top of page

HiTarget iRTK4 GNSS és iHand30 vezérlő

HiTarget iRTK4

Még 2019-ben volt vendég nálam az iRTK5 RTK GNSS vevő. Ahogy én tudom, ez az igazán kiforrott és átgondolt műszer hazánkban, mind a mai napig nagy népszerűségnek örvend a földmérők körében.

A kínai HiTarget idén egy újabb szériával jelent meg,
szóljon hát mai cikkünk az iRTK4-ről!

Az új integrált GNSS vevő méretei tekintetében kisebb, mint elődje. Ám nem csak ebben tér el attól.
Míg az ötös verzió Trimble BD990-es alaplappal rendelkezik, addig az iRTK4-be a gyártó egy más, új board-ot rakott.

Ez pedig a 2009-es alapítású, egyébként a BDStar Navigation Group cégcsoportba tartozó Unicore Communications (azaz, a UNICORECOMM) UB4B0M alaplapja.

Mitől érdekes ez a megoldás? Az un. UGypsophila RTK feldolgozó technológiától.
(Nem, nem a fátyolvirágról lesz szó a folytatásban, amire a név utal.)

Ennél a számítási módszernél ugyanis a rover nem csak azokat a műholdakat és frekvenciákat vonja be az inicializálásba, melyekre korrekciót kap a bázisoldalról, hanem azokat is, melyeket még ezeken felül követ. Ennek köszönhetően a pozíció meghatározás biztosabb lábakon áll, ráadásul műszerünk fejlettebb műszaki szolgáltatásairól sem kell teljesen lemondani egy esetlegesen kisebb tudású referencia állomás hiányosságai miatt.

De ne szaladjunk ennyire előre, inkább nézzük át tüzetesen a kis jövevényt!

A szürke ütésálló, dobozban, amiben érkezett, a műszer konfiguráció minden tagjának átgondolt és passzentos helye van. Ez magyarázza a hord láda aprócska méretét.

Kiemelve belőle a műszert, a felhasznált anyagok minősége kifejezetten jónak mondható, méretéhez képest a vevő kb. 1.2 kg-nyi tömege szinte meglepő. A  magnézium ötvözetű korpusz 2 m-re betonra történő zuhanást is kibír. Por,- és vízállósága IP68 (!).

A tenyérnyi, egyébként ízléses kinézetű fejezet homlok panele mindössze egy jelforgalom és egy műholdállapot kijelző LED, valamint a közéjük ékelt kb. 2 cm x 1 cm-es színes OLED képernyő.

A bekapcsoló, illetve funkciógomb már a műszerház alján kapott helyet. Csakúgy, mint külső perifériák (pl.: szonár) számára, NMEA üzenetek közlésére lehetőséget biztosító, illetve külső energia ellátásra szolgáló soros port.
Az iRTK4 integrált URH rádióval, 4G modemmel és akkumulátorral rendelkezik.
Ennek megfelelően a műszer alján van egy SMA URH antenna kimenet a párban (bázis-rover) való RTK használathoz, nanoSIM kártya hely, hálózati vevős alkalmazáshoz, valamint egy USB-C konnektor a belső telep töltéséhez, vagy OTG-s adatcseréhez. Az integrált, 6.800mAh-s akkumulátort energiaszintjét gyorstöltéssel egyébként kb. 50 perc alatt 50%-ra lehet feltornázni.

A vevő beszél, zenél-muzsikál, szóval van itt még egy hangszóró is az alján.

A már említett GNSS board egy 866 csatornás, multi-konstellációs és multi-frekvenciás alaplap.
Utána olvastam, hogy alkalmas műholdas korrekció vételre is, ez az un. Hi-RTP. Ez azonban úgy néz ki, egyelőre még csak Ázsiában működik.

 

Mint az már szinte minden jobb vevőben megszokhattuk, itt is megtalálható a Web User Interface, amit fix IP címén bármilyen WiFi képes eszközzel megszólíthatunk, illetve amin a műszerünket kedvünkre konfigurálhatjuk.

Az iRTK4 vevő rendelkezik IMU alapú dőlésérzékelővel, illetve kompenzátorral. Ennek előnyeit talán már napjainkban nem is kell bemutatni. Minden olyan terepi szituációban hasznosnak bizonyul, ahol az árbóc függőlegesen tartása nehézkes, vagy esetleg egyáltalán nem megvalósítható.
Az álló és ferde rúdtartással azonos pontokon ellenőrzésül mért pozíciókban mindössze 2-2.8 cm eltérést tapasztaltam.

Vessük most vigyázó tekintetünket mai műszerkombónk másik tagjára, a HiTarget iHand30-ra!

Úgy nézem ez az eszköz tényleg bejött a gyártónak, mert már jó ideje ezzel szolgálja ki a GNSS vevőit.
És tényleg, teszi a dolgát és azt jól csinálja! Fizikai numerikus billentyűzettel rendelkező, Android operációs rendszerű, dualSIM kialakítású kézi számítógép.
Persze, azzal, hogy ide (is) tehetünk adatkártyát, jelentősen megnöveljük terepen roverünk mobil adatforgalom elérési lehetőségeit, hálózatos használatkor.
A vezérlőben elhelyezett kártya egyébként nem csak az integrált vevő modemének szolgálhat alternatívájául, de lehetővé teszi a munka során az on-line térképek folyamatos megjelenítését a kijelzőn. 

Ha pedig már szóba került a kijelző: az iHand30 3.7”-os multi-touch érintőképernyője jól látható ellenfényben.
A minap beszélgettem egy kollégával a képernyőkről. Ő azt mondta, számára nem csak az a fontos, hogy a napsütésben is jól szemlélhető legyen a kijelző, hanem, hogy polárszűrős napszemüvegben is lássa azt. Milyen igaza van! Azóta ezt is figyelem a vezérlőknél.
Dezső, örömmel jelzem, hogy ezt a kijelzőt tökéletesen láttam napszemüvegben is! 

 

Az IP67 por- és vízállósági besorolású iHand30 hozza a vezérlőktől manapság elvárható beltartalmat: az 1-frekvenciás GNSS vevőt, kamerát, számos integrált szenzort, valamint az 5.200 mAh-s, 15 órányi munkaidőt biztosító, cserélhető akkumulátort. A telep töltése az iRTK4-hez hasonlóan USB-C csatlakozón keresztül történik.
 

Mivel a kezelő rendelkezik WiFi kapcsolattal is, akár egy külső telefon netjét is megoszthatjuk vele hot spot-on. Én a tesztek során ezt a megoldást választottam.
Az NTRIP módszerhez a GeodétaNET által szolgáltatott multi-konstellációs valósidejű korrekciókat használtam. Jelenleg erről a hálózatról lehet hazánkban igazán csúcsra járatni a korszerű RTK GNSS vevőket.
Az inicializálási, újra-inicializálási időkre így aztán nem is igazán lehetett panaszom! A fizikailag kikényszerített újrainicializálások egyike sem érte el a 10 mp-et. A visszamért pontok pozícióiban is csak a technológiából adódó néhány centiméteres eltérést tapasztaltam.

 

Hadd szóljak néhány (jó) szót a HiTarget jól bevált terepi alkalmazásáról a Hi-Survey Road-ról.
Visszafogott megjelenésű, ugyanakkor nagyon komoly eszköztárat felvonultató szoftvercsomag. Alkalmas mérés közben gyorskódolásra, vonalhúzásra, de alaposan el van látva olyan koordinátageometriai számításokkal is, mint pl. terület/térfogatszámítás, vagy különféle metszések, sőt átmeneti ívszámítás. Ezek használatát leírással és ábrákkal is segíti.

 

Méréskor a GPS+GLONASS korrekcióvétel közben a műholdszámra pillantva elhűlhetünk egy pillanatra: túl soknak tűnik. Ez a fent már említett UGypsophila RTK megoldásnak köszönhető, mivel ilyenkor a Hi-Survey Road valamennyi felhasznált holdat kijelzi, nemcsak azt, amire korrekció érkezik.
 

Mikor már azt gondolnánk, egy egyszerű pontkitűzést nem lehet cifrázni, vagy már mindent láttunk a témában, akkor azt kell mondjam, a Hi-Survey Road alaposan ránk cáfol.
És most tényleg nem a térbeli kijelzésre gondolok, mikor a ponthoz közelítve megjelenik a roverünk 3D-s képe, ami még a rúdbillegést is mutatja! Pedig hát azért az is nagyon menő!

Én az elegáns és talán egyedülálló „AR” megoldásról beszélek.
Ezt elindítva ugyanis a hátlapi kamera valósidejű képén, egy mozgolódó 3D iránytű segítségével tájékozódhatunk és végezhetjük el a kitűzést. Az irányba állást és a durva iránytartást ilyenkor a képernyő jobb felső sarkában a harci videó játékokat idéző látómező grafika is segíti.
Persze mindezt az iHand30 E-iránytűje teszi lehetővé.
Ugyanúgy az elektronikus kompasznak köszönhetjük azt az egyszerű kényelmi megoldást is, hogy méréskor a térképi nézet tájolása nem északhoz kötött, hanem az autós navigációkhoz hasonlóan a mozgásunkhoz igazodik.

No, de ezzel végére is értünk mai túránknak.

Mit lehet elmondani az iRTK4-ről?
Talán, hogy egy érdekes RTK megoldás egyik előhírnöke. Nem kétlem, hogy hamarosan számos gyártónál indul meg a fátyolvirágzás… Csak majd győzzünk emlékezni, kik voltak az elsők ebben s akkor jót tudunk mosolyogni azokon, akik idővel mást állítanak!

 

Ha pedig az iRTK5-tel kezdtük, zárjuk is azzal! A mostani négyes sorozat elődjénél valamivel kisebb befektetést igényel, ára a cikk elkészültekor nem haladja meg a 1.5 millió forintot.
 

Végül, ezúton szeretném megköszönni Varga Zoltán Úrnak és a Geomentor Kft.-nek, hogy a műszer konfigurációt kipróbálásra biztosították számomra.

Frissítés:
Volt már rá példa, hogy továbbközölték a "GPS-t akarok!" valamelyik cikkét, vagy részletét, sőt előfordult, hogy szakmai konferencia előadásban jött szembe általam rajzolt GNSS magyarázó ábra.
Ám most először ért az a megtiszteltetés, hogy egyik publikációmat maga a műszergyártó hozta le honlapján:
https://en.hi-target.com.cn/industries/get-gps-rtk-fix-result 

Képgaléria:

bottom of page