top of page

FOIF RTS365 mérőállomás

FOIF RTS365

A most következő FOIF RTS365 mérőállomásról szóló cikk, a Ruide Meteor GNSS vevő sztori folytatásának tekinthető.

Ennek oka, hogy mindkét eszközt annak közös forgalmazója, a ForGeo Bt. adta nekem kölcsön, egyszerre kipróbálásra.


Ami a Céget illeti, még 2015. márciusában jött meg az első hírlevelük, melyben bemutatták magukat és a FOIF céget. Elsőre az volt szimpatikus, hogy nem szemérmeskedtek, hanem a prüdéria-mentesen kinyilatkoztatták: Ők bizony kínait árulnak.

Ugyanebben a levélben egyébként, alátámasztandó a képviselt gyártó megbízhatóságát, leírták, hogy a FOIF 1986-ban Wild T2 teodolitot, 1992-ben Sokkia DT2 teodolitot/RedMini távmérőt, 1996-ban pedig Leica Di1600 távmérőt is gyártott.   

Engem ettől függetlenül egyébként az fogott meg, hogy mikor speciális munkához gíró-mérőállomást kellett keresgélnem, a FOIF GTA1300-as széria benne volt az első kettőben (méghozzá nem is rossz műszaki paraméterekkel).

A FOIF RTS360 műszercsalád 2015. májusában debütált a bajai cégnél.

Felépítésében nagyon sokban hasonlít, a GPS-t akarok!-on már bemutatott Stonex R2W mérőállomásra, sőt annak legújabb, 2016-ban ráncfelvarrt változatával szinte teljesen meg is egyezik (lm.: Facebook).
Ahogy már ott piaci tünetként levezettem (talán megjósoltam), ezek a közép-felső kategóriás mérőállomások most kezdik élni reneszánszukat.

Ennek oka a terepi informatika robbanásszerű fejlődése, melyhez hozzátartozik az árak jelentős csökkenése.

Már nem kell a vastagbukszájúak kiváltságaként tekinteni egy színes érintőképernyőre, egy USB slotra, vagy akár az integrált Bluetooth-ra egy mérőállomásban.

Egy jól megírt 3rd party (külsős) terepi szoftver pedig olyan formátumot, grafikát olvas be, ír ki szinte, amilyet csak a műszer kezelője akar. Természetesen, ezek az eszközök nem említhetőek egy lapon egy szervó-vezérelt vagy Robot mérőállomással, ám lássuk be, azokkal nem is egy árkategóriát képviselnek.

No, akkor nézzük meg közelebbről a FOIF RTS365-t!

A műszer 2” és 5”-es szögpontosságban érhető el, amire a műszerszámozás utolsó tagja utal. A távmérés megbízhatósága a megszokott 2mm+2ppm (P) és 3mm+2ppm (NP).
A prizma nélküli távmérési hatótávolsága egyébként 500 méter. Saját tapasztalatom (beépítettség miatt, távoli célpont híján) 243 méter volt.

A mérés gyors és halk, nincs okom kételkedni, hogy ne tudná ennek a dupláját is. (Lm.: a forgalmazó honlapján megtalálható saját készítésű videót!)

A műszer kétoldali tasztatúrával és teljes alfanumerikus billentyűzettel bír. Egyik oldalon kis és nagy USB slot rejtőzik a gumifül alatt.

Teszteléskor 8 Gb-os pendrive-ot dugtam bele, ezt gond nélkül, gyorsan felismerte és Windows CE op.rendszere HardDisk-ként értelmezte. Természetesen, a mini USB konnektoron keresztül mód van kábeles kiolvasásra is.

A műszer érintőképernyője megfelelő méretű és felbontású, jól szemlélhető napfényben is.  

Ha már kiváltságokról beszéltünk a korábbiakban, mindenképpen örömhírrel szolgálhatok a paránycsavarok kapcsán. Ugyanis végtelenítettek!

Nem egy oldalon vannak elhelyezve, így a műszer Leica „rendszerű”, kétkezes kialakítású. Ezt én annyira nem kedvelem, de az olvasó tábornak biztos vannak érvei, pro és kontra a témában.

További hasznos okosság a jobb oldali műszeroszlopon elhelyezett mérésindító gomb.

Kis gyakorlás után, a felmérőnek nem kell elvennie a szemét irányzást követően a mérés indításakor, csak oldalt megnyomja a nagy-piros-gombot…és bummm!

A műszer alhidádéba épített lézeres vetítővel van ellátva, melynek intenzitása állítható. Szintén állítható fényerejű kitűzőfény is van benne, sőt az általam próbálgatott mérőállomás Bluetooth-szal is rendelkezett.


A Bluetooth-ból egyébként rendelhető „sima” (meglátásom szerint ésszerű) és Long Range hatótávolságú változat.

>>> Gondolom ezt az utóbbit a mostanság divatos, „ketten mérünk ugyan, de a műszer mögötti kollégában nem lehet megbízni, hogy meg tudja nyomni a ’mérés’ gombot, így csak a precíz irányzást bízzuk rá és majd terepi vezérlőről hajtjuk végre a mérést a prizma oldalról” roppant életszagú, terepi szemlélet hívta életre.  <<<

A 3.400mAh-s akkumulátorok elég jól bírják a terhelést, ám egyesével lehet csak tölteni, mivel a töltőcsúcsot egyenesen a telepbe kell dugni.

A műszer billentyűzetén itt is fellelhető a „csillag” (*) gomb, melyet benyomva általános funkciók kapcsolhatók ki/be. Pl.: elektronikus libella, kitűzőfény, lézer pointer.

 

A műszer rendelkezik egy egyszerű alapszoftverrel: BSC Measure. Ez egy-egy gyors távmérés végrehajtására lehet alkalmas, illetve itt tudjuk kapcsolni a billentyűzet és/vagy érintőképernyő háttérvilágítását.
Kifejezetten hasznos megoldásnak tartom, hogy a műszer automatikusan mér hőmérsékletet és légnyomást, majd ebből számol PPM-et.

A GTS365 külső (3rd party) szoftverezettsége felvonultatja a SurvCE-t és a Field Geniust egyaránt. Én az utóbbit teszteltem és egyszer-s-mint azt is ajánlanám. Ezen a műszeren egy korábbi FG verzió futott, de gondolom egy sima frissítéssel ez orvosolható.

Persze, a mérőállomás teszteknél megszokott módon először körbemértem, majd ugyanott létesítettem egy szabadálláspontot és a megmért pontokra hátrametszettem magam.

Az eredeti álláspontom koordinátáit fillérre (na jó, y-ban 2mm-re) visszakaptam.
A végtelenített paránycsavarok valóban jó szolgálatot tettek, bár az én ízlésemnek kicsit túl „könnyedén” forogtak. Persze, néhány irányzás után hozzá lehet szokni a jóhoz.

Maga a Field Genius hozza a tőle elvártakat: akár egy sima kitűzést hajtunk végre, akár vonalat húzunk benne vagy mondjuk 3D-ben akarjuk forgatni pontjainkat.

Legvégül beszéljünk akkor egy kicsit a piszkos anyagiakról is!

A műszer ára kiépítése szerint változik.
Nos, egy GTS360, 2”-es, kitűzőfényes, normál Bluetooth-os változata nem éri el az 1.6 m Ft-ot, ami azért magunk közt szólva piszokul jó ár érte!

Végezetül, ezúton szeretném megköszönni Forgó Zoltán úrnak, és a ForGeo Bt.-nek a kipróbálási lehetőséget.

A FOIF GTS365
A FOIF GTS365
press to zoom
Télies hangulat
Télies hangulat
press to zoom
Nézzük!
Nézzük!
press to zoom
FOIF Field Genius
FOIF Field Genius
press to zoom
Intelligens szabadálláspont
Intelligens szabadálláspont
press to zoom
Kétkezes mérőállomásra
Kétkezes mérőállomásra
press to zoom
Földmérő Kutya a távcsőben
Földmérő Kutya a távcsőben
press to zoom
Ilyen is előfordul
Ilyen is előfordul
press to zoom
Akkucsere
Akkucsere
press to zoom
bottom of page