top of page

Sokkia SDL50 digitális szintező

Sokkia SDL50

A következőkben a Sokkia SDL50 digitális szintezőről fogok képernyőre vetni néhány keresetlen gondolatot. 

Aki kicsit is követte az elmúlt pár év eseményeit, azt gondolhatja, hogy a cikk pikantériáját majd jól az fogja adni, hogy az egész Topcon – Sokkia sztori hazai vonatkozása még forgalmazóként és cégtulajdonosként,
személyesen érintett engem is.

Ám ennek a leírásnak nem az a célja, hogy pletykáljunk egy jót …  így beszélgessünk a műszerről, amit a Geopteam Kft. bocsátott rendelkezésemre.

Na, tessék, mindjárt bele is szaladtunk az első kérdésbe a felmerülő cégnév kapcsán, ami könnyen levezetésért kiált! Na jó, akkor mégiscsak beszéljünk az előzményekről, de objektíven.

A Sokkisha Japánban 1920-ban alakult. Ahogy én tanultam még a középiskolában, 1990-ben azért változtatta nevét Sokkiára, hogy azt a nyugati piacokon is könnyebb legyen kiejteni. (Szerintem a magyar fülnek, az eredeti is jól csengett.)

 

Itthon, a távol keleti gyártónak 1993-ban – mint a második önálló műszerforgalmazó az országban – a PGTV-ből kinövő Sokkisha Vevőszolgálat, majd GeoSet Kft. lett a forgalmazója. 1994-től aztán 16 éven keresztül
Sokkia Kft.-ként folyt a márka hazai kereskedelme, illetve 1999-től az akkreditált kalibráló laboratóriumban történő szervizelése. 

 

Aztán 2008-ban, a szintén japán Topcon vételi ajánlatott tett a Sokkia részvényeire, majd a céget leányvállalatává tette. Ez a lépés jellemzően a díler hálózatot is próbák elé állította világszerte, ami 2010-ben elérte hazánkat is. Itthon a volt cégem – melytől 2011 elején, mint tulajdonos megváltam –, lett mindkét japán brand forgalmazója.


A Sokkia Kft. pedig három külön úton indult tovább.
Megjelent és folyamatos ível felfelé a Varga Zoltán úr - korábbi Sokkia Kft. ügyvezető - által fémjelzett Geomentor Kft., mely JAVAD, SatLab és Hemisphere gyártók hazai forgalmazójává vált. 

A hazai hercehurcát követően, elnevezést váltott a Sokkia Kft. és az ország egyik legjobb műszerszervizeként (pl.: Stonex hivatalos szerviz), újra a patinás GeoSet Kft. nevet vette fel, élén Soltész János szervizmérnök úrral. Forgalmazóként, geomatikai portfóliójukban GeoMax eszközök szerepelnek.

A Sokkia Kft. korábbi budapesti divíziója pedig Geopteam Kft.-ként prosperált tovább, Nagy Attila úr és Kurta Erzsébet (Liza) alapításában. Korábban a Bosnyák téri Térképész Székházban, mostanra a Róna utca 120.-ban („Minden út Rónába vezet”). Széles épitőipari-geodéziai palettájukon sok minden megtalálható, az anyagvizsgáló készülékektől az RTK GNSS vevőig.

 

Persze, ezek a szakemberek kiváló hírnévnek örvendtek eddig is és eztán is fognak… tehát nem csoda, hogy a hazai piacon a mai napig Náluk (is) keresik a Felkelő Nap Országából származó márkát.
Hála az Európai Uniós kereskedelmi elveknek, a korábbi márkahű felhasználóik bátran fordulhatnak hozzájuk továbbra is pl. support, szerviz tekintetében, így az évtizedes bizalmi hálók finom szövedékét nem kell felsérteniük.

Nos, ezért történhetett meg, hogy betérve a Geopteam Kft.-hez, a polcon látható Sokkia SDL50 digitális szintezőt elkérhettem kipróbálásra.


Előre mondom, a SDL műszercsalád már esett át ráncfelvarráson, amit - sajnos- az általam tesztelt darab még nem mondhatott el magáról. Persze, a ráncfelvarráson nem azt értem, hogy a Topcon a gyárfúziót követően sárgára fújta és Topcon DL50x néven is piacra dobta a szériát, hanem ténylegesen történtek bennük fejlesztések. Erről később!

 

Akkor lássuk!

A Sokkia SDL50 egy pehelykönnyű (2.4 kg) digitális szintező, amit színe és elnyújtott formája messziről felismerhetővé tesz.

A célzó rész a műszer fogantyúján található. Jobb oldalon található a parallaxis csavar, míg a vízszintes irányzócsavar kétkezes. Az eszköz természetesen rendelkezik elforgatható, zárt rendszerű fok-osztású vízszintes körrel, a leolvasó ablakot plexiüveg védi.
 

 Az okulártól balra található a zárt akkumulátor kamra. Ide toljuk be a „klasszikus” 2330mAh-s Sokkia akkut, mely egy rugó ellenében benyomva, kattanással rögzül. Eltávolításához ugyanígy a rugó ellenében be kell nyomnunk, majd kiugrik magától. Egy teleppel egyébként a rossz nyelvek szerint 7-8  órát is elketyeg. Nem tudom megerősíteni (és cáfolni sem), de tény hogy a több napos teszt alatt nem kellett töltenem. 
A műszercsomag része erre a célra egy hálózati duál-töltő.

 

A kijelzőtől jobbra van egy kinyitható tükör, mellyel jobb rálátás nyílhat az eszköz szelencés libellájára. Szép dolog, de sok hasznát én nem vettem.

 

Magának a műszernek a magyar nyelvű vezérlőszoftvere nem egy bonyolult történet. A szokásos információk közlésére a háttér-világítható dot-mátrix kijelző 128x32-es felbontása tökéletesen elégséges.

A szintező kezelése a hét billentyűről történik. A mérést a műszer jobb oldalán található, nagy kék gombbal indítjuk. Ez alatt található egyébként a belső memória kiolvasására szolgáló RS232-s konnektor.

 

A műszer 36 mm-es szabad optikai átmérőjű távcsöve kristálytiszta képet ad. A nagyobb testvér 45mm-ese, gondolom, még inkább növelheti a vizuális élményt!

Persze, az elektronikus leolvasáshoz elengedhetetlen lécirányzást követően az élesség állítás.

 

Ami a megbízhatóságot illeti, sima teleszkópos kódléccel a szintezési középhibája (1km oda-vissza szintezéskor) 1.5 mm. Ha ezt a lécet átfordítjuk a hosszanti tengelye körül és vizuálisan olvasunk le a fekete-piros E-osztáson, akkor 2.0 mm-ről beszélünk.

Persze, ha elindulunk a speciális invárlécek irányába, elérhető a műszerrel a 0.8 mm, sőt a 0.6 mm is. Itt jegyzem meg, hogy az utóbbi értékhez, nem csekély befektetést igénylő 3m-es BIS030A lécekre van már szükség, melyek lineáris tágulási együtthatója 0.1ppm/ᵒC.

Így azok használatát inkább, pl. az SDL1X felsőrendű szintezőhöz tudnám elképzelni, nem az SDL50-hez…node, fogjuk fel ezt műszaki fejleszthetőségnek, hiszen a fizikai lehetőség adott!

A Sokkia SDL50 nagyobbik tesója az SDL30, amely ugyanez a forma és szoftverezettség, ám jobb szintezési középhibával dolgozik (csak külcsínyre szürkébb). Ott a felső határ speciális léccel, már jobban a felsőrendű szintezés megbízhatóságára hajaz.

 

Mint írtam korábban, a nálam lévő műszer egy korábbi generációja volt az SDL50-nek.

Így hiányzott belőle az un. „Wave-and-Read” funkció. Mivel ha valaki betér a Geopteam Kft.-hez digitális szintezőért, úgyis az újabbat keresi már, le is írom, mi ez a kis okos japán megoldás!

A lényeg, hogy ha valaki otthon felejti a szelencés szintezőlibellát és nem tudja függőlegesre állítani a lécet elég, ha a műszer irányába belengeti azt, annak 5ᵒ és 10ᵒ közötti zenit tartományában. A műszer közepeli az értékeket és a tényleges, függőleges lécleolvasást tárolja. Okos…most komolyan!

 

Ami szintén ügyes megoldás és már ebben a műszerben is benne van, az a főtepont mérés! Nem igényel külön programot. A műszer ugyanis felismeri a fordított lécállást.

Sajnos, ami kicsit fáj nekem, hogy sem a műszer,- sem a lécferdeségre nem figyelmeztet szintezőnk! Úgy gondolom, ezekre szükség lenne, hiszen a digitális szintezés egyik fontos „küldetése” az lehet, hogy a személyi hibákat kiküszöböljük!

 

Próbálgattam a műszert „zavart” környezetben…el kell ismerni, jól oldotta meg a kitakart léc leolvasását. Persze, ahol nem megy az elektronikus lécleolvasás, ott a sima vizuális észlelés eredményei is bevihetők a memóriába.

 

Az adatok terepi bevitele a 2 db nyílbillentyűvel történik. Nem egy bonyolult dolog, és bár ha nem is akarunk kisregényt írni (most szőrös szívű próbálok lenni), néhány többletgomb kényelmesebb lenne!

 

Körbeméregettem a helyben létrehozott kis „házi” tesztpályámon. Ekkora távokon nem volt kihívás fillérre visszakapni a kiinduló magasságokat.

Kipróbáltam a magassági kitűzés funkciót is. Be kell látni, hogy ez a program a digitális szintező nagy előnye az optikaival szemben. Nem kell terepen, papíron számolgatni az elvárt lécleolvasásokat.

A műszerrel lehet távolságot is kitűzni, a mérés megbízhatósága: ’távolság’ x 0.1%.  

 

Módunkban áll műszerellenőrzést is végezni a Konfigurációs menüben található „Beállítás” funkcióval, a műszertől 15-15m-re elhelyezett lécekre.

 

A Sokkia SDL50 egyébként 2000 rekordos belső memóriával rendelkezik. Ez egy szintezőműszernél elégségesnek bizonyul. Kiolvasás a tesztalanynál RS232 kábelen történt.

Tudom - tudom: a soros csatlakozó meg a jó öreg COM1 már kezd kikopni a közhasználatból, de egy jó soros-USB átalakítóval megoldható a dolog.

Jómagam a laptop dokkoló egységén lévő konnektort használtam – azzal gond nélkül működött.

 

A kiolvasás szoftvere egyrészt, az un. SDLTool alkalmazás.

Ekkor a kiolvasás formátuma lehet az egyszerű CSV, illetve a Sokkia SDR2x. Ezeket a formátumokat, majd minden asztali alkalmazás kezelni képes.

Másrészt mód van a díjmentes Sokkia Spectrum Link használatára. Ebbe közvetlenül kiolvasható a műszerből a jegyzőkönyvszerűen rendezett terepi adat, de természetesen a már az SDLTool-ból kimentett formátum is megjeleníthető benne.

 

Záróakkordként mit lehet elmondani a Sokkia SDL50 digitális szintezőről? Könnyű, jól kezelhető, egyszerű kis műszer, amit vállal, azt mind jól csinálja – így dömpingszerű szintezési munkák jó napszámosa lehet!

 

Végezetül, ezúton szeretném megköszönni a Geopteam Kft.-nek és Nagy Attila úrnak, hogy kipróbálásra biztosította nekem az eszközt.

bottom of page