top of page

Geomax Zenith 30 RTK GNSS vevő

A Geomax hazai képviseletétől és műszerszerviztől a Geoset (volt Sokkia) Kft.-től, egy különleges műszercsomagot volt szerencsém kapni.
A Zenith30 GNSS fejezethez egy Algiz7 terepi számítógép tartozott, mint kezelőegység.

De nézzük, lépésről-lépésre megismerkedésünk történetét!

A műszercsomag GNSS része a Leica-nál rendszeresített, ám sárga és Geomax feliratú dobozban érkezett. Én korábban csak képről láttam Zenith30 fejezetet, a képeken pedig szerintem, kifejezetten műanyaghatásúnak tűnik.

Nos, kézbe véve az eszközt kiderült a sárga perem, ami végigfut az antenna oldalán, ill. kétoldalt kiszélesedik, az egy vastag védőgumi borítás, tompítandó a külső behatásokat.


A fejezet bal oldalára kétirányú antennacsatlakozó van erősítve. Hogy minél magasabban legyen, ide vezethető ki az adatátviteli URH rádió antennája, abban az esetben, ha RTK mérésünkhöz URH-s bázist alkalmazunk.

A szenzor energiaellátását a Leica-nál rendszeresített 2.2Ah-s, Li-Ion akkumulátor oldja meg (a csomag kettőt tartalmaz).
Az akkumulátortöltő is kísértetiesen hasonlít a Leica töltőre. Nem lepődnék meg, ha Leica mérőállomás és GPS akkukat is lehetne tölteni vele.
Az akkumulátort egyébként a vevő alján, zárható ajtó mögötti tároló rejti, amivel együtt az elem kivehető a műszerből.

Magában a fejezetben – a Leica SmartRoverhez hasonlóan – nem történik GPS számítás, a nyers műholdadatokat az eszköz, Bluetooth-on keresztül adja át a vezérlőegységnek (itt a Bluetooth-képes Algiz7 számítógépnek).
Mivel az antenna nem tartalmaz adatátviteli egységet, a korrekcióvételt külső eszközzel, vagy a vezérlőoldalon kell megoldani.

A vezérlőoldal ezúttal egy puhafalú táskában érkező, Algiz7 Tablet PC volt. Ebben a strapabíró, terepi eszközben van elhelyezve a GPRS adatletöltéshez szükséges – a teszt alatt használt Djuice-os –  SIM kártya. Az alacsonyan elhelyezett GSM/GPRS modem 
rádiótechnikailag, egy rosszabb GPRS lefedettségű munkaterületen, nem feltétlen előnyös.

Összeállítva a teljes rovert (Zenith30, Algiz7, vezérlőtartó szett, két részből összetekerhető kevlárbot) súlyos esetnek tűnt, azonban a mérlegre helyezve kiderült, nem haladja meg a 3kg-ot. Emellett – tekintve, az antenna viszonylag könnyű – a súlypontja sincs rossz helyen!

Az Algiz7 egy terepi számítógép, Windows7 operációs rendszerrel, így mivel annak betöltése hosszabb ideig tart, mint egy kézi kezelőeszköznek, a hidegindítást bekapcsolástól mérni felesleges volna.

A Windows7 felállása után, a GPRS kapcsolat is automatikusan felépült.

A vezérlőszoftver a Carlson SurvCE programja, – lévén az Algiz7 irodai Windows-t használ – annak is a PC-s változata.

A forgalmazó elmondása szerint, a tesztalany pillanatnyilag nem a legfrissebb Carlson SurvCE PC-t tartalmazza, így – az új napokon belül történő megérkezéséig, – átmenetileg egy-két kezelési nehézséggel számolnom kell.

Az egyik, hogy a régebbi Carlson PC-s program meghív egy Geomax-Leica emulátor programot, amiben a Glonass vételt külön kell beállítani, ill. hogy időnként a Mountpoint-hoz a program nem megfelelő korrekciós módszert választ, így azt tapasztalhatom, hogy noha 
töltődik a szerverről adat, a helyzetem stand-alone („Önálló”) marad.  Azt gondolom, betartva ezeket az átmeneti szabályokat, a tesztelés értékéből ez mit sem von le!

Az Algiz7-es használatával az ember valóban az irodát viszi ki magával a terepre: lévén teljesértékű PC, így igény szerint irodai szoftveres utófeldolgozásra, szerkesztésre is alkalmas.
Akár a mérést követően ugyanabban az eszközben, amivel mértünk, készre is készíthetjük terepi munkánkat, egy fűtött kocsma sarkában. Ezenkívül, WiFi-vel egy irodai hálózatba „kötve” szintén a jól a megszokott platformon építhetünk fel kapcsolatot,

egyéb PC-kkel.

Mivel azonban a SurvCE verziója is PC-s, számolnunk kell azzal, hogy USB hardverkulcsot kell használni hozzá, ami sérülékeny volta miatt nem kifejezetten terepi megoldás.

Egy nem betervezett boruláskor könnyen „beletörhet” a hardverkulcs az USB slotba.
Éppen ezért, egy klasszikus geodéziai roveren túl, ideális felhasználási területe lehet ennek a konfigurációnak pl. egy hajóban rögzített vízmélység mérési feladat, vagy egyéb olyan munka, ahol az Algiz7 jól rögzíthető, ill. kicsi a feldőlés veszélye. Ezenkívül sokféle adat portja többféle eszköz csatlakoztatását is lehetővé teszi!

Ettől eltekintve, az Algiz7 bevált, mint terepi vezérlőegység. Szenzációs a színes, szélesvásznú, nagyfelbontású képernyője, melyen a SurvCE menük áttekinthetők, a vektortérképek megjelenítése, raszterek használata is igazán felhasználóbarát élményt nyújtanak.
A program elindítása és konfigurálása után jobb, ha a mutatópálcát eltesszük – a kijelző nagy mérete miatt, egyrészt ujjal is vezérelhető, másrészt a kezelőegység billentyűzetével a mérés jól elvégezhető.

Maga a tesztmérés nem hozott váratlan tapasztalatokat, a rendszer jó ütemben dolgozott.

Ezúttal végig a FÖMI által szolgáltatott, Glonass-os VRS hálózati módszert alkalmaztam.
Tekintve a kezelőegység Windows7-es op.rendszerű voltát, valamint a forgalmazó által előre jelzett lassító tényezőket, a sorozatos hidegindítási teszteket nem végeztem el.

A tesztterületen az első inicializálás 67 másodpercet vett igénybe – ezt kicsit soknak találtam.
Sajnos, az ionoszféra hatása manapság hajlamos megtréfálni a földmérőket, ezzel mindenkinek számolnia kell - az utóbbi időben a légkör, mérésre gyakorolt hatása, nem róhatók fel a műholdas vevők hibájaként.

Lefordítva a vevőt, a következő újrainicializálás csak 8-at. Néhány mérés és lefordítás után a fázistöbbértelműség feloldásának ideje beállt a 28-30 másodperces átlagra.

Összefoglalva a fentieket, elmondható, hogy a Geomax Zenith30 GNSS antenna, Algiz7 terepi számítógéppel egy nagyon különleges kialakítású, kényelmesen használható RTK mérőrendszer, mely hozza a GNSS vevőkkel szemben támasztott maximális követelményeket.
Úgy gondolom, nem nehéz "rákapni" a nagyfelbontású, színes, "szélesvásznú" élményt nyújtó terepi számítógép használatára!

Ezúton szeretném megköszönni Soltész János úrnak a Geoset (volt Sokkia) Kft. ügyvezetőjének, hogy lehetőséget biztosított a műszer tesztelésére.

(A forgalmazó megjegyzései: Az ígéretnek megfelelően pénteken megérkezett a SurvPC új változata, amely már nem igényel manuális közbelépéseket és nincs az a bizonyos 2 perces várakozás sem az elején. Ez a változat gyakorlatilag pontosan ugyanúgy 
automatikusan elintéz mindent mint pl. a Javad esetében. Kipróbáltam, működik ! A csatlakozás indítását követő 25-45 másodpercen belül van fix pozíció. Ha a fix számítás időigényét  a sikeres csatlakozás visszajelzésének pillanatától mérjük, akkor 6-25 másodperc között ad fixet (tehát 6-nál gyorsabb egyszer sem volt, de 25-nél lassabb sem). 
A leggyakrabban 8-12 másodpercen belül fix lett.  A másik fontos tudnivaló, hogy a hardverkulcsra csak a felcsatlakozásig van szükség, utána kihúzható, és zsebrevágható.)

 

 

Képgaléria (a galéria alján, a "Show More"- ra kattintva további képek érhetők el!):

bottom of page