Stonex R2 geodéziai mérőállomás

"Nohát, hogy van az már, hogy egy GNSS vevőkkel foglalkozó honlapon mérőállomás is bemutatásra kerül? Hallatlan!"


Nos, a válasz egyszerű: többen jelezték felém, hogy szívesen olvasnának optikai eszközökről is teszteket. Így első körben, ahelyett, hogy egy új "Mérőállomást akarok!" c. weblapot indítanék, a Műszertesztek rovatba gyömöszöltem bele ezt a témakört!

Nem nagy titok, hogy az általános geodéziai eszközök piacán a mérőállomás szegmens mostanában nem éppen a húzóágazat. A GNSS vevő árak leestek, a műholdas eszközök írtózatos technikai fejlődésen mentek (mennek) keresztül, így a beszerző cégek nagyrésze is ebben az irányba mozdul el. 

Az általános célú mérőállomások lassan kiegészítő technológiává válnak és úgy tűnhet, a földi méréstechnikát igénylő feladatokhoz, a 10-15 éve ketyegő példányok is  megfelelő hátteret biztosítanak.
Ezt tovább erősítheti a gazdasági válság hatása: "ilyen-olyan mérőállomása mindenkinek van", a szűkös beszerzésekkor a felhasználók inkább a gyorsabb, egy-emberes GNSS technológiát választják.
Persze, a fenti elmélet erősen sarkított, de tény: mint kiegészítő technológiáknak, jelenleg a kisebb, középkategóriás mérőállomásoknak van itt az ideje.

Ennek kapcsán szeretnék bemutatni egy új eszközt!
Az első mérőállomás tesztre a Geotools Kft., a Stonex magyarországi képviselete biztosított lehetőséget  a GPS-t akarok! számára: kipróbálásra kölcsönkaptam egy Stonex R2 műszercsomagot.

A mérőrendszer narancssárga, robosztus hordládában érkezett.
Kicsomagolva a jellegzetes kék-szürke, 5"-es, opto-mechanikus mérőállomást (egyébként a széria rendelkezik 2"-es taggal is), szembeötlik a nagyméretű és fényerejű, 45mm-es szabad optikai átmérőjű távcső, mely a rugós lencsevédő eltávolítása után kancsintgat ránk.
A távcsőbe pillantva meglátjuk a végtelen jelet, ill. a nyílat, melyek az irányzáskori parallaxis gyors megszüntetését vannak hívatva segíteni - ezt egyébként a japán gyártók is alkalmazzák távcsöveikben.

A műszer kétoldali tasztatúrás, így oktatási célokra vagy speciális mérési helyezetekben is jól alkalmazható. Ez utóbbihoz érdemes megemlíteni, hogy a fogantyú lecsavarozható, így a mérőállomással meredek irányzás is végezhető.

I.-távcsőállásban a kijelző két oldalán található egy RS232, ill. USB csatlakozó és SD-kártyahely. Szenzációsan megoldott, hogy számítógéphez, USB kábellel való csatlakozáskor, mind a belső memória (16Mb), mind az SD-kártya önálló meghajtóként 
látszik, azok bármilyen Intézőben menedzselhetők. Ilyen megoldás általában csak a Windows-os op.rendszerű mérőállomásoknál megszokott.

A gyártó a csomagban egy 2Gb-os SD-kártyát is mellékelt, így az adatátvitel, kábel nélkül, ennek cseréjével is megoldott. A 16 MB-os belső memória magában, kb. 10.000 pont tárolására alkalmas.

A soros konnektorhoz Y-kábel tartozik, melynek számítógép "felőli" vége USB és 9-tűs soros csatlakozó. Ha valaki már nem rendelkezik soros-portos irodai géppel, a kábelhez kapott driver telepítését követően, a soros-USB átalakítást is csont nélkül megoldhatja, le a kalappal a gyártó precíz megoldása előtt!


A műszer adatainak átviteléhez, kezeléséhez, megjelenítéséhez háromféle szoftver közül választhatunk: Stonex Survey Office, Stonex Tools, ill. Stonex Data Manager. Az első kettő le sem tagadhatja a Leica gyökereket, ahogy maga a műszer is a svájci gyár formavilágát idézi. A szoftverek egyébként díjmentesek, ill. a legutóbbi (SDM) emeltszíntű változata licenszdíjas.

No, de vissza a hardverekhez!

A műszerhez 2 db 2700mAh-s NiMH akkumulátor jár, melyeket az intelligens töltővel egyesével lehet tölteni. A többnapos teszt során nagyon megriccenteni nem tudtam őket, még az első sem fogyott ki félig sem, a befejezésig.

A kezelőfelület 28 gombos, teljes billentyűzet, nagyméretű, háttérvilágítható pontmátrix kijelzővel. A Mérés (MEAS) gombra mérési mód, a User gombra bármilyen funkció konfigurálható.

A műszer kötőcsavaros, mind a vízszintes, mind a magassági egy oldalon elhelyezve. Mivel kétoldali tasztatúrás, konfigurálható, hogy az I.-távcsőállásban bal oldalra vagy jobb oldalra essenek a paránycsavarok.

A mérőrendszer két-tengelyű elektronikus kompenzátorral van ellátva! A digitális libella mellett feltűnik a Leica-nál megszokott lézeres vetítő jelerősségét szabályzó skála. Igen, a műszer lézeres vetítővel rendelkezik! Persze, akinek ez nem szímpatikus, rendelheti optikai vetítős talppal is. 

A mérőállomás belső szoftvere jól áttekinthető, logikusan felépített. Kezelése a teljes billyentyűzettel és a navigációs és kiegészítő gombokkal gyors és hatékony. A képernyők között a PAGE gombbal lépkedhetünk, a kijelző alatt elhelyezett funkció gombokkal mindig más, aktuális opciók érhetők el. A Funkció gombbal (FUNC), bármilyen programban vagy műveletben is vagyunk, különböző beállítási és számítási opciók érhetők el.


Ha valaki kódolva mér, terepi sebességét tovább fokozhatja a Gyors-kód (Q-Code) funkcióval: az alfanumerikus billentyűzeten beütve a kód "behívó" számát, a mérés és tárolás azonnal megtörténik.

Kifejezetten szímpatikus, hogy a JOB-ok között teljes az átjárhatóság. Bárhonnan bármilyen pont elérhető, egyik JOB-ból a másikba meghívatkozható, használható. Az sem számít, hogy az adat a belső memóriában, vagy az SD kártyán van-e tárolva.

Egy JOB-ban, "ezres" koordinátájú álláspontról (Psz:1000; Y:1000.000; X:1000.000; Z:101.000) mérve, 10 ponttal létrehoztam egy helyi hálózatot. Teljesen új JOB-ban szabadálláspontot számítottam (Psz:5000), úgy hogy a korábbi JOB 10 pontjából,  
emeltem át néhányat: tisztán szög méréssel és szög+táv méréssel. Az új JOB-beli álláspont koordinátái bíztató eredményeket hoztak: Psz:5000; Y:1000.00; X:999.998;Z:101.00.

Ezután újabb átemelt pontok kitűzését végeztem - mivel az álláspont és a tájékozás a fentiek szerint helyén volt, nagy meglepetés nem ért a fillérre pontos maradék kitűzési értékek láttán.

Egyébként mód van több-pontos tájékozásra is, 5 pontig. Egyszerűsítendő a menürendszert, nem válik külön az egy-pontos és a több-pontos tájékozás: a műszer minden irány, táv, ill. irány+táv mérés után rákérdez a folytatásra. Ha nem kívánunk tovább mérni, elvégzi a számítást és jelzik az ellentmondásokat.

A műszer számos COGO művelettel rendelkezik: az egyszerű irányszög+távolság számítástól a metszési módszerekig. A számított pontokat itt, a menüből való kilépés nélkül, azonnal ki is tűzhetjük.

A mérőállomásban lehetőség van Útkitűzésre (ROAD) is: vízszintes és magassági vonalvezetések összeállítására. Töredelmesen bevallom, a tesztet erre a funkcióra nézve kicsit elmismásoltam...

A műszer tartalmaz egy önellenörző programcsomagot, ahol a felhasználó saját maga kimérheti, megvizsgálhatja, beállíthatja a műszerben tárolt konstansokat. Ez akkor hasznos, ha a műszert sokáig nem használjuk, a műszerraktárban pihen 3-4 hónapig, esetleg a dobozában szokásosnál jobban odakoccantottuk a terepjáró platójához...

Hosszú lenne valamennyi menün végigmenni, de az általam kipróbáltak alapján úgy gondolom a többi is jó terepi komfortérzetet biztosít a műszer felhasználója számára.

És persze a végére hagytam a prizma nélküli távmérést! Kíváncsi voltam, beigazolódik-e a műszerkönyv által vállalt 350m-es hatótáv.

Az ember nem is gondolná, milyen nehéz egy beépített területen ilyen hosszú irányt találni. Először a szobámból próbálkoztam, de onnan a legtávolabbi látható objektum is csak 155 méterre volt - ami a műszert nem igazán hozta zavarba.

Végül a Kispesti-Kertváros hegyes-völgyes vidékén, több utca hosszra a majdnem 289 méteres maximum irányt találtam meg. Így a 350 métert sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom, de a tesztek során tapasztaltak alapján biztosra veszem, hogy nem okoz gondot neki.

Egyébként a műszer távmérőegysége nagyon gyors, ugyanakkor csendes.
Természetesen, a "Prizmás / Nem-prizmás / Reflex fólia" mérési módon belül további opciókból választhatunk: egyszeres mérés, többszörös mérések, tracking. Ez utóbbi a kitűzéskor kifejezetten hasznos.

Összességében kijelenthető, hogy a Stonex R2 egy nagyon jó ár-teljesítményt mutató, erősen közép kategóriás műszer.
Minden geodéziai alapfeladat jól elvégezhető vele, mind a kábeles, mind a kártyás adatátvitel nagyszerűen megoldott vele.
Remélem, lesz még alkalmam a Stonex egyéb mérőállomás családjainak tesztelésére is!

Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget Székely Balázs úrnak, a Geotools Kft. ügyvezetőjének, hogy tesztelhettem az általuk forgalmazott, geodéziai mérőállomást!

 

 

Képgaléria (a galéria alján, a "Show More"- ra kattintva további képek érhetők el!):

Stonex R2
Stonex R2
press to zoom
RS232 port
RS232 port
press to zoom
SD kártya és USB
SD kártya és USB
press to zoom
Szoba mérőállomás
Szoba mérőállomás
press to zoom
Zöld-Ő-vezet
Zöld-Ő-vezet
press to zoom
Hol találunk itt 350m-es távot?
Hol találunk itt 350m-es távot?
press to zoom
Lézerpetty a kitűzendő ponton
Lézerpetty a kitűzendő ponton
press to zoom
Gondolkozzunk hosszútávon!
Gondolkozzunk hosszútávon!
press to zoom
288 méter a kertvárosban
288 méter a kertvárosban
press to zoom