Stonex S9 RTK GNSS vevő

Az első objektív GNSS vevő tesztre a Geotools Kft., a Stonex magyarországi képviselete biztosított lehetőséget számomra: kipróbálásra hétvégére kölcsönkaptam egy komplett Stonex S9 RTK konfigurációt.

A mérőrendszert a Trimble vevőknél megszokott robosztus, ütésálló és vízhatlan sárga műszerdoboz rejti. Persze, a kapcsolat nem merül ki ebben a két gyártó között, hiszen a Stonex S9-ben Trimble BD970-es OEM szív dobog!

A klasszikus kinézetű, kerek (szakmai szlengben csak bili formájú) minden-az-egyben RTK 
fejezet energiaellátásáról egy 2500mAh-s, Li-Ion (SANYO) akkumulátor gondoskodik.

A csomagban, –több mint 12 órás RTK mérést is lehetővé tévő– 1+2db (1db a vevőben, 2db csere) akkumulátor szett volt található. Ezek feltöltése intelligens, duál-akkumulátor töltővel történik, mely hálózatra vagy szivargyújtóra is csatlakoztatható.
Lényeges, hogy az egyszerre dokkolható, 2db elem töltése párhuzamosan, a műszeren kívül történik, így a töltési idő nem megy a munka rovására.

Kézbe véve a Stonex S9 RTK GNSS vevőt, szembetűnő a felhasznált anyagok kiváló minősége, az igényes kidolgozás. A Trimble design hatása le sem tagadható. Az összképet talán csak a túl puritánra tervezett, LED sor rontja, ami egy statikus észlelésre is alkalmas vevőnél lehetne informatívabb. A lényeg azonban, hogy a hazánkban pejoratív értelemben 
használt „kínai minőségnek” itt nyoma sincs; kiváló terméket tartunk a kezünkben.

A Stonex S9 belül is kellemes meglepetések tartogat: ez a 220 csatornás GNSS vevő alkalmas a NAVSTAR, GLONASS, L2C, L5 jelvételre, sőt GALILEO és COMPASS előkészítéssel is rendelkezik.
Korrekció átvitelhez tartalmaz GSM/GPRS (EDGE képes) modemet és URH rádiót, ami az RTK roveres mérésnél jelentősen növeli a terepi lehetőségek körét! Az URH/GSM antenna – csakúgy mint az USB és soros csatlakozó– a fejezet alján található és lefelé áll, mint pl. a Trimble R6/R8 és Topcon GRX1/HiPER2 vevőknél megszokott módon.

Ez rádiótechnikai szempontból lehet, hogy nem szerencsés, de mindenképpen kevésbé „sebezhető” terepi körülmények között, mint a felfelé, vagy oldalra kiálló antenna.
A műszert a belső, 64Mb-os memóriája statikus mérésre is alkalmassá teszi, de ezt a mérési módszert nem teszteltem.

Az akkumulátort, a tartó két gombjának benyomásával, a tartóval együtt lehet eltávolítani. 
Alatta láthatóvá válik a SIM slot, melyben szerszám nélkül, könnyedén cserélhető a telefon/adat kártya. A Geotools Kft. kipróbálásra a műszert, egy Telenor SIM kártyával adta kölcsön.

A műszerhez többféle kontroller választható és mivel a Stonex S9 kb. 50m-es hatótávolságú Bluetooth-szal (Class II) rendelkezik, így bármilyen Bluetooth-os kezelőegységgel kábel nélkül (is) képes kommunikálni.
A próbaméréshez egy Getac PS236 terepi vezérlőt kaptam kölcsön, „Stonex SurvCE” terepi szoftverrel.
A Win Mobile-os kezelőegységet jól ismertem előéletemből: gyors, megbízható, terepálló. A SurvCE-hez eleddig nem volt szerencsém, azonban a forgalmazótól kaptam egy olyan rövidített magyar nyelvű leírást, mely átsegíti a felhasználót a kezdeti nehézségeken.

Az RTK szettet, gyors összeszerelését követően megpróbáltam lemérni: a Stonex S9 GSM antennával, GetacPS236-tal, teleszkópos kevlárboton, tartóval és bilinccsel kb. 2.8kg-ot nyom (patikamérleg híján, fürdőszoba mérlegen méregettem, így néhány deka eltérés lehet a gyári adatokhoz képest!).

Az első lépéseket a kertben tettem meg az eszközzel, a házőrző ebem nagy örömére. Egy darabig asszisztált is a méréshez, majd mikor látta, hogy gyanúsan keringek-keresgélek az udvaron, előásta egyik velőscsontját és áttelepítette a kert másik végébe.

A méréseket a Geotrade Kft. GNSS referenciahálózatáról letölthető korrekciókkal végeztem, a Geotools Kft. hozzáférésével.
Mivel itt nincs mód a hálózatos alkalmazásokra, a korrekcióvétel módja az egész tesztidőszak alatt, a klasszikus egy-bázisos módszer volt.   

Az első, kerti eredmények eléggé meggyőzőek: a műszer teljesen hideg indításának –az eszközök bekapcsolásától, a SurvCE szoftver betöltésén és Job létrehozási rutinon keresztül, –  az első FIX megoldásig mindössze 42 másodpercre volt szüksége!

Szimuláltam azt, hogy mérés közben, az egyik ponttól a másikig sétálva lekapcsolódom a GPRS szolgáltatóról. A visszacsatlakozás mindössze 12 másodpercet vett igénybe.

Lefordítottam a FIX megoldású vevőt, mire az inicializálás elvesztését hangjelzéssel adta tudtomra. Visszafordítva, 4.2 másodperc alatt végezte el újra a fázistöbbértelműség feloldását!

Persze, a mérési helyszín közel ideálisnak volt mondható. NAVSTAR+GLONASS holdak száma 12-15 db körül volt, a Geotrade Kft. budapesti bázisállomása pedig szintén NAVSTAR+GLONASS képes.
Noha, a ház és a garázs között számolhattam némi kitakarással, a bázishossz mindössze 7.3 km volt. Ráadásul, a fővároson belül a GPRS lefedettség is a lehető legjobb.

Éppen ezért másnap, mint a próféták, kivonultam a pusztába, az alföldre. Itt már a térerő is hagyott némi kívánni valót maga után, amire ráerősítettem azzal, hogy az első hidegindításkor a GSM antennát fel sem tettem. Hasonlóan a kerti teszthez, a bekapcsolástól mérve az időt, az első FIX jelzésig ezúttal is csak 54 másodpercnek kellett eltelnie.
A budapesti NAVSTAR+GLONASS bázistól 40km-re voltam, közös holdak száma itt is 12-15 db között mozgott, igaz a hosszabb bázisvektor miatt sokkal érzékenyebben.

A következő hidegindítást már GSM antennával végeztem: ekkor javult a szintidő, 48 másodpercre (ebben persze benne volt az is, hogy már előzőleg tárolt pont környékén kellett elvégezni az inicializálást, közel azonos konstellációval).

Feje tetejére állítottam a vevőt, mely felállítva, az újrainicializálást 5.6 másodperc alatt végezte el.
Kitakart helyeket kezdtem keresni. Csodák persze nincsenek: a fák között még elboldogult a vevő, de közvetlen a fák törzseinél Float-ra, DGPS-re ugrott a megbízhatóság, ami tőlük távolodva újra FIX-re váltott.

A lehetőségek határait tovább feszegetve GLONASS korrekciók nélkül használtam a 40 km-es budapesti bázist. A műszer 8-9 db közös NAVSTAR holddal is feloldotta a fázistöbbértelműséget, bár ez hosszabb időt vett igénybe: maga a számítás 39 másodpercig tartott.

Ezután más bázist választottam ki a MountPoint listából: egy csak NAVSTAR-os, 89 km-re lévőt. Némileg megnyugodtam, hogy 6-8 db közös holdra NEM történt meg az inicializálás: valljuk be, eléggé gyanús lett volna!

Maga a tesztmérés hozta az elvárásoknak megfelelő GNSS eredményeket.
A Stonex SurvCE egy logikusan felépített terepi program, bemutatása nem ennek a cikknek a témája. Két dolgot azért érdemes tudni róla: egyrészt tartalmazza a VITEL-t, így terepen azonnal EOV koordinátákat szolgáltat.
Másrészt magyar nyelvű…ehhez azonban kritikaként mindenképpen annyit hozzá kell tennem – a magyar fordítás, igaz nem szakmai szempontból, de hagy némi kívánni valót maga után. Gyakoriak benne az elgépelések (Eszküz=Eszköz, Hállózat=Hálózat, stb.), itt-ott maradt benne angol szöveg. Ez a használhatóságot egyáltalán nem befolyásolja, de a profi 
műszercsomag összképét szépészetileg ronthatja.


Megjegyzés: Egyeztetve a forgalmazóval kiderült, a fordítás véglegesítése és javítása folyamatban van. A rendelkezésemre bocsátott magyar nyelvi fájl egy régebbi szoftververzió volt!

A tesztelés harmadik fázisában a városi mérést próbáltam ki. Itt az éles mérési helyzethez hasonlóan, általában a GPRS szolgáltatás jónak mondható, a problémát a kitakarás okozza. A Stonex S9 az urbánus környezetben is nagyszerűen megállta a helyét, persze betartva az alapvető GNSS mérési szabályokat és alkalmazva mindkét jelenleg használható 
műholdrendszert.
FIX pozíciót az épületek déli oldalán és sarkain szolgáltatott. A közel nyugat-keleti irányú utcák északi oldalai (járda, padka, kerítés, épület, stb.) kiválóan mérhetők voltak, a déli oldalon az útszélekig volt biztos FIX megoldás, az épületek felé haladva, csökkenő műholdszámmal FLOAT-ra vagy DGPS-re váltott. Azonban ahol kis „rés” is volt a házak között déli irányban, a műszer pillanatok alatt követni kezdte a felbukkanó holdakat, inicializált és végezhető volt a mérés.
A közel észak-déli irányú utcák ilyen jellegű felmérése nem okozott csalódást: szinte végig inicializált volt a mérés állapota.

Összességében elmondható, hogy a Stonex S9 egy jól összerakott, kompakt kis rendszer, nem kevés olyan extrával, mint a többféle műholdrendszer követés (NAVSTAR+GLONASS+GALILEO+COMPASS+L2C+L5), a többféle adatátviteli lehetőség 
(GSM/GPRS+URH), statikus mérési mód, VITEL-licensz…


A forgalmazó elmondása szerint az Euro árfolyamától függően 1.9-2.2m Ft nettó áron elérhető a komplett műszercsomag, ami igencsak jó ár-teljesítmény viszonynak tűnik!

Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget Székely Balázs úrnak, a Geotools Kft. ügyvezetőjének, hogy tesztelhettem az általuk forgalmazott, magas színvonalú GNSS eszközt!

 

 

Képgaléria (a galéria alján, a "Show More"- ra kattintva további képek érhetők el!):

     Stonex S9
Stonex S9
press to zoom
GPRS antenna nélkül
GPRS antenna nélkül
press to zoom
Getac P236, a vezérlő
Getac P236, a vezérlő
press to zoom
A boldogságtól (f)ordítani
A boldogságtól (f)ordítani
press to zoom
GNSS mérés
GNSS mérés
press to zoom
Itt már nem FIX...
Itt már nem FIX...
press to zoom
...de itt viszont igen...
...de itt viszont igen...
press to zoom
...és itt is!
...és itt is!
press to zoom
Folyamatos mérés
Folyamatos mérés
press to zoom
Déli oldal FIX
Déli oldal FIX
press to zoom