top of page

Gépkiállítás Délegyházán - ÉBSZ 2012

Az Építőgép-forgalmazók és Bérbeadók Szövetsége (ÉBSZ) a Magyarországon működő építőgép-forgalmazók és bérbeadók érdekvédelmi szervezete, mely összefoglalja és ellátja az építőgép-forgalmazók és bérbeadók szakmai érdekképviseletét.

A Szövetség évről-évre, illetve két évről-két évre rendezi meg Magyarország legnagyobb szabadtéri építőgép kiállítását. Az érdeklődők regisztrációt követően, díjmentesen látogathatják végig a kiállítói sátorpavilont, a külső helyszíneket, tesztpályákat, beleülhetnek a legkorszerűbb építő-gépcsodákba.
Van itt a kőzettörő és szelektáló géptől, a darumegoldáson át, gréder, dózer, markoló rendszerig minden, ami erőteljes, soktonnás és árt a fogaknak.

Az a geodéziai eszközöket forgalmazó cég, mely helyet követel magának az építőipar ezen piaci szegmensében, szintén megjelenik itt. A feladata összetett: ezeket az építőgépeket támogató 1D-2D-3D vezérlések nagyfokú geodéziai, gépészeti felkészültséget igényelnek.

Tehát a koraőszi jóidőben, igazán romantikus hétvégi program kikocsizni az ÉBSZ 2012 Kiállításra!   

A kiállítást - szakítva az eddig hagyományokkal - idén nem Sóskúton, hanem Délegyházán rendezték meg. Mivel korábban már, mint kiállító vettem részt ilyen rendezvényen, bakanccsal és túlélő szettel készültem. Szerencsére, a megszokott háromnapos eső idén elmaradt, az időjárás kegyes volt hozzánk.

A helyszínt tekintve a korábbi sóskúti külszíni bánya szintkülönbségeivel kissé vadregényesebb volt, itt Délegyházán a nyíltszíni kiállítás, mintha egy asztalapon lett volna elhelyezve. Persze ez, az élményből semmit nem vont le.

Már a parkolóban régi ismerőssel találkoztunk, a New Holland földmunkagépek kedves kereskedőjével: Pintér Évával, az IKR ZRt-től. Váltottunk pár közvetlen szót, aztán elindultunk a bejárat irányába.

Bent, miközben a regisztrációs lappal bíbelődtem, egy ismerős hang csendült fel a hátam mögött: "No, most milyen GPS-t vegyek?" Palotás Péter, a Trimble hazai gépvezérlési sales menedzsere köszöntött. Örömmel üdvözöltük egymást, majd Ő a kiállítók minden terhével a vállán tova sietett.  

Belépve a rendezvénysátorba Nagy Attilával, a Geopteam Kft. vezetőjével futottunk össze. Elkísért standjukig és sikerült is váltanunk néhány szót, de mivel eszközeikre nagy érdeklődés mutatkozott, nem szerettem volna feltartani. Így amolyan terminátorosan megígértem, hogy "még visszatérek".

A kiállítói sátort végigböngészve, az igaz élmény kinn várt: építőgépek minden mennyiségben és méretben.

Megmondom őszintén, a gumikerekesek nem annyira nyűgöznek le. Azok geodéziai vezérlése nehezen megoldható: a gumiabroncsok aktuális nyomása miatt elég nehéz a referenciarendszer meghatározása.
Ugyan születtek arra is technológiai megoldások, az igazi élményt számomra mindig a lánctalpas monstrumok jelentik.

Elsőként a lánctalpas kotrók bukkantak fel. Engedélyt kérve a biztonsági emberektől, beslisszoltam a nagy sárga szörnyek közé.
Messziről kiszúrhatók a 3D-vezérléssel szerelt kotrók: "fenekük" két oldalán egy-egy Trimble antenna van elhelyezve.
Persze itt is újabb ismerősbe botlottam: Pinczés Ferencbe, a Trimble gépvezérlések mérnök tanácsadójába.
A kiállításra jó pár Trimble gépvezérlést installált fel. Pletykáltunk egy kicsit a világ dolgairól, majd figyelmembe ajánlotta a már megszokott markoló és dózer vezérlések mellett a henger vezérlést is. Aztán elhúzott, mint Nelson admirális, egy markoló kabinjából integetve.

A dózerek tesztmunkaterületére is sikerült bejutnom, készítettem néhány felvételt a Trimble URH-s GNSS bázisról, illetve az éppen bemutatás alatt lévő 3D dózervezérelt lánctalpas Catepillar dózerről. Ez a kialakítás egy GNSS antennával és dőlésérzékelővel rendelkezett.

Felmásztam a vezérelt henger fülkéjébe is, ahol kedélyesen elbeszélgettünk a legújabb technológiai lehetőségekről a JCB képviselőjével.  

Körbesétálva a területet, megcsodálhattuk még a gépkezelők folyamatosan folyó versenyét: a "karikapakolást". Elnézve nem tűnt nehéznek a feladat, de a traktorkerek átrakodása a soktonnás gémmel, nagyfokú koncentrációt igényel a fülkében ülőtől.

Igazán népszerű látványosság volt a rakodókkal végzendő ügyességi feladat. A szlalompályát követően kellett kosárra "dobniuk" a vállakozó szellemű gépkezelőknek. Természetesen mindezt időre!

Szóval, itt minden mozgott, pezsgett, dolgozott...

Visszatérve a sátorba, kis időre betértünk a MotorPedo Kft. (Trimble-Sitech) standjához. A gépvezérlési szimulációk között, földmérő szívemnek kedves látvány fogadott: a Trimble S6, építőipari gépvezérlésre kitenyészett SPS "sárga verziója".
A mérőállomás a mágneses levitációs technológiának köszönhetően, hangtalanul és nagy sebességgel pörgött-forgott az állványon.
Mellette szintén az SPS sárga sorozatból származó, építőipari RTK GNSS rover került kiállításra.

Tovább sétálva, értünk el a Geopteam Kft. standjához. Kiállító falukon számos Topcon és Sokkia mérőrendszer volt megtalálható. Bevallom, engem a mérőállomásaik foglalkoztattak leginkább, így önző módon arra csaptam rá: a Topcon ES szériára.

A kiállított Topcon ES-107 számomra kísértetiesen hasonlít a gyártó által, kb. 2 éve piacra dobott és akkor közös fejlesztésként beharangozott, Sokkia x50RX szériára.

Első látásra, optikája teljesen azonos a korábbi Sokkia műszerével, éppúgy, ahogy a 3R lézerosztályú prizma nélküli távmérője, igaz, itt a korábbi 400 méteres hatótáv már 500 méter.

Gyanítom megegyezik továbbá a vörös/zöld kitűzőfény rendszere és a 192x80-as felbontású pontmátrix kijelzője is. Megemelve, még súlyra is stimmelt: 5.6 kg.

A korábbi "x50RX" Sokkia szériának, a 6" volt a legkisebb szögmegbízhatóságú tagja, a Topcon ES sorozatnál ez a -Leica-nál már megszokott- 7"-re redukálódott.

Ami újítás a szürke-zöld elődhöz képest, hogy a bazi nagy, hangsúlyos Topcon logóval ellátott műszeroszlopon elhelyezett "kisajtó" alatt, már csak Pendrive fogadására alkalmas USB slot található. Az SD (és microSD) kártyahely, sajnos eltűnt.

Az opcionális Bluetooth-os adatátviteli lehetőség szintén megjelenik itt is.
Némileg megváltozott a x50RX-nél megismert billentyűzet dizánja, sőt -szintén Leica és Sokkia sajátosság- megjelent a jobb oldalon elhelyezett mérés indító gomb is.
Az egyébként kiváló, IP66 környezetállósági besorolású mérőállomás szoftverének részletes elemzésére nem volt módom - és nem is ez volt látogatásom célja.

Nagy Attila úr azonban nem zárkózott el egy későbbi műszerteszt lehetőségétől, így remélem, hamarosan weblapom digitális hasábjain is megjelenhet cikk a Topcon ES mérőállomásról.

Váltottunk még néhány szót a Topcon indikátoros gépvezérlési megoldásairól, a forgólézereiről, jelfogókról, melyek egy kombinációját a Geopteam Kft. a kiállított markolók egyikére szintén felszerelt és bemutatott.

Emellett szóba kerültek a JAVAD RTK GNSS vevői is - melyeket volt szerencsém tesztelni már-,és melyeknek a cég szintén viszonteladója. Mivel, nem szerettem volna feltartani a csapatot és esetleg elállni a lehetőséget a potenciális érdeklődők elől, gyorsan elbúcsúztam.

Kilépve a standról, hogy-hogy-nem, a pultnál újfent egy régi ismerősbe botlottam: egy olyan régi kedves kollégába, akit aktív forgalmazó koromban két RTK GNSS vevő beszerzése kapcsán is igyekeztem legjobb tudásom szerint kiszolgálni és támogatni.
Felvilágosítottam, hogy azért mert egy Topcont (is) bemutató cég kiállítóhelyéről léptem ki, jelenleg nem forgalmazom a márkát.

Elbeszélgettünk, amolyan "négy-öt magyar összehajol" stílusban, aztán elköszöntem.
Nem tudtam megállni, hogy indulás előtt ne "fussak" még egy kört a külső kiállítási helyszínen.

Aztán búcsút vettünk az ÉBSZ2012-től. Jövőre, (vagy két év múlva, de lényeg hogy) Veletek ugyanitt!

 

Kérdés, észrevétel esetén a gpstakarok@gmail.com címre várom a leveleket!

 

 

Képgaléria (a galéria alján, a "Show More"- ra kattintva további képek érhetők el!):

bottom of page