top of page

Prexiso G5 RTK GNSS vevő

A Prexiso egy igen fiatal svájci cég, a Hexagon óriáscég tagja. Jelenleg még szűkös repertoárjukban kézi lézertávmérők, valamint optikai szintező, vonallézer, digitális teodolit találhatók meg.

Azonban a magyar földmérők számára nem emiatt érdekes a gyártó, hanem a frissen megjelent Prexiso G4, illetve G5 GNSS vevői kapcsán! Az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon nemrégiben parázs szakmai fórumozás folyt le a viszonylag kis befektetést igénylő eszköz tárgyában.
A konkurencia negatív kampánya és bejegyzései nagyon is jót tettek a narancssárga műszercsomagnak: fellendült az érdeklődés az irányába. (Azt gondolom, az említett fórumon megjelenő fekete marketing és annak, a másik oldalon tapasztalható egyértelműen pozitív hatása megér majd egy külön elemző fejtegetést, de természetesen ez, nem ennek a műszaki cikknek a tárgya.)

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy a Prexiso annak a Hexagon Csoportnak a tagja, amelynek a Leica is.
Noha, a két gyártónak a „nagycsaládon” belül vajmi kevés köze van egymáshoz, a jó nemzetközi piaci pozicionálás érdekében, a Prexiso forgalmazásához országonként külön Hexagon/Leica Geosystems hozzájárulás szükséges.


Hazánkban erre a lehetőséget a szekszárdi Geodézia Földmérő mérnöki Szolgáltató Kft. kapta meg…én pedig Tőlük arra, hogy kicsit megcincáljak egy Prexiso G5-t!

A Prexiso feliratos, egyébként korábban a Trimble-nél rendszeresített robosztus, sárga ütésálló doboz jól meg van tömve eszközökkel. A gyártó ugyanis az RTK rovereknél megszokott felszereltség mellé alapból mérőszalagot, műszertalpat és kényszerközpontosítót is biztosít. Ez azonnal arra enged következtetni, hogy a vevő bázis kiépítésre is alkalmas, 
illetve statikus méréshez belső memóriával rendelkezik.  

A Prexiso G4 és G5 vevők mindösszesen a GALILEO jelvételi lehetőségben térnek el egymástól, illetve az ehhez kapcsolódó csatornaszámban.
Ami a korrekció átviteli lehetőségeket illeti, mindkét széria rendelhető GSM és GSM+URH kivitelben. Az elsőt a FÖMI NTRIP használatakor, a másodikat párban (is) történő alkalmazáskor érdemes választani.  

A csomag tartalma továbbá a fejezet akkuihoz tartozó intelligens duál-töltő.
Vezérlőként, a szinte minden gyártó repertoárjában megtalálható (ízlés és gyártó szerint színezett), teljes numerikus billentyűzettel rendelkező, professzionális GETAC PS236-t kapjuk, kiegészítőivel.

Kiemelve a G5 GNSS fejezetet a dobozból, klasszikus minden-az-egyben pufók - mondhatni retro - vevőt tartunk a kezünkben: kinézetben, felhasznált anyagok minőségében azonban nem nagyon lóg ki az ilyen kialakítású eszközök sorából. LED sora talán informatívabb is, mint több, a piacon régebben itt lévő társának.
A vevő statikus mérésre, irodai szoftverrel történő konfigurálást követően egyetlen gombnyomással is indítható terepen, ehhez a funkcióhoz vezérlőt nem is igényel! Ilyen mérési helyzetben jöhet jól a vett műholdszám, a rögzítési időpontok, az akkuállapot visszajelzése a homlokpanelről.

Kivéve a 2500MAh-s Li-Ion akkumulátort rejtő teleptartót, egy három csavarral eltávolítható zárólemezke fogad: alatta található meg a SIM kártya, illetve a fentebb említett, statikus rögzítésekhez alkalmazott microSD kártya.
Igaz, ami igaz; a terepi kártyacsere emiatt, a csavarrögzített lemezke 'eltávolítása-visszahelyezése' miatt macerásnak tűnhet. Azonban, mivel az akku vízbejutás mentesen záródik, ezt a lemezt egyszer-s-mindenkorra ki is vehetjük.  

No, akkor szereljük össze egy eszközzé a Prexiso G5 RTK GNSS rovert! Kalibráltnak éppen nem nevezhető, a teszteknél alkalmazott fürdőszoba mérlegemen, a billegtetésnek megfelelően 2.8 és 3 kg között mozgott az összsúly: Prexiso G5 GNSS fejezet, PS236 vezérlő, tartó, bilincs és szénszálas rúd.

Nosza, a hideg miatt a Manitou-s sapkám helyett a „gyerekcsináló” bojtos-kötöttet a fejembe csapva kimentem tesztelni!

Mivel laboratóriumi körülmények között, GNSS vevő vizsgálatokat végezni, a vevőket vasfűrésszel szétszedni, board-okat bevizsgálni, nem az én dolgom, így a szubjektíven végzett, felhasználói érzetet vizsgáló műszertesztemben a legnagyobb figyelmet a vezérlőn futó, Field Genius terepi vezérlőszoftverre fordítottam.

Az alkalmazást a szintén Hexagon tulajdonú MicroSurvey fejlesztette. Anélkül, hogy összehasonlításokkal vívnám ki az égiek haragját, ki merem jelenteni; filozófiájában némiképpen hasonlít a Carlson SurvCE-re.

A Field Genius kifejezetten gusztusos kinézetű, logikusan áttekinthető szoftvercsomag!
Ami nekem újszerű volt, az a térképi megjelenítés, nézetek, „mancsolások” logikája -ezt szoknom kellett.
Rövid ismerkedés után a szoftver egyébként jól kézre áll - profizmus jellemzi . Én például komolyan megdöbbentem, hogy már az alapcsomagjában is 3 Dimenziós nézet érhető el (!), így felhasználóként akár a vezérlő kijelzőjén térben is forgathattam a felmért tereppontjaimat.

A rendszer megtanulhatóságát dicséri, hogy különösebb oktatás nélkül, néhány mellékattintással fűszerezett, személyes bénáskodással is sikerült, nem egészen két perc alatt, fővárosi környezetben kicsiholnom belőle az első „hidegindításos” FIX pozíciót.
Mikor ráéreztem az ízére (pl., hogy nem kérek indításkor statikus rögzítést), ezt az időt 40-50 másodpercre sikerült leszorítanom.

A geodéziai pontosság eléréshez első körben a FÖMI VRS GLONASS korrekcióit használtam, aztán a vevő fürgeségén felbátorodva kipróbáltam a MAC-et, illetve egyéb megoldásokat.
A vevőt láthatóan ez sem riccentette meg: a rover, többszöri lefordítást követően 6 és 12 másodperc között adott újra FIX pozíciót.

Kipróbáltam a kitűzést, mely látványos, térképen is elvégezhető. Ennek a feladatvégzésnek a kijelzése számomra némileg szokatlan, újszerű volt: de hát, "ízlések és pofonok"!
A programban a gyors vonalhúzás, polygonok lezárása magától érthetődő.

A Bluetooth stabilan működött, még akkor is, mikor „kábel nélküli kapcsolattal” a konyha melegében birizgáltam az udvarra ridegtartásra „kicsapott” RTK GNSS vevőt.
Az adatok ki- és beolvasása gyorsan, többféle formátumban  (pl.:DXF, LandXML) történhet meg.

Mint írtam, a csomag része a GETAC terepi vezérlő, mely meglehetősen széles körben elterjed kezelőegység szakmánkban, így bemutató és leíró anyag róla számtalan helyen fellelhető.
Éppen ezért műszaki bemutatásától most eltekintenék, de ami nagyon jellemző rá: robosztus, okos, Windows Mobile operációs rendszerű, melyre így bármi jól telepíthető.
Rendelkezik beépített kamerával és SiRFStarIII navigációs GPS vevővel.
Terepálló kivitel: IP67-es besorolása extrém körülmények közötti munkavégzésre is alkalmassá teszi!
Kijelzője szürke, párás időben is jól látható, amit mi sem jellemez jobban, mint, hogy a Field Geniusról készült képernyőfelvételeket a szabad ég alatt fotóztam!

Az általam tesztelt Prexiso G5 mérőrendszerről összességében elmondható, hogy noha forradalmi újdonságokkal nem áll elő GNSS vevők mezőnyében, jól kezelhető, kézreálló összeállítás, melyet korrekt ár-teljesítmény viszony jellemez.

Vezérlőszoftvere, a Field Genius kifejezetten letisztult és a felhasználók igényeihez igazított alkalmazáscsomag. Moduljai egyaránt alkalmasak a GNSS vevők és geodéziai mérőállomások támogatására!

Csúnya, sőt szakmaiatlan dolog lenne versenytársai részéről megpróbálni a pejoratív „kínai” jelzővel kikezdeni a Prexiso műholdas vevőket – úgy geodéziai előadásokon, mint az internetes fórumok hasábjain!

Végezetül, ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget, Kunfalvi János úrnak, aki Geodézia Kft. és a Pontosmérés Webáruház nevében, a bemutatott mérőrendszert, tesztelésre rendelkezésemre bocsátotta.

 

 

Képgaléria (a galéria alján, a "Show More"- ra kattintva további képek érhetők el!):

bottom of page