top of page

Trimble R12 RTK GNSS vevő, TSC7 vezérlővel

Trimble R12 RTK GNSS vevő

Hogy repül az idő, ha mulat az ember!
Már csaknem 8 éve, hogy megjelent az első Trimble R10 a piacon.
Kis mérete és jellegzetes formája – hogyan is fogalmazzak nagyon finoman – azóta jó pár műszergyártót megihletett…igen, ez a legdiplomatikusabb kifejezés a koppintásra.

A műszernek több különlegessége is volt azon kívül, hogy mégiscsak a Világ (egyik) legjobb gyártójától került ki. Ilyen az akkor még újdonságnak számító dőlés kompenzátor volt, a mérőállomásoknál már ismert SurePoint néven.
Emellett követni tudta a GALILEO és BeiDou (meg úgy az összes létező) műholdrendszereket a japán QZSS-ig bezárólag, értette az L-Bandet. Így CenterPoint RTX® szolgáltatás előfizetéssel a Világ bármely pontján képes volt cm-es pozíciót szolgáltatni földi korrekciók vétele nélkül.

Az xFILL® módszerrel pedig korrekcióvesztés esetén is, 5 percig még tartani volt képes a FIX megoldást. Meg persze már akkor rendelkezett WebUI-val. No, tehát ez volt 2012 év őszén.

Aztán, 2018. augusztus végén jelent meg az R10-2, azaz az R10 második generációja.
Ismerjük már az amerikai gyártó „dizájn politikáját”: a ráncfelvarrás a műszer kinézetén nem hozott változást, ám belül megújult.

Másfélszeresével nőtt a csatornaszám, másfélszer nagyobb belső memóriát is kapott, erősebb interferencia és jelzavarás elleni védelemmel látták el. Emellett intelligens, cserélhető akkumulátorainak kapacitását is harmadával megnövelték.

El is érkeztünk 2019. novemberéhez, mikor is bejelentették az R12-t. Ebben a szériában az R10-2-ben használatos Trimble HD-GNSS motort a Trimble ProPoint™ váltotta fel.

Ez a modern technológia rugalmas műholdjel kezelést tesz lehetővé, mely enyhíti a jelminőség romlást és egyfajta GNSS konstellációs agnosztikai működést biztosít. (Ez áll a hivatalos kommünikében, értelmezését a nyájas olvasóra bízom.)  

A lényeg ebből az olyan átlag földmérő számára, mint én, hogy az R12 FIX megoldást ad kitakart, GNSS észlelés szempontjából zavart munkaterületen is. Márpedig mivel ilyesmire képes, akár 30%-kal is hatékonyabbá tudja tenni az RTK-val megvalósuló felmérési-kitűzési feladatvégzést.

No, ennek is szerettem volna utánajárni, mikor bekerült a Szerkesztőségbe egy Trimble R12, a hozzá tartozó TSC7 terepi vezérlővel.

A műszer valószínűtlenül kicsi sárga dobozban érkezett.

Ebbe az apró hordládában a kettős intelligens akkumulátortöltő és hálózati kiegészítői, két – teszter gombbal és LED kapacitás kijelzővel ellátott – akkumulátor, valamint az URH/GPRS antenna kapott helyet.

Kiemelve a vevőt, kellemesen meglepődtem, valahogy a marketinganyagok és videók alapján nagyobbnak gondoltam. Éppen kis mérete és súlya miatt sem értem pontosan, miért használ az R10/12 széria gyorsoldós közdarabot a botra való rögzítéshez.
Korábban a Topcon GR-3 operált ilyesmivel, de ott ezt a vevő, csaknem 1.8 kg tömege indokolta is, hiszen nehézkes lett volna egyensúlyozgatni, tekergetni a rúd végén.

De hogy a töltött akkuval és betekert GPRS antennával is csak 1.1 kg-os R10/12-nél miért alkalmazták a tervezők ezt a megoldást, az számomra rejtély.

Mindenesetre van és alapvetően menőség csak egyszerűen ráhúzni a fejet a rúdra, vagy onnan lekapni.

Maga a fejezet nagyon szép kialakítású, a gyártótól megszokott visszafogott színekkel és dizájnnal bír. Homlokpanelén háttér-világított ikonok adnak információt a műholdhelyzetről, adatkapcsolatokról, illetve a statikus rögzítésről.

A vevő alján található az antennacsatlakozó, valamint soros és USB LEMO portok.

A 672 csatornás vevő természetesen hoz mindent, amit fenn már leírtam: összes műholdrendszer követés, 6 Gb-os belső memória, RTX és xFill szolgáltatás, WebUI-s elérés bármilyen WiFi-képes, netböngészővel rendelkező okos eszközről.

Ez utóbbi nem csak az általam más gyártóknál eddig megszokott szolgáltatásokat hozza. Nekiülve egész szerviz szoftver szintű beállításokra bukkanhatunk, amikkel bezony akár szépen össze is lehet kavarni a hardvert. Szóval ennek használatával kéretik csínján bánni!


Jómagam a szokásos rendszeráttekintésen kívül az LTE modem bekapcsolását és APN beállításait hajtottam itt csak végre. Erre a célra pedig végül nem is telefont, hanem laptopot használtam.

Az R12 beépített Tx-Rx URH rádiója, korrekciószolgáltató független módon lehetővé teszi párban, vagy egyéb műszerkombinációban való használatát.
Persze, rendelkezik nagy teljesítményű, integrált LTE modemmel is, hálózati RTK GNSS-ként történő alkalmazáshoz. Használatához a normál méretű SIM kártyát az akkukamrában, a telep fölé kell becsúsztatni.

Körbe is értünk.

Nézzük meg a műszercsomag másik darabját a TSC7-t!

Korábbi, Trimble S7 bemutató cikkemben már tettem róla említést.

Ez a különleges terepi számítógép 2018. áprilisában jelent meg. Első ránézésre – vagy a brossúrákban látottakat alapul véve – kifejezetten nagynak és nehéznek tűnik.

Kézbe véve azonban újabb kellemes csalódás éri az embert!

Dupla – szintén LED kapacitáskijelzős – cserélhető akkumulátoraival is csak 1.4 kg.
Vezérlőként kiválóan kézre áll, jó ergonómiai kialakítással bír.  A robosztus, egyébként IP68-as por- és vízállósági besorolású házazás a törhetetlenség képzetét kelti.

Nagyméretű kijelzője tényleg színes, szélesvásznú felhasználói élményt biztosít.
Akárcsak egy Android-os tabletnél itt is mód van a többujjas gesztusok alkalmazására. Így pl. a
Trimble Access-ben két ujjal kedvünkre nagyíthatjuk, kicsinyíthetjük, forgathatjuk a térképi nézet tartalmát.

A TSC7 ezt a 7”-os, nagyfényerejű, érintőképernyős fektetett kijelzőt egyesítette a TSC3-nál már korábban megszokott teljes billentyűzettel. Így hatékonyan kombinálható a képernyőn keresztüli adatbevitel, a fizikai QWERTY gombok használatával.

Az eszköz hátulsó oldalán két un. module bay található. Ezek GNSS vezérlő alkalmazásnál nem feltétlenül jutnak szerephez, így le vannak fedve, ám a TSC7 továbbfejleszthetőségét szolgálják. Ide kerülhet ugyanis pl. a Robot irányításhoz szükséges távvezérlő rádió, vagy akár a TSC7 önálló GIS célú alkalmazása esetén, a speciális GNSS modul.

Természetesen, a TSC7-be is helyezhető be adatátviteli kártya (microSIM), így téve duálSIM-essé a  R12 mérőrendszert.

Emellett található az SD kártya slot, mellyel az egyébként is combos 64 Gb-os SSD tárhely tunningolható tovább 2 TB-ig. Ez a két kártyahely egyébként a fent említett module bay-ek alatt találhatók.

A további kábelnélküli adatkapcsolatot a Bluetooth és WiFi képviseli. Az utóbbival külső okostelefon 'hot spotjára' csatlakozva, akár NTRIP korrekciók letöltésére is képes, így egészítve ki az eddig felsorolt két adatkártyát egy harmadik mobilnet elérési lehetőséggel.

A TSC7 operációs rendszere Windows10, így a Trimble Access 2018 mellett, lényegében bármilyen irodai szoftver is futtatható rajta. Tekintve, hogy rendelkezik USB konnektorral, akár egyből a feldolgozó alkalmazás hardverkulcsa is csatlakoztatható rá.

Állítsuk össze a rovert!

Az R12 fejezet gyorsoldójáról más meséltem. A TSC7 ügyes botra rögzítő szettel rendelkezik, mely jó súlyponti eloszlást kölcsönöz a mérőrendszernek.

A mérést a GeoNET-ről vett NAVSTAR+GLONASS NTRIP korrekciók használatával végeztem s egy, a GNSS fejezetben elhelyezett "geo" APN-ű adatkártyát használtam.

A nyíltabb részeken a FIX megoldás 8 mm-es Hz maradék bizonytalanságot mutatott, a 7.3 km-es bázishosszon.

Persze, hogy ezután megpróbáltam a leglehetetlenebb helyeken mérni!

 

Erre kiváló helyszínnek bizonyult a II. Földmérő Kutya által elbújós bunkernek és hűsölőhelynek kikiáltott öreg, magas tuják alja.


Szóval elkezdtem benyomulni. „S tudja és tudja és tudja!”

A lehető legsűrűbb részen is tudtam mérni, a kijelzett Hz megbízhatóság még ekkor is 15-18 mm-nél járt.

Végül beszuszakoltam magam teljesen a legnagyobb tuja törzséig, nekitámasztva a vevőt….és hopp!

Elmúlt a FIX.

Na, ez az, ami megnyugtatott, mert lássuk be, ha még azon a helyen is szemrebbenés nélkül tolta volna geodéziai pontosságot, az már némi szakmai kétkedésre adott volna okot.

Bambino őszinte sajnálatára, ezt a dzsungel kommandós tesztmérést a tuja aljában többször is elkövettem, ám a visszamért pontok koordinátái közötti eltérés nem haladta meg a 23 mm-t.
Engem ez meggyőzött!

A kevésbé zavart helyeken a rover fejlefordításos újrainicializálása többször egymás után is csak 5 másodpercet vett igénybe, ami 1-2 másodperccel maradt el a szoftveresen kikényszerítettektől.

Persze, játszottam a dőlésérzékeléssel, illetve dőléskompenzálással is. Erről a témáról az eggyel korábbi cikkben már értekeztem.

Az R12 rendelkezik dőlésérzékelővel és e-libellával, azaz a műszer grafikusan (egy kis digitális libellával) jelzi az antennarúd ferdeségét, bekapcsolt állapotban letiltja a mérést, ha az nem függőleges.

Ezt kihasználva indítható olyan mérési módszer, hogy automatikusan mérjen, ha a rúd megfelelően áll, így nem kell a mérés gombot pöcögtetni. Az e-libella érzékenységét és válaszidejét szabadon konfigurálhatjuk, illetve ha nem kívánjuk használni, működését letilthatjuk.

Bekapcsolt dőlésérzékelő esetén a Trimble Access-ben válaszható az un. „kompenzált pont” mérési módszer. Ilyenkor a digitális libella kinézete 3D-szerűre változik és a kompenzátor munkatartományán (30°) belül ferde antennarúddal is tudunk észleléseket végezni.   

Az elektronikus buborék képe egyébként nagyon jópofa módon szabadon húzgálható ide-oda a kijelzőn, így nem kell attól tartanunk, hogy kitakar valamilyen információt úgy a térképen, mint a mérési panelen.

Persze, magáról a Trimble Access-ről is vaskos köteteket lehetne megtölteni.

A Trimble-től megszokott precíz átláthatóság jellemzi ezt a terepi alkalmazást.

Ezúttal igyekeztem a szokásos felmérési, kitűzési, kódolási és térképrajzolási funkciókon túl egyéb látványosságokat is fotózni. Éppen ezért megtalálhatók a cikk képgalériájában az e-libellás fotók mellett a terület és térfogatszámítás képernyőképei is.

Mik legyenek a zárógondolatok mára?

A Trimble az R12-t a lehető legmagasabb polcra pozícionálta GNSS portfóliójában, ami a műszerteszt alatt tapasztaltak alapján nem is csoda. Ám ennek megfelelően a „highest-end” műszercsomag összára már 5 milliós tételnél jár.


Kicsit úgy érzem, mintha a gyártó kifejezetten kanadai fenyvesekre, vagy az Alaszkai-hegységbe tervezte volna ezt a rendszert. Ahol sehol semmi, senki s a következő helikopter is majd csak egy hét múlva jön, ám mérni kell, a legzordabb körülmények között is FIX megoldással!

Oda tényleg nem tudnék elképzelni más GNSS kombót. Lehet, hogy a Trimble is így van ezzel, hiszen az – egyébként maga is "high-end" – R10-2 továbbra is hadrendben van nála, szolidabb árakon.

A Trimble az R12-vel műszakilag nagyon magasra tette a lécet.

Jó tudni, hogy míg mások azon versenyeznek, hogy milyen típusú dőlésérzékelőt használjanak és azzal hány másodpercig és mennyire lehet megdönteni az antennarudat, addig van egy professzionális gyártó, aki simán megalkotta azt a műholdas RTK vevőt, amivel be lehet menni a sűrű lombkorona alá is FIX-et mérni!


Lehet, hogy az Ők tényleg felmérték a terepi felhasználók valós igényeit, nem pedig kitaláltak és gerjesztettek nekik egyet? Node, messzire vezetne ez a gondolatsor…

Ezúton szeretném megköszönni Palotás Péter Úrnak és a hazai hivatalos Trimble képviseletnek, azaz az
AllTerra Hungary Kft.-nek, hogy lehetőséget biztosított ennek a műszerrendszernek a kipróbálására.

Képgaléria:

bottom of page