top of page

Trimble S5 Robot mérőállomás

Trimble S5 Robot

Noha Magyarország sajnos jó ideje nincs jegyezve a Trimble Dealer Locator weboldalán, aki akar, kis hazánkban is hozzá tud jutni az amerikai gyártó legújabb eszközeihez. Méghozzá nem is csak egy forgalmazótól!

Én legutóbb a jó öreg Geotrade Kft. jogutódjától, a
Geotools Europe GNSS Kft.-től és Nagy Géza Úrtól kaphattam kölcsön kipróbálásra egy vadi új Trimble S5 Robot mérőállomás konfigurációt.


Érhet az a vád, hogy elfogódott vagy a márka iránt s ezt vállalom, de mérnökként nehéz is lenne nem rajongani ennyi innovatív megoldást kigondoló brand iránt.

És itt nem csak az olyan nagyléptékű fejlesztésekre gondolok, mint magának a GPS technikának a kitalálása, az első IS (Integrated Surveying), vagy az elektromágneses mezőn levitáló mérőállomás alhidádé!
Egyébként sokszor az egészen apró, filléres, mégis felhasználóbarát ergonómiai megoldásokban is tetten érhető az a „vávuummm”, amitől a Trimble a Trimble.  
Szóval, ha itt kellene befejeznem a cikket s csak egy mondattal jellemezni a mérőrendszert, az az lenne, hogy „ha a mérőállomásoknak lenne királynőjük, akkor az tuti, a Trimble S-széria valamely tagja lenne.”
Persze, aki továbbolvas, annak ki is fogom fejteni, miért!

A Trimble S6 széria a kétezres évek közepén jelent meg a piacon.
A dizájnváltással és a rengeteg újszerű megoldásával lezárta a Geodimeter-es múltat, úgy hogy közben földig is hajolt az előtt.
Ezt mi sem bizonyítja a jobban, mint hogy a terepi vezérlők a mai napig lekezelik a régi páncélosokat, a Geodimeter 600-tól felfelé…márpedig az negyed évszázad!
Az S6 műszercsaládban jelent meg először a MagDrive és SurePoint technológia, azaz az elektromágneses mezőn alapuló precíz vezérlés, illetve az aktív kompenzátor, mely munkatartományán belül nem csak matematikailag, hanem ténylegesen fizikailag is javítja az állótengely ferdeségét.
A műszer fordulási sebessége, a hagyományos kopó alkatrészek hiányából adódóan 115ᵒ/mp, amivel csúnyán rávert a piacon akkor elérhető 45ᵒ/mp-es versenytársaira.
A nagy sebesség biztos optikai prizmakövetést tett lehetővé, ami tovább tuningolható volt infra-jeladóval és GPS-es (GeoLock) rásegítéssel.

Szakított a korábbi szériák átkával: a „gyorsan kimerülő belső akku – cipelendő külső akku” problémával és teljesen új, nagy teljesítményű telepekkel állt elő. Ezek töltöttsége bármikor leolvasható terepen is, egy a tetejükön található LED skálán.

Az S6 a prizma nélküli távmérés hatótávolságát is jelentősen megnövelte.
Ami megmaradt, az a már megszokott „színes szélesvásznú” érintő képernyős levehető tasztatúra és az, hogy bármihez kapcsolható volt a Trimble-világon belül: legyen GPS/GNSS vagy mérőállomás, bármilyen eszközt felismert, levezérelte. Az ACU-t leváltó TCU persze gyorsabb is és stabilabb is lett az idősebb társánál.

A Trimble azóta folyamatosan továbbfejlesztette az S-szériát, a hatos számú „ügynökét” pedig nyugdíjba küldte.
Megjelent az S5, S7, S9/S9HP család és persze az új nagyágyú az SX10.
A VX-et szintén kifuttatta. Remélem, emlékszünk rá! Ez volt első Képalkotó/Szkenner Robot mérőállomás a piacon, aminek a levehető tasztatúra kijelzőjén, - ami egyben a Robot távvezérlője volt – akár a prizma oldalról is szemlélhettük, hogy mit lát a műszer. Az élőképen koppintva pedig elvégezhettük az irányzást/mérést.
Nos, a gyártó egyes szériáiban meghagyta, másokban pedig opcionálissá tette a fenti képalkotó/szkenner funkciót, amit a továbbiakban bemutatott S5 nem tartalmaz.

 

A kezelőszervek, azaz a szervó csavarok, illetve a fókuszállítás itt is egy oldalon találhatók, jobb kézre esnek. Ezeket egészíti ki a mérés indító gomb, ami Robot módban a műszer ki/bekapcsolására is szolgál.
A műszer II. távcsőállásában egy egyszerűsített kijelzővel rendelkezik.
Korábban egy FB szakmai csoportban beindult a polemizálás egy, a hivatalos Trimble reklámból lelopott kép felett. A képernyő-kivágatról úgy tűnt, hogy a filmben szereplő kolléga, látszólag céltalanul, mereven bámulja az alhidádét, a II. távcsőállásban.
Nos, valószínűleg ezt a kis kijelzőt figyelte, hiszen ezen is megjelenik pl. az elektronikus libella képe, illetve a mérési adatok. Alatta három kezelőgomb foglal helyet. 
Ezek mellett a kis dot-mátrix kijelző mellett található a műszer alhidádéba épített optikai vetítő is.

Ahogy írtam, a gyártó folyamatosan fejlesztette a szériát. Az új színezés, a megfelelően elhelyezett, direkt nem hivalkodó Trimble feliratok kifejezetten csinossá teszik a mérőállomást. Az egységes vezérlő alkalmazás már rég nem a TSC (Trimble Survey Controller), hanem természetesen, a szintén teljes szoftverezettségű Trimble Access.
A kellemes női hang itt is búgva mondja be az információkat.
Az S6-nál megszokott másik, fontos funkció szintén megtalálható: az automatikus légnyomásmérés…azt sajnos nem értem, hogy egy hőmérőt már miért nem tettek be mellé, ebbe az új verzióba. 

Persze a színezésen kívül a vason történt egyéb ráncfelvarrás:
A távmérés megbízhatósága javult: 1.0 mm+2 ppm prizmára és 2.0 mm+2 ppm prizma nélküli távméréskor.
Az S5 DR (Direct Reflex) hatótávolsága is nőtt (s lett belőle DR PLUS), a 600 m-es mellett kiválasztható a nagy „csillagromboló lézer”, mely akár (a felület függvényében) 2.200 m-t is meg tud mérni.
A műszertest kapott továbbá egy USB konnektort is – ahová pendrive csatlakoztatható. Őszintén szólva, ez azért már nagyon hiányzott!

A 30x nagyítású távcső szabad optikai átmérője 40 mm, képe kristálytiszta. Alatta kapott helyet a piros-zöld kitűzőfény – ez valamennyi modellben alaptartozék.

A Trimble S5 Robot mérőállomás többnapos tesztelése rendhagyónak volt mondható, a GPS-t akarok! történetében. Ez volt az első alkalom, hogy nem egyedül feszegettem egy műszer korlátait, ráadásul ennek a mini szakmai eseménynek a nyelve az angol volt.
Egy napra csatlakozott hozzám ugyanis két érdeklődő kolléga, akik örömmel éltek a meghívás adta lehetőséggel. Ezúttal tehát Flam Dániel magyar és Dang Trung Viet vietnámi barátaimmal kiegészülve hajtottam végre a tesztelést.

Mi lehetett volna a legjobb kipróbálási lehetőség a Robotnál, mint egy klasszikus topográfiai felmérés? Egyesével történő,- majd folyamatos méréssel mértünk fel egy mesterséges szánkódombot.

A prizma követés tesztelését kb. másfél méterről kezdtük és megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a műszernek ez sem okozott különösebb problémát. Innentől persze már nem volt kunszt nagyobb távolságokról végeztetni a távvezérelt mérést.
Többször kiprovokálva a jelvesztést, a prizma újra megtalálása másodperc(ek)ben volt mérhető – természetesen, ennek sebessége a távolsággal még inkább javult. Ha nagyon gonoszkodtunk és a letakart prizmával jócskán kikerültünk a mérőállomás látómezejéből, a virtuális botkormány funkcióval forgattuk magunkra a műszert, a kitűzőfényt figyelve.
Mód van arra, hogy jelvesztés esetére meghatározzuk azt az időt, ami alatt a műszer még extrapolálja a prizma korábbi mozgását. Ezt az intervallumot a műszertől távolodva érdemes csökkenteni.
Közeli prizmahelyzetben 3 mp-t, távoliban 1mp-t alkalmaztunk.
 
Ezt követően be is „szkenneltük” a domb egyik oldalát – ezalatt itt az automatizált, sorozatos prizma nélküli távmérést értjük, adott HZ/V nyílásszögekkel. Ugyan egy füves domboldalról beszélünk, a műszer minden egyes pontot megmért DR módban; a 122 darabból egy jelvesztés sem volt.

Beszéljünk kicsit a terepi szoftverről is. A Trimble Access egy, a Trimble világ valamennyi eszközét vezérelni képes alkalmazás. Ez nem azt jelenti, hogy külön-külön minden műszerfajtára és típusra (pl.: GNSS, mérőállomás, ...) van írva egy-egy verziója s a megfelelőre, a megfelelő exe-t (CAB-et) kell installálgatni. Ahogy már a TSC-nél is megszokhattuk, az Access egyetlen szoftverrendszer, ami felismeri, hogy éppen milyen szenzorhoz van csatolva s azt kezeli le. Így aztán a szoftverkövetés mindig egységes, a frissítések a teljes portfólióra egyszerre jelennek meg.
Ez teszi lehetővé azt is, hogy IS roverként alkalmazva (mikor az GNSS vevő a 360ᵒ prizma tetejére van rögzítve) váltogatni tudjunk az RTK és a Robot mérési módszer között.

Maga a Trimble Access átgondolt fejlesztés eredménye, nagyfokú interaktivitás jellemzi.
Jó példa erre a térképi legördülő menü. Mindig változik, bővül aszerint, hogy pl. egy, két vagy több pontot, esetleg poligont jelölünk ki.
Megmondom őszintén, nekem a vonalhúzás kissé nehézkesnek tűnt meglévő pontok között egyesével, de az is lehet, hogy csak nem találtam meg a folyamatos vonalhúzás funkciót.

Ügyes napi munkát megkönnyítő megoldás a gyorskódolás: az érintőképernyőt kilenc részre osztva saját „gyorsbillentyűzetet” generálhatunk, s csak ezekre bökve hajtjuk végre a mérést. 

A Trimble Access egy teljes szoftverezettségű terepi program. Megszámlálhatatlan kombinációban tartalmazza a terepen szükséges geometriai megoldásokat.

Szép megoldásokat mutat a kitűzési program is. Azért e többes szám, mert más a kép, ha a TCU a műszerhez van csatlakoztatva és más, ha távvezérlőként funkcionál, a prizma oldalon.
Ez utóbbi esetben – kvázi valósidős jellege miatt –  nem különbözik egy RTK GNSS kitűzési alkalmazástól. A kitűzés eredményeiről egyébként már a műszerben automatikusan leadható, magyar nyelvű jegyzőkönyv generálható.

Még hosszú oldalakat lehetne teleírni a Trimble S5-ről, minden funkciójának megismeréséhez pedig hónapokra lenne szükség. Nem is szaporítom tovább a szót.
Amiről még nem beszéltünk, az az ára. Ám mint tudjuk, az ár nem tulajdonsága a műszernek…bár nem lenne rossz tudni.
Jómagam nem tudakoltam meg, így aki kíváncsi rá, keresse Nagy Géza Urat s Tőle választ kap erre a kérdésre is.

Én pedig ezúton szeretném megköszönni Neki és Geotools Europe GNSS Kft.-nek, hogy lehetőséget biztosított ennek a műszerrendszernek a kipróbálására.

FRISSÍTÉS:
2019. októberétől, csaknem 10 év kihagyás után újra van Magyarországon hivatalos Trimble képviselet. Az új cég neve: Allterra Hungary Kft.

A fent említett Geotools Europe Hungary Kft. ennek a cégnek a hivatalos szerződött viszonteladója.

Képgaléria:

bottom of page