top of page

Stonex S3 GIS kézivevő

A "GPS-t akarok!" digitális hasábjain eddig még nem jelent meg térinformatikai GPS vevő teszt, így nem kis örömömre szolgált, hogy rögtön egy olyan profi kis eszköz leírásával debütálhatok, mint a Stonex S3.


A dinamikusan fejlődő Stonex-től ill. magyarországi forgalmazójától, -az immár 19 éve a hazai piacon lévő Geotools Kft.-től- már volt szerencsém RTK vevőt is tesztelni, az S9 tapasztalataimról ide kattintva olvashat: >>>Stonex S9 teszt

 

De most inkább vágjunk bele az S3 ismertetésébe!


Az 1-frekvenciás Stonex S3 egy könnyű, kézreálló, mégis robosztus kis jószág.

A 3.5 hüvelykes, nagyméretű érintőképernyős QVGA kijelzőjét hat, jó tapintású, strapabíróságot ígérő, különálló gomb és navigációs billentyűk, valamint egy Enter egészítik ki.  

Az alján egy gumidugó alatt mini USB port található. Itt történhet adatcsere, valamint az akkumulátor töltése is. Az USB port ilyen jellegű, gyártófüggetlen alkalmazása azért is jó ötlet, mert ha a felhasználó otthon hagyja a töltőjét, az első benzinkútnál akár autós, akár hálózati töltőt is beszerezhet hozzá: nem megy kárba a mérési napja a lemerült akku miatt. Nem beszélve arról, hogy kábeles adatátvitel közben az asztali gép vagy laptop is vidáman töltögeti a háttérben kézivevőnket (vezérlőnket)!

De ha már ennyit elmélkedtem az akkuról, nézzük meg, pillantsunk alá! Az akkufedlap kettős zárral van rögzítve, melyeket a mutatópálca ilyen célra kialakított végével lehet kinyitni (a Trimble-nél láttuk már ezt a szellemes megoldást).  A Li-Ion akkumulátor 3000mAh-s, így a gyors lemerülésétől nem kell tartani! Kiemelve, szembetűnik egy MicroSD és egy SIM 
kártyahely. Az előbbivel a 256Mb flash memóriát lehet megtuningolni, az utóbbival internetes kapcsolat létesíthető. A nagysebességű GPRS modem korrekcióvételre, e-mailküldésre, internetezésre, stb. kiválóan alkalmas.

Extraként okvetlenül meg kell említeni az iránytűt, a hő,- és légnyomásmérőt az aprócska rendszerben. Rendelkezik továbbá egy 3Mp-es kamerával, mellyel a méréshez pontleírás gyanánt fényképeket is készíthetünk!

A 20 csatornás L1 GPS vevőhöz beépített L1 GPS antenna tartozik, de külső antenna is kapcsolható hozzá. Ezzel a mérési pontosság nem, de a mérési körülmények javíthatók, pl.: kitakart területen az antenna kiemelése. Emellett a külső antenna csatlakoztatásának járműben való méréskor is lehet jelentősége.
Persze, a Stonex S3 Bluetooth-szal is rendelkezik, így mindennemű kábel nélküli kapcsolat létesítésére alkalmas: külső Bluetooth-os L1 antenna, mobiltelefonok, GNSS vevők.
Az eszköz jellegét tekintve térinformatikai vevő, így a geodéták elsősorban inkább terepi vezérlőként fogják használni RTK GNSS fejezetükhöz ill. pontfelkereséshez, navigációhoz alkalmazzák majd.

Az SBAS jelvétel WAAS/EGNOS/MSAS képességet jelöl - igaz itthon az EGNOS-nak lehet csak jelentősége. Bár, ki tudja, melyik felhasználó vetődik mérni Amerikába vagy Japánba?

A műszer operációs rendszere a Windows Mobile 6.5, ami a 600MHz-es processzorral gyors és élvezetes munkavégzést biztosít.

Az általam tesztelt eszköz két terepi szoftvert is tartalmazott.
Az egyik, a már jól ismert és a majd' minden eszközgyártó műszerét kiszolgáló SurvCE, mely manapság egyre népszerűbb. Nem egy felhasználó választja olyan műszerére is, melyre egyébként eszközgyártója saját szoftverrel rendelkezik.

A másik vezérlőszoftver a Stonex GeoGIS, mely meghazuttolva nevét, nem csak térinformatikai mérésekhez alkalmazható!
A szoftver magyarnyelvű, könnyen áttekinthető, egyszerűen kezelhető, grafikus felülettel rendelkezik. Noha, célcsoportja alapvetően a GIS felhasználók köre, geodéta mentalitással is gyorsan megszerethető.
Egész sor COGO művelet elérhető benne, melyek kezelhetősége logikusan felépített. A mérés alá georeferált légifotó vagy szkenállomány (GeoTiff), Google-térkép tölthető. 
Természetesen, a DXF és SHP állományok kezelése szintén alapszolgáltatás!

A beépített kamera alkalmassá teszi, hogy a mért ponthoz, mint attributumot, saját képét is hozzárendeljük. Mivel "egyetlen kép többet mond ezer szónál", kényelmes és a későbbi félreértések elkerülésére nagyon hasznos megoldás, a méréskori állapot rögzítése terepen!

Külső eszközként a TruPulse távmérő van beleégetve, de a portok szabadon konfigurálhatók. 
A mérési adatokat magából a GeoGIS programból is kiküldhetjük a belső GPRS modemen, vagy külső mobil segítségével.

Miért írtam, hogy nem csak GIS-re alkalmazható? Azért, mert a kezelőszoftver képes RTK fejezethez is kapcsolódni. Ebben az esetben "hagyományos" geodéziai mérőrendszerként használható!
Megkockáztatom, hogy ha valaki rendelkezik egy Stonex S9 vevővel, valamint egy Stonex S3 vezérlővel és ezt a konfigurációt vegyesen szeretné használni: hol geodéziai (S9+S3), hol térinformatikai (S3) munkákhoz, akkor a GeoGIS egymaga képes lesz kiszolgálni az igényeit.

Persze, a szoftver jelen verziója nem tartalmaz például útkitűző modult, azonban minden olyan geodéziai alapfunkcióval bír, ami egy általános felmérésnél felmerülhet.
Több lépcsős beszerzésnél pedig jó tudni, hogy a GIS szoftverünk későbbi geodéziai céljainkhoz is alkamas már!


No, de elkalandoztam egy kicsit, térjünk most gyorsan vissza a teszthez. 

A Stonex S3 beépített GPS antennájának érzékenységét dícséri, hogy már a déli tájolású nappalimban ülve is szolgáltatott pozíciót...no, persze megbízhatósága hagyott némi kivánni velót maga után. Így épület belső felméréshez nem ajánlanám jó szívvel!

Ugyan kellemes meleg volt odakinn, azonban nincs műszerteszt Manitou-s sapka nélkül, így fejembe csaptam és kimentem "térinformatikuskodni" kicsit.

A vevő hidegindítással is 50 másodperc alatt mérőkész állapotba került. Sétálgattam 30 epchás, szubméteres méréseket végezve. Ezt követően folyamatos mérési módba állítottam, amivel hol 5 méteres, hol 5 másodperces mérésközt állítottam be. Mivel elfelejtettem kikapcsolni később ezt a módot, a kijelzőn szép nagy össze-vissza, kusza útvonal rajzolódott ki a teszt végére.
A rendszer kezelése egyébként tényleg egyszerű, a kijelző napsütésben is kiválóan olvasható volt.

A szobában is folytattam még a COGO funkciók tesztjét, ezúttal kikapcsolt GPS módban. A bevitt, illetve a mutatópálcával koppintgatott pontok közé húztam vonalakat, csináltam metszéseket, stb.

Összességében a Stonex S3 egy kifejezetten masszív kis eszköz, szimpatikus szoftveres és hardveres tudással és érdekes piaci lehetőségekkel!
Bízom benne, lesz majd lehetőségem a fent vázolt "geodéziai+GIS" kombó tesztelésére is a közeljövőben!

Ezúton szeretném megköszönni Székely Balázs úrnak, és a Geotools Kft.-nek a kipróbálási lehetőséget.

 

 

Képgaléria (a galéria alján, a "Show More"- ra kattintva további képek érhetők el!):

bottom of page