top of page

Telekommunikációs ki-kicsoda

A differenciális műholdas helymeghatározás elképzelhetetlen a korrekciókat szolgáltató telekommunikációs technológiák nélkül. Tekintsük hát át ezek robbanásszerű fejlődését!

 

GSM – Global System for Mobile – cellaalapú technológia, mely támogatja a hanghívásokat, SMS üzeneteket, illetve bizonyos adatátvitelt.
Ez utóbbit CSD-nek (Circuit Swictched Data) nevezzük, melynek sebessége 9.6 kbit/s. Érdekes módon, 2G-nek szokás nevezni, mivel az első generációs vezeték nélküli telekommunikációs hálózatok azok, melyek még analóg jeleket használtak (1G).

 

A GSM/CSD előnye a viszonylag jó területi lefedettség, hátránya a folyamatos hívás magas költsége, illetve a hanghívások csúcsidejében megnövekedett hálózati leterheltség volt. A legtöbb mobilszolgáltató leállt a GSM alapú adatszolgáltatással.

GPRS – General Packet Radio Service – a korábbitól eltérően ez már IP-n (Internet Protocol) keresztül megvalósuló, időréseken alapuló megoldás. Az adatcsomagok átvitel sebessége a kapcsolat ideje alatt elérhető időrésektől függ, melyen a hálózati cellában tartózkodó valamennyi felhasználó osztozik. Ennek megfelelően forgalmas időszakban az adatátvitel lelassul, amin tovább ront az is, hogy a hanghívások a cellában prioritást élveznek. Elméleti sebessége: 53 kbit/s, nem egyszer 2.5G-ként említik.
A technológia előnye a CSD-vel szemben, sebessége mellett az volt, hogy a felhasználó a ténylegesen letöltött adatmennyiség után fizetett, melynek díja jóval kedvezőbb volt az előzőhöz képest. Ez a módszer nagyban hozzájárult az aktív GNSS RTK hálózatok kiépüléséhez, illetve NTRIP technológia elterjedéséhez.

EDGE – Enhanced Data rates for GSM Evolution – a technológia következő lépcsője, mely a GPRS kapacitásának többszörösét nyújtja, bár ugyanarra az infrastruktúrára támaszkodik. Elméleti sebessége 236 kbit/s. Mivel az előző módszer „folytatásának” tekinthető, 2.75G-ként is szoktak hivatkozni rá.

3G – a technológia harmadik generációja, mely teljesen új infrastruktúrára támaszkodik, mint elődei. Kifejezetten nagy sebességű mobiladat alkalmazásokhoz lett kifejlesztve. Mivel az adatátvitel már nem időréseken alapul, nincs várakozási idő, illetve az adatkésés minimális. Elméleti sebessége 384 kbit/s.

HSDPA/HSUPA – High-Speed Downlink Packet Access/ High-Speed Uplink Packet Access – a 3G továbbfejlesztése, melyre így 3.5G-ként is szoktak utalni. A HSDPA kifejezetten nagy sávszélességet igénylő szolgáltatásokhoz használatos, akár 14.4Mbit/s letöltési sebességgel. Párja, a HSUPA elméleti maximális feltöltési sebessége 5.7 Mbit/s.

HSPA+ - a fentiek továbbfejlesztése, elméleti maximális letöltési sebessége akár 21 Mbit/s is lehet. Kevés helyen elérhető, általában lokális szolgáltatás.

LTE – Long Term Evolution – más néven 4G. Negyedik generációs vezeték nélküli adatátviteli szabvány. Elméleti maximuma 326 Mbit/s, mely akár nagyfelbontású videó tartalmak on-line nézését is lehetővé teszi.

Természetesen a fejlődés nem áll meg, érkezik a 4.5, illetve 5G!

 

Ki tudja, milyen hamarosan fogunk találkozni ezekkel is egy-egy RTK GNSS vevő prospektusában?

telekommunikacio.png
bottom of page