Spectra SP60 RTK GNSS ve

A GNSS technológia mellett, mint annak kiszolgálója, az RTK korrekciók szolgáltatásának módja szintén folyamatosan fejlődik.

A legkorábban, vevőpároknál (vagy esetleg több vevő közt) alkalmazott URH-s adatátvitelt, követte/kiegészítette a hangalapú, GSM-en keresztüli adatközlés. Mindkettőnek megvoltak/megvannak a maguk előnyei és korlátai.

 

Aztán az ország egész területét felölelő fix telepítésű GNSS referenciaállomások hálózata, illetve a mobilnetes telekommunikációs szolgáltatások robbanásszerű kiépülése lehetővé tette, hogy interneten keresztül töltsünk le korrekciókat, valamely szerverről (pl.: FÖMI, Geotrade CORS). Gyakorlatilag, a terepi cm-es geodéziai megbízhatóság eléréséhez, már nincs feltétlen szükség saját bázisvevőre, mindössze egy adatkártyára a rover oldalon… nomeg, jó adag szerencsére.

Fortuna segítségére azért van szükségünk, mert bizony a hangzatos reklámok ellenére, nagyon sok helyen elégtelen a szolgáltatók adatforgalmi lefedettsége.

Természetesen, ez enyhíthető, ha kis hazánkban fellelhető valamennyi mobilcég kártyájából tartunk magunknál egyet.
(Ez persze rögtön három előfizetési díjat, állandó kártya,- és mérési konfiguráció cserélgetést von maga után.)

 

Úgy tűnik, az utóbbi időben a rossz mobilnet lefedettség sem lehet többé akadály! Több nagy műszergyártónál jelent meg már egy új szolgáltatás: az RTK korrekció egyenesen az égből érkezik.

 

„Mit rózsának hívunk mi: Bárhogy nevezzük, éppoly illatos.” –így pl. ezt a szolgáltatást Leica-éknál SmartNET-nek, a
Trimble-nél CenterPoint RTX-nek hívják.

Miért ez a rövid kis bevezető?
Nos, mai alanyunk a Spectra SP60 vevő pont azon műszerek családjába tartozik, mely képes az ilyen égi korrekciók vételére, s szerencsémre, egyet módomban állt ki is próbálni!

 

Mivel Spectra Precision eszközről beszélünk, nem meglepő, hogy mindenféle Trimble huncutság elérhető benne.
Így tehát az RTX is. (A Trimble-Spectra sztoriról egy korábbi cikkem elején már meséltem: ITT!)

 

Az RTX egy, a Trimble egész világra kiterjedő, földi műholdkövető rendszerére (Global Tracking Station Network) támaszkodó szolgáltatás.
Ezeknek a földi állomásoknak az adatait egy központi rendszer (Control Center) tárolja és szolgáltatja. Egyrészt egy fix IP című szervernek, ahonnan az általunk is megszokott módon, GPRS-en keresztül tölthető le a korrekció. Másrészt, ezek az adatok feltöltésre kerülnek az „L-Band” kommunikációs műholdra, ahonnan aztán lesugározva az előfizetők élvezhetik a szolgáltatást.
Ismerős megoldás? Nem csoda, lényegében ez a jó öreg OmniStar-nál megismert történet!
(Olyannyira, hogy úgy fest, az RTX-nek ők képezik az égi szegmensét!)

 

Az RTX legfőbb erénye a globalitása. Lényegében bárhol a világon bekapcsoljuk GNSS vevőnket, némi inicializálás után – ez hozzávetőlegesen 30 perc – 4cm-es vízszintes megbízhatósággal tudunk dolgozni.
Persze, mindennek ára van, az RTX-nek bizony nagyon is: 1.500€/év.

 

Az előbbiekben a globalitás kapcsán kissé csúsztattam. Mint írtam, a szolgáltatásnak két ága van.
A mobilneten történő korrekció letöltés és a műholdas megoldás. Az előbbi az, ami teljes világszintű lefedettséget vállal (viszont itt függeni fogunk a helyi mobilszolgáltatóktól).
Az utóbbi, a telekommunikációs műhold pályájához van kötve. Az alábbi lefedettségi térképeken látszik a zongorázható különbség.

(Fentről lefelé: Trimble RTX műholdas szolgáltatásának, a Trimble RTX mobilnetes szolgáltatásának és a Trimble RTX FAST szolgáltatásának lefedettségi térképei)

A műholdas RTX szolgáltatásnak van, egy un. RTX FAST változata is. Ennél a Nyugat- és Közép Európában alkalmazható megoldásnál, az inicializálási idő jóval kevesebb az írt 30 percesnél, <5 percre tehető.

 

Tesztjeim során azt tapasztaltam, hogy e tekintetben a világ boldogabbik feléhez tartozunk és ez a néhány perces inicializálási idő ránk is vonatkozik!

 

No, de beszéljünk végre az Spectra SP60-ról! 

A kisméretű puhafalú táskában a világosszürke-kék RTK GNSS fejezet és a Spectra Juno T41 terepi vezérlő foglalt helyet, a kiegészítő kegyszereikkel.

A 240 csatornás, 90 dkg-s SP60 fejezet igazán dizájnos, tetszetősen lapos.

Alján, az 5/8”-os menetnél van egy cserélhető lezáró elem. A vevő ugyanis rendelhető mindenféle adatátviteli modem nélkül (mint maga a tesztalanyunk is), illetve 10Hz-es integrált URH egységgel is. Ebben az utóbbi esetben, a lefelé álló URH antenna belecsúszik a bot felső részébe, így kerül megvédésre a letöréstől.

Az URH modem egyébként utólag is beszerelhető.
Ha több SP60 beszerzésében gondolkodunk, az URH rádiónak nagyon kis (!) bázishosszakon (néhány száz méter) alternatívája lehet a Long Range Bluetooth.

Őszintén szólva, sosem hittem abban igazán, hogy a LR Bluetooth kiváltja az URH-t, így nem bíztatnék senkit, hogy az URH-n spóroljon annak ellenében!   

Az SP60-nak van egy RS232 és egy mini USB konnektora. Az elsőn NMEA mondatok küldhetők ki, mely hasznos lehet pozíciószolgáltatásra, külső rendszerek felé (pl.: talajradar, mélységmérő szonár).

Az USB-n a GNSS vevő belső memóriája olvasható ki.

A 256 MB-os belső tárba bőven lehet statikus mérést rögzíteni. Az exporthoz szükség van az SP File Manager ingyenes alkalmazásra. A statikus adatok saját formátumban rögzülnek, így azt kimentés után, ha nem Spectra szoftverrel dolgozzuk fel,  - egy szintén díjmentes programocskával - RINEX-be kell konvertálni.

A fejezet alsó részén a bekapcsoló gombnál 5 db visszajelző LED található: BT kapcsolat/Statikus adat rögzítés/Bekapcsolás állapot/Műholdak/Korrekció.

Terepállósága IP67, amit meg tudok erősíteni: a pár napos teszt alatt vagy a szakadó esőben ázott, vagy a 32 fokban aszalódott.

 

Most nézzünk rá a terepi vezérlőre: íme hát a Juno T41!


IP65 terepállóságú, Windows-os oprendszerű, kapacitív, gorilla-glass-os kijelzővel rendelkező kis energiabomba.

Terepi kezelőnél szokatlan nagy sebességéről az 1GHz-es processzor és az 512MB RAM tehet, belső tárhelye a maga 16GB-jával igazán tekintélyes.

Mondjuk viszonylag kis mérete mellett 40 dkg-s súlya is az. Van benne egy nagyon fürge HSDPA+ adatátviteli modem, 8MP-es kamera, SBAS képes integrált GPS, külső antenna csatolási lehetőséggel.

A Juno képernyője jól szemlélhető mindenféle fényviszony mellett, az egész kütyü kézre áll, élvezetes dolgozni vele – érződik, hogy van benne anyag!

 

Amivel mondjuk kissé felbosszantott, hogy USB madzagon kívül nem találtam rajta könnyen elérhető, más média lehetőséget. Egész pontosan van egy, két csavarral lezárt gumifül, ami a SIM kártya és a microSD slotokat rejti, ám a terepi csavarhúzózgatást nem nevezném igazán hatékony megoldásnak.

 

Igazából nem lenne baj ezzel az USB kábeles megoldással sem, ha a kábel Juno-s fele nem valami spéci csatlakozóban végződne! Ugyanis az nem a hagyományos konnektor – dugó ám! Persze, ha valaki otthon felejti a kábelét, akkor sem kell megijednie, a vezeték nélküli megoldások működnek: WiFi vagy BT.


A felhasználható terepi szoftverekből minden felhasználó a pénztárcája és ízlése szerint választhat. A tesztpéldányon megtalálható volt a Spectra saját szoftvere, a Survey Pro, a gyártó által háziasított SurvCE, mely a FAST Survey nevet viseli, maga a Carlsson SurvCE, illetve a Field Genius is.

 

Én a Survey Pro-t és a SurvCE-t próbálgattam.


Nem csak az szól egyértelműen a Survey Pro mellett, hogy az a Spectra Precision saját fejlesztése!

Ha valaki az RTX technológiát választja és műholdról vesz korrekciót, a SurveyPro-nál látja, hol tart éppen a fázistöbbértelműség feloldása. Akkor kezdheti meg a mérést, ha az RTX ikon zöldre vált, azaz a mérés a vállalt 4 cm-en belül FIX-nek tekinthető.

 

A SurvCE esetében a méréskor, ahol eddig a földi korrekcióknál megszoktuk a képernyőn az „Autonomus/Float/Fix” kijelzéseket, most mindössze az RTX (ITRF2008CE) feliratot látjuk és a HRMS/VRMS maradék hibákból kell következtetnünk, hogy a vevő esetleg már elvégezte az inicializálást.  

 

Elég sok mérést hajtottam végre, mindkét szoftverben az SP60-sal. Az eredmények igazán bíztatóak voltak: az „égi” inicializálási idő 5-10 perc között volt, az azonos pozíciókban meghatározott pontok egymáshoz viszonyított szórása 3-4 cm-en belül maradt.

 

Volt azonban valami, ami megzavart.

Persze, Érsek Ákos Úr szokásos lelkes és korrekt supportja aztán mindent a helyére tett.

Tehát történt, hogy egy adott pontot megmértem a FÖMI korrekciókra támaszkodva, sőt statikus mérést és utófeldolgozást is hajtottam végre rajta. A két módszerből származó eredmények 7mm-re fedték egymást. Ám az RTX-szel végrehajtott mérésekben következetesen 40-50 cm-es eltérések mutatkoztak.

 

Kiderült, hogy az RTX ITRF2008 dátumot használ, míg a FÖMI a világ innenső végében, az általunk megszokott ETRS98/ETRF2000-t. Éppen ezért, ahhoz, hogy az itthon mért pontjaink a helyükre kerüljenek, némi transzformációra szorulnak még. Ennek paraméterei hamarosan elérhetőek lesznek a GPSCOM Kft.-nél. Kisméretű munkaterületeken, közös pontok mérésével egy sima site-kalibrációval orvosolható a probléma.


Azt viszont el kell ismerni a „SurvCE/FAST Survey” javára, hogy minden pont mentése előtt figyelmeztet, hogy a pontos meghatározáshoz szükség lesz még egy helyi eltolásra.

 

Engedtessék meg, hogy így a végére összefoglaljam Spectra SP60+Juno kombóval kapcsolatos tapasztalataimat!
Igazán jól kezelhető, kis súlyú műszerkonfiguráció, melyből a felhasznált anyagok minőségétől, az üzembiztos működésig sugárzik a Spectra/Trimble profizmus.


Mindent tud, amit egy piaci játékosnak a jelenben, vagy a jövőben tudnia kell!


Az RTX szolgáltatás pedig egy olyan plusz, ami egy elsősorban nemzetközi porondra kilépő földmérő cégnek kellő biztonságot nyújt ahhoz, hogy bárhol a világon, (ahol van műholdas RTX lefedettség), cm-es megbízhatóságot legyen képes megrendelői felé produkálni!


Legvégül, ezúton szeretném megköszönni Érsek Ákos úrnak, és a GPSCOM Kft.-nek a kipróbálási lehetőséget.

 

Kiegészítés! Érsek Ákos Úr jelezte, hogy a SurvCE/FastSurvey alapértelmezetten is rendelkezik olyan beállítással, mely segítségével válthatunk dátumot. Ennek megfelelően, helyes RTX konfiguráció esetén, további helyi eltolásra, site kalibrációra nincs szükségünk!

Képgaléria:

Spectra SP60 RTK GNSS fejezet
Spectra SP60 RTK GNSS fejezet
press to zoom
Spectra Juno T41 terepi vezérlő
Spectra Juno T41 terepi vezérlő
press to zoom
Földmérő kutya az árnyékban henyél
Földmérő kutya az árnyékban henyél
press to zoom
SP60 alulnézetben
SP60 alulnézetben
press to zoom
Akku és Made in Mexico (Ollé!)
Akku és Made in Mexico (Ollé!)
press to zoom
Juno és fránya konnektora
Juno és fránya konnektora
press to zoom
Juno hátulról
Juno hátulról
press to zoom
SurveyPro: még nem FIX égi RTX
SurveyPro: még nem FIX égi RTX
press to zoom
SurveyPro: FIX megoldás az égből
SurveyPro: FIX megoldás az égből
press to zoom