top of page

A közvélemény kutatások jelentősége

Válság van, rohanás van, mindenki eladni szeretne: mindenki minél több fát akar kivágni, de senkinek nem jut eszébe néha megélezni a fejszét!
Pedig a fejsze a kereskedelemben a marketing, aminek fontosságát -a sokat idézett- Henry Ford az alábbiakban jellemzte:

"A kacsák csendben rakják le a tojásaikat, a tyúkok kotkodácsolnak, mint az eszeveszett. És mi a következmény? Az egész világ tyúktojást eszik."

A marketing, bármilyen csúnyán is hangzik, a fogyasztó befolyásolása: az Ő megkeresése, igényeinek megismerése és/vagy feltámasztása, majd azok kiszolgálása.
Mikor működik jól a fent vázlatosan leírt folyamat?
Akkor, ha a felkeresett fogyasztó igényei a lehető legjobban le vannak "szkennelve". Ennek eszköze a közvéleménykutatás.
Egy egyszerű 8 pontból álló kérdőívvel (ennek a cikknek nem tárgya), bármely cég könnyedén képet alkothat a fogyasztók és a piac igényeiről. Ezen információk kiértékelésével saját piaci pozícióját is biztosíthatja, sőt előnyre tehet szert, versenytársaival szemben.

Én az elmúlt két hétben a facebook-on megrendeztem egy kis szavazást. Célja az volt, hogy felderítsem és elemezzem, vajon a válság közepén, egy GNSS beszerzéskor mik a legfontosabb szempontok a földmérők számára. A közvéleménykutatást egy nemzetközi csoportban (I love Geodesy) és a "GPS-t akarok!" facebook-os oldalon párhuzamosan futtattam.

Kérdésemre az alábbi válaszokból lehetett választani:

(GNSS beszerzéskor mi a legfontosabb szempont Számotokra?)

 

  • Gyártó  cég hírneve/Brandname

  • Ár/Price

  • Terméktámogatás/Support

  • Szervizháttér/Service background

  • A forgalmazó személyisége és szakértelme/Personality and artistry of dealer

  • Valamilyen technikai újdonság a műszerben/Any technical novelty in instrument

Jól látható, hogy a nemzetközi porondon nagyon fontos, sőt magasan a legfontosabb a terméktámogatás. Az ár meghatározóbb, mint a technológiai újdonságok az új műszerben. A szervizháttér nem igazán esik a latban, beszerzéskor. Érdekes módon, "kint" a gyártó hírneve és a műszert bemutató forgalmazó személyisége és szakmai felkészültsége egyáltalán nem számít.

Különös, de a hazai válaszok teljesen eltérnek a nemzetközitől.
Kis hazánkban a forgalmazó személye és szakértelme messze a legfontosabb egy beszerzéskor! Ezek szerint Magyarországon egy műszerbeszerzés erősen bizalmi alapon és a személyes kapcsolat alapján működik. A felhasználók nagyon is megbíznak és hisznek abban, aki hozzájuk műszerbemutatóra érkezik. Ez akárhogy is vesszük, nagy felelősséget ró a helyi dílerekre. Egyrészt hitelt adnak szavaiknak, másrészt nem megengedett, hogy szakmailag, szakmaetikailag ne legyenek maximálisan felkészültek.

Nem meglepő, hogy a második legfontosabb nálunk a márkanév és az az által képviselt, vélt vagy valós mögöttes tartalom. Ez a felfogás a múltban gyökeredzik, azonban jól mutatja, hogy ha egy forgalmazó piacvezetőségre akar törni, nem csak saját tudásának kell sziklaszilárdnak lennie, de a képviselt márkának is kiváló arculatot kell kiépítenie itthon.

Az ár és a terméktámogatás egyformán, de kevéssé kritikus manapság. Az árak egyre csökkennek és gyártókként is közelednek egymáshoz, talán ez az oka annak, hogy míg néhány éve még az árak "számítottak", addig ez a szempont mostanra veszített 
jelentőségéből. Lehet, hogy mára a megrendelést nem az árverseny győztese nyeri el?
A terméktámogatás ugyan szintén 10% körüli, azonban nézve - a korábban kimutatott szempontot,- a díler személyiségének nagy fontosságát, úgy gondolom, azzal mosódhatott össze. 
Hiszen, ha a magyar felhasználó ennyire megbízik, a kereskedő-kolléga személyében, méltán várja el tőle, hogy az a fizetés és műszerátadás után is supportálja új műszerét. 

Sajnálatos, hogy noha magasabb az igény a szervizháttérre, mint külföldön, itthon sem számottevő szempont beszerzéskor. Igaz GNSS vevő esetében elsősorban szoftveres "javításról" beszélhetünk túlnyomó részt, ami support tevékenység, így szintén a forgalmazó személyéhez és szaktudásához köthető.

Ugyancsak elképesztő és az egyedi technikai újdonságokról harsogó forgalmazók rémálma, hogy az új fejlesztések szintén keveset nyomnak a latban egy magyarországi GNSS beszerzéskor.

Összefoglalva a facebook-on, nem hivatalosan végzett szavazás eredményeit, az alábbi szűrhető le: hazánkban a földmérők legszívesebben egy szakmailag és kommunikációs szempontból jól felkészült forgalmazó, a piacra jól bevezetett és hiteles márkáját keresik. 
Ezekért akár lemondanak a technikai újdonságokról, amennyiben kedvező az ár és a terméktámogatás, esetleg a szervizszolgáltatás. 

Természetesen, a fenti eredmények másképpen is értelmezhetők, sőt a piaci közvéleménykutatás másképpen, máshol is, mások által is elvégezhető. 
Hiszen a marktingre is, mint minden egyébre igaz az alaptézis: csak azon javithatsz, amit mérni tudsz!

 

Kérdés, észrevétel esetén a gpstakarok2@gmail.com címre várom a leveleket!

 

 

 

 

 

 

Elkészült egy újabb közvéleménykutatás! Klikk a pacára! >>>

 

 

Érdekes eredmény született - melyet táblázatba foglaltam. Nagyképűen az "I love Geodesy" kérdéssort "Nemzetközinek" tituláltam, a "GPS-t akarok!" kérdéssort "Hazaiként" jelölöm.

Az adatokat szíves tanulmányozásra, felhasználásra közreadom itt, hozzáfűzve az én értelmezésemet:

bottom of page