top of page

RUIDE RL-03 felsőrendű digitális szintező

RUIDE RL-03

Úgy gondolom, a digitális szintezők terepi előnyeit nem nagyon kell ecsetelnem szakmai berkekben.
Alkalmazásuk esetén nincs optikai el/leolvasás, szemfáradás, jegyzőkönyv elírás, így a személyi hibák jó része kiejthető. Maga a szintezés művelete gyorsabbá, egyszerűbbé, a mérési eredmények megbízhatósága homogénebbé válik.
Ha pedig minden kötél szakad, alkalmazhatók optikai eszközként is.

Utoljára 2017-ben jelent meg itt cikk digitális szintezőről. Éppen ezért nagy örömmel vettem kézbe a mai cikk főszereplőjét, a felsőrendű RUIDE RL-03-t.

A vizsgált műszer egy már használatban lévő eszköz, így a forgalmazó FORGEO Kft. közbenjárásával sikerült megszereznem néhány napra. Tulajdonosának, ezúton is szeretném megköszönni, hogy nélkülözte a termelésből és lehetőséget biztosított a kipróbálására.
 

Sajnos ennek a néhány napnak időjárását a folyamatos felhőszakadás jellemezte, így csak részben tudtam megvalósítani elképzeléseimet, a 20-30 perces esőmentes időszakokat kellett jól beosztanom és kihasználnom a tesztelésre. Persze, miután visszaadtam a műszert, az időjárás is pár órán belül megjavult.
 

No, de fussunk neki!

Megmondom őszintén, prospektusok képeit szemlélve nem tűnik annyira jól kidolgozottnak a műszer, mint az életben.
Talán a műanyaghatású „RUIDE kékes-zöld” színezés miatt, de tényleg nagyon kellemesen csalódtam benne, mikor kézbe foghattam.
Az RL-03 ugyanis a valóságban egy kifejezetten robosztus szintező, a felhasznált anyagok minősége kiváló. A 3.1 kg tömegű eszköz IP65 por,- és vízállósági besorolású, emellett működése közben -20°C- +50°C környezeti hőmérsékletet is kibír.

 

Az alfanumerikus billentyűzet gumiborítású gombjai jó távolságra vannak egymástól, kényelmes, „puha” adatbevitelt biztosítanak.
Ami számomra szokatlan, az a feliratozásuk volt, ugyanis azt nem a gombok fölé, hanem alá helyezték el a fejlesztők. Így eltelt egy kis idő, míg megszoktam, hogy az „S” betű beviteléhez pl. nem a „0”-t, hanem az „1” numerikus gombot nyomogassam. Az előbbi ugyanis a speciális karaktereket hívta elő.

A 3”-os színes LCD érintőképernyő fényereje kiváló, az egyes ikonok, funkciók beviteli mezők ujjbeggyel jól koppinthatók.
A felugró virtuális billentyűzetet eleinte megszokásból kicsit hiányoltam, de hamar rá lehet érezni a kombinált „érintőképernyő – billentyűzet” vezérlési módra. Egyébként, ha valaki nem szeret a képernyőn bökögetni, az mindent meg tud oldani csak a fizikai billentyűzetről is.

 

A finom irányzáshoz szükséges tengelyszerű paránycsavar kétkezes, a parallaxiscsavar, illetve a mérésindító nagy piros gomb a műszer jobb oldalán található.

Található még rajta egy soros port, illetve egy pendrive fogadására alkalmas USB csatlakozó.
Az RL-03 alkalmas továbbá kábel nélküli adatátvitelre Bluetooth-on. A rossznyelvek szerint már elkészült az a telefonos applikáció, mellyel ezen keresztül a szintező „távolról” vezérelhető. A gond vele mindössze annyi, hogy egyelőre csak kínai nyelven érhető el.
(A távvezérlő lényege a digitális szintezőknél, hogy nem kell „fizikailag” megnyomni a mérés gombot az észleléshez, így a legkisebb rezgésektől is megkímélhetjük a műszert.)

 

A szintező kettő 3.100 mAh-s Li-Ion teleppel érkezik, melyek töltése egyesével, közvetlen a hálózati töltőcsúcsról történik. Az akkurekesz a műszer bal oldalán található.
 

Most, hogy körbeértünk a RUIDE RL-03-on kívülről, lássuk a belbecseit!
Az adatrögzítés egy 128 MB-os (kb. 150.000 pontos) belső memóriába történik, mely az említett külső USB meghajtóval tuningolható.
Szerintem ez biztosítja a leggyorsabb és legkényelmesebb adatcsere módszert.

 

Ami a műszer mérési megbízhatóságát illeti, mint azt neve is sugallja, a szintezési középhiba invár kódlécre,
1 km oda-vissza szintezés esetén 0.3 mm. Noha, a műszerrel egy 5 m-es teleszkópos lécet kaptam, a kollégámmal szerettünk volna ennek utána járni, ám a három napos eső elmosta terveinket. Rövid távokon, kevés műszerállással pedig simán sikerült a nulla közeli zárás.

Annyit adalékként azért szeretnék hozzátenni, hogy a műszer tulajdonosa elmondta, neki egy „éles” 4.3 km-es vonalon, ezzel a sima teleszkópos léccel, szigorúan a szakmai előírások betartásával is összejött a 0.3 mm záróhiba. Szóval egy pont a Griffendélnek!

 

Maga a műszer kezelése nagyon egyszerű és áttekinthető.

Rendelkezik kompenzátorral és e-libellával. Amennyiben az előbbi a munkatartományon kívül van, letiltja a mérést és a képernyőn megjelenik az e-buborék képe.

Ugyanez igaz a lécferdeségre is.
Ha oldalra döntve, nagyon csámpásan tartjuk a lécet, az RL-03 szintén hibát jelez. Igaz nekem úgy tűnt, hogy ez műszer-léc távolság függő. Ha a léc túlságosan közel volt (3-3.5 m) és „beterítette” a látómezőt, a szintező igyekezett megharcolni az észleléssel és volt, hogy sikerült is neki.  

A leolvasás érzékeny a léc műszer irányába való bólintására. Ilyenkor valószínűleg csak rövidülnek vagy nyúlnak a kódosztások, amit a műszer „nem vesz észre”.
Éppen ezért nagyon fontos a korrekt léctartás. Én direkt „elrontottam” párszor és sikerült ugyanarra a pontra 0.5-0.8 mm-re más magasságot kicsiholnom.
Persze, a fentiek nem túl életszagú szituációk, hiszen a léchez kapott kapcsos, vagy sima karóállító libella használata kötelező terepen. Ha valaki ilyen csúcspontosságú eszközzel dolgozik, használjon akár teleszkópos, üvegszálas, vagy invár lécet, kitámasztóval, vagy anélkül (remélhetőleg) nem fogja elbohóckodni a szintezést.

 

Szokás megemlíteni, digitális szintezőknél azt is, hogy a kódléc milyen mértékű kitakarásánál végzi el még a leolvasást. Azt kell mondjam, hogy nekem a léc 50%-os teljes fedettsége mellett is gond nélkül működött a mérés. Feltételezem, ennél nagyobb kitakarást is lekezelne.
 

Az RL03-ban, csakúgy, mint pl. egy mérőállomásban munkaállományokat hozhatunk létre. Bevihetünk ismert pontokat három koordinátájukkal, sőt kódolhatjuk azokat.

Számos mérési mód is konfigurálható. Ezeket a MODE gomb megnyomásával érhetjük el. Van itt FINE, ismételt FINE, és különféle közepelő, sőt az észlelések szórását is figyelembe vevő módszerek.

 

A műszer alkalmas ismert pontról sima magasságmeghatározásra, magassági kitűzésre. Természetesen a magassági adatok mellett kijelzi a műszer-léc távolságot.
A távmérés hatótávolsága egyébként 1.8 m-től 110 m-ig terjed. Ha a digitális észlelési minimumnál rövidebb léctávolságon akarunk leolvasni (pl. a kód léc hátsó oldalán található milliméter beosztáson), azt is bevihetjük kézzel az INPUT paranccsal.

 

A RUIDE RL-03 képes szintezési vonal kezelésére, fedélzeti kiegyenlítésére.

Csak szintezési vonal módszerből öt-félét választhatunk. Ebből az első négy előre definiált módszer, beégetett mérési sorrendekkel, tűrési értékekkel, minimum és maximum leolvasási értékekkel, - és műszerállás számmal, stb. Az ötödik a Felhasználó által definiálható megoldás.

 

Nagyon szimpatikus, hogy a műszer a képernyő fejlécében mutatja, hogy éppen melyik észlelés következik, melyik leolvasásra vár éppen. Ezt a Backsight - Foresight  B  (hátra) és  F  (előre) betűjelek inverz kijelölésével teszi.
Többszörös, megismételt mérésnél semmiképpen nem haszontalan, hogy látjuk mit rögzített már.

 

A vonal kiegyenlítése műszerállás számra vagy vonalhosszra történhet.
A kezdő és végpontot kiválaszthatjuk a pontlistából, illetve magasságaikat itt is beírhatjuk. Kiegyenlítést követően megjelennek az ellentmondások, illetve végig kattingatva megszemlélhetjük a pontok korrigált adatait.
A kiolvasást én USB Pendrve-ra hajtottam végre. A műszer automatikusan létrehozott rajta egy D200 nevű mappát s oda pakolta az előálló szövegfájlokat.

 

Mindenképpen ki kell emelnem a műszer önellenőrző, és –karbantartó funkcióit.
Ezek az Adjust menü alatt találhatók. A műszer tulajdonos elmondása szerint, minden egyes szintezési feladata előtt elvégzi ezeket fix, 3 m-es invárléceivel.
Itt is többféle megoldásból választhatunk: A X B X központos vagy Kukkamäki, valamint A X X B Förstner vagy Näbauer módszer.

 

Összességében elmondható, hogy a RUIDE RL-03 felsőrendű szintező ízléses menürendszerében jól áttekinthető, kezelésében könnyen megtanulható és megszerethető, megbízhatóságában pedig a legmagasabb pontossági igényeket kielégítő mérőrendszer.

Ára kategóriájában nagyon kedvező, „sima” kódléccel 1.2 millió környékén már elérhető. Természetesen az üvegszálas-, illetve invárlécek némileg emelik a végösszeget, de azt kell mondanom, nem is vészesen.

További információk a műszerről a forgalmazó weboldalán érhetőek el: www.ruide.hu

Képgaléria:

bottom of page