top of page

Ruide Meteor S680P RTK GNSS

Ruide METEOR

A geodéziai eszközök piacán (is) jó néhány éve tudjuk, hogy már a spájzban vannak a kínaiak.

 

Hú, kezdetben de nagy divat volt bő nyállal szidni a távol-keletről érkező műszereket s jólesően borzongva "kínaizni"...aztán csak szépen mindenki beállt a sorba: valaki kiegészítőkkel, valaki kisebb kategóriás eszközökkel, alkatrészekkel, valaki teljes eszközkonfigurációkkal.

Az ilyen szemérmes (vagy szemérmetlen) pálfordulások oka, illetve a hazai,- és világpiacon újonnan megjelenő gyártók létjogosultsága, két egyszerű dologra vezethető vissza: az ár és a minőség.

Az ár a kínai termékeknél sosem volt magas, ám a gyors minőségbiztosítási fejlődésüknek, valamint a nagy gyártóktól beszerzett OEM alkatrészeknek köszönhetően, a minőségük is ugrásszerűen javult. 

A felhasznált anyagok már régen nem hagynak kívánni valót maguk után, mostanra a firmware-ek is szépen muzsikálnak, a szoftverek pedig...nos, a felhasználói szoftverek pedig rendre 3rd party (külsős) alkalmazások.

Lehet szeretni vagy nem szeretni pl. a SurvCE-t, vagy a Field Genius-t, de lássuk be, kiválóan elműködnek bármivel, ráadásul már "készen vannak": azaz a kisebb gyártók csak megveszik.

Magyarán a kicsiknek nem, vagy csak keveset kell invesztálniuk saját fejlesztésbe.

Ugyanakkor nem egy nagynevű gyártó, csökkentendő árait, kínálja saját eszközeit is ezekkel a "dobozos" terepi szoftverekkel.

 

A Hold azért tűnik kicsinek, mert messze van. Igaz, Kína még messzebb lehet, hiszen, míg a Holdat látjuk innen szabad szemmel, addig Kínát nem. Komolyra fordítva a szót: azért mert eddig nem nagyon kerültek itthon látókörbe kínai cégek, bizony arrafelé is vannak komoly monstre műszergyártó vállalatok. 
 

Van például olyan mely, nagyszerű üzleti érzékkel több brand-et épített fel egymástól függetlenül.

A "trükk" ezeknek az egyébként jogilag különálló cégeknek a fejlesztési stratégiájában, a technológiai megoldásaiban érhető tetten. Ilyen négyes fogat a Sanding, a South, a Kolida és a Ruide. (Ravasz piaci vezércselük egyébként 2010-ben Indiában okozott is némi botrányt.)   

 

A piac ilyetén elemezgetése után fussunk neki a Ruide Meteor S680P RTK GNSS bemutatásának. Korábban már írtam a "GPS mouse" jellegű  South S660-ról, illetve a Facebook-ra tettem ki képet annak továbbfejlesztett változatáról, a békéscsabai Földügyi Nap 2016-on debütáló, South S660P-ről.

Hát kérem szépen, az utóbbi South S660P és a Ruide S680P között a külcsínyen kívül sok eltérés nincs, hozzáteszem a fent kifejtettek alapján, ez nem is csoda.

Olyannyira egybevág a két GNSS vevő, hogy a Földügyi Napon ellesett South WiFi beállításokkal tudtam, a teszt során megszólaltatni a Ruide Meteort is. Megelőzendő a partvonalon kívüli huhogást, én ebben semmiféle kivetni valót nem találok.

De ha már a WiFi-t hoztam szóba, kezdjük el azzal!
Az 540g-os fejezet saját IP címmel és WebUI-val rendelkezik. Ennek megfelelően bármilyen WiFi képes és internetböngészővel rendelkező eszközzel (mobil, tab, laptop,...) megszólítható, konfigurálható. Ez azt jelenti, hogy akár egy okos-telefonnal képesek vagyunk vele statikus felmérést végrehajtani - erre a 8Gb-os SSD belső memóriájába van is lehetőség, rögtön RINEX formátumban.

 

Az aprócska eszköz egyébként NAVSTAR+GLONASS+GALILEO+BEIDOU jelvételre képes RTK vevő, mely beépített, nem cserélhető akkumulátora 6800mAh-s.
Antennán való rögzítéséhez szükség van egy X-alakú adapterre, melynek alján található az 5/8"-os menet.

Az IP67-es műszerház elején négy LED-nek jutott hely: bekapcsolás jelző, Bluetooth kapcsolat, műholdstátusz és adatátvitel. „Billentyűzetként” mindössze szerényen a ki/bekapcsoló és egy hard reset gomb bújik meg a vevő alján.

Oldalán egy gumifül alatt található az adatátvitelre és akkutöltésre egyaránt használatos mini USB konnektor.

 

A fotóstáskában érkező vevőkonfiguráció másik tagja, a szürke eminenciás Ruide S10 terepi vezérlő.

(Ez is, a kínai négyes fogat valamennyi tagjának repertoárjában megtalálható.) 
Kifejezetten terepi kivitelű, kézre (illetve tenyérre) álló kis jószág.

Az elegáns megoldású hátlap csavar kitekerése után, az akku fedlap levehető. A 3000mAh-s telep eltávolítása után helyezhető be a hagyományos méretű SIM kártya, illetve a 256 Mb-os belső memória megtunningolására szolgáló 8Gb-os TF  (microSD) kártya.

Az S10 kontroller egy 50 csatornás L1 GPS is egyben, integrált antennája mellett külső antenna csatlakozási lehetőséggel. Hátlapi 3.2Mp-es kamerája fotódokumentálásra is alkalmassá teszi.
Gombok terén nincs túlzottan eleresztve: mindössze 4 db jutott a 3.5" nagy fényerejű TFT képernyője alá. Ezen még dolgozhattak volna egy kicsit.


Az aprócska, IP65-ös besorolású vezérlő alján, a vízzáró gumifül alatt, egy mini USB csatlakozó található: itt is ezen keresztül történik az akkumulátor töltés, illetve a kábeles adatátvitel.

A kábelnélkülit pedig a Bluetooth és a WiFi képviseli. 

A Ruide S10-en kétféle szoftver is telepítve van. Egyrészt a fent már említett Field Genius (a műszertesztelést ezzel végeztem), a másik a gyártó "minimál" alkalmazása az EgStar. Az utóbbi, ebben az állapotában csak a tudományos kíváncsiság kielégítésére alkalmas, jelenleg itthon nem kész termék.

Mivel a műszercsomagot a ForGeo Bt. biztosította, természetesen kipróbáltam az Általuk szolgáltatott Geodéta-NET RTK rendszert. A cég országszerte 49 db NAVSTAR+GLONASS bázisállomással rendelkezik.

MountPoint listájukból az AutoSwitch streamet választva, a rover által beküldött NMEA alapján, a szerver automatikusan kiválasztja a legközelebbi bázist.
Ugyanazon a ponton többször mérve s összevetve a FÖMI és a Geodéta-NET korrekciókkal számított EOV koordinátákat, az átlagos eltérések a következők voltak: dY=0.030; dX=0.008; dMag=0.004

A korrekció letöltéséhez egy régi és lassú T-Com-os kártyát mellékelt a forgalmazó. Ez időről-időre eldobálta a hálózatot. Kiszedve láttam, hogy microSIM jellegű, mely a nagyobb kopott kártyakeretbe van belenyomkodva.

A régi jól bevált trükkel asztallapon kiegyengettem és a hátulját cellux-szal leragasztottam. Így a chip továbbiakban már valószínűleg végigfeküdt a modem érintkezőin, mert visszahelyezve megoldódni látszott a hálózati probléma.

Lefordítottam párszor a vevőt, fizikailag kényszerítve ki a jelvesztést. Az újrainicializálások 5-7 másodperc múlva megtörténtek, a pozíciók rendre "jól jöttek" ugyanazon a ponton. 

 

Mi egyebet mesélhetnék még a sokak által ismert Field Geniusról? Ezen a műszeren már a legújabb verziója futott, az ismerős, szemnek kedves, áttekinthető grafikával. Korábbi cikkeimben már foglalkoztam ezzel a terepi vezérlő alkalmazással, így most hadd’ jellemezzem egyszerűen: teszi a dolgát.

Természetesen, mivel a Meteor fejezet LINUX-os Web Szerver, nem mehetünk el szó nélkül az Androidos megoldások mellett. A műszerkonfigurációhoz itt is elérhető az LBS Manage és a GIStar applikáció, mely pl. telefonon, tabon végrehajtott, közvetlen RTK mérést is lehetővé teszi a felhasználó számára.

Elnézve a trendeket, ez komoly fejlesztési iránynak mutatkozik, amiben most a kínaiak ügyesen megindultak! 


Mit lehet összefoglalóként elmondani így a cikk végére, a Ruide Meteor+S10 RTK műszer konfigurációról?

Az 1,5 kg-os súlyt csak a szobabútorral haladja meg, ára pedig nem éri el az 1.3 millió forintot.

 

Aki kizárólag „egyes” beszerzésű, hálózati RTK vevőben gondolkodik, annak ez a műszerkombó mindenképpen jó alternatíva.


Végezetül, ezúton szeretném megköszönni Forgó Zoltán úrnak, és a ForGeo Bt.-nek a kipróbálási lehetőséget.

FRISSÍTÉS:

Megjelent a RUIDE METEOR S680N verziója. Ez, előfizetéssel alkalmas a Trimble RTX műholdas korrkecióvételre. Emellett átalakult a csatlakozója is, USB helyett biztonságosabb LEMO OTG konnektort kapott. Android szoftverként pedig elérhető hozzá a SurvX alkalmazás.

bottom of page