top of page

FOIF RTS365 mérőállomás

FOIF RTS365

A most következő FOIF RTS365 mérőállomásról szóló cikk, a Ruide Meteor GNSS vevő sztori folytatásának tekinthető.

Ennek oka, hogy mindkét eszközt annak közös forgalmazója, a ForGeo Bt. adta nekem kölcsön, egyszerre kipróbálásra.


Ami a Céget illeti, még 2015. márciusában jött meg az első hírlevelük, melyben bemutatták magukat és a FOIF céget. Elsőre az volt szimpatikus, hogy nem szemérmeskedtek, hanem a prüdéria-mentesen kinyilatkoztatták: Ők bizony kínait árulnak.

Ugyanebben a levélben egyébként, alátámasztandó a képviselt gyártó megbízhatóságát, leírták, hogy a FOIF 1986-ban Wild T2 teodolitot, 1992-ben Sokkia DT2 teodolitot/RedMini távmérőt, 1996-ban pedig Leica Di1600 távmérőt is gyártott.   

Engem ettől függetlenül egyébként az fogott meg, hogy mikor speciális munkához gíró-mérőállomást kellett keresgélnem, a FOIF GTA1300-as széria benne volt az első kettőben (méghozzá nem is rossz műszaki paraméterekkel).

A FOIF RTS360 műszercsalád 2015. májusában debütált a bajai cégnél.

Felépítésében nagyon sokban hasonlít, a GPS-t akarok!-on már bemutatott Stonex R2W mérőállomásra, sőt annak legújabb, 2016-ban ráncfelvarrt változatával szinte teljesen meg is egyezik (lm.: Facebook).
Ahogy már ott piaci tünetként levezettem (talán megjósoltam), ezek a közép-felső kategóriás mérőállomások most kezdik élni reneszánszukat.

Ennek oka a terepi informatika robbanásszerű fejlődése, melyhez hozzátartozik az árak jelentős csökkenése.

Már nem kell a vastagbukszájúak kiváltságaként tekinteni egy színes érintőképernyőre, egy USB slotra, vagy akár az integrált Bluetooth-ra egy mérőállomásban.

Egy jól megírt 3rd party (külsős) terepi szoftver pedig olyan formátumot, grafikát olvas be, ír ki szinte, amilyet csak a műszer kezelője akar. Természetesen, ezek az eszközök nem említhetőek egy lapon egy szervó-vezérelt vagy Robot mérőállomással, ám lássuk be, azokkal nem is egy árkategóriát képviselnek.

No, akkor nézzük meg közelebbről a FOIF RTS365-t!

A műszer 2” és 5”-es szögpontosságban érhető el, amire a műszerszámozás utolsó tagja utal. A távmérés megbízhatósága a megszokott 2mm+2ppm (P) és 3mm+2ppm (NP).
A prizma nélküli távmérési hatótávolsága egyébként 500 méter. Saját tapasztalatom (beépítettség miatt, távoli célpont híján) 243 méter volt.

A mérés gyors és halk, nincs okom kételkedni, hogy ne tudná ennek a dupláját is. (Lm.: a forgalmazó honlapján megtalálható saját készítésű videót!)

A műszer kétoldali tasztatúrával és teljes alfanumerikus billentyűzettel bír. Egyik oldalon kis és nagy USB slot rejtőzik a gumifül alatt.

Teszteléskor 8 Gb-os pendrive-ot dugtam bele, ezt gond nélkül, gyorsan felismerte és Windows CE op.rendszere HardDisk-ként értelmezte. Természetesen, a mini USB konnektoron keresztül mód van kábeles kiolvasásra is.

A műszer érintőképernyője megfelelő méretű és felbontású, jól szemlélhető napfényben is.  

Ha már kiváltságokról beszéltünk a korábbiakban, mindenképpen örömhírrel szolgálhatok a paránycsavarok kapcsán. Ugyanis végtelenítettek!

Nem egy oldalon vannak elhelyezve, így a műszer Leica „rendszerű”, kétkezes kialakítású. Ezt én annyira nem kedvelem, de az olvasó tábornak biztos vannak érvei, pro és kontra a témában.

További hasznos okosság a jobb oldali műszeroszlopon elhelyezett mérésindító gomb.

Kis gyakorlás után, a felmérőnek nem kell elvennie a szemét irányzást követően a mérés indításakor, csak oldalt megnyomja a nagy-piros-gombot…és bummm!

A műszer alhidádéba épített lézeres vetítővel van ellátva, melynek intenzitása állítható. Szintén állítható fényerejű kitűzőfény is van benne, sőt az általam próbálgatott mérőállomás Bluetooth-szal is rendelkezett.


A Bluetooth-ból egyébként rendelhető „sima” (meglátásom szerint ésszerű) és Long Range hatótávolságú változat.

>>> Gondolom ezt az utóbbit a mostanság divatos, „ketten mérünk ugyan, de a műszer mögötti kollégában nem lehet megbízni, hogy meg tudja nyomni a ’mérés’ gombot, így csak a precíz irányzást bízzuk rá és majd terepi vezérlőről hajtjuk végre a mérést a prizma oldalról” roppant életszagú, terepi szemlélet hívta életre.  <<<

A 3.400mAh-s akkumulátorok elég jól bírják a terhelést, ám egyesével lehet csak tölteni, mivel a töltőcsúcsot egyenesen a telepbe kell dugni.

A műszer billentyűzetén itt is fellelhető a „csillag” (*) gomb, melyet benyomva általános funkciók kapcsolhatók ki/be. Pl.: elektronikus libella, kitűzőfény, lézer pointer.

 

A műszer rendelkezik egy egyszerű alapszoftverrel: BSC Measure. Ez egy-egy gyors távmérés végrehajtására lehet alkalmas, illetve itt tudjuk kapcsolni a billentyűzet és/vagy érintőképernyő háttérvilágítását.
Kifejezetten hasznos megoldásnak tartom, hogy a műszer automatikusan mér hőmérsékletet és légnyomást, majd ebből számol PPM-et.

A GTS365 külső (3rd party) szoftverezettsége felvonultatja a SurvCE-t és a Field Geniust egyaránt. Én az utóbbit teszteltem és egyszer-s-mint azt is ajánlanám. Ezen a műszeren egy korábbi FG verzió futott, de gondolom egy sima frissítéssel ez orvosolható.

Persze, a mérőállomás teszteknél megszokott módon először körbemértem, majd ugyanott létesítettem egy szabadálláspontot és a megmért pontokra hátrametszettem magam.

Az eredeti álláspontom koordinátáit fillérre (na jó, y-ban 2mm-re) visszakaptam.
A végtelenített paránycsavarok valóban jó szolgálatot tettek, bár az én ízlésemnek kicsit túl „könnyedén” forogtak. Persze, néhány irányzás után hozzá lehet szokni a jóhoz.

Maga a Field Genius hozza a tőle elvártakat: akár egy sima kitűzést hajtunk végre, akár vonalat húzunk benne vagy mondjuk 3D-ben akarjuk forgatni pontjainkat.

Legvégül beszéljünk akkor egy kicsit a piszkos anyagiakról is!

A műszer ára kiépítése szerint változik.
Nos, egy GTS360, 2”-es, kitűzőfényes, normál Bluetooth-os változata nem éri el az 1.6 m Ft-ot, ami azért magunk közt szólva piszokul jó ár érte!

Végezetül, ezúton szeretném megköszönni Forgó Zoltán úrnak, és a ForGeo Bt.-nek a kipróbálási lehetőséget.

bottom of page