Ruide Meteor S680P RTK GNSS

Ruide METEOR

A geodéziai eszközök piacán (is) jó néhány éve tudjuk, hogy már a spájzban vannak a kínaiak.

 

Hú, kezdetben de nagy divat volt bő nyállal szidni a távol-keletről érkező műszereket s jólesően borzongva "kínaizni"...aztán csak szépen mindenki beállt a sorba: valaki kiegészítőkkel, valaki kisebb kategóriás eszközökkel, alkatrészekkel, valaki teljes eszközkonfigurációkkal.

Az ilyen szemérmes (vagy szemérmetlen) pálfordulások oka, illetve a hazai,- és világpiacon újonnan megjelenő gyártók létjogosultsága, két egyszerű dologra vezethető vissza: az ár és a minőség.

Az ár a kínai termékeknél sosem volt magas, ám a gyors minőségbiztosítási fejlődésüknek, valamint a nagy gyártóktól beszerzett OEM alkatrészeknek köszönhetően, a minőségük is ugrásszerűen javult. 

A felhasznált anyagok már régen nem hagynak kívánni valót maguk után, mostanra a firmware-ek is szépen muzsikálnak, a szoftverek pedig...nos, a felhasználói szoftverek pedig rendre 3rd party (külsős) alkalmazások.

Lehet szeretni vagy nem szeretni pl. a SurvCE-t, vagy a Field Genius-t, de lássuk be, kiválóan elműködnek bármivel, ráadásul már "készen vannak": azaz a kisebb gyártók csak megveszik.

Magyarán a kicsiknek nem, vagy csak keveset kell invesztálniuk saját fejlesztésbe.

Ugyanakkor nem egy nagynevű gyártó, csökkentendő árait, kínálja saját eszközeit is ezekkel a "dobozos" terepi szoftverekkel.

 

A Hold azért tűnik kicsinek, mert messze van. Igaz, Kína még messzebb lehet, hiszen, míg a Holdat látjuk innen szabad szemmel, addig Kínát nem. Komolyra fordítva a szót: azért mert eddig nem nagyon kerültek itthon látókörbe kínai cégek, bizony arrafelé is vannak komoly monstre műszergyártó vállalatok. 
 

Van például olyan mely, nagyszerű üzleti érzékkel több brand-et épített fel egymástól függetlenül.

A "trükk" ezeknek az egyébként jogilag különálló cégeknek a fejlesztési stratégiájában, a technológiai megoldásaiban érhető tetten. Ilyen négyes fogat a Sanding, a South, a Kolida és a Ruide. (Ravasz piaci vezércselük egyébként 2010-ben Indiában okozott is némi botrányt.)   

 

A piac ilyetén elemezgetése után fussunk neki a Ruide Meteor S680P RTK GNSS bemutatásának. Korábban már írtam a "GPS mouse" jellegű  South S660-ról, illetve a Facebook-ra tettem ki képet annak továbbfejlesztett változatáról, a békéscsabai Földügyi Nap 2016-on debütáló, South S660P-ről.

Hát kérem szépen, az utóbbi South S660P és a Ruide S680P között a külcsínyen kívül sok eltérés nincs, hozzáteszem a fent kifejtettek alapján, ez nem is csoda.

Olyannyira egybevág a két GNSS vevő, hogy a Földügyi Napon ellesett South WiFi beállításokkal tudtam, a teszt során megszólaltatni a Ruide Meteort is. Megelőzendő a partvonalon kívüli huhogást, én ebben semmiféle kivetni valót nem találok.

De ha már a WiFi-t hoztam szóba, kezdjük el azzal!
Az 540g-os fejezet saját IP címmel és WebUI-val rendelkezik. Ennek megfelelően bármilyen WiFi képes és internetböngészővel rendelkező eszközzel (mobil, tab, laptop,...) megszólítható, konfigurálható. Ez azt jelenti, hogy akár egy okos-telefonnal képesek vagyunk vele statikus felmérést végrehajtani - erre a 8Gb-os SSD belső memóriájába van is lehetőség, rögtön RINEX formátumban.

 

Az aprócska eszköz egyébként NAVSTAR+GLONASS+GALILEO+BEIDOU jelvételre képes RTK vevő, mely beépített, nem cserélhető akkumulátora 6800mAh-s.
Antennán való rögzítéséhez szükség van egy X-alakú adapterre, melynek alján található az 5/8"-os menet.

Az IP67-es műszerház elején négy LED-nek jutott hely: bekapcsolás jelző, Bluetooth kapcsolat, műholdstátusz és adatátvitel. „Billentyűzetként” mindössze szerényen a ki/bekapcsoló és egy hard reset gomb bújik meg a vevő alján.

Oldalán egy gumifül alatt található az adatátvitelre és akkutöltésre egyaránt használatos mini USB konnektor.

 

A fotóstáskában érkező vevőkonfiguráció másik tagja, a szürke eminenciás Ruide S10 terepi vezérlő.

(Ez is, a kínai négyes fogat valamennyi tagjának repertoárjában megtalálható.) 
Kifejezetten terepi kivitelű, kézre (illetve tenyérre) álló kis jószág.

Az elegáns megoldású hátlap csavar kitekerése után, az akku fedlap levehető. A 3000mAh-s telep eltávolítása után helyezhető be a hagyományos méretű SIM kártya, illetve a 256 Mb-os belső memória megtunningolására szolgáló 8Gb-os TF  (microSD) kártya.

Az S10 kontroller egy 50 csatornás L1 GPS is egyben, integrált antennája mellett külső antenna csatlakozási lehetőséggel. Hátlapi 3.2Mp-es kamerája fotódokumentálásra is alkalmassá teszi.
Gombok terén nincs túlzottan eleresztve: mindössze 4 db jutott a 3.5" nagy fényerejű TFT képernyője alá. Ezen még dolgozhattak volna egy kicsit.


Az aprócska, IP65-ös besorolású vezérlő alján, a vízzáró gumifül alatt, egy mini USB csatlakozó található: itt is ezen keresztül történik az akkumulátor töltés, illetve a kábeles adatátvitel.

A kábelnélkülit pedig a Bluetooth és a WiFi képviseli. 

A Ruide S10-en kétféle szoftver is telepítve van. Egyrészt a fent már említett Field Genius (a műszertesztelést ezzel végeztem), a másik a gyártó "minimál" alkalmazása az EgStar. Az utóbbi, ebben az állapotában csak a tudományos kíváncsiság kielégítésére alkalmas, jelenleg itthon nem kész termék.

Mivel a műszercsomagot a ForGeo Bt. biztosította, természetesen kipróbáltam az Általuk szolgáltatott Geodéta-NET RTK rendszert. A cég országszerte 49 db NAVSTAR+GLONASS bázisállomással rendelkezik.

MountPoint listájukból az AutoSwitch streamet választva, a rover által beküldött NMEA alapján, a szerver automatikusan kiválasztja a legközelebbi bázist.
Ugyanazon a ponton többször mérve s összevetve a FÖMI és a Geodéta-NET korrekciókkal számított EOV koordinátákat, az átlagos eltérések a következők voltak: dY=0.030; dX=0.008; dMag=0.004

A korrekció letöltéséhez egy régi és lassú T-Com-os kártyát mellékelt a forgalmazó. Ez időről-időre eldobálta a hálózatot. Kiszedve láttam, hogy microSIM jellegű, mely a nagyobb kopott kártyakeretbe van belenyomkodva.

A régi jól bevált trükkel asztallapon kiegyengettem és a hátulját cellux-szal leragasztottam. Így a chip továbbiakban már valószínűleg végigfeküdt a modem érintkezőin, mert visszahelyezve megoldódni látszott a hálózati probléma.

Lefordítottam párszor a vevőt, fizikailag kényszerítve ki a jelvesztést. Az újrainicializálások 5-7 másodperc múlva megtörténtek, a pozíciók rendre "jól jöttek" ugyanazon a ponton. 

 

Mi egyebet mesélhetnék még a sokak által ismert Field Geniusról? Ezen a műszeren már a legújabb verziója futott, az ismerős, szemnek kedves, áttekinthető grafikával. Korábbi cikkeimben már foglalkoztam ezzel a terepi vezérlő alkalmazással, így most hadd’ jellemezzem egyszerűen: teszi a dolgát.

Természetesen, mivel a Meteor fejezet LINUX-os Web Szerver, nem mehetünk el szó nélkül az Androidos megoldások mellett. A műszerkonfigurációhoz itt is elérhető az LBS Manage és a GIStar applikáció, mely pl. telefonon, tabon végrehajtott, közvetlen RTK mérést is lehetővé teszi a felhasználó számára.

Elnézve a trendeket, ez komoly fejlesztési iránynak mutatkozik, amiben most a kínaiak ügyesen megindultak! 


Mit lehet összefoglalóként elmondani így a cikk végére, a Ruide Meteor+S10 RTK műszer konfigurációról?

Az 1,5 kg-os súlyt csak a szobabútorral haladja meg, ára pedig nem éri el az 1.3 millió forintot.

 

Aki kizárólag „egyes” beszerzésű, hálózati RTK vevőben gondolkodik, annak ez a műszerkombó mindenképpen jó alternatíva.


Végezetül, ezúton szeretném megköszönni Forgó Zoltán úrnak, és a ForGeo Bt.-nek a kipróbálási lehetőséget.

FRISSÍTÉS:

Megjelent a RUIDE METEOR S680N verziója. Ez, előfizetéssel alkalmas a Trimble RTX műholdas korrkecióvételre. Emellett átalakult a csatlakozója is, USB helyett biztonságosabb LEMO OTG konnektort kapott. Android szoftverként pedig elérhető hozzá a SurvX alkalmazás.

Ruide tenyérnyi műszercsomag
Ruide tenyérnyi műszercsomag
press to zoom
Meteor az X-tartón
Meteor az X-tartón
press to zoom
S10 a terepi vezérlő
S10 a terepi vezérlő
press to zoom
Kezdődjék a mérés!
Kezdődjék a mérés!
press to zoom
FieldGenius és a műhódok
FieldGenius és a műhódok
press to zoom
Fejezeti USB konnektor
Fejezeti USB konnektor
press to zoom
Vezérlő USB konnektora
Vezérlő USB konnektora
press to zoom
Szétkapott Ruide S10
Szétkapott Ruide S10
press to zoom
Havas tájon
Havas tájon
press to zoom