejembe csaptam volna a GNSS teszteléseknél elmaradhatatlan Manitou-s sapkámat, átnéztem az eszköz szoftverezettségét.
A 806 MHz-es processzor és 256MB RAM által kiszolgált, csili-vili Windows Mobile 6.5 sebessége nem okozott csalódást.
Az általam tesztelt GNSS vevő két geodéziai programot is tartalmazott.

Az egyik a széles körben ismert, SurvCE. Ez a gyártófüggetlen szoftver gyakorlatilag bármilyen eszközt képes kiszolgálni, legyen az GNSS vevő vagy mérőállomás.

A másik fedélzeti szoftver a Stonex Cube. A gyártó III. generációs műholdas eszközeihez fejlesztett, teljesen saját, igazán ízléses, grafikus kivitelezésű programja gyorsan megtanulható, jól kezelhető eszköznek ígérkezik. Annyira friss darabról beszélünk, hogy még nem rendelkezik magyar fordítással, illetve folyamatban van a hiteles-VITEL-esítése. 
Konfigurálhatóságát dícséri, hogy néhány perc alatt be tudtam állítani és pillanatok alatt lehúzta az NTRIP caster forrásait. Ebben esetben a Geotrade Kft. bázisállomás hálózatáról beszélünk, ehhez az általuk forgalmazott adat SIM-et használva.

Ezek után már tényleg semmi nem tarthatott vissza a külső tesztektől!

Noha, az S7 környezetállósága IP65 besorolású, az időjárás kegyes volt és megúsztam őszi eső nélkül.

Első körben a SurvCE szoftverrel végeztem a tesztet. A Windows Wireless Manager-ből az internet kapcsolat felállítása néhány másodperc volt. A geodézia szoftver hidegindítással az első FIX megoldást 71 másodperc alatt szolgáltatta NAVSTAR+GLONASS korrekcióvétellel.
Kézi vevőként a fázis többértelműség feloldása érezhetően érzékenyebb volt, mint egy árbócos kialakítású RTK vevő esetében. Persze, igény esetén ez az eszköz magában rövid antennarúdra is rögzíthető, de a belső antenna fáziscentrumának meghatározása, a külpontossági adatok megadása a szoftverben bizonyára nem lenne egyszerű, ugyanakkor az S7G elveszítené "kézi" jellegét...

A S7-G "kézi" alkalmazásakor a GNSS mérés elveire fokozottan oda kell figyelni, hiszen a műszert derékmagasságban tartva végezzük az észlelést, így saját magunk is kitakarhatjuk a műholdakat. Ez a mérési módszer azonban gyorsan megszokható, ahogy az a különleges élmény is, hogy egy GIS adatgyűjtő "kinézetű" műszerrel, 2-frekvencián, centiméteres pontossággal tudunk felméregetni.
Kitűzni vele, ha ebben a marok-kialakításban pontszerűen nem is, de talán gyorsabban és kényelmesebben lehet, mint egy 2-méteres rúdra rögzített (esetleg fejnehéz), hagyományos RTK berendezéssel.

Próbát tettem a Cube szoftverrel is. Újraindításkor, azonos körülmények között gyorsabban adott FIX pozíciót, mint társa: nem egészen 50 másodpercre volt szüksége. 
Mértem és kitűztem is az új szoftverrel néhányat. Felülete szebb, mint a SurvCE-nél megszokott, azonban jelenlegi verziójában kevesebbet tud.

Sem a GPRS lefedettség, sem a műhold konstellációk nem okoztak gondot a teszt során. Néhány alkalommal azért megfigyelhető volt az ionoszféra káros hatása: a VRMS néha csúnyán "megugrott".

Persze, felmerülhet a kérdés, hol alkalmazható egy kézi kialakítású 2-frekvenciás RTK GNSS vevő? Tegyük szívünkre a kezünk: gyakorlatilag bárhol...legalábbis ami a GIS célpiacot illeti!

A teszt alapján elsőként a városfelmérést mondanám. Az egyik képen jól látszik, hogy az alig két méteres átmérőjű körben összezsúfolt objektumok (közlekedési tábla, fa, villanyoszlop) szub-méteres megbízhatóságú GIS képességű eszközzel (L1+korrekció) nem biztos, hogy egymástól megkülönböztethetőek lennének, illetve "jól a helyükre kerülnének".

De az S7-G jó megoldást nyújthat a térinformatikai projektekben érdekelt geodétáknak is, ami a kisebb pontosságigényű feladatokat illeti:  közműfelmérésben, MEPAR és parlagfű-folt ellenőrzésekben, erdészeti alkalmazásokban (nincs bozóttörő pózna), turista utak felmérésében (könnyű, zsebre vágható), régészeti pozíciómeghatározásban (itt kifejezetten jól alkalmazható képalkotó tulajdonsága).
Persze, a nagyobb pontosságigényű projektekben az árbóc, madzag és külső passzív antenna elengedhetetlen (pl.: tervezési alaptérkép, fh-i munkák).

Összességében elmondható, hogy a Stonex S7-G igazán szellemes és egyedülálló műszaki megoldás a piacon: innovatív és kompakt kialakítás.  

Ezúton szeretném megköszönni Székely Balázs úrnak, és a Geotools Kft.-nek a kipróbálási lehetőséget.

 

 


Képgaléria (a galéria alján, a "Show More"- ra kattintva további képek érhetők el!):

bottom of page