top of page

Trimble S3 geodéziai mérőállomás

"Nohát, hogy van az már, hogy egy GNSS vevőkkel foglalkozó honlapon ez már a harmadik mérőállomás ami bemutatásra kerül? Hallatlan!"
Nos, a válasz egyszerű: újabb geodéziai mérőállomás tesztre kaptam lehetőséget, így ezt is a Műszertesztek rovatba gyömöszöltem bele! Úgy fest, nyolc-három arányban feljöttek a mérőállomások a teszcikkek versenyében, a műholdas vevőkkel szemben.

A mustrára kapott mérőrendszert hazánk legifjabb geodéziai műszerforgalmazója, a 3D Mapping Solution Kft. bocsátotta rendelkezésemre. A hangzatos nevű cég 2012. év utolsó napjaiban fogott bele a Trimble geodéziai eszközök itthoni forgalmazásába.

Mit is tesztelünk ezúttal, elsőként 2013. évben?
Egy Trimble S3 mérőállomást! A kipróbálásra kapott eszköz 2" szögpontosságú (5"-esben is elérhető), és Autolock (prizmakövetéssel ellátott) kiépítés.

Megmondom őszintén, Geotrade-s koromban nagy kedvenceim voltak a Trimble S6 széria tagjai és a belőle tovább fejlesztett mérőrendszerek (pl.: S8, VX): nagyon szerettem foglalkozni velük. Így nem kis elfogódottsággal emeltem ki a dobozából a mérőállomást.

Mivel az S6 széria jött ki korábban és azóta is szép karriert fut be, így óhatatlan az újabb S3, vele való összehasonlítása.

A Trimble S3, az S6 sorozat kissé lebutított változata, de természetesen nem csak fele olyan jó, ahogy arra a neve utalhatna. Mint látni fogjuk, kezelésében nincs releváns eltérés a két műszercsalád Autolock-os tagjai között, a gyártó leginkább külsőségeiben jelzi, hogy ez a mérőállomás prémium minőségű, mégis kisebb kategóriájú társánál.

Mik ezek a külsőségek?

Apróságnak tűnhet, de meg kell említenem: az S6-nál megszokott, a hordláda hevederének elrejtésére szolgáló külső szűrke rekesz hiányzik.
Rémlett, hogy Nikolaos Gioris kolléga egyszer csinált egy Oscar-gyanús videoszkeccset a saját Trimble S6 műszerével, a heveder használatának módjáról.
Kikerestem a neten, klikk ide >>> a megnézéséhez
Nos, ez a funkció sajnos eltűnt, az S3 dobozánál,  hordszíjak összecsomagolva a műszer mellett kapnak helyet.

Eltérő a műszer színezése is a nagytestvéréhez képest, itt az ezüst-szürke helyett a sárga dominál. A II. távcsőállásban nem jelenik meg a másodlagos kijelző, illetve az optikai vetítő - a Trimble 5500/5600 szériához hasonlóan - nem az alhidádéban, hanem a műszertalpban került elhelyezésre.

Ami talán a legszembetűnőbb, hogy a kezelőegység rögzítve van a műszeren, azaz nem levehető-cserélhető, mint azt a korábbi összes Trimble mérőállomás szériánál, például az univerzális ACU/TCU használatakor megszokhattuk.

Azonban az olyan erősségek, mint a 40mm szabad átmérőjű Carl Zeiss optika, a MagDrive elektro-mágneses levitáció elvén alapuló szervórendszer (igaz 86°/mp-es sebességre visszafogva), az egyoldalon elhelyezett ujjheggyel is kezelhető végtelenített irányítócsavarok, a szintén oldalra kihelyezett szervós parallaxis csavar és mérésindító gomb (ez a műszer ki/bekapcsoló gombja is egyben) itt is fellelhetők!

A töltöttségjelzővel ellátott 5.0 Ah-s Lítium-ion akkumulátorok is azonosak, darabonként kb. 6 óra folyamatos munkát biztosítanak. Ugyanúgy megvan a kellemes búgó női hang, amely a műszer fontosabb üzeneteit mondja be a felhasználónak (itt angolul) - ez a funkció már jelen volt a Trimble Survey Controller szoftverben és megmaradt a Trimble Access-ben is.

Igen, ezt a Windows operációs rendszerű műszert már az Access vezérli. 
Az elődjére nagyon hasonlító terepi szoftvercsomag, az általam tesztelt mérőállomáson magyar nyelvfájllal rendelkezett, mely néhány elgépeléstől és bent felejtett angol kifejezéstől eltekintve jól használható volt.
A szoftver kinézete kifejezetten gusztusos, felépítése logikus és áttekinthető. A nagy felbontású, nagy fényerejű, színes érintőképernyőn jól láthatók a Térképi elemek.

A program maga több modult is tartalmaz: az Általános felmérés mellett elérhető az Utak, Alagutak, Bánya modul is. Ez utóbbiak a Védjegy panel alatt lekérdezhető lejárati idővel rendelkeznek.
Az Utak modult ki is próbáltam és nagyon rövid idő alatt könnyedén össze lehet vele pakolni egy vízszintes,- magassági vonalvezetést (és nem a fordításban szereplő "igazítást"), sőt némi gondolkodás után minta-keresztszelvényeket is.

Az Általános felmérés részben a szokásos módszereken kívül sok extrát kapunk. Egy közülük a DR (Direct Reflex) módban, többféle metódusban végrehajtható Felületletapogatás is. 
Ennek kapcsán jegyzem meg, hogy a prizma nélküli távmérés hatótávolsága az S3 esetében maximum 400 méter.

A Trimble mindig is erős volt a szoftverezettség terén: itt sincs másként!

A COGO menüpont alatt rengeteg féle-fajta programrész található. Külön bája a vezérlésnek, hogy ezek közül sokba nem is kell közvetlen belépegetnünk: akár a pontok térképről történő összecsipegetése után, a legördülő menüben böngészve választhatjuk ki a nekünk kellő funkciót. 
Így lehet például alapvető geometriai feladatokat megoldani, vagy akár területet számítani, vonalat, ívet felosztani - eltolni, területet megosztani, adott méretre hozni, sőt számtalan módon térfogatot kalkulálni, színkóddal felületeket megjeleníteni!

No, de nézzük meg mit produkált a műszer a terepen!

Mivel elsősorban az Autolock prizmakeresési és -követési képességeire voltam kíváncsi nagy ravaszul (és szakmailag teljesen indokolatlanul) fák közé álltam be.

A műszerbe beállítható, hogy mennyi ideig "extrapolálja" a prizma mozgását jelvesztés után, illetve mit tegyen, ha ezen időintervallumon túl sem érkezik visszajövő jel a reflektorról.

Nos, a fák mögött-között az 1 másodperces "vak" követési idő megadása és a "Automatikus keresés" kikapcsolása nem volt bölcs döntés...erre a harmadik, műszerhez való visszasétálás után magam is rájöttem. 
Mikor megtaláltam a legmegfelelőbb beállítást bátran eltávolodhattam a műszertől a susnyásba, a kölcsönkapott fél prizmarúd 5/8-os végére feltekert, 360°-os prizmával.
A műszer serényen bólogatott, követett úgy a komótos séta, mint a szaladgálás közben. Természetesen, a távolság növekedésével egyre megbízhatóbban csimpaszkodott a prizmára. (A terepi teszt előtti este egyébként a konyhában 1.10 méterre himbáltam a 360°-os reflektort előtte és akkor is elég jól vizsgázott!) A faágak között bizonytalankodott néha, de ennyit el lehet nézni neki.

Miután a műszer mögé álltam több mérést is végeztem a távolban mozgó - ezúttal Édesanyám, mint figuráns által hordozott - prizmára. A követés a gyér cserjés mögött is szépen megvalósult, ám egy furcsa jelenséget kellett tapasztalnom.
A 40-50 méterre lévő, tökéletesen megirányzott és befogott reflektorra történő méréskor a műszer kiírta és bemondta, hogy "nincs célpont". Az újabb "Mérési" parancsra aztán szépen elvégezte a mérést és rögzítést. Erre sajnos, a teljesen tiszta célpont esetében is volt példa - kevés ugyan, de megenmlítendő.
A távmérések időtartama prizmára jellemzően kb. 1-2 másodpercre volt tehető.

Ezt követően leteszteltem a prizma nélküli távmérést is.

A távmérési ciklus ideje érzékelhetően hosszabb volt, mint reflektorra, de az általam mért hosszakon a 2-3 másodpercet nem haladta meg. 
Az S3 DR hatótávolsága fele a nagytesó S6-énak, gyanítom szoftveresen van levágva. A tesztem során minden szabad felületre történő mérés 100 méter alatt volt, így nagy problémát nem okozott az eszköznek.
A mérőállomás 3R osztályú lézer lézerpontja elég kicsi, méretéről a műszertől kb. 50 méterre egy ablakkeret mellett képet is készítettem. A lézerpont alapértelmezetten csak a felületre méréskor villan fel, illetve beállítás szerint folyamatosan is kivetíthető.

A távmérő megbízhatósága állítható mindkét mérési módban, így a feladatmegoldás igénye szerinti pontosság kényszeríthető ki. Egyébként a műszer kijelzi mérés közben a maradék ellentmondásokat.

A műszerből többféle formátumban előre generált, a koordinátákat is tartalmazó, mérési jegyzőkönyvek nyerhetők ki.

Összességében elmondható, hogy a Trimble S3 egy jól kezelhető mérőállomás, ami túlmutat a gyártója által neki, piaci stratégiaként definiált felső középkategóriás besoroláson.

Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget Kozma Richárd úrnak, a 3D Mapping Solution Kft. képviselőjének, hogy tesztelhettem az általuk forgalmazott, geodéziai mérőállomást.

 

 

Képgaléria (a galéria alján, a "Show More"- ra kattintva további képek érhetők el!):

bottom of page