top of page

RUIDE QUASAR R93i RTK GNSS vevő

QUASAR R93i RTK GNSS

Töredelmesen be kell vallanom, hogy megjelenése környékén, 2021 év végén már járt nálam a RUIDE QUASAR.
 

A publikáció egy része, illetve a képanyag részben akkor el is készült róla, de annyira besűrűsödtek egyéb szakmai teendőim, hogy nem tudtam befejezni a cikket.


Miért lett mégis most felelevenítve, illetve újrakezdve a teszt?

Három okból.

Egyrészt, mert az R93i (ez a QUASAR leánykori neve) nagyon népszerűvé vált a hazai földmérők körében.

 

Másrészt, mert néhány napja a FORGEO-nál kijött egy új vezérlő és egy új terepi alkalmazás. Így ebben az anyagban ötvözhetem a „régi” és „új” újdonságokat – még ha ez a kijelentés kissé anomáliának is tűnhet.


Ja…és mi a három okból a harmadik?

Nos, úgy tűnik a kínai gyártó is lát fantáziát ebben a kis vevőben. Ugyanis az elkövetkezendő néhány napban olyan, egyelőre még béta-teszt alatt álló FW frissítést hoz ki rá, amivel sajátos L-Band-on alapon, földi korrekciómegszakadása esetén is lehetséges lesz a FIX megoldást megtartania. Örvendetes, ugyanakkor elgondolkodtató kis fejlesztési epizód ez…

Node, vágjunk bele!


A vezérlésében megújult mérőrendszer keményfalú hordládában érkezik.

Maga a robosztus QUASAR fejezet, a gyártótól már megszokott tenyérnyi kialakítású olíva-szürke színű kis eszköz. Az interfész dizájnja erősen visszafogott.

Homlokpanelje egyetlen bekapcsoló gomb, amit két oldalán egy-egy, piros LED háttér világítású ikonsor keretez.


Feje tetejére állítva a vevőt, három süllyesztett csatlakozóra lelünk, gumifülek alatt.
Itt van az integrált adatátviteli rádió URH antenna konnektora.
Mivel a QUASAR belső akkumulátoros kialakítás, itt találjuk a töltőcsatlakozót is. Ez meglepő módon nem a már megszokott USB kialakítás, hanem 5-tűs LEMO.

Én kedvelem a robosztus ipari megoldásokat, de szerintem egy minden benzinkútnál beszerezhető töltőcsúcsot kiszolgálni képes, általános konnektor lehet, jobb megoldás lenne. Úgy látszik, a gyártó megbízik a felhasználóiban annyira, hogy nem felejtik otthon a töltőjüket, ha hosszabb időre mennek, messzebbre dolgozni.
A harmadik konnektor szintén LEMO, egy 7-tűs, amibe USB OTG átalakító dugható.
A fejezet alján van még hangszóró is, ezen keresztül folyamatos hangüzenetként kapjuk a státuszjelentéseket.

A QUASAR belbecse sokkal szofisztikáltabb, mint azt egyszerű külseje sejteti.

Mindjárt itt a 965 csatornán megvalósult 5-konstellációs jelvétel, amiből természetesen itthon mi a GPS+GLO+GAL+BDS kombinációt élvezhetjük.

Itt ráadásul a legfrissebb generációjú műholdak üzeneteiről beszélhetünk!

Nálunk az állami NTRIP rájuk szolgáltatott korrekciók hiánya, illetve kiépítetlensége miatt csak „újként” számon tartott GALILEO és BeiDou rendszer is elérte már a nagykorúságát kitalálása óta. Szóval mindegyik rendszerben jönnek az újabb szatelliták, az újabb jelek.


Egy 10+ éves eszköz – legyen az bármely patinás vagy új gyártó terméke, került is az bármennyibe beszerzésekor – sajnos képtelen lesz lassan lépést tartani a GNSS infrastruktúra ilyen robbanásszerű fejlődésével. 
Szép dolog tehát a dicső, szakmai múltba révedés, csak hát nem feltétlen a GNSS technológia az, ahol ennek a merengésnek helye van. Ebben az iparágban gyártóként inkább jövőd legyen, mint múltad…szerintem!


Bizony, az elmúlt néhány évben az látszik, hogy a fiatal cégek egyre-másra ügyesen ugorják meg az innovációs lépcsőket. Ráadásul – s ez különösen néhány kínaira igaz – remek árakon teszik.


Elkalandoztam, de summa summarum, a QUASAR a legkorszerűbb konstellációk és azok jeleinek vételére és feldolgozására képes.


Folytatva a sort, a műszer rendelkezik integrált IMU-val, vagy, ahogy a RUIDE maga nevezi, második generációs RIMU2.0-val.
Az is érdekes egy történet, hogy a „mágneses vs. nem-mágneses” dőlés kompenzátorral kapcsolatos birkózást sem a kínai gyártók kezdték, mégis ők jöttek ki belőle jobban. De ebbe már tényleg ne menjünk most bele!


Nem először teszteltem a RIMU2.0-t, így nagy meglepetések nem értek.
Ugyan a gyártó 60° dőlésnél már 5 cm-es pozíció megbízhatóságról beszél, nekem még ennyire sem „lengtek ki” a koordináták.

A dőléskompenzálás egyébként egyértelmű terepi előnyei mellett, kiváló indikátora a FIX megoldásunk „jóságának” is. Ha ugyanis a pozíciónk romlani kezd (pl.: bevadul az ionoszféra, nem megfelelő a konstelláció), elsőként az IMU fog jelezni azzal, hogy letiltja a ferde botállású mérés lehetőségét. 


Én a tesztek során mindig és egységesen a CORRIGO-t (lm.: ex-GeodétaNet) használom, ahogy most is tettem. Ennek megfelelően mind a négy műholdrendszerre kaptam valós idejű korrekciót. Ez azért sokat tud dobni a terepi munkavégzés hatékonyságán, ill. az IMU támogatásán.

Ami a QUASAR belsejét illeti, rendelkezik integrált Tx/Rx (azaz bázis – rover) rádióval és 8 GB-os belső memóriával is. Ez utóbbi WebUI-ját WiFi-n keresztül szólíthatjuk meg.

Említettem a nem-cserélhető akkumulátort is. Ez egy 6.800 mAh-s telep, amit igény esetén az un. PowerRod2.0 árboc akkuval is megtoldhatunk.

Most ugorjunk át a vezérlőre.

Az R93i egy OUKITEL WP16-tal érkezett. Ez egy nagyon szerethető kis terepi phablet, IP68-as por,- és vízállósági besorolással és négy-konstellációs navigációs GPS-szel.

Méretében, tömegében azonos a régebbi WP6 modellel.

A korábbi széria hármas kameráját egy kettes váltotta fel, igaz ebből az egyik egy infrakamera. Tudom, hogy ennek nincs geodéziai jelentősége, de azért nagyon menő éjjellátó!

 

Töltése már USB-C konnektoron keresztül történik, ami mellől  – sajnálatomra – eltűnt a headset jack dugója.

Nagyon szimpatikus viszont, hogy polár szűrős napszemüvegben is jól olvasható a 6.4”-os HD+ kijelzője.
 

Operációs rendszere már Android 11, amin a 8 GB RAM-nak és a 8-magos processzornak köszönhetően minden alkalmazás válaszidő nélkül fut.

10.600 mAh-s belső akkumulátora pedig több napos munkamenetet is kibír egy töltéssel. Egyetlen hiátusa számomra, a fizikai gombok szűkössége – de persze „de gustibus non est disputandum”.

Ez volt hát a vas, mint kezelőegység újdonság… Nézzük a rajta futó szoftvert!

Aki ismeri a SurPAD és/vagy SurvX alkalmazásokat, annak az új, saját márkás FORGEO MéRTéK terepi szoftver nem fog sem meglepetést, sem csalódást okozni!

A független kínai szoftverház új terméke a lengyel és magyar piacra készítette el az Android-ra megírt programrendszert.

Bármennyire is a funkcionalitás számít, azért nem árt, ha a szép is egy terepi alkalmazás. A MéRTéK pedig szép: nincsenek hivalkodó, csiri-csáré színek, inkább a visszafogott homokszín dominál.

Persze, funkcionalitásból is kapunk bőven!


Talán a legfontosabb kiemelni azt, hogy pl. a beolvasott DXF/DWG aktív, azaz ha „választhatóvá” tesszük beolvasáskor módunkban áll kitűzni belőle pontokat, vonalakat.


Fejlett CAD funkciók is elérhetők szép számmal.

Minden olyan elemtípust, amit mérés közben, interaktívan rajzolhatunk (pl.: polyline-ok, zárt sokszögek, ívek, négyszögek,…) utólag a helyszínrajzon is kiszerkeszthetünk, meghúzhatunk.


A pontmérésben IMU használatkor tetszetős és hasznos az iránytűben megjelenített elektronikus libella, a dőlés irányának és szögének szerepeltetésével. Kitűzésnél szintén megkönnyíti a munkavégzést, a kitűzési irányt mutató nyílhoz kötött e-iránytű. Így nem igazán éreztem hiányát a Naphoz/Árnyékhoz való kitűzéses módszernek.

Ami szintén nem rossz gondolat, hogy mérés közben az adatforgalmat egy kis kék karika animálása, illetve a letöltött adatmennyiség kijelzése láttatja a bal felső sarokban. Így mindig tisztában lehetünk a net és CORS kapcsolatunk státuszával.


A mérési képernyőre saját magunknak pakolászhatjuk ki, tetszőlegesen a funkció gombokat – ez tényleg nagyon felhasználóbarát dolog. Míg azonban a SurPAD-nél ezeket egy mozdulattal el lehetett tüntetni, ha kitakarták a térképet, itt sajnos csak a beállításokba belépve tudjuk kikapcsolgatni őket.

Lehetőségünk van a gyorskódolásra. Ilyenkor egy 3x4-es tábla ugrik fel a kód elnevezésekkel. Valamelyikre bökve automatikusa megtörténik a pont mérése, rögzítése, illetve a kód hozzárendelés.

Mivel a QUASAR nem rendelkezik saját adatátviteli modemmel, a SIM kártya mindenképpen az OUKITEL-be kerül. Ennek köszönhetően a mérésünk alá on-line térkép (Google Maps, vagy OpenStreetMap) hívható.

 

Örömmel láttam, hogy van lehetőség földtömegszámításra. Kicsit azért fanyalogtam, hogy a kalkulációba bevonandó pontokat listából kell kiválasztani s nem „pötyögtethetők” le rámutatással a térképi nézetben. Ez azért is furcsa, mert a belőlük generált TIN hálónak meg már van szép térképi nézete.    

 

A beolvasáshoz hasonlóan a kiírás is többféle formátumban valósulhat meg. A terepen exportált fájlokat akár azonnal megoszthatjuk e-mailen az irodával, szintén a WP16-ban rögzített adatkártyán, vagy akár WiFi-n keresztül.

A FORGEO MéRTéK egy kézre álló, innovatív terepi alkalmazás. Fejlesztése a felhasználók javaslatainak, észrevételeinek figyelembevételével folyamatos.

Aki szeretné kipróbálni, annak 30 napig díjmentesen van teljes értékű, demóverziós lehetősége.

 

Természetesen a FORGEO eszközökkel együttműködik, de alkalmas Topcon, Sokkia Trimble és EMLID vevők kezelésére is.

Ezeken a gyártókon felül, egyéni beállításokkal sok más egyéb is megszólaltatható vele.

Összegezve mai alanyunkról kialakult benyomásaimat, azt kell mondanom, hogy a RUIDE QUASAR+FORGEO MéRTéK kombó egy kiváló kis választás.

Az OUKITEL WP16 phablet pedig nagyszerű vezérlőegység hozzájuk!
Persze, a FORGEO Kft. bármelyik Android operációs rendszerű terepi vezérlője választható melléjük, kinek-kinek ízlése szerint!

Bármelyikben is gondolkozik a nyájas olvasó, az biztos, hogy a 1.5 m Ft-ot alulról karcolgató árért egy időtálló, a kor GNSS infrastruktúrájába tökéletes illeszkedő mérőrendszerről beszélünk.

Végezetül szeretném megköszönni a FORGEO Kft.-nek és Forgó Zoltánnak, hogy a bemutatott mérőrendszert rendelkezésemre bocsátotta kipróbálásra.

bottom of page