top of page

Ruide R6i RTK GNSS vevő és X11 vezérlő

Ruide R6i

Gyorsan lelövöm a poént, mert egy hosszabb bevezetőt tervezek:

 

Ma a Ruide NOVA R6i RTK GNSS vevő kerül bemutatásra.

Remélem, ezek után senkit nem fog váratlanul érni, ha majd rátértek!

Node bemelegítésként, időutazzunk egy kicsit!

Ha valaki figyelemmel követi a GNSS technológia közelmúltban mutatott robbanásszerű fejlődését, az tudja, hogy a fejlesztésekben időről időre felbukkan valami olyan gumicsont eszköztulajdonság, amin a gyártók elversenyezgethetnek, leginkább azért, mert a versenytársaiknál már látták.

Ezek nem feltétlen szolgálják a geodéta terepi túlélését, vagy legalábbis nem abban a mértékben, ahogyan azt kommunikálják a piac felé.

Mire gondolok? Egy példa:


Emlékszem kb. 10 évvel ezelőtt dúlt a csatornaszám véres háborúja. A magasabb csatornaszám állati jól mutatott a vevők orra alá dugott prospektusokban: „kié a nagyobb” alapon.

Lényeg, hogy az idő tájt beindult a „12 – 24 – 72 – 240 – 500 – ’felső határ tényleg a csillagos ég’ darab csatorna…!” versenye.
Tegyük a szívünkre a kezünket (vagy bárki máséra): a hazai CORS viszonyok között (é.: FÖMI/GEODETA_NET/GEONET/stb.) a mai napig NAVSTAR+GLONASS jelvétellel elegendő lenne, (mivel másra nincs mobilneten korrekció) kb. a < 60 csatorna. Ez így is 30 (!) műhold követését jelenti két frekvencián, amire valós korrekciószolgáltatás üzemel. Látunk egyszerre ennyi ÉRTÉKELHETŐ holdat?

Jó-jó… erre lehet jóindulatú válasz a „saját bázis – saját rover” URH/Web szerver kombó, ahol a vett amerikai-orosz műholdrendszerek mellett GALILEO (hahaha) és BeiDOU rendszerekre is sugározhatunk magunknak korrekciót.

Így a több mindkét oldalon vett műholdrendszer, magasabb csatornaigénnyel jár(hatna). Rendben, be is írok egy ceruzás kisötöst pirossal – ha nem is a gyakorlati jelentősége, hanem az elméleti lehetőség miatt.

Node, mára, hogy minden vevő minden égi jószágot követ, több lehetőség van a korrekció vételre (GSM/GPRS, URH, L-Band), minden eszköz ultrakönnyű, víz-por-tűz-atomcsapás álló, mivel lehet gyártói oldalon előrukkolva versenyezni?

Nagyobb pontossággal?

A ciklus-többértelműség 100%-os konfidencia szintjével?
Nem!

Azzal, hogy a geodéta képtelen függőlegesen tartani az antennarudat!

Másfél-két éve megérkeztek az első – mondjuk ki: kínai, vagy Kínában gyártott – GNSS vevők, melyek dőlésérzékelővel voltak felszerelve.

Ezek egyrészt rásegítenek a hagyományos libellára (a vezérlő kijelzőjén látszik az E-buborék), másrészt bizonyos tűrésen belül kompenzálják a rúd ferdeségét.
Ha pedig olyan helyet akarunk megmérni, ahová eddig nem tudtunk függőleges rúddal beállni és COGO-val kellett metszeni, oda most ferdén betoljuk a rudat és a vevő jellemzően 15-30° dőlésig kompenzálva végzi el a mérést.
Ezek az első fecskék mágneses északhoz képest végezték a dőléskompenzálást, ezzel teret engedve az olyan gyártók támadásainak, akik még egyáltalán nem rendelkeztek ezzel a technológiával.

Jómagam is voltam több konferencián, ahol elhangzott: ez a technológia kiforratlan és főleg pontatlan, mobiltelefonokban használatos filléres szenzorokat tesznek a (kínai) GNSS fejezetekbe.

Biztos így volt, én nem vasfűrészeltem szét egyet sem, mások bizonyára megtették helyettem.


Aztán a mágneses kompasz megoldásoknál gyorsan előkerült a zavart környezet kérdése. Nagy fémes berendezések mellett ugyanis az ilyen dőlésérzékelő megbolondul, ebből adódóan a pozíció rossz helyre kerül számításra.

Egy elkényelmesedett földmérő meg rá sem néz az „analóg” libellára, csak megy - megy befelé a konténernyi transzformátorházak közé, a nagyfesz vezeték alá, ferde antennarúddal és már kész is a baj!

Természetesen, az évek folyamán rohamléptekkel majd’ minden lemaradó gyártó megjelent a saját megoldásával – tessék szépen elolvasni az ezekből született tudományos cikkeket!


Van ahol maradt a mágneses iránytű megoldás, simán a műszaki felhasználóra bízva a terepi gondolkodást. Van, ahol több technológiát is ötvöznek, valamivel nagyobb befektetésért, van ahol pedig nagypontosságú és nagysebességű, ám igencsak borsos árú IMU-t (Inertial Measurement Unit) alkalmaznak, valós idejű kompenzációhoz.

És van aaaa (nagy levegő, dobpergés!!!) Ruide NOVA R6i...


A kínai Ruide gyártóról korábban már értekeztem. Ő negyedik tagja a Sanding, South, Kolida kvartettnek. Ennek megfelelően az általa kínált megoldások eléggé áthallásosak a másik három testvér portfóliójával. 

A Ruide legújabb zászlóshajója, a sok jópofa újdonságot tartalmazó, 220 csatornás R6i
és terepi vezérlője, az X11Pro.
Mindketten egy félkemény falú – kézipoggyásznak beillő – hordtáskában érkeztek a Szerkesztőségbe. A kézitáska egyébként – a Trimble S-szériás mérőállomások ládáinak mintájára – egy ügyes trükkel, rejtett hevederekkel hátizsákká alakítható.
Maga az R6i egy jó fogású, felhasznált anyagok tekintetében hibátlan, robosztus fejezet. Megmondom őszintén egyedül a színével nem tudtam kiegyezni: végül családom hölgytagjait kértem fel színkódja azonosítására. A türkizkéktől, a mentán át az oliváig sok minden elhangzott.
Maradjunk abban, hogy olyan zöldes!

A vevő alján három csatlakozó található. Egy külső URH antenna, egy USB LEMO és egy soros LEMO.

A legutóbbin keresztül külső perifériának képes NMEA mondatokat küldeni vagy mód van ezen keresztül külső akkumulátorról meghajtani a vevőt (pl.: statikus mérés, URH bázis módban).

Az USB konnektoron, OTG átalakítóval pendrive-ra lehet a belső memóriában rögzített adatokat kimásolni, illetve ez alkalmazható Ethernetes kapcsolat esetén is.

Ha már szóba került a statikus mérés!
A mindössze 970 grammos vevő 8 GB-nyi belső SSD memóriával bír. Rendelkezik saját IP című WebUI-val, ami bármilyen WiFi képes, internetböngészővel rendelkező eszközzel (laptop, okostelefon, tablet) megszólítható, konfigurálható és statikus méréskor vezérelhető. Ha valaki ódzkodik a fejezet ilyetén babrálásától, a terepi vezérlőről, a Field Genius-ban is indíthat el statikus mérést.


A Ruide R6i ismeri az új NFC (Near Field Communication) megoldást, amihez első körben annyit tudtam hozzáfűzni, hogy „hurrá”. Úgy gondolom, a Bluetooth és WiFi kábelnélküli kommunikációs lehetőségek mellé nem baj, ha ez is megvan, de különösebb gyakorlati jelentőségét nem látom.

A szürke homlokpanel nincs túlbonyolítva: egy bekapcsoló gomb, három háttérvilágított ikonnal (Bluetooth, adatkapcsolat, műhold jelvétel). Az akkukamra fedele mögött egy cserélhető 3.400 mAh-s Li-ion energiaforrás és a SIM kártya slot lelhető fel.


Maga a NAVSTAR+GLONASS+BeiDOU+GALILEO képes GNSS fejezet tartalmaz egy belső URH rádiót és egy HUAWEI modemet is. GPRS antennája egyébként integrált, így nem kell annak letörésétől tartani sem a bozótban, sem felborulás esetén.
A fejezet egyébként folyamatosan beszél üzem közben: egy férfihang szép angolsággal szórja a státuszjelentéseket.
A rendszer GPS alaplapja egy Trimble BD970, mely eleve biztosítéka lehet a megbízhatóságnak.

Az eddig leírt tulajdonságok is figyelemreméltóak, de ami kiemeli ezt az eszközt a tömegből, az a kompenzátor megoldása, aminek a korábbi hosszú bevezetést köszönheti a nyájas olvasó.

Úgy gondolom, a Ruide R6i vevőnek nagyon jót fog tenni a korábbi E-buborékos/dőlésérzékelős versengés és hírverés a piacon.

Minden szakmai csapból a mágneses megoldás hibáinak taglalása, annak gyengéinek bizonyítása folyt.

Nos, kérem, úgy tűnik a Ruide rákészült ezekre s elkészítette saját megoldását, s ezt a Tőle megszokott nagyon kedvező árfekvésben kínálja.


A vevő maga tartalmazza a mágneses megoldást is – ilyenkor a kompenzáció folyamatos, ám ez igény szerint, a mérési környezet függvényében kikapcsolható (lásd: fent).
Marad az IMU, azaz az elmozdulás mérő, melyet az újdonságnak számító „Shake Measurement”, illetve a „Tilt Offset Measurement” opció használ.

Persze, ezt nem csak a fejezetnek kell tudnia, hanem a kezelő alkalmazásnak is. A Field Genius pedig tudja, ami mindenképpen a MicroSurvey éleslátását és logisztikáját dicséri, hogy pillanatok alatt lereagálta ezt a hardverváltozást és ráfejlesztett a South/Ruide eszközökre!

Mérési módként, mindkettő fent írt megoldás kiválasztható ebben az egyre inkább népszerű, jól kezelhető, gusztusos kinézetű vezérlő szoftverben.

Hogyan működik?
A „Shake Measurement” indításakor mozgatnunk kell a botot. A vevő folyamatosan méri a pozíciókat, az antenna dőlést, jelzi, hogy hány százalékos az adatok feldolgozottsága. Ha az eléri a 100%-ot, menthető a mérés.

Itt véletlenül sem kell hosszú percekre gondolni – a mérés így is csak néhány másodperc, ám a számított pozíció kiejti az antennabot ferdeségeket.
Persze, a módszer egyszerű: a dőlési értékekből vannak szögértékeink, az antenna rúd hossza ismert, az adja a távolság értékeket s a keresett pont pozíciója hátrametszésként számítódik.

A „Tilt Offset Measurement” ugyanez pepitában, ám ahogy az előbbinél „folyamatos mérést” alkalmaztunk a bot mozgatásával, itt kettő, illetve három „botállást” kell megmérnünk mozdulatlan helyzetben. Az elv ugyanaz a hátrametszés jellegű megoldás. A két pontos mérésnél két pozíció keletkezik, amelyek közül a felhasználó dönti el, melyik a helyes, a három pontos mérésnél egy metszés keletkezik.

Én a teszt folyamán többször végigpróbálgattam az összes variációt – mindegyik nagyon tetszett.
Az utóbbinál a három pontos megoldást találtam a legcélravezetőbbnek.

S ha már a Field Genius-nál tartunk: ebben műszerkonfigurációban az X11PRO vezérlőn fut.

Én most már teljesen elbizonytalanodtam!!! Most akkor a Ruide szállít a Leica-nak, vagy a Leica a Ruide-nek?

Ugyanis az X11PRO-nak még a színe is azonos a Leica CS07-esével. Annyi eltérést sikerült felfedeznem az előlapjaikon viruló gyártónéven kívül, hogy ez utóbbi billentyűi fehérek, tehát valószínűleg háttér-világíthatók.

Persze, ez a terepi vezérlő forma már nem újdonság a piacon: a Stonex-nél saját, kék színében másfél éve elérhető, S4II-jelöléssel. Az olaszoknál többféle modell, C és H is létezik.
 
Az X11-hez két darab 3.400 mAh-s Li-ion akku jár. Ezek töltöttsége egy gomb megnyomásával, LED-soron ellenőrizhető. Tölteni őket a tesztelésre kapott csomagban, csak közvetlenül a kezelőben lehetett, egymás után.
MicroSD és SIM kártya slot az akkukamrában található. Ez utóbbiba adatátviteli kártyát helyezve, az R6i-vel két mobilnet szolgáltatós konfigurációt alkot. 
A vezérlő fenekén klasszikus soros port, mikroUSB konnektor található. Kábelnélküli adatátvitelhez a Bluetooth mellett, WiFi is elérhető. A kijelző fényereje megfelelő, ellenfényben is jól szemlélhető.

A Field Genius jó sebességgel fut el a Windows Mobile 6.5-ön.
Ami nagy előnye ennek a 3rd party szoftvernek a ma bemutatott csomagban, hogy a Ruide-n felül az összes más gyártó GNSS eszköze is kiválasztható és vezérelhető vele, illetve pl. mérőállomás beszerzésekor, up-grade-t követően gyártótól függetlenül, bármely műszer kezelhető vele. 

 

Magát a mérést a ForGeo Bt. CORS-áról (GEODÉTA-NET) letöltött RTK single base korrekcióvétellel hajtottam végre, hol a fejezetben (Voda), hol a vezérlőben (Telenor) elhelyezett kártyáról.
Budapesten nagy kihívást egyiknél sem okozott a FIX megoldás.

Most a Field Genius-ról nem is írnék többet – én nagyon kedvelem, mert logikus, jól áttekinthető. Egy hibája azért van: nem jelent még meg Androidra!

Hosszúra nyúlt ez a cikk, zárom soraim, nyitom söreim!

Ám összefoglalva tapasztalataimat egy gondolat: a Ruide R6i nagyon jól vette a dőlésérzékelős/kompenzátoros/E-libellás akadályokat, meggyőződésem, hogy ezzel a műszaki húzásával, a Field Genius-szal és kedvező áraival jelentős piacot tud nyerni a közeljövőben.

Aki pedig a reklámot keresi: szeretném jelezni, hogy árakról, szállítási időkről, részletes műszaki leírásokról a hazai Ruide forgalmazót, azaz Forgó Zoltánt és a ForGeo Bt.-t kell megkérdezni, akiknek ezúton is köszönöm a tesztelési lehetőséget.

Galéria:

Ruide R6i, a tenyérnyi
Ruide R6i, a tenyérnyi
press to zoom
Konnektorok a RuideR6i-n
Konnektorok a RuideR6i-n
press to zoom
Akkumulátorkamra
Akkumulátorkamra
press to zoom
X11 Pro kártyahelyek és akku
X11 Pro kártyahelyek és akku
press to zoom
Konfigurálás a WebUI-n
Konfigurálás a WebUI-n
press to zoom
Fussunk neki a mérésnek
Fussunk neki a mérésnek
press to zoom
Új mérési módok a FG-ban
Új mérési módok a FG-ban
press to zoom
"Shake Meas": 70%-a kész!
"Shake Meas": 70%-a kész!
press to zoom
Napi FIX
Napi FIX
press to zoom
Mérés három mozdulatlan botállással
Mérés három mozdulatlan botállással
press to zoom
Mérés két pontos botállással
Mérés két pontos botállással
press to zoom
Egy FG klasszikus: szintvonalrajz
Egy FG klasszikus: szintvonalrajz
press to zoom
3D-modell és Földmérő Kutya
3D-modell és Földmérő Kutya
press to zoom
Furfangos kézitáska: hátizsákként
Furfangos kézitáska: hátizsákként
press to zoom
Ruide R6i csomag
Ruide R6i csomag
press to zoom
bottom of page