top of page

Stonex S700A és SH5-A terepi phablet

SH5A

Nem mondhatjuk, hogy könnyű ez az esztendő és az előrejelzéseket tekintve, az újév sem ígérkezik egy kacagó kéjhömpölynek.
Éppen ezért is meglepő számomra, hogy a Stonex-nél valóban „2020 a fejlesztések éve” volt.

Minden piaci szereplőnél volt egy-egy (visszafogott) újdonság, de az olasz gyártó idén tényleg durván túltolta az innovációt. Nem kívánom egyesével összegyűjteni ezeket,
de tény, hogy a vasakban és a szoftverekben is megfrissült a portfóliójuk.

 

Olyan távolinak tűnik a február, mikor megjelent az S700A RTK GNSS és olyan közelinek a november vége, amikor meg az SH5-A terepi vezérlő…pedig ugyanerről az évről beszélünk.

Mindenesetre ez a két játékos lesz mai cikkünk szereplője. 

Az S700A a gyártó belépő szintű vevője – saját portfólióján belül legalábbis.
Ez azért is elég szigorú jellemzés így, mert számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely jóval túlmutat ezen a besoroláson.

A terepálló, kisméretű és -tömegű vevő 700 csatornán multi-konstellációs jelvételre képes.
Fejleszthető, így akár sima L1 műszerként is beszerezhető, majd felbővíthető.

Rendelkezik 8 GB belső memóriával melynek WebUI-ját bármilyen WiFi képes eszközzel megszólíthatjuk – statikus észlelésvezérléshez, adatátvitelhez, firmware frissítéshez.
Integrálva van benne egy alacsonyabb szintű hálózatokkal is kompatibilis LTE modem, melybe nanoSIM kártya helyezhető.


Szíve a Hemisphere Phantom 40 board, ami egy igazán kiváló GPS alaplap.
Ennek köszönhetően előfizetés esetén ATLAS műholdas korrekciók vételére is alkalmas. Expedíciós projektekben mindenképpen hasznos, ha nem akarunk külföldön idegen nyelvű mobil- és NTRIP korrekció szolgáltatói szerződésekkel bíbelődni.
Az „A” jelölésű Stonex eszközünk másik előnye – amit viszont alapszolgáltatásként kapunk az árban – az aRTK. Földi korrekcióvesztés, mobilnet szakadás esetén a műszer még 20 percig tartani képes a FIX megoldást.
Ha időközben a szolgáltatás „visszatér”, a vevő is automatikusan visszaáll annak vételére. A kijelzőn mi ebből annyit veszünk észre, hogy a „FIXED” felirat helyett, az „aRTK FIXED” felirat jelenik meg a fejlécben.


Az S700A beépített, 6.900 mAh-s akkumulátorral rendelkezik. Ennek töltése USB-C konnektoron keresztül történik.
A munkateljesítménye kb. 9 óra. Aki ennél hosszabb terepi jelenlétben gondolkozik, az egy sima powerbankkal menet közben megtáplálhatja.

A vevő alján találunk LEMO csatlakozót külső akkunak, vagy rádiónak, illetve NMEA kimenetnek pl. 3D-szkenner vagy mélységmérő támogatásához.

 

Szóval, mint az elején említettem, bezony nem gyenge ez a „belépőszint”!

Jó, hát az tény, hogy nincs benne dőlésérzékelés, vagy kompenzáció. Viszont így nem kell azon polemizálni, hogy az IMU-s vagy nem IMU-s…csak simán dolgozni vele, betartva azokat a szabályokat, amiket a suliban és/vagy a terepen elsajátítottunk.

Most térjünk át a terepi vezérlőre!


Az SH5-A gyártó talán egyik legfrissebb darabja. Legnagyobb bája a billentyűzete, ami nem csupán numerikus, hanem ténylegesen teljes alfa-numerikus (ABC) billentyűzetet jelent.
Nekem azonban személy szerint nem ez szúrt szemet első látásra, hanem a vezérlő minden tekintetben karcsú kialakítása. Az egész tényleg nagyon menően néz ki.
Kézbe véve, a tenyérszíj alatt átbujtatott kézfejjel, totálisan az ember markába simul. Ergonomikus darab.

Persze, az elegáns dizájn komoly, katonai szabványnak is megfelelő terepállósággal jár együtt.

A nyolc-magos, 2 GHz-es processzor és Android 9.0 op.rendszer gyors és hatékony, szinte válaszidő nélküli kezelést biztosít.
Mivel dual-SIM kialakítás, így a S700A fejben helyezett kártyával ez a műszerkonfiguráció lényegében teljesen lefedi a hazai összes mobilszolgáltató által kínált mobilnet lehetőségeket. Ez vonatkozhat egy sima e-mail küldés/fogadásra, vagy akár a Google Maps on-line terepi használatára.


Az 5”-os álló, 400 nit fényerejű képernyő nagyon szép, kristálytiszta képet szolgáltat.

A sok szenzor közül, amivel a kézi számítógép meg van pakolva, a GNSS-t és az iránytűt emelném ki. Az első a kézi navigációban lehet segítségünkre, míg az utóbbi a kitűzéskor előnyös.
Ez az iránytű teszi lehetővé azt is, hogy a mérésünk alá behívott on-line térkép mindig a mozgásunk iránya szerint forgolódjon – csak úgy, mint az autós navigációban. Ez egy új funkciója a CUBE-A v5-nek…de erről pár mondattal később még szólok.

 

Noha, ritkán szoktam megállni a kézi vezérlők kamerájánál, illetve azok teljesítményénél, most mégis megteszem. Ennek oka az egyre-másra megjelenő „GNSS+képalkotás+3D-pontfelhő” témaköre.

A hazai Stonex forgalmazó jó néhány FB posztjában felvetette, hogy miként lehet a reneszánszát élő földi fotogrammetriát műszakilag- és költséghatékonyan is összekapcsolni a GNSS méréssel.

Nosza, nézzük meg most ezt a technológiát mélyebben!


Előre bocsátom, hogy vizsgálódásaim során, a GNSS konfiguráción kívül direkt mindenből a díjmentesen elérhető megoldásokat választottam.

Az SH5-A 13 MPx-es kamerával rendelkezik.

Szürke-borongós fényviszonyok ide-vagy-oda, körbe fényképeztem vele néhány objektumot. A fotózási pontokon mindig megálltam és álló helyzetből kattintottam, noha az általam később alkalmazott feldolgozó szoftver folyamatos videóból is képes dolgozni.


Van már némi rutinom a dologban, így ügyeltem a kellő képátfedésre, illetve arra, hogy GNSS-szel mérhető illesztőpontok is kerüljenek a későbbi pontfelhőbe.

A Galériában látható, melléképületről készült pontfelhő 38 db képből készült. Az össz-képkészítés nem haladta meg az egy percet. Ezen jól látható, hogy jó néhány sarok bemérhető RTK vevővel a későbbi transzformációhoz.
A kézből, a vezérlővel készített fényképezés egyértelmű előnye, hogy konvex és konkáv térbeli formákat is lehet fényképezni. Volt olyan objektum, ahol „alá tudtam mászni” egy-egy kérdéses részletnek. Ilyet is tettem fel a Galériába.

A pontfelhő generálását a Zephyr programban végeztem.
A pontfelhő EOV-ba történő abszolút illesztését pedig a Cloud Compare-ben hajtottam végre.

Ugyanitt mód van a pontfelhő felüldigitalizálására, azaz 3D vektorizálására is. Ebben nem vagyok túl profi, ám jó vastag vonallal meghúztam pár élet, az eredménytermék szemléltetésére, amik kiírhatók DXF-be is. Természetesen, ha valaki kubatura számításra adná a fejét, hasonló módon tud körbefényképezni, igény esetén leilleszteni egy depóniát.

Persze, akit komolyan foglalkoztat a téma, az nem az itt leírtak szerint jár el, hanem úgyis beszerzi a műszerkonfiguráció mellé a gyártó Reconstructor-Zephyr csomagját (vagy bármi egyéb profi szoftvert), ami egy lépésben megcsinált mindent neki…

A gyakorlat azonban elérte célját: valóban működik az SH5-A-val a képalkotással támogatott GNSS észlelés, illetve a GNSS észleléssel támogatott képalkotás….nem kívánt rész törlendő.

Végezetül, hadd szóljak pár szót a CUBE-A terepi szoftverről is.

A Stonex november végén jelentette be az 5. verziót. Nagy várakozással tekintettem elébe. Tény, hogy hozott jó néhány változást, de az is igaz, hogy pár további kiegészítést még el tudtam volna képzelni.

Ez utóbbiak a hivatalos kommünikében már be lettek ígérve --- izgatottan várom őket.

Akkor itt van néhány, számomra szembetűnő változás:

Az észlelési megoldás kijelzése csili-vili színes lett. Ez kevésbé izgalmas, de mindenképpen jól mutat.
A kitűzéskor lementett pontok számozása - melyről korábban kritikát fogalmaztam meg -, szintén megoldódott.

 

Bővült a COGO funkciók listája néhány számítással.
Megjelent az „RMS Study” alprogram, mellyel az észleléseink szórását tudjuk monitorozni már adott, vagy menet közben meghatározott ponton. Nekem ez nagyon tetszett…


Újdonság a gyorskódolás funkció. A szoftver a beállított, illetve általunk létrehozott kódlistát automatikusan 2x3-as, lapozható blokkokba rendezi, mint kvázi nyomógombokat. Ezekre az egyszerűbb átláthatóságért a kódleírás kerül. Rájuk bökve a mérés és a kódolás (a valódi kóddal) automatikusan megvalósul a szintén általunk definiált rétegben.

 
Változás történt a DXF vektoros térképi állományok beolvasásában, kiírásában, kezelésében is.
Mindenről igyekeztem képet közölni a Galériában.

Összegezzük!

Az S700A egy belépőszintnél magasabb kategóriát képviselő, multi-konstellációs, elsősorban hálózati alkalmazásra kitenyésztett RTK GNSS vevő, ami jelen cikkben statisztaszerepet játszott az SH5-A kezelőegység és CUBE-A terepi alkalmazás mellett.

Az SH5-A egy elegáns, okos, teljes funkcionalitással bíró kézi számítógép, melyet többek között a teljes alfa-numerikus billentyűzete tesz kuriózummá. Kamerája nagyszerű távlatokat nyit meg GNSS észlelések közben, a digitális földi fotogrammetriai alkalmazásában. Emellett, mint célhardver kiválóan együttműködik a rajta futó szoftverrel is.

Nem tudom, aktuális-e még a hazai forgalmazó kezelőegység csereakciója, de 350.000 Ft-ért
az SH5-A, a CUBE-A alkalmazással tényleg ingyen van!


A Stonex S700A-val egy csomagban pedig valóban egy markáns középkategóriát képviselnek.

Ezúton szeretném megköszönni Nagy Géza Úrnak és a Geotools Europe GNSS Kft.-nek, hogy lehetőséget biztosítottak ennek az eszközcsomagnak a kipróbálására.

Galéria:

bottom of page