top of page

Érdekességek: Pioneer Cyber Navi

A GPS technológia dübörögve fejlődik! Noha a földmérők elsősorban a geodéziai porodon történő fejlesztéseken tartják vigyázó szemüket, érdemes kitekinteni a mindennapi élet műholdas navigációjának piacára is.

A Pioneer legutóbbi, GPS alapú, a képalkotást is felhasználó fejlesztései elképesztő megoldásokat és vizualizációt kínálnak a felhasználóknak.
A képalkotás nem újkeletű a földi geodéziai rendszerekben sem, gondoljunk csak a Trimble VX képalkotó Robot mérőállomására! Azonban a Pioneer a valósidős képet a navigációval kötötte össze!

Nem rég jelent meg un. "kiterjesztett valóság" technológiájuk, mely a műszerfalba épített 7"-es HDD kijelzőn igazán újszerű élményt nyújt.

Ennek lényege, hogy a GPS vevő információi kiegészülnek a gépjármű szélvédőjéhez telepített kamera valósidős képével. A rendszer így a hagyományos tervezésen, térképi megjelenítésen és forgalmi előrejelzések figyelésén túl, figyelmezteti a vezetőt a sávtartásra 
lámpaváltásokra, jelzőtáblákra, az elötte haladó autóra, a következő kanyarok pontos távolságára, sőt az időjárási viszonyokra is. Ezeknek köszönhetően, a navigáció sokkal pontosabbá és egyszer s mint biztonságosabbá válik.

Természetesen, a Bluetooth, az USB port, az SD kártya olvasó, a CD/DVD meghajtó, az 5.1-es hangrendszer (!) és a digitális TV tuner alapszolgáltatás!

Aztán a gyártó egy újabb merészet álmodott!

Miért kellene egy "kis" kijelzőre pillantva navigálnunk, mindig levéve szemünket az útról, mikor a szélvédőnél nem kell nagyobb képernyő!

Az un. HUD (Heads-Up-Display) technológiát a vadászgépekben alkalmazták először, aki látta a Top Gun-t, látott már ilyet: az információkat a pilóta elé, a látóterébe vetítik.

 

Nos, a Pioneer Cyber Navi egy napellenzőhöz hasonló, a szélvédőre illesztett nagy felületű lapra vetít, mely az útból sem takar ki. Ezen jelennek meg az egyébként megszokott fontos információk, melyek segítik a vezetőt a forgalomban.

Az biztos, hogy nagyszerű mókává válik így a navigáció, a videójátékokra emlékeztető vezetési élmény pedig megfizethetetlen...hogy mennyire az, mindenki döntse el vérmérséklete és pénztárcája szerint.
A rendszer bevezető ára átszámítva 900.000Ft és 1.000.000Ft körül mozog. Azt gondolom, hogy elérje a manapság használt autósnavigáció 30.000Ft-os árszínvonalát, még igen csak várnunk kell!

A technológia japán nyelvű és feliratozású bemutató videojához KLIKK IDE: Video>>>

 

 

Galéria a különleges technológiáról (képváltás a < és > nyilakkal a kép szélén):

 

Kijelzőn a valóság
Kamerakép és navigáció
Virtuális világ
Az igazi vadászgép élmény
Szélvédőn a navigáció
bottom of page