top of page

Stonex S10A RTK GNSS vevő

Stonex S10A

A mai cikk létrejötte előtt, a képes beharangozója érdekes minifórumot generált a FB-on.

Természetesen, messze nem volt reprezentatív mintavételnek tekinthető, de rámutatott arra a régi sales-es tételre, hogy az emberek – még ha szakemberek is – érzelemből választanak beszerzéskor, majd csak utána realizálják döntésüket logikai érvekkel.

A mai bemutató alanyának leginkább kinézetét kifogásolták, jól lehet szakmailag biztos nem ezeket hoznák fel érvként egy műszer mellett vagy éppen ellene.

Nos, ha már így alakult, kezdjük az S10A külalakjával!


A műszer színezése a gyártó szürke-kék-fehér dizájnját képviseli, amit elődjénél az S10-nél is megszokhattunk. A körbefutó piros csík az A-jelzésű vevők kiegészítője, ami az ATLAS jelvételre vonatkozik.


Az IP67 besorolású Stonex S10A henger alkatú – átmérője közel megegyezik magasságával, kb. 14 x 14 cm. („Hány macskafarok kell hozzá, hogy felérjük a Holdig? - Egy de az jó hosszú kell, hogy legyen.” A vevő dimenziói a műszaki specifikációban adottak, az olvasó és felhasználó ízlésétől függ, hogy ezt nagynak, vagy éppen kicsinek érzi.)

 

A vevő jókora homlokpanelje a mostanában divatos minimál-dizájnokhoz képest beszédesnek mondható LED-mátrix-szal rendelkezik.

Ez mondjuk érthető is, hiszen a fejezet tartalmaz URH rádiót és UTMS modemet egyaránt, valamint belső memóriát, Bluetooth-t és WiFi-t, melyek állapotáról, a műholdhelyzet és akkukijelzés mellett, az ember szívesen kap információt terepen. Természetesen, ha beindul a „nagyüzem”, akkor aztán kéken-pirosan-zölden villog és világít is minden, mint egy karácsonyfán.

Sok az információból?
Meglehet, de ne felejtsük el, hogy ez a fejezet használható statikus vevőként, vagy URH bázisként is, amikor akár vezérlő nélkül is üzemelhet. Jól jöhet, ha munka közben a rover oldalról, több kilométeres távolságból rácsörgünk a GNSS technológiában kevésbé jártas műszert őrző kollégára, hogy ugyan pillantson rá és mondja be, mely LED-eket látja villogni a műszeren.

 

Nem feltétlen a dizájnhoz tartozik, de a fejezet aljába becsavart URH és/vagy UTMS antenna lefelé áll. Ha ez zavarja a felhasználót, vagy csak fél, hogy letöri a bozótosban, akkor pl. egy NTRIP-es konfigurációnál választhatja a vezérlőbe helyezett SIM-kártyát mobilnetes adatátvitelre, vagy simán használhatja az ATLAS korrekciókat is. Rádiózás esetén, a lelógó antenna használata azonban elengedhetetlen.

Azt hiszem a külcsíny után rátérhetünk a belbecsre, illetve a S10 sztorira is.


A Stonex S10 egyáltalán nem újdonság a piacon.

Magunk közt szólva, nem indult zökkenőmentesen karrierje. Hardveres fejlesztése „sajnos” jóval megelőzte a szoftverest. Ugyanis az addig a Stonex vevőkhöz forgalmazott SurvCE nem követte le időben az S10 forradalmi újdonságait, így a vevő hiába tudta elsők között az E-buborékot és a dőléskompenzálást, a felhasználók nem tudták kihasználni azokat. Akkor már ugyan jó ideje folytak a Stonex saját kezelőszoftveres fejlesztései, a CUBE sem volt még piac kész termék.
 

Persze, aztán kiköszörülték ezt a csorbát, de ez időbe került s a nagy durranás az új megoldásokkal kissé felemásra sikeredett.

 

Aztán 2017 áprilisában megjelent az S10A.
Mint fenn írtam, a piros tábornoki sáv és az A-jelzés a vevő nevében az ATLAS jelvételi lehetőségre utal.

Maga az ATLAS egy NAVSTAR+GLONASS+BeiDou RTK korrekciót sugárzó műholdrendszer, globális lefedettséggel.

Persze, hallottunk már ilyenekről, nem is egyről, nem is egy műszergyártónál.

Amiben az ATLAS több, az a BeiDou korrekció szolgáltatás. Jelenleg a kínai égi szegmens jeleire korrekció NTRIP-pen keresztül nem elérhető hazánkban, kizárólag párban, BeiDou képes bázis-rover URH/saját NTRIP server konfigurációban oldható meg használatuk.

 

Az „A” továbbá az aRTK képességet is jelenti. Ez a módszer a földi korrekció szolgáltatások kiegészítéseként fogható fel. Ha egyszer ugyanis már történt inicializálás a vevőnkben, a földi szolgáltatás kiesése esetén az aRTK-nak köszönhetően, akár 20 percig is FIX megoldással dolgozhatunk (<6-7cm) tovább. Természetesen, a földi korrekció újbóli vételével, a vevő „visszaáll” azok vételére és feldolgozására.

 

Az ATLAS szolgáltatásokról már írtam a Stonex S800A kapcsán, sőt teszteltem is azok megbízhatóságát és táblázatokba rendeztem egy másik cikkben. Éppen ezért, nem szeretném ismételni magamat.

Természetesen, azért az inicializálást és mérést követően ezúttal is megszakítottam a kapcsolatot a forgalmazó GEO-NET NTRIP szolgáltatásával és csak az aRTK-t kezdtem használni.

Nagy meglepetés nem ért: a vevő tartotta a FIX-et földi korrekciók nélkül is.

 

Egy információt azért még megosztanék a hazai felhasználókkal! Május 31. után módosult az ATLAS frekvencia, így a vevőjüknek egy firmware frissítésen kell átesni. Feltételezem, a hivatalos hazai forgalmazó már jelezte feléjük, szóval tessék mielőbb időpontot egyeztetni a díjmentes up-grade-re!

 

Az eszköz új, a klasszikus GPS hordládánál kisebb kofferben érkezik, lévén bázis képes is, a szokásos kegyszereken kívül műszertalppal, közdarabbal, hosszabbítóval, dokkolós akkutöltővel….

Apropó, energiaellátás!

A Stonex S10A cserélhető 3.400mAh-s intelligens akkumulátorral bír. Ez nem csak azt jelenti, hogy gombnyomásra kijelzi töltöttségét, hanem, hogy maga az akkumulátor tárolja el a dőléskompenzátor kalibrációs adatait.

A szenzorok kalibrációját végrehajthatjuk a gyártó saját szoftverével, vagy akár a SurvCE-ben is.

Ez egy kb. 10 perces folyamat, amit mindkét akkumulátorral egyszer végre kell hajtani és amihez a gyártó egy speciális keretet is biztosít. Ezt követően akár 30°-ban megdőlt antennarúddal is mérhetünk.


Persze, a dőléskompenzálás implementálása a műszerekbe, magával hozta a műszergyártók egy újabb hadszínterét. Előtérbe került egy „roppant komoly probléma”, mégpedig, hogy a mágneses iránytű elvén működő rendszerek fémes környezetben nem működnek megfelelően – hibáznak s így a mérés is hibás lehet!

A Stonex S10A ezt a jelenséget meglehetősen egyszerűen, ugyanakkor elegánsan oldotta meg: kijelzi, ha a kompaszát megzavarja valami. Szépen felvillan egy kis mágnes szimbólum a kompenzátor állapotát jelző ikon helyén, jelezve a problémát a gazdinak.

 

(Jómagam földig hajolva valamennyi gyártó, valamennyi megoldása és tudása előtt, azért csak azt gondolom, hogy pl. a 2.900 Ft-os, hagyományos karóállító libellát a legkevésbé sem zavarják a fémes helyek vagy elektromágneses anomáliák terepen, az egyszerű metszések geometriáját pedig már az ókori görögök óta ismerjük. Ha mérnöki szakmánkat végtelenségig leegyszerűsítjük, ne csodálkozzunk és ne háborogjunk, ha végül végtelenül egyszerűnek és mások által képzettség nélkül is elvégezhetőnek fog tűnni.)

 

Felméréskor egyébként a kijelzőn megjelenik az E-buborék, így a felhasználónak még csak véletlenül sem kell a boton rögzített „analóg” libellára pillantania.

 

Az Stonex S10 másik nagy újdonsága volt annak idején a bármilyen okostelefonról, tablet-ről WiFi-n keresztül megszólaltatható WebUI. Természetesen, az S10A szintén vezérelhető, konfigurálható ilyen módon, statikus mérés indítható, olvasható ki belőle WiFi-n.

 

Jelen újdonság viszont az un. SureFIX feldolgozási algoritmus, mely ugyan némileg elnyújtja az inicializálási időt (persze, néhány tíz másodpercről beszélünk), ám nagyobb megbízhatóságú pozíciómeghatározást eredményez.

 

A vizsgálandó eszközhöz, a szintén IP67-es víz és porállóságú Stonex S4HII terepi vezérlő érkezett. Portfóliója egyszerűsítése érdekében a gyártó ezt az egy Windows Mobile 6.5 operációs rendszerű kontrollert tartotta meg.

Született már róla cikk korábban, így nagyon nem térnék ki rá. Rendelkezik SIM kártya slot-tal, tehát az S10A-val a mérőrendszer két kártyásnak tekinthető. Az S4HII egyébként maga is L1 GPS vevő, a gyártó a GIS szektorban adatgyűjtő, kézi eszközként saját CUBE szoftverrel is forgalmazza.

 

A szokásos, választható 3rd party szoftverek mellett fut rajta immár a CUBE-M, a gyártó saját szoftvere. Összevetve ezt a Windows Mobile-os változatot, az Androidos, illetve Win10-es verziókkal érződik, hogy a Stonex inkább ennek az utóbbi kettőnek fejlesztését tartja szívügyének.

Talán nem véletlen: a UniStrong fúzióval a Stonex nagyon komoly katonai-terepi tablet portfólióból válogathat.
 

Maga a SurvCE a jól megszokott funkciókat hozza, természetesen kiegészülve néhány az S10A-ra és az ATLAS-ra vonatkozó specifikusabb beállítással. Ilyen a korábban említett dőléskompenzátor és E-buborék konfigurálási lehetősége, az aRTK és a SureFIX számítás ki/bekapcsolása, illetve az LBand kiválaszthatósága a korrekciós megoldások közül, valamint az ATLAS globális volta miatt az automatikus ETRS89 transzformáció.

 

Zárszóként mit lehetne elmondani az S10A+S4HII kombóról?

Egy régi - új ismerős, melybe az ATLAS implementálása egy hasznos ráncfelvarrásnak tekinthető és jelenleg a Stonex zászlóshajója.

Ám jó tudni, hogy már nyomában liheg a 2018 májusában megjelent trónkövetelő, a Stonex S900-as széria, mely kisebb súlyával és modern dizájnjával a külcsínyre finnyás felhasználókat is meggyőzi majd!

 

Ezúton szeretném megköszönni a Geotools Europe GNSS Kft.-nek, illetve Nagy Géza műszaki vezető úrnak, hogy biztosította számomra az Stonex S10A vevőt kipróbálásra.

Galéria:

bottom of page