Sokkia SDL50 digitális szintező

Sokkia SDL50

A következőkben a Sokkia SDL50 digitális szintezőről fogok képernyőre vetni néhány keresetlen gondolatot. 

Aki kicsit is követte az elmúlt pár év eseményeit, azt gondolhatja, hogy a cikk pikantériáját majd jól az fogja adni, hogy az egész Topcon – Sokkia sztori hazai vonatkozása még forgalmazóként és cégtulajdonosként,
személyesen érintett engem is.

Ám ennek a leírásnak nem az a célja, hogy pletykáljunk egy jót …  így beszélgessünk a műszerről, amit a Geopteam Kft. bocsátott rendelkezésemre.

Na, tessék, mindjárt bele is szaladtunk az első kérdésbe a felmerülő cégnév kapcsán, ami könnyen levezetésért kiált! Na jó, akkor mégiscsak beszéljünk az előzményekről, de objektíven.

A Sokkisha Japánban 1920-ban alakult. Ahogy én tanultam még a középiskolában, 1990-ben azért változtatta nevét Sokkiára, hogy azt a nyugati piacokon is könnyebb legyen kiejteni. (Szerintem a magyar fülnek, az eredeti is jól csengett.)

 

Itthon, a távol keleti gyártónak 1993-ban – mint a második önálló műszerforgalmazó az országban – a PGTV-ből kinövő Sokkisha Vevőszolgálat, majd GeoSet Kft. lett a forgalmazója. 1994-től aztán 16 éven keresztül
Sokkia Kft.-ként folyt a márka hazai kereskedelme, illetve 1999-től az akkreditált kalibráló laboratóriumban történő szervizelése. 

 

Aztán 2008-ban, a szintén japán Topcon vételi ajánlatott tett a Sokkia részvényeire, majd a céget leányvállalatává tette. Ez a lépés jellemzően a díler hálózatot is próbák elé állította világszerte, ami 2010-ben elérte hazánkat is. Itthon a volt cégem – melytől 2011 elején, mint tulajdonos megváltam –, lett mindkét japán brand forgalmazója.


A Sokkia Kft. pedig három külön úton indult tovább.
Megjelent és folyamatos ível felfelé a Varga Zoltán úr - korábbi Sokkia Kft. ügyvezető - által fémjelzett Geomentor Kft., mely JAVAD, SatLab és Hemisphere gyártók hazai forgalmazójává vált. 

A hazai hercehurcát követően, elnevezést váltott a Sokkia Kft. és az ország egyik legjobb műszerszervizeként (pl.: Stonex hivatalos szerviz), újra a patinás GeoSet Kft. nevet vette fel, élén Soltész János szervizmérnök úrral. Forgalmazóként, geomatikai portfóliójukban GeoMax eszközök szerepelnek.

A Sokkia Kft. korábbi budapesti divíziója pedig Geopteam Kft.-ként prosperál jól tovább, Nagy Attila úr vezetésével, korábban a Bosnyák téri Térképész Székházban, mostanra a Róna utca 120.-ban („Minden út Rónába vezet”). Széles épitőipari-geodéziai palettájukon sok minden megtalálható, az anyagvizsgáló készülékektől az RTK GNSS vevőig.

 

Persze, ezek a szakemberek kiváló hírnévnek örvendtek eddig is és eztán is fognak… tehát nem csoda, hogy a hazai piacon a mai napig Náluk (is) keresik a Felkelő Nap Országából származó márkát.
Hála az Európai Uniós kereskedelmi elveknek, a korábbi márkahű felhasználóik bátran fordulhatnak hozzájuk továbbra is pl. support, szerviz tekintetében, így az évtizedes bizalmi hálók finom szövedékét nem kell felsérteniük.

Nos, ezért történhetett meg, hogy betérve a Geopteam Kft.-hez, a polcon látható Sokkia SDL50 digitális szintezőt elkérhettem kipróbálásra.


Előre mondom, a SDL műszercsalád már esett át ráncfelvarráson, amit - sajnos- az általam tesztelt darab még nem mondhatott el magáról. Persze, a ráncfelvarráson nem azt értem, hogy a Topcon a gyárfúziót követően sárgára fújta és Topcon DL50x néven is piacra dobta a szériát, hanem ténylegesen történtek bennük fejlesztések. Erről később!

 

Akkor lássuk!

A Sokkia SDL50 egy pehelykönnyű (2.4 kg) digitális szintező, amit színe és elnyújtott formája messziről felismerhetővé tesz.

A célzó rész a műszer fogantyúján található. Jobb oldalon található a parallaxis csavar, míg a vízszintes irányzócsavar kétkezes. Az eszköz természetesen rendelkezik elforgatható, zárt rendszerű fok-osztású vízszintes körrel, a leolvasó ablakot plexiüveg védi.
 

 Az okulártól balra található a zárt akkumulátor kamra. Ide toljuk be a „klasszikus” 2330mAh-s Sokkia akkut, mely egy rugó ellenében benyomva, kattanással rögzül. Eltávolításához ugyanígy a rugó ellenében be kell nyomnunk, majd kiugrik magától. Egy teleppel egyébként a rossz nyelvek szerint 7-8  órát is elketyeg. Nem tudom megerősíteni (és cáfolni sem), de tény hogy a több napos teszt alatt nem kellett töltenem. 
A műszercsomag része erre a célra egy hálózati duál-töltő.

 

A kijelzőtől jobbra van egy kinyitható tükör, mellyel jobb rálátás nyílhat az eszköz szelencés libellájára. Szép dolog, de sok hasznát én nem vettem.

 

Magának a műszernek a magyar nyelvű vezérlőszoftvere nem egy bonyolult történet. A szokásos információk közlésére a háttér-világítható dot-mátrix kijelző 128x32-es felbontása tökéletesen elégséges.

A szintező kezelése a hét billentyűről történik. A mérést a műszer jobb oldalán található, nagy kék gombbal indítjuk. Ez alatt található egyébként a belső memória kiolvasására szolgáló RS232-s konnektor.

 

A műszer 36 mm-es szabad optikai átmérőjű távcsöve kristálytiszta képet ad. A nagyobb testvér 45mm-ese, gondolom, még inkább növelheti a vizuális élményt!

Persze, az elektronikus leolvasáshoz elengedhetetlen lécirányzást követően az élesség állítás.

 

Ami a megbízhatóságot illeti, sima teleszkópos kódléccel a szintezési középhibája (1km oda-vissza szintezéskor) 1.5 mm. Ha ezt a lécet átfordítjuk a hosszanti tengelye körül és vizuálisan olvasunk le a fekete-piros E-osztáson, akkor 2.0 mm-ről beszélünk.

Persze, ha elindulunk a speciális invárlécek irányába, elérhető a műszerrel a 0.8 mm, sőt a 0.6 mm is. Itt jegyzem meg, hogy az utóbbi értékhez, nem csekély befektetést igénylő 3m-es BIS030A lécekre van már szükség, melyek lineáris tágulási együtthatója 0.1ppm/ᵒC.

Így azok használatát inkább, pl. az SDL1X felsőrendű szintezőhöz tudnám elképzelni, nem az SDL50-hez…node, fogjuk fel ezt műszaki fejleszthetőségnek, hiszen a fizikai lehetőség adott!

A Sokkia SDL50 nagyobbik tesója az SDL30, amely ugyanez a forma és szoftverezettség, ám jobb szintezési középhibával dolgozik (csak külcsínyre szürkébb). Ott a felső határ speciális léccel, már jobban a felsőrendű szintezés megbízhatóságára hajaz.

 

Mint írtam korábban, a nálam lévő műszer egy korábbi generációja volt az SDL50-nek.

Így hiányzott belőle az un. „Wave-and-Read” funkció. Mivel ha valaki betér a Geopteam Kft.-hez digitális szintezőért, úgyis az újabbat keresi már, le is írom, mi ez a kis okos japán megoldás!

A lényeg, hogy ha valaki otthon felejti a szelencés szintezőlibellát és nem tudja függőlegesre állítani a lécet elég, ha a műszer irányába belengeti azt, annak 5ᵒ és 10ᵒ közötti zenit tartományában. A műszer közepeli az értékeket és a tényleges, függőleges lécleolvasást tárolja. Okos…most komolyan!

 

Ami szintén ügyes megoldás és már ebben a műszerben is benne van, az a főtepont mérés! Nem igényel külön programot. A műszer ugyanis felismeri a fordított lécállást.

Sajnos, ami kicsit fáj nekem, hogy sem a műszer,- sem a lécferdeségre nem figyelmeztet szintezőnk! Úgy gondolom, ezekre szükség lenne, hiszen a digitális szintezés egyik fontos „küldetése” az lehet, hogy a személyi hibákat kiküszöböljük!

 

Próbálgattam a műszert „zavart” környezetben…el kell ismerni, jól oldotta meg a kitakart léc leolvasását. Persze, ahol nem megy az elektronikus lécleolvasás, ott a sima vizuális észlelés eredményei is bevihetők a memóriába.

 

Az adatok terepi bevitele a 2 db nyílbillentyűvel történik. Nem egy bonyolult dolog, és bár ha nem is akarunk kisregényt írni (most szőrös szívű próbálok lenni), néhány többletgomb kényelmesebb lenne!

 

Körbeméregettem a helyben létrehozott kis „házi” tesztpályámon. Ekkora távokon nem volt kihívás fillérre visszakapni a kiinduló magasságokat.

Kipróbáltam a magassági kitűzés funkciót is. Be kell látni, hogy ez a program a digitális szintező nagy előnye az optikaival szemben. Nem kell terepen, papíron számolgatni az elvárt lécleolvasásokat.

A műszerrel lehet távolságot is kitűzni, a mérés megbízhatósága: ’távolság’ x 0.1%.  

 

Módunkban áll műszerellenőrzést is végezni a Konfigurációs menüben található „Beállítás” funkcióval, a műszertől 15-15m-re elhelyezett lécekre.

 

A Sokkia SDL50 egyébként 2000 rekordos belső memóriával rendelkezik. Ez egy szintezőműszernél elégségesnek bizonyul. Kiolvasás a tesztalanynál RS232 kábelen történt.

Tudom - tudom: a soros csatlakozó meg a jó öreg COM1 már kezd kikopni a közhasználatból, de egy jó soros-USB átalakítóval megoldható a dolog.

Jómagam a laptop dokkoló egységén lévő konnektort használtam – azzal gond nélkül működött.

 

A kiolvasás szoftvere egyrészt, az un. SDLTool alkalmazás.

Ekkor a kiolvasás formátuma lehet az egyszerű CSV, illetve a Sokkia SDR2x. Ezeket a formátumokat, majd minden asztali alkalmazás kezelni képes.

Másrészt mód van a díjmentes Sokkia Spectrum Link használatára. Ebbe közvetlenül kiolvasható a műszerből a jegyzőkönyvszerűen rendezett terepi adat, de természetesen a már az SDLTool-ból kimentett formátum is megjeleníthető benne.

 

Záróakkordként mit lehet elmondani a Sokkia SDL50 digitális szintezőről? Könnyű, jól kezelhető, egyszerű kis műszer, amit vállal, azt mind jól csinálja – így dömpingszerű szintezési munkák jó napszámosa lehet!

 

Végezetül, ezúton szeretném megköszönni a Geopteam Kft.-nek és Nagy Attila úrnak, hogy kipróbálásra biztosította nekem az eszközt.

Sokkia SDL50
Sokkia SDL50
press to zoom
Sokkia logo a kijelzőn
Sokkia logo a kijelzőn
press to zoom
Szintez-Ő
Szintez-Ő
press to zoom
Függőlegesen azt a takart lécet!!!
Függőlegesen azt a takart lécet!!!
press to zoom
Magasság kitűzés
Magasság kitűzés
press to zoom
Távolság kitűzés
Távolság kitűzés
press to zoom
Azimut mérés, szintezővel???
Azimut mérés, szintezővel???
press to zoom
Önellenőrző program
Önellenőrző program
press to zoom
Most erre mérjünk!
Most erre mérjünk!
press to zoom