top of page

Stonex S10 RTK GNSS vevő - mindent bele!

Végre hosszabb időre sikerült kézbe kaparintanom egy Stonex S10-t.

Megmondom őszintén, leginkább a GNSS fejezet hardvere izgatta a fantáziámat.

A gyártó ugyanis az utóbbi időben nagyon érdekes, web-interfészes megoldásokkal áll elő mérőrendszerinél. Nem titok, hogy munkám kapcsán, rengeteget foglalkozom a Stonex X300
3D-szkennerrel, melynél az olaszok tökélyre vitték ezt a megoldást: a felhasználó felkeresi telefonja/tabletje/laptopja böngészőjével a műszer IP címét, wifi-n keresztül – majd annak saját felületén konfigurálja a szenzort, méreget, fájlműveleteket hajt végre benne/vele.
(Ezt flancosan manapság WEBUI-nak nevezik, mely leánykori neve a web-user-interface.) 

S ami működik az X300 szkennernél, az bizony működik az S10 GNSS vevőnél is.
Na jó, csak részben – teljesen mértékben érthető módon, köszönhetően az üzletpolitikának!

Természetesen, RTK adatrögzítésre csak valamilyen fizetős terepi vezérlőszoftverrel tudjuk rábírni a műszert, valamilyen szokványos kezelőegységbe. Mondjuk, abból akad szép számmal a gyártó háza táján…de erről később.


Ám a lényeg, hogy a Stonex S10 RTK GNSS fejezethez való hozzáférés, az abba való betekintés, annak konfigurációja, statikus mérés indítása nem igényel semmilyen telepített célszoftvert…mindössze egy wifi képes eszközt, valamilyen web böngészővel.

 

Most nézzük meg az S10 fejezetet tüzetesebben! Ismerős?

Persze, hogy az! Ugyanis erősen fajtajelleget mutat a Trimble, egyébként deréktájában kissé szűkített, R10 vevőjével.

Hogy mennyire? Nos, annyira, hogy a két gyártó jogi birokra is ment, a technológiai patentek tárgyában. A pengeváltás részleteit nem kommentálnám, ám a per kimenetelére mindenképpen utal a tény: mind az R10, mind az S10 a piacon maradt.

Persze, ez a két gyártó jó viszonyából semmit nem von le – a Stonex elég nagytételben szerzi be a Trimble OEM boardjait vevőibe.

 

Vegyük kézbe a kisméretű szürke-kék-fehér Stonex S10 vevőt! Kifejezetten profi kivitelnek tűnik, a felhasznált anyagok minősége nem hagy kívánnivalót maga után. Szóval megforgatva, megtapogatva, egyik kézből a másikba téve (dobálgatva), az ötlik fel az emberben: jól van összerakva! A 220 csatornás, NAVSTAR+GLONASS+GALIELO+BeiDOU(+SBAS) GNSS vevő előlapján 6 információs LED figyel.

 

Az alján, a gumikupakok alatt, a gyártónál megszokott két LEMO (5 és 7 tűs) konnektor található meg. Közöttük van egy hangszóró, melyből egy kellemes(?) női hang ordít ki, angol nyelven, bemondva az aktuális információkat a vevőről. Rám mondjuk először a szívbajt hozta, aztán még másodszor is…de végül megszokható.

 

A forgalmazótól kölcsönkapott GNSS vevő, a valósidejű korrekció vételéhez rendelkezett UMTS modemmel (ez a 3G technológia harmadik generációja), illetve URH RX/TX rádióval is. Ezek csatlakozói (melyek véletlenül sem kompatibilisek a korábbi S9 III TNC csatlakozóival) szintén a GNSS fejezet alján találhatók.

A fejezet hátulján található az akkurekesz, melynek ajtaja alatt bújik meg a SIM kártya és microSD slot is.

A fedél mögött, a 3.400 MAh-s Li-ion akksit egy rugós keret rögzíti a rekeszében. Az akkukon egyébként van egy tesztergomb, melynek megnyomásakor egy LED sor jelzi vissza a töltöttségi állapotot.


No de, nem csak emiatt érdekesek ezek az intelligens akkuk – mert, hogy ezek tényleg intelligensek: van egy kis memóriájuk! Nem, nem a Ni-Cd és NiMh féle memóriaeffektusról szeretnék most mesélni!

 

Ennek a memóriának az S10 AIS-hez (Auxiliary Inertial System – Kiegészítő Inerciális Rendszer) van köze! A GNSS fejezet ugyanis rendelkezik egy dőlésérzékelő rendszerrel, melynek kalibrációs adatai az akkuban kerülnek tárolásra. Hogy miért oda és miért nem magába a fejezet alaplapi memóriájába?

Nagy a gyanúm, hogy ennek is a korábban mesélt Trimble patentekhez van köze….de psszt!
 

A fentiek az alábbiakat vonják maguk után: a vadiúj mérőrendszert ugyan egyszer-s-mindenkorra, ám mindkét, a csomagban kapott akkumulátorral kalibrálnom kellett.

 

Ennek menete az „S10 Calibration” terepi szoftverben egyszerű és jó móka is egyben.

 

Első lépésként állványon függőlegessé kellett tennem a fej állótengelyét, majd vízszintesen (Hz) és lefektetve (V) is körbe kellett forgatnom párszor.

Ezt követően, RTK fix megoldás mellett a négy égtáj felé kellett 25-35ᵒ között döntenem a vevőt – amolyan országvédő vágásként -  2 méterre kihúzott jelmagassággal.

A kalibrációs szoftver fénykép illusztrációkkal végigvezet a lépéseken. Érdemes ezeket elvégezni, hiszen eztán, ha a mérés közben az antennarúd ferde is, a mért pozíció helyes lesz terepen! Legjobb ellenőrzés egyébként ugyanazon pont megmérése függőleges és (még ész-szerűen) megdöntött bottal.


Persze, ehhez megfelelő terepi vezérlőszoftverre is szükség van!

Megszokhattuk, hogy az eddigi Stonex GNSS modellekhez a gyártó, a SurvCE háziasított változatát kínálta.

Az AIS opció azonban jelenleg nem elérhető a Carlsson-ban…bár, a legutóbbi hírek szerint már gőzerővel fejlesztik befele

a SurvCE-be! Addig is működik az S10 a SurvCE-vel, ám a vevő igazi extrái még váratnak magukra.


Éppen ezért vette elő a Stonex újra az egyébként már kissé elfelejtett CUBE projektet. Ez a saját fejlesztés egy kifejezetten gusztusos és profi terepi vezérlő – könnyű konfigurálni, áttekinthető és látványvilágában (szerintem) veri a SurvCE-t.

Én a vizsgálódásaim alatt teszteltem ezzel is, azzal is a Stonex S10-et, elketyegett szépen mindkettő, azonos végeredményeket is hoztak azonos pontokra…szóval a magyarításon kívül (ami kicsit olasz-magyarra sikerült), úgy fest a CUBE leküzdötte a gyerekbetegségeit – vagy legalábbis jó úton halad.

 

Ám, ami az igazán érdekes, úgy fest a gyártót megihlette új, saját GNSS fejezete, ugyanis megint felbukkant a SurPAD szoftvere, mely szintén kezeli az S10-t.

Kezeli? Mit kezeli?

Képes kalibrálni azt, azaz nem is igényli a külső „S10 Calibration-t”. Egyébként a SurPAD is egy korai „ötletelése” volt a Stonex-nek és saját bevallásuk szerint a keleti világra és piacra tervezték. Leginkább a FieldGenius köszön vissza benne, ami meg Hexagon gyerek és ami a legújabb Stonex R2 mérőállomásokat is hajtja.


Szóval érdekes dolgok vannak itt alakulóban! Sokáig a „jolly joker” SurvCE ellen az volt az ellenmarketing, hogy mivel minden gyártót kiszolgál, igazán egyiket sem szolgálja ki… Most meg tessék: a végén az lesz, hogy van egy olyan gyártó, melynek több alkalmazása is kiszolgálja, saját szenzorait…s lassan a felhasználó saját fejformája szerint, akár több szoftverből is csemegézhet a repertoárból?


De elkalandoztam!


Mit is lehet még mondani az S10 műszerkonfigurációról? A GNSS fejezetet kiveséztük: profi – nem hiszem, hogy egy Ferrari szalonban bizonygatni kellene, hogy leforogja a gép a 220km/h-t.

A kertvárosi pozíció meghatározás nem volt kihívás és a fővároson belüli internet,- és CORS szerverkapcsolat annyira magától értetődően és gyorsan lement, hogy nincs mit pontozni rajta. Mivel automatikus kapcsolódásra konfiguráltam a fejezetet, mire kiválasztottam a három terepi szoftver egyikét a próbákhoz, a nénje be is mondta a FIX-et a fejem felett a pózna tetején.

 

A Stonex S4H-ról, mint vezérlőről nem akarok itt további oldalak írni. Van benne integrált GPS, GPRS modem, bluetooth, wifi,…színes, szélesvásznú…teszi a dolgát.

 

Összefoglalásként elmondható, hogy a Stonex S10 esetében, annak megjelenésekor a gyártó „vasa” megelőzte saját vezérlőszoftverét. Ez a kezdeti ”hátrány” szerencséjükre (és őrült fejlesztési munka árán) mostanra szépen ledolgozódott…szóval a Stonex S10 a letisztult konfigurációban komoly piacvezető pozícióra tehet szert a közeljövőben!

 

Ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget Székely Balázs úrnak, a Geotools Hungary GNSS Kft. ügyvezetőjének, hogy tesztelhettem az általuk forgalmazott, geodéziai GNSS vevőt!

 

 

Képgaléria:

bottom of page