Geomax Zenith 30 RTK GNSS vevő

A Geomax hazai képviseletétől és műszerszerviztől a Geoset (volt Sokkia) Kft.-től, egy különleges műszercsomagot volt szerencsém kapni.
A Zenith30 GNSS fejezethez egy Algiz7 terepi számítógép tartozott, mint kezelőegység.

De nézzük, lépésről-lépésre megismerkedésünk történetét!

A műszercsomag GNSS része a Leica-nál rendszeresített, ám sárga és Geomax feliratú dobozban érkezett. Én korábban csak képről láttam Zenith30 fejezetet, a képeken pedig szerintem, kifejezetten műanyaghatásúnak tűnik.

Nos, kézbe véve az eszközt kiderült a sárga perem, ami végigfut az antenna oldalán, ill. kétoldalt kiszélesedik, az egy vastag védőgumi borítás, tompítandó a külső behatásokat.


A fejezet bal oldalára kétirányú antennacsatlakozó van erősítve. Hogy minél magasabban legyen, ide vezethető ki az adatátviteli URH rádió antennája, abban az esetben, ha RTK mérésünkhöz URH-s bázist alkalmazunk.

A szenzor energiaellátását a Leica-nál rendszeresített 2.2Ah-s, Li-Ion akkumulátor oldja meg (a csomag kettőt tartalmaz).
Az akkumulátortöltő is kísértetiesen hasonlít a Leica töltőre. Nem lepődnék meg, ha Leica mérőállomás és GPS akkukat is lehetne tölteni vele.
Az akkumulátort egyébként a vevő alján, zárható ajtó mögötti tároló rejti, amivel együtt az elem kivehető a műszerből.

Magában a fejezetben – a Leica SmartRoverhez hasonlóan – nem történik GPS számítás, a nyers műholdadatokat az eszköz, Bluetooth-on keresztül adja át a vezérlőegységnek (itt a Bluetooth-képes Algiz7 számítógépnek).
Mivel az antenna nem tartalmaz adatátviteli egységet, a korrekcióvételt külső eszközzel, vagy a vezérlőoldalon kell megoldani.

A vezérlőoldal ezúttal egy puhafalú táskában érkező, Algiz7 Tablet PC volt. Ebben a strapabíró, terepi eszközben van elhelyezve a GPRS adatletöltéshez szükséges – a teszt alatt használt Djuice-os –  SIM kártya. Az alacsonyan elhelyezett GSM/GPRS modem 
rádiótechnikailag, egy rosszabb GPRS lefedettségű munkaterületen, nem feltétlen előnyös.

Összeállítva a teljes rovert (Zenith30, Algiz7, vezérlőtartó szett, két részből összetekerhető kevlárbot) súlyos esetnek tűnt, azonban a mérlegre helyezve kiderült, nem haladja meg a 3kg-ot. Emellett – tekintve, az antenna viszonylag könnyű – a súlypontja sincs rossz helyen!

Az Algiz7 egy terepi számítógép, Windows7 operációs rendszerrel, így mivel annak betöltése hosszabb ideig tart, mint egy kézi kezelőeszköznek, a hidegindítást bekapcsolástól mérni felesleges volna.

A Windows7 felállása után, a GPRS kapcsolat is automatikusan felépült.

A vezérlőszoftver a Carlson SurvCE programja, – lévén az Algiz7 irodai Windows-t használ – annak is a PC-s változata.

A forgalmazó elmondása szerint, a tesztalany pillanatnyilag nem a legfrissebb Carlson SurvCE PC-t tartalmazza, így – az új napokon belül történő megérkezéséig, – átmenetileg egy-két kezelési nehézséggel számolnom kell.

Az egyik, hogy a régebbi Carlson PC-s program meghív egy Geomax-Leica emulátor programot, amiben a Glonass vételt külön kell beállítani, ill. hogy időnként a Mountpoint-hoz a program nem megfelelő korrekciós módszert választ, így azt tapasztalhatom, hogy noha 
töltődik a szerverről adat, a helyzetem stand-alone („Önálló”) marad.  Azt gondolom, betartva ezeket az átmeneti szabályokat, a tesztelés értékéből ez mit sem von le!

Az Algiz7-es használatával az ember valóban az irodát viszi ki magával a terepre: lévén teljesértékű PC, így igény szerint irodai szoftveres utófeldolgozásra, szerkesztésre is alkalmas.
Akár a mérést követően ugyanabban az eszközben, amivel mértünk, készre is készíthetjük terepi munkánkat, egy fűtött kocsma sarkában. Ezenkívül, WiFi-vel egy irodai hálózatba „kötve” szintén a jól a megszokott platformon építhetünk fel kapcsolatot,

egyéb PC-kkel.

Mivel azonban a SurvCE verziója is PC-s, számolnunk kell azzal, hogy USB hardverkulcsot kell használni hozzá, ami sérülékeny volta miatt nem kifejezetten terepi megoldás.

Egy nem betervezett boruláskor könnyen „beletörhet” a hardverkulcs az USB slotba.
Éppen ezért, egy klasszikus geodéziai roveren túl, ideális felhasználási területe lehet ennek a konfigurációnak pl. egy hajóban rögzített vízmélység mérési feladat, vagy egyéb olyan munka, ahol az Algiz7 jól rögzíthető, ill. kicsi a feldőlés veszélye. Ezenkívül sokféle adat portja többféle eszköz csatlakoztatását is lehetővé teszi!

Ettől eltekintve, az Algiz7 bevált, mint terepi vezérlőegység. Szenzációs a színes, szélesvásznú, nagyfelbontású képernyője, melyen a SurvCE menük áttekinthetők, a vektortérképek megjelenítése, raszterek használata is igazán felhasználóbarát élményt nyújtanak.
A program elindítása és konfigurálása után jobb, ha a mutatópálcát eltesszük – a kijelző nagy mérete miatt, egyrészt ujjal is vezérelhető, másrészt a kezelőegység billentyűzetével a mérés jól elvégezhető.

Maga a tesztmérés nem hozott váratlan tapasztalatokat, a rendszer jó ütemben dolgozott.

Ezúttal végig a FÖMI által szolgáltatott, Glonass-os VRS hálózati módszert alkalmaztam.
Tekintve a kezelőegység Windows7-es op.rendszerű voltát, valamint a forgalmazó által előre jelzett lassító tényezőket, a sorozatos hidegindítási teszteket nem végeztem el.

A tesztterületen az első inicializálás 67 másodpercet vett igénybe – ezt kicsit soknak találtam.
Sajnos, az ionoszféra hatása manapság hajlamos megtréfálni a földmérőket, ezzel mindenkinek számolnia kell - az utóbbi időben a légkör, mérésre gyakorolt hatása, nem róhatók fel a műholdas vevők hibájaként.

Lefordítva a vevőt, a következő újrainicializálás csak 8-at. Néhány mérés és lefordítás után a fázistöbbértelműség feloldásának ideje beállt a 28-30 másodperces átlagra.

Összefoglalva a fentieket, elmondható, hogy a Geomax Zenith30 GNSS antenna, Algiz7 terepi számítógéppel egy nagyon különleges kialakítású, kényelmesen használható RTK mérőrendszer, mely hozza a GNSS vevőkkel szemben támasztott maximális követelményeket.
Úgy gondolom, nem nehéz "rákapni" a nagyfelbontású, színes, "szélesvásznú" élményt nyújtó terepi számítógép használatára!

Ezúton szeretném megköszönni Soltész János úrnak a Geoset (volt Sokkia) Kft. ügyvezetőjének, hogy lehetőséget biztosított a műszer tesztelésére.

(A forgalmazó megjegyzései: Az ígéretnek megfelelően pénteken megérkezett a SurvPC új változata, amely már nem igényel manuális közbelépéseket és nincs az a bizonyos 2 perces várakozás sem az elején. Ez a változat gyakorlatilag pontosan ugyanúgy 
automatikusan elintéz mindent mint pl. a Javad esetében. Kipróbáltam, működik ! A csatlakozás indítását követő 25-45 másodpercen belül van fix pozíció. Ha a fix számítás időigényét  a sikeres csatlakozás visszajelzésének pillanatától mérjük, akkor 6-25 másodperc között ad fixet (tehát 6-nál gyorsabb egyszer sem volt, de 25-nél lassabb sem). 
A leggyakrabban 8-12 másodpercen belül fix lett.  A másik fontos tudnivaló, hogy a hardverkulcsra csak a felcsatlakozásig van szükség, utána kihúzható, és zsebrevágható.)

 

 

Képgaléria (a galéria alján, a "Show More"- ra kattintva további képek érhetők el!):

Geomax Zenith 30
Geomax Zenith 30
press to zoom
Ismerős formák
Ismerős formák
press to zoom
Algiz konzol
Algiz konzol
press to zoom
PC-s internet kapcsolat
PC-s internet kapcsolat
press to zoom
Mozgó mérőrendszer
Mozgó mérőrendszer
press to zoom
Boldogságtól (f)ordítani
Boldogságtól (f)ordítani
press to zoom
Szélesvásznú műhódok
Szélesvásznú műhódok
press to zoom
Napi FIX...
Napi FIX...
press to zoom
Z30 GNSS fejezet
Z30 GNSS fejezet
press to zoom
Manuális vezérlés
Manuális vezérlés
press to zoom