top of page

HiTarget iRTK5 RTK GNSS mérőrendszer

HiTarget iRTK5

Nem olyan régen, egy szakestély 'szabadfolyásán' két nóta közt beszélgetésbe merültünk néhány kedves kollégával.


Egyikük egy nagyszerű tételt fogalmazott meg, mely azóta is visszhangzik bennem:
„Hazánkban két szakmának kedvez, hogy az embereknek nincs középtávú memóriájuk. Az egyik a politikus, a másik a műszerforgalmazó.
Mindkettőnél elég idő telik el két választás között.”

Ezután műszerbeszerzésre és az azt követő ügyféltámogatásra, a jó és rossz tapasztalatokra terelődött a szó. Jöttek is a példák pro és kontra. Aztán az asztal körül egyre-másra ugyanaz a név bukkant fel, mint az egyik legjobb hazai supporter: Varga Zoltán.

Tény és való, hogy Zoltán több évtizedes piaci tevékenységét a kifogástalan segítségnyújtás jellemzi, a telefonos supporttól a precíz segédleteken át, a kiváló szoftverfordításokig. Tőle az érdeklődő sosem hall rosszat a versenytársakról és műszereikről, Zoltán sosem „kínaizott”, még akkor sem, mikor portfóliójában csak amerikai JAVAD, illetve svéd SatLab eszközök szerepeltek. Így aztán Ő nem hasonlott meg, a piac pedig nem sutyorgott összekacsintva különösebben, amikor a GeoMentor palettája kibővült a kínai HiTarget GNSS vevőivel.

A mai napon ezekből mutatom be a HiTarget iRTK5-t, a hozzá tartozó iHand30 terepi vezérlővel.

Mikor Zoltán kivette a csomagtartóból a kisméretű, szürke, kemény falú műszerdobozkát, hangosan kibukott belőlem, hogy „jaj, de cuki” (mármint a műszer!). És valóban: hihetetlen kompaktság jellemzi az egész mérőrendszert.
A dobozban mindennek precízen helye van, még a vezérlőtartó bilincset és rögzítőt is csak egyféleképpen lehet beletenni.

Maga az iRTK5 fejezet egy szép vonalvezetésű, masszív kis jószág.
Homlok panele lényegében egy színes érintőképernyő.
Ez bennem egyből azt vetette fel, hogy milyen hőmérsékleti tartományt bírhat is ki egy ilyen OLED „kistévé”…aztán belelapozva a műszaki adatokba, megnyugodtam, a munkavégzési hő tűrés -40°C - 75°C között van.
Ezt húzza alá a gyártó oldalán elérhető videó, ahol a HiTarget vevőt hűtőkamrából sütőbe teszik, vízbe nyomják, homokkal fújják, rázzák, dobálják, sós kútba vetik, onnan is kiveszik…stb.
Szóval elmondható, hogy az iRTK5 igazi kemény arc!

Érdekes megoldás, hogy a bekapcsoló gomb a műszer alján található. Ennek két oldalán található egy USB port (OTG funkcióval) és egy külső akku csatlakozó.
A vevő tetején egy kis ajtó alatt egy süllyesztett SMA antenna konnektort lelünk (tudjuk, ez nem a hagyományos TNC, hanem az eggyel kisebbik változat!!!).
Ide tudjuk betekerni a GSM, vagy a speciális URH antennát. Ezzel már le is lőttem a poént: igen, az iRTK5 mindkét földi korrekciós adatátvitelhez tartalmaz modemet.
A cserélhető akkumulátor ajtaja lefelé nyílik, ám hogy az intelligens telep ne essen ki, az fixen rögzíthető a kamrában. Az energiaszintjét egy gombnyomásra felvillanó LED sor mutatja. A Li-ion akku kapacitása meglepően nagy, 6.800 mAh, ami RTK módban 9 órányi RTK munkát tesz lehetővé.

No, de nézzük a vevő belbecseit!
A benne dobogó Trimble BD990 szív a világ egyik legjobb GNSS alaplapja.
A 336 csatornás GPS+GLONASS+GALIELO+BeiDou képes műszer alkalmas L-Band jelek vételére is.
Ezt az égből jövő, OmniStar alapú opcionális RTK korrekciószolgáltatást a gyártó Hi-RTP-nek nevezi. 

Az iRTK5 is rendelkezik a mostanában oly’ divatos, saját IP-címmel bíró WebUI-val, mely WiFi-n keresztül, web böngészőt használva bármilyen okos eszközről megszólítható. Ezen a műszer konfigurálható, vezérelhetünk és kiolvashatunk statikus mérést, stb…
Statikus mérést egyébként indíthatunk mindenféle kezelőegység nélkül, csupán a homlokpaneli érintőképernyőről is.
A vevő operációs rendszere Linux, úgyhogy a fejlesztőknek beírtam egy hatalmas piros pontot a humorukért, amikor a vevő a kikapcsolásakor a Windows leállítási szignálját játszotta.
Ha már a rendszerhangoknál járunk: a műszer beszél hozzánk, szabadon állítható hangerővel.

Természetesen, ez a GNSS vevő is rendelkezik e-libellával és dőlésérzékelővel.
A kompenzáció tartománya 30°.
A szenzorokat illik időről-időre (é.: 30 nap) kalibrálni, amire a műszer gondosan figyelmeztet is..
 Mielőtt bárki a szívéhez kapna emiatt, az egész nem vesz többet igénybe három-négy percnél!
A művelet nem igényel külön alkalamzást, a terepi kezelőszoftverben is végrehajthatjuk.
A Youtube-on erről a folyamatról is lelhető fel videó (3:15 !!!), ahol valós időben mutatják meg hogyan és hányszor kell megforgatni a fejezetet.

Most térjünk át a terepi vezérlőre!


Az IP67 terep állóságú iHand30 egy karcsú, teljes billentyűzettel rendelkező kézi számítógép, Android 6.0 operációs rendszerrel.

A hardver különlegessége, hogy a kivehető akkumulátora alatt nem egy, hanem két SIM kártya helyet is találunk.
Tekintve, hogy az iRTK5 is tartalmaz 4G modemet (melybe egyébként nanoSIM helyezhető), a bemutatott műszerkonfigurációról elmondható, hogy 3 szolgáltató mobilnetét is elérhetővé képes tenni terepen.

 

A kontroller egyébként fel van szerelve egy 20 csatornás GPS+GLONASS vevővel, 8MPx-es kamerával, mindenféle okos szenzorral.
Akkumulátora 5.200mAh, mely 15 órás munkavégzést biztosít.
Töltése mindössze 3 óra az új USB-C csatlakozón keresztül. Ez az újfajta USB megoldás már a szimmetrikus fajta, azaz mindegy hogyan dugjuk bele a kábelt, nem tudjuk letörni az érintkezőket.
A madzagos adatcsere is ezen a konnektoron keresztül, vagy a cserélhető microSD kártyával történik. Ez utóbbi a belső 16 Gb tárhelyet van hivatva megtuningolni.
Természetesen kábel nélküli kapcsolatként az iHand30 rendelkezik Bluetooth-szal, illetve WiFi-vel. WiFi-n keresztül a fent már említett GNSS fejezet WebUI-ja mindjárt meg is szólítható, így lényegében egy vezérlőről intézhetjük a „hagyományos” terepi kezelést és a speciális konfigurációkat, statikus mérési műveleteket is.      

No de, milyen alkalmazás fut a terepi vezérlőn?

A gyártó saját fejlesztésű HiSurvey Road szoftvere! A korábban már bemutatott HiTarget V100 kapcsán írtam erről a programról. Akkor egy ügyes kezdeményezésnek tűnt, ám most újra kézbe véve látható az őrült evolúciós fejlődés, amin rövid idő alatt keresztülment!
A meglévő funkciók kibővültek, új programrészek jelentek meg.

A méréskódolás például kiegészült hang és/vagy fényképi jegyzettel.
A korábbi verzióból visszaköszön a „Precíz mérés” funkció, mely során több független (újrainicializált) észlelésből határozzuk meg a pozíciónkat. Az metszéses COGO funkciók köre is kibővült, de megjelentek olyanok is, mint például a terület,- és felületszámítás.
A koordinátageometriai funkciók szép segédábrákkal vannak illusztrálva, illetve szöveges magyarázattal vannak ellátva.
Tekintve, az iRTK5 rendelkezik e-libellával, minden releváns képernyőn megjelenik annak képe is: ha zöld, a kompenzációs tartományon belül vagyunk.

A kitűzési paletta is bővült. Jócskán kapunk az egyszerű pontkitűzés mellé újdonságokat, az egyszerű vonaltól az útkitűzésig.
A térképen módunk van vonalhúzásra, akár közvetlenül mérés közben, akár utólag a grafikán kijelölt pontok között. Ez utóbbi esetében meg kell szokni, hogy nem rábökni kell az adott pontra, hanem bekarikázó mozdulatot kell tenni körülötte a kijelöléshez.
Amennyiben a vezérlő valamelyik modemét használjuk adatátvitelre, mérésünk alá on-line térképet is behívhatunk.
Persze, az igazi élmény az Android-os kezelés: az összecsippentős/szétnyitós ujjmozdulatokkal végrehajtható zoom-olás, az okos telefonokban megszokott interaktív használat.
A fővárosi tesztelés során – szokás szerint – fizikailag kikényszerítettem néhány újrainicializálást. Ezek időtartama néhány másodpercet vett igénybe, illetve a leghosszabb sem haladta meg a 12 szekundumot.

Mit lehet összefoglalásként írni az egyébként kocsival-lóval is 2 kg körül mozgó HiTarget iRTK5 műsze rkonfigurációról?

Strapabíró hardverek, átgondolt kézre álló szoftverrel, minden jelenleg létező korrekciós adatcsere lehetőséggel és számos extrával.
A gyártó a high-end kategóriába pozícionálta – úgy gondolom, nem véletlenül.
A hazánkban elkelő első öt darabra bevezető ár érvényes, azaz 1.8 m Ft körül elvihető. A nyitási akciót követően azonban ez 2.1 m Ft fölé fog lendülni!

Ezúton szeretném megköszönni Varga Zoltán Úrnak és a GeoMentor Kft.-nek a HiTarget iRTK5+iHand30 tesztelési lehetőségét.

Képgaléria:

bottom of page