top of page

Spectra Precision FOCUS30
Robot mérőállomás

Hogy hogyan is került egy szürke-kék, különleges dizájnú, egyszerre semmire sem hasonlító, mégis szenzációs technológiai megoldásaival nagyon ismerős, Robot mérőállomás a kertembe?

 

Nos, tekintsük át (földmérő)kutyafuttában a múltat!

 

FIGYELEM! Ha már ismeri a Spectra-sztorit, görgessen tovább, a jelzésig…

1846-ban Carl Zeiss, Ernst Abbe és Otto Schott megalapította a Carl Zeiss AG-t, Jénában.

1917-ben Japánban három optikai cég egyesüléséből megszületett a Nikon Corporation.

1946-ban Németország kettészakadásával, a Carl Zeiss AG is kettészakadt: a keleti oldal maradt Jénában, a nyugati oldalon Oberkochen lett a székhely.

1965-ben a Spectra Precision "boldog őse", a Spectra Physics Ohioban, Daytonban bemutatta az első kereskedelemben elérhető lézerszintezőt.

1970-ben a Sercel, egy francia elektronikai cég, földi URH sugárzókon alapuló rádiópozícionáló üzletbe kezdett. Ez tekinthető a mai Astech GNSS üzletág ősének.

1987-ben megalakult az Astech Corporation, Kaliforniában. Ugyanebben az évben jött létre a Tripod Data Systems (TDS) is Oregonban, mely a '90-es évek közepére az Egyesült Állomok és Kanada vezető szoftvercégévé nőtte ki magát.

Ezalatt a '90-es években a Spectra sem pihent, precíziós divíziója kibővült a svéd Geotronics-szal (Ismerős? Ez a Geodimeter!) és az atlantai Plus3-mal és a müncheni Terrasat-tal.

...és persze, a Fal leomlásával a Carl Zeiss újra egyesült.

1997-ben az Astech egyesült a Magellan-nal.

1999-ben a Spectra Precision és a Carl Zeiss AG közös céget hozott létre, a Zeiss "surveying" üzletágának igazgatására.

2000-ben megtörtént a Trimble-Spectra Precision fúzió. Még ebben az évben, a Trimble megszerezte a TDS-t is.

2001-re a Zeiss „surveying” üzletága - Trimble Jena GmbH néven - 100% Trimble tulajdon lett, továbbra is jénai vezetéssel.

2003-ban a Nikon Corporation és a Trimble megalakította a Nikon-Trimble Co Ltd.-t. 

2009-ben az Astech, mint önálló szervezet folytatta a Magellan forgalmazását, majd 2011-ben beolvadt a Trimble Spectra Precision üzletágába.

2015-ben Érsek Ákos, a GPSCOM Kft. képviseletében kipróbálásra kölcsönadott egy Spectra Precision Focus30-at , a GPS-t akarok!-nak.

 

…ide! (ez a jelzés!)

 

...s a többi már történelem! 

 

Lehet, hogy a bevezető egy kicsit hosszúra nyúlt, ám úgy gondolom, nem árt néha összefoglalni, mely gyártó, milyen múlttal is rendelkezik. Ezek után, talán senkinek sem okoz főfájást majd, ha pl. szétszedve a Spectra Ranger terepi vezérlőt, az alkatrészeken lépten-nyomon a Trimble névbe botlik.

 

No, de most már fussunk neki a Spectra Focus30 bemutatásának!

 

A mérőállomás egy, Geodimeter ősöket idéző, álló, kék hordládában érkezett, távvezérlőstől, 360ᵒ-os prizmástól.

 

A műszer meglepően könnyű, talppal és akkuval is csak 6 kg. Ízlések és pofonok, de nekem a kinézete is kifejezetten tetszik: különleges vonalvezetés és színvilág jellemzi.

 

Mikor szembe néztem a távcsővel, valami piszkálni kezdte az arányérzékemet. Mikor szalagot vettem elő, jöttem rá, mi is az! Kérem szépen, itt a távcső szabad optikai átmérője 50mm! A Zeiss lencsék elképesztően nagy fényerejű és tiszta képet biztosítanak!

 

Mivel a fent bemutatott Trimble vérvonalat nem lehetne és nem is kell letagadni, sokszor óhatatlanul az S6-oshoz fogom hasonlítani az eszközt.

Tehát, akárcsak a Trimble S6 műszeren, a Focus-on is, a második távcsőállásban egy egyszerűbb, LCD kijelzős kezelőfelület található.

Ám itt a színes, érintőképernyős "főkezelő" nem emelhető le a műszerről.

Jobb oldalán találhatók a szervóvezérlő csavarok és a szintén szervós parallaxis csavar – először az S6-nál láttunk ilyet.

Baloldalon van az akkumulátor rekesz, egy lefelé nyíló ajtó mögött. Az akkumulátorok töltöttségéről a rajtuk elhelyezett gomb megnyomásával, LED-ek tájékoztatnak. Csereszabatosságukról az S6-tal szintén meg vagyok győződve.

 

A távcső alatt - mint általában az összes Robot mérőállomásnál - kitűzőfény található.

Ami a csatorna(szám)háború a GNSS vevőknél, az a fordulási sebesség a szervós műszereknél, a gyártók számára. Elmondható, hogy a Spectra Focu30 a felső-középmezőnybe tartozik, a maga 90ᵒ/mp-ével!

Mivel a nagy sebességet és aktív kompenzátort a hangtalan Spectra Precision StepDrive technológiája teszi lehetővé, meggyőződésem, hogy ez a Trimble MagDrive (lm: S6) kicsit visszafogott változata.

 

Ha pedig már a Robot-technológiai nyalánkságoknál tartunk, említésre méltó a LockNGo és GeoLock megoldás is.

Az első a műszerben elhelyezett szenzorok számára teszi lehetővé a biztos prizmakövetést.

A második a GPS technológiát házasítja a prizmakereséssel, azaz jelvesztés esetén, a prizmaoldalon lévő GPS pozíciójával segíti a reflektor gyors, automatikus újrairányzását!

Mikor először összeállítottam a műszerkonfigurációt, nem találtam külön GPS egységet a dobozban. Megmondom férfiasan, éppen jelezni akartam a forgalmazónak, hogy hiányos a demócsomag, mikor megelevenedett a frissen bekapcsolt rendszer.

Hát persze!

A Spectra Ranger 3XR terepi (táv)vezérlő rendelkezik beépített GPS vevővel és antennával, melyet a GeoLock használ és küldi pozícióját serényen a távvezérlő rádión át, a műszernek!

 

Beszéljünk kicsit a Robot tulajdonságokról!

A gyártó, technikai specifikációiban óvatosan 800 méterben maximálja a 2,4GHz-es rádiót használó távvezérlés hatótávolságát. Ennél messzebb a hazai viszonyok mellett én nem is távolodnék el a műszertől.


Jómagam nem igazán hiszek abban, hogy egy műszer prizmakövető tulajdonságait az alapján kell megítélni, hogy tőle másfél méterre tigrisbukfenceket hányva lengetjük a prizmát.

Ettől a nem éppen életszagú teszttől így el is tekintettem. A Focus30 esetében a prizmakövetés kifejezetten biztosnak mondható, és
kb. 3-5 métertől bizonyult igazán stabilnak.

A GeoLock prizmakeresés a műszertől olyan 8-12 méter után alkalmazható hatékonyan. Ez alatt nem is érdemes használni, egyrészt a Ranger integrált navigációs GPS pontatlansága miatt, másrészt rövidebb távokon a kitűzőfény is elégséges a távoli újrairányzáshoz.

 

Hamar egy rövid videó a Focus30 sebességéről és a prizmakövetésről:

Szóljunk pár gondolatot a Ranger-ről!

Egy szóval – és jó értelemben –  jellemezve: brutális!

Miután kézbe fogtam, azt kell mondjam, ha azt látnám egy promóvideóban, hogy kalapács híján ezzel vernek le karót, én simán elhinném! Persze, csodák itt sincsenek: a Ranger 3 Trimble színekben a TSC3.

A külcsíny, teljes billentyűzet és az IP67 besorolás mellett, a belsőségei is figyelemre méltóak.

Van ebben Bluetooth, WiFi, GPRS modem, navigációs GPS, Robotvezérlő szórt spektrumú rádió, 5Mp-es kamera, gyorsulásmérő, iránytű, miniSD kártya foglalat, ellenfényben olvasható képernyő!

Az alján a gumifülek soros portot, kis és nagy USB csatlakozókat rejtenek. 

 

Ennek kapcsán, visszakanyarodva a Focus30-hoz, mindenképpen kritikaként fogalmazható meg, hogy bezzeg a mérőállomás nem igazán van eleresztve médiakezelés tekintetében. Lényegében egyetlen LEMO csatlakozója van, melyre adatátvitelhez USB kábel dugható. Igazán elfért volna egy USB slot...nem?

 

Persze, a műszer alkalmas prizma nélküli távmérésre is. Ennek hatótávolság adatai a gyártóra jellemző precíz táblázatból kiolvashatók, tudományosan, kodak szürkére, mindenféle visszaverődési értékkel. Őszintén szólva, egy ilyen kategóriájú műszernél, nem tartottam szükségesnek feszegetni a távmérés határait – különösen, hogy a hangsúlyt a Robot funkciókra helyeztem.
A vizsgálódásaim során a 80-100m méteres hosszak nem okoztak különösebb problémát neki. 

 

A műszer használható "hagyományosan", mikor az észlelést mögüle, a rögzítést a fedélzeti kijelzőn közvetlenül a belső memóriába hajtjuk végre, illetve egy-emberes, Robot-módban, távvezérlőbe történő rögzítéssel.

Mindkét esetben a SurveyPro szoftvert alkalmazzuk, mely a műszeroldalon is "alaptartozék", azaz - szemben más gyártóval - nem kell külön megvásárolni a mérőállomásra.

 

A Robot-mód indítása egyébként teljesen automatizált, a "fedélzeten" nem kell menükben lépegetni, kattintgatni semmit: ha a bekapcsolt műszer érzékeli a hozzá konfigurált távvezérlőt és vica-versa, az eszközök simán felépítik a kapcsolatot és néhány másodperc után indulhat a mérés! Most tényleg: pofonegyszerű!

 

Mit is lehet mondani a Survey PRO-ról? Professzionális vezérlőszoftver csomag, melynek elemzése egy külön cikk témája lehetne (elnézést, de eme bemutató keretei közé képtelenség mélységeiben besuvasztani)! Logikus és jól áttekinthető, amire rásegít, hogy minden egyes menüponthoz tartozik rövid ismertető. Minden kis ikon és jelzés "él", azaz bárhová koppintunk a képernyőn, történik valami!

 

Kinézetre én éreztem egy kis "retró-windows" ízt használat közben. Ennek az volt az oka, hogy a gömbölyded ikonvezérelt menük és a funkciók közötti, honlapot idéző lapozgatás után, az egyes aloldalak dizájnja néhol egészen puritánra sikerült.

Ez persze mit sem von le a funkcionalitásból!

Van itt kérem az általános mérési módszerektől, az Útkitűzésen át, DTM kezelés, térfogatszámítás, szkennelés, szóval a kétoldanyi ívműveletekig minden! Igyekeztem a szűkre szabott teszt időkeretben minél több programot, geometriát kipróbálni – amit sikerült, az nagyon tetszett! 

 

Mániám, hogy egy műszer használhatóságát leginkább a kitűzési képernyője jellemzi - hiszen ennek tipikusan egy interaktív funkciónak kell lennie terepen! Nos, a Focus30 ebben (is) ötösre vizsgázott: plasztikus és érthető felület! Akár a műszer mögött, akár a műszer előtt állunk, a kitűzés gyerekjáték!

 

Végezetül néhány szó a kiegészítő "kegyszerekről".

Mint írtam a műszerhez egy LEMO-USB kábel dukál. Emellé profi álló, dupladokkolós akkutöltőt kapunk – persze 2 db akkuval.

 

Jaaa...és egy érdekesség így (majdnem) a végére: az akkumulátorok "menet közben cserélhetők" - és ez itt nem csak egy szép frázis! Valóban, működés közben (komolyan: minden funkció aktív, fut a SurveyPRO, az elem meg nincs is a rekeszben) mód van a lemerülő akku kivételére és másikra cserélésére. Mit mondjak, elképedtem: ugyan hangjelzéssel figyelmeztetett, de közben a mérőállomás akku nélkül is vidáman működött! (Jó jó jó! Értem én, hogy nem szemfényvesztés, hanem egy aprócska belső tölthető elem, de azért ez tényleg nagyon jól mutatott!) 

 

Egyébként a sokszemes, 360ᵒ-os prizma a műszerdobozban lakik. A tetején található libella lecsavarható mely alatt 5/8-os apucsavar van – így akár GNSS vevő is rögzíthető a prizma fölé, integrált méréshez.

A műszer optikai vetítője az alhidádéba van építve, így a műszertalpnak nem kell külön optikát tartalmaznia…

 

Egy kép többet mond ezer szónál…s ebben a cikkben a fotókon kívül még egy videót is becsempésztem!

Így aztán nem is szaporítom tovább az (írott) szót! A Spectra Focus30 és Ranger Robotcsomag egy átgondolt, ízléses és valóban profi szett!

 

Végezetül, ezúton szeretném megköszönni Érsek Ákos úrnak, és a GPSCOM Kft.-nek a kipróbálási lehetőséget.

bottom of page