top of page

Stonex R2 geodéziai mérőállomás

"Nohát, hogy van az már, hogy egy GNSS vevőkkel foglalkozó honlapon mérőállomás is bemutatásra kerül? Hallatlan!"


Nos, a válasz egyszerű: többen jelezték felém, hogy szívesen olvasnának optikai eszközökről is teszteket. Így első körben, ahelyett, hogy egy új "Mérőállomást akarok!" c. weblapot indítanék, a Műszertesztek rovatba gyömöszöltem bele ezt a témakört!

Nem nagy titok, hogy az általános geodéziai eszközök piacán a mérőállomás szegmens mostanában nem éppen a húzóágazat. A GNSS vevő árak leestek, a műholdas eszközök írtózatos technikai fejlődésen mentek (mennek) keresztül, így a beszerző cégek nagyrésze is ebben az irányba mozdul el. 

Az általános célú mérőállomások lassan kiegészítő technológiává válnak és úgy tűnhet, a földi méréstechnikát igénylő feladatokhoz, a 10-15 éve ketyegő példányok is  megfelelő hátteret biztosítanak.
Ezt tovább erősítheti a gazdasági válság hatása: "ilyen-olyan mérőállomása mindenkinek van", a szűkös beszerzésekkor a felhasználók inkább a gyorsabb, egy-emberes GNSS technológiát választják.
Persze, a fenti elmélet erősen sarkított, de tény: mint kiegészítő technológiáknak, jelenleg a kisebb, középkategóriás mérőállomásoknak van itt az ideje.

Ennek kapcsán szeretnék bemutatni egy új eszközt!
Az első mérőállomás tesztre a Geotools Kft., a Stonex magyarországi képviselete biztosított lehetőséget  a GPS-t akarok! számára: kipróbálásra kölcsönkaptam egy Stonex R2 műszercsomagot.

A mérőrendszer narancssárga, robosztus hordládában érkezett.
Kicsomagolva a jellegzetes kék-szürke, 5"-es, opto-mechanikus mérőállomást (egyébként a széria rendelkezik 2"-es taggal is), szembeötlik a nagyméretű és fényerejű, 45mm-es szabad optikai átmérőjű távcső, mely a rugós lencsevédő eltávolítása után kancsintgat ránk.
A távcsőbe pillantva meglátjuk a végtelen jelet, ill. a nyílat, melyek az irányzáskori parallaxis gyors megszüntetését vannak hívatva segíteni - ezt egyébként a japán gyártók is alkalmazzák távcsöveikben.

A műszer kétoldali tasztatúrás, így oktatási célokra vagy speciális mérési helyezetekben is jól alkalmazható. Ez utóbbihoz érdemes megemlíteni, hogy a fogantyú lecsavarozható, így a mérőállomással meredek irányzás is végezhető.

I.-távcsőállásban a kijelző két oldalán található egy RS232, ill. USB csatlakozó és SD-kártyahely. Szenzációsan megoldott, hogy számítógéphez, USB kábellel való csatlakozáskor, mind a belső memória (16Mb), mind az SD-kártya önálló meghajtóként 
látszik, azok bármilyen Intézőben menedzselhetők. Ilyen megoldás általában csak a Windows-os op.rendszerű mérőállomásoknál megszokott.

A gyártó a csomagban egy 2Gb-os SD-kártyát is mellékelt, így az adatátvitel, kábel nélkül, ennek cseréjével is megoldott. A 16 MB-os belső memória magában, kb. 10.000 pont tárolására alkalmas.

A soros konnektorhoz Y-kábel tartozik, melynek számítógép "felőli" vége USB és 9-tűs soros csatlakozó. Ha valaki már nem rendelkezik soros-portos irodai géppel, a kábelhez kapott driver telepítését követően, a soros-USB átalakítást is csont nélkül megoldhatja, le a kalappal a gyártó precíz megoldása előtt!


A műszer adatainak átviteléhez, kezeléséhez, megjelenítéséhez háromféle szoftver közül választhatunk: Stonex Survey Office, Stonex Tools, ill. Stonex Data Manager. Az első kettő le sem tagadhatja a Leica gyökereket, ahogy maga a műszer is a svájci gyár formavilágát idézi. A szoftverek egyébként díjmentesek, ill. a legutóbbi (SDM) emeltszíntű változata licenszdíjas.

No, de vissza a hardverekhez!

A műszerhez 2 db 2700mAh-s NiMH akkumulátor jár, melyeket az intelligens töltővel egyesével lehet tölteni. A többnapos teszt során nagyon megriccenteni nem tudtam őket, még az első sem fogyott ki félig sem, a befejezésig.

A kezelőfelület 28 gombos, teljes billentyűzet, nagyméretű, háttérvilágítható pontmátrix kijelzővel. A Mérés (MEAS) gombra mérési mód, a User gombra bármilyen funkció konfigurálható.

A műszer kötőcsavaros, mind a vízszintes, mind a magassági egy oldalon elhelyezve. Mivel kétoldali tasztatúrás, konfigurálható, hogy az I.-távcsőállásban bal oldalra vagy jobb oldalra essenek a paránycsavarok.

A mérőrendszer két-tengelyű elektronikus kompenzátorral van ellátva! A digitális libella mellett feltűnik a Leica-nál megszokott lézeres vetítő jelerősségét szabályzó skála. Igen, a műszer lézeres vetítővel rendelkezik! Persze, akinek ez nem szímpatikus, rendelheti optikai vetítős talppal is. 

A mérőállomás belső szoftvere jól áttekinthető, logikusan felépített. Kezelése a teljes billyentyűzettel és a navigációs és kiegészítő gombokkal gyors és hatékony. A képernyők között a PAGE gombbal lépkedhetünk, a kijelző alatt elhelyezett funkció gombokkal mindig más, aktuális opciók érhetők el. A Funkció gombbal (FUNC), bármilyen programban vagy műveletben is vagyunk, különböző beállítási és számítási opciók érhetők el.


Ha valaki kódolva mér, terepi sebességét tovább fokozhatja a Gyors-kód (Q-Code) funkcióval: az alfanumerikus billentyűzeten beütve a kód "behívó" számát, a mérés és tárolás azonnal megtörténik.

Kifejezetten szímpatikus, hogy a JOB-ok között teljes az átjárhatóság. Bárhonnan bármilyen pont elérhető, egyik JOB-ból a másikba meghívatkozható, használható. Az sem számít, hogy az adat a belső memóriában, vagy az SD kártyán van-e tárolva.

Egy JOB-ban, "ezres" koordinátájú álláspontról (Psz:1000; Y:1000.000; X:1000.000; Z:101.000) mérve, 10 ponttal létrehoztam egy helyi hálózatot. Teljesen új JOB-ban szabadálláspontot számítottam (Psz:5000), úgy hogy a korábbi JOB 10 pontjából,  
emeltem át néhányat: tisztán szög méréssel és szög+táv méréssel. Az új JOB-beli álláspont koordinátái bíztató eredményeket hoztak: Psz:5000; Y:1000.00; X:999.998;Z:101.00.

Ezután újabb átemelt pontok kitűzését végeztem - mivel az álláspont és a tájékozás a fentiek szerint helyén volt, nagy meglepetés nem ért a fillérre pontos maradék kitűzési értékek láttán.

Egyébként mód van több-pontos tájékozásra is, 5 pontig. Egyszerűsítendő a menürendszert, nem válik külön az egy-pontos és a több-pontos tájékozás: a műszer minden irány, táv, ill. irány+táv mérés után rákérdez a folytatásra. Ha nem kívánunk tovább mérni, elvégzi a számítást és jelzik az ellentmondásokat.

A műszer számos COGO művelettel rendelkezik: az egyszerű irányszög+távolság számítástól a metszési módszerekig. A számított pontokat itt, a menüből való kilépés nélkül, azonnal ki is tűzhetjük.

A mérőállomásban lehetőség van Útkitűzésre (ROAD) is: vízszintes és magassági vonalvezetések összeállítására. Töredelmesen bevallom, a tesztet erre a funkcióra nézve kicsit elmismásoltam...

A műszer tartalmaz egy önellenörző programcsomagot, ahol a felhasználó saját maga kimérheti, megvizsgálhatja, beállíthatja a műszerben tárolt konstansokat. Ez akkor hasznos, ha a műszert sokáig nem használjuk, a műszerraktárban pihen 3-4 hónapig, esetleg a dobozában szokásosnál jobban odakoccantottuk a terepjáró platójához...

Hosszú lenne valamennyi menün végigmenni, de az általam kipróbáltak alapján úgy gondolom a többi is jó terepi komfortérzetet biztosít a műszer felhasználója számára.

És persze a végére hagytam a prizma nélküli távmérést! Kíváncsi voltam, beigazolódik-e a műszerkönyv által vállalt 350m-es hatótáv.

Az ember nem is gondolná, milyen nehéz egy beépített területen ilyen hosszú irányt találni. Először a szobámból próbálkoztam, de onnan a legtávolabbi látható objektum is csak 155 méterre volt - ami a műszert nem igazán hozta zavarba.

Végül a Kispesti-Kertváros hegyes-völgyes vidékén, több utca hosszra a majdnem 289 méteres maximum irányt találtam meg. Így a 350 métert sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, de a tesztek során tapasztaltak alapján biztosra veszem, hogy nem okoz gondot neki.

Egyébként a műszer távmérőegysége nagyon gyors, ugyanakkor csendes.
Természetesen, a "Prizmás / Nem-prizmás / Reflex fólia" mérési módon belül további opciókból választhatunk: egyszeres mérés, többszörös mérések, tracking. Ez utóbbi a kitűzéskor kifejezetten hasznos.

Összességében kijelenthető, hogy a Stonex R2 egy nagyon jó ár-teljesítményt mutató, erősen közép kategóriás műszer.
Minden geodéziai alapfeladat jól elvégezhető vele, mind a kábeles, mind a kártyás adatátvitel nagyszerűen megoldott vele.
Remélem, lesz még alkalmam a Stonex egyéb mérőállomás családjainak tesztelésére is!

Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget Székely Balázs úrnak, a Geotools Kft. ügyvezetőjének, hogy tesztelhettem az általuk forgalmazott, geodéziai mérőállomást!

 

 

Képgaléria (a galéria alján, a "Show More"- ra kattintva további képek érhetők el!):

bottom of page