top of page

FORGEO PooLee GNSS és Oukitel WP6

FORGEO PooLee

Az utóbbi időben a FORGEO Kft. komoly és tudatos marketing kampányt folytat a hazai műszerkereskedelmi piacon.
Ennek része, hogy saját márkajelzésű GNSS vevő modellekkel jelenik meg. Ezeket a „GPS-t akarok!” digitális hasábjain már korábban rendre be is mutattam: az F90-et, aztán a már sárga-szürke színbe öltöztetett E-100 Oriont, valamint az E-600 Siriust.

Mai vendégünk egy szintén saját márkás eszköz, melynek névadási joga is a forgalmazó privilégiuma volt már, s ami marketingesei leleményét dicséri. Ez pedig a FORGEO PULI, egészen pontosan játékosan, „angolosan/kínaiasan” leírt formában a PooLee.

A név egyébként nagyon jól jellemzi a műszert: kicsi, fürge, az egész napi rohangálást is jól bírja.
 

Hogy mennyire kicsi?

Meglepően.
Mikor a futár meghozta, azt hittem elkevert valamit, ugyanis az átadott csomag alapterülete alig haladta meg egy normál boríték méretét. Kibontva aztán előbukkant egy fél-kemény falú neszesszer méretű dobozka. Ennek kb. 3/4-t foglalta el az RTK GNSS fejezet a töltő adapter és kábel mellett. Néhány kollégának mindjárt küldtem is pár fotót róla, de az az igazság, a képek nem adták vissza, milyen aprócska is ez a műszer!
A számok nyelvére lefordítva, 10 x 10 x 6.15 cm.

 

Döbbenet!
Döbbenet, mert ebbe a 433 csatornás fejezetméretbe belefért egy GPRS modem is, igaz, nanoSIM kártya slot-tal. Mellette egy USB-C konnektor.
Az átellenes oldalon elfért még egy színes LED-soros homlokpanel (Bluetooth kapcsolat, műholdjelzés, adatátvitel kijelző, akku töltöttség), valamint a vevő alján egy bekapcsoló- és egy RESET gomb.

A korpusz tömege 555 gramm, anyaga magnéziumötvözet.
-20°C- +60°C külső hőmérsékletig munkaképes. Amit nem értek, hogy a prospektus szerint a por,- és vízállósága IP65, pedig a felhasznált anyagok minősége és a műszerház zártsága megkérdőjelezhetetlen.

 

Korábbi cikkemben már beszámoltam az új UGypsophila RTK feldolgozásról. Ennek lényege, hogy a rover nem csak azokat a műholdakat és frekvenciákat vonja be az inicializálásba, melyekre korrekciót kap a bázistól, hanem azokat is, melyeket még ezeken felül követ.
A FORGEO PULI alaplapja a Unicorecomm UB4B0M GNSS board, mely támogatja ezt a fajta jelfeldolgozást.

Tesztjeim során én speciel a GeodétaNET valamennyi műholdrendszerre szolgáltatott, valósidejű korrekcióit használtam, így az UGypsophila RTK nálam nem volt releváns, de minden olyan egyéb - kevésbé korszerű - CORS-nál jól jöhet ez a megoldás, ahol pl. csak NAVSTAR+GLONASS szolgáltatás történik.

 

Persze a négy-konstellációs inicializálás és újrainicializálás nem okozott különösebb problémát a vevőnek.
A hidegindítás nem haladta meg az egy percet, a fizikailag kikényszerített újrainicializálások időtartama 4-10 mp volt.

 

A kor szellemének megfelelően a PULI is rendelkezik WebUI-val. Ezt bármilyen WiFi képes eszközzel megszólítva számtalan konfigurációs lehetőséget érhetünk el.
A honlapszerűen böngészhető felület két verzióval is rendelkezik: az egyszerűsített és a fejlett. Ez utóbbi több rendszerszintű beállítást is lehetővé tesz – szóval csak vigyázva a használatával!
Természetesen, mindkettőben elérhető a statikus mérések kezelése, melyhez 32 GB tárhely áll rendelkezésre. Maga az észlelés saját DEV kiterjesztésű fájlokba tárolódik, melyeket a letöltést követően egy díjmentes „GNSS Data Converter” irodai alkalmazásban tudunk RINEX 3.04-be konvertálni. A régebbi szoftverek ezt nem nagyon szokták szeretni, de a probléma pl. egy sima webes konvertálással orvosolható.

 

Ami még kategóriájánál, illetve méreténél fogva is meglepő a PULI-ban, hogy rendelkezik IMU alapú dőléskompenzálással.
Azt kell mondjam, hogy kiválóan működik, nem igényel különösebb kalibráló mozgatást a kezelése. Mint minden ilyen mérőrendszernél leginkább a „tétlenség” hozza elő a figyelmeztető „lándzsarázó emberke” animációt, ami aztán általában a műszer megmozdításával el is tűnik. Az IMU tesztelésekor ugyanazon pontokon a függőlegesen és megdöntött botállással mért pozíciókban mindössze 1-3 cm-es koordináta eltéréseket tapasztaltam.

 

A vevő botra történő rögzítéséhez egy adaptert kell az aljába tekernünk. Ennek magasságát természetesen az antennaadatok tartalmazzák.

A PULI nem cserélhető 9.600mAh-s, gyors töltést támogató belső akkumulátorral rendelkezik. Kétnapos használata során a munka időtartama kb. 8-8.5 óra volt.

 

A terepi kezelőszoftver a már jól ismert SurPAD.
A PULI eredeti gyártója, a kínai GINTEC ki is emeli prospektusában, hogy a vevő erre az alkalmazásra van optimalizálva.
Maga a G20M műszer olyan friss, hogy egy külön licencekulcs aktiválással jelenik csak meg a kiválasztható vevők listájában.

 

Jómagam kezelő hardverként az elpusztíthatatlan Oukitel WP6 phabletet használtam.
Nem először volt a kezemben ez a nagyszerű, Android operációs rendszerű kézi számítógép, korábbi cikkekben már esett róla szó.
A SurPAD-dal nagyszerű párost alkotnak.
Számomra egy valami hiányzik: a fizikai billentyűzet, vagy legalább néhány fizikai gomb megléte. Ugyan virtuális mérésindító gomb-szimbólum szabadon huzigálható a multi-touch érintőképernyőn, úgy, hogy kézre essen, illetve ne takarja ki a térképet, mégis azért úgy érzem, egy igazi ENTER gomb elkélne.

 

A PULI-val a munkavégzés igazán hatékony, az egész rover nevetségesen könnyű.
A fizikailag kikényszerített újrainicializálásokkal újramért pontok között a koordináta eltérések nem haladták meg 3 cm-t.
Észlelés során számos alakzatot rajzolhatunk meg már a terepen. Az épületeket, négyszög- vagy kör alakú aknákat 2, illetve 3 pontjukkal azonnal térképezhetjük, vezethetünk polyline-okat, rajzolhatunk zárt polygonokat.
A CAD funkcióval grafikus COGO műveleteket hajthatunk végre.

 

Kipróbáltam a mérést az integrált fejbe,illetve a vezérlőbe helyezett adatkártyával is. A vevő mindkettővel szépen muzsikált. Az Oukitel modem használatának az volt az előnye, hogy egyrészt az on-line Google háttér térkép szemlélhető volt mérés közben, másrészt, hogy a mérési eredményeket azonnal el tudtam küldeni magamnak e-mailen az Export/Share paranccsal.
 

Összefoglalva a fentieket, a FORGEO PooLee + Oukitel + SurPAD kombó egy igazán üdítő színfoltja a hazai műszerpalettának. Úgy tudom, jelenleg az integrált GPRS modem és IMU együttes megléte az ilyen ici-pici GNSS Mouse jellegű vevőkben kifejezetten ritkaságnak számít.

Véleményem szerint a UGypsophila RTK feldolgozás szintén szép ívű karrier előtt álló érdekes megoldás lesz! Az újításaikat, műszaki megoldásaikat, a minőségi termékeiket figyelve, nagyon úgy fest, hogy a távol keleti gyártók mostanra beérték a nagyokat.
Ami pedig elgondolkodtató, hogy ehhez mindössze egy évtizedre volt szükségük!

 

Végezetül, ezúton szeretném megköszönni Forgó Zoltán Úrnak és a FORGEO Kft.-nek, hogy a műszer konfigurációt kipróbálásra biztosították számomra.

bottom of page