top of page

Az alapok: a valósidős korrekciók típusai

A geodéziai (cm-es) pontosság terepi eléréséhez a bázisvevőnek valós időben korrekciókat kell szolgáltatnia a rover vevőnek. Ezek az üzenetek rengeteg információt szolgáltatnak a rover számára: a bázis azonosító adataitól, leírásától kezdve, mérési adatokon át, a bázis telep töltöttségéig, stb. 
Ebben a nyúlfarknyi kis cikkben röviden felsorolásra kerülnek, a korrekciók néhány ismert 
formátumai:

CMR formátum – (Compact Measurement Record) a Trimble cég által kifejlesztett formátum, elsődlegesen a Trimble vevők közötti korrekció átvitelre alkalmazandó. Mivel azonban nyílt formátum és az egyéb gyártók is előszeretettel építik bele firmware-ükbe és 
szoftvereikbe, ezért a különböző piaci szereplők vevői egymással való kommunikációjára is kiválóan alkalmas!

CMR+ formátum – az előzőekben bemutatott CMR továbbfejlesztett változata, annál tömörebb, sőt a formátumok közül az egyik legtömörebb, ami az internetes adattovábbításkor jelent nagy előnyt.

RTCM formátum – (Radio Technical Commission for Maritime Services) Haditengerészeti céllal fejlesztett, szabványos, minden vevő által ismert, nyílt formátum, mely többféle verzióval és többféle tartalommal rendelkezik.
Példák a megjelent és használatos verziókra: v1; v1.1;v2.1;v2.3;v3.00. A 3.0 verzió már 70%-kal tömörebb, mint bármelyik elődje, amelynek szintén az internetes adatletöltés mennyiségénél és a sávszélesség foglalásnál van komoly jelentősége.

LEICA formátum – a Leica cég által fejlesztett bináris formátum, amit a gyártó a nem tesz nyílt formátummá. Éppen ezért kizárólag a gyár saját vevői között alkalmas csak az adatátvitelre. A piacon fellelhető egyéb gyártmányú vevők nem ismerik.

bottom of page