top of page

Használt műszer beszámítás

Új műszer beszerzésekor a legtöbb földmérő kollégában felmerül: érdemes lehet tőkét kovácsolni a meglévő műszerpark valamely használt eszközéből és megpróbálja beszámíttatni az új eszköz árába.

Hogy is néz ki ez?
Általában a használt eszközök értékét az éves 20%-os amortizációval állapítjuk meg.

Mit jelent ez?
Azt, hogy egy 5 évnél idősebb használt műszer értéke 0.00Ft...márpedig nem egyszer 5 évnél sokszorosával idősebb műszernél gondolkoznak a partnerek milliós(!) beszámítási árral.
Természetesen, mindenki tudja, a piacvezető gyártók műszereiben sokkal több van, mint 5 év, így a gördülékeny üzletmenet érdekében, valamilyen köztes árat kell megállapítani!

Mit tesz ilyenkor a kereskedő?
Amennyiben biztos abban, hogy a visszavásárolt műszert el tudja még adni, esetleg már van is rá vevője, teheti azt, hogy az új műszert beszerzési áron kínálja ki (vagy esetleg afelett minimális haszonnal, ami fedezi a szállítás, betanítás költségeit) és az árrését a használt műszer teljes eladási árán realizálja.

A másik véglet, hogy megteszi azt is, a használt műszerért kért beszámítási árral megemeli az új műszer kiajánlott árát és így az új műszert teljes haszonnal adja el vevőjének. Eztán a visszavett eszköz eladása esetén extraprofithoz jut!

A valódi, használatos megoldások és mértékek (jó esetben) a két véglet között vannak valahol.
Persze, nem kell követ vetnünk a műszerforgalmazókra - ugyanígy működik minden kereskedelmi területen a visszavásárlás, legyen az gépjármű, háztartási,- vagy barkácsgép, stb.

Éppen ezért arra buzdítanám az új beszerzőket, tartsák meg régi műszereiket, második (back-up) eszköznek. Annyit úgysem kaphatnak értük, amennyit szeretnének, ill. nekik megér, azonban probléma, hirtelen bejövő munka, stb. esetén még jó szolgálatot tehetnek, egy cég életében!

Remélem, fenti cikkemmel sikerült új megvilágításba helyeznem a használt műszer visszavásárlásának kérdését!

Kérdés, észrevétel esetén a gpstakarok@gmail.com címre várom a leveleket!

 

bottom of page