South N7 geodéziai mérőállomás

South N7

Utoljára éppen 15 bemutatóval ezelőtt került a Szerkesztőség látókörébe a kínai South műszergyártó.


Akkor az S660 GPS-mouse-t mutattam be, amely egyébként azóta átment némi – használjuk divatos kifejezéseket – ráncfelvarráson.


Ezúttal a mérőállomásaik közül kaparintottam meg egyet, jelesül a South N7 modellt.
 

Ha egy szóval kellene jellemeznem a cuccot, akkor a „műszerkavalkád” jelzőt használnám (az MS Word szerint nincs is ilyen, de ha meg külön választom az két szó).

 

Ez a teljes multikulti életérzés érhető tetten az N7-nél mind a külcsínben, mind a belbecsben.
 

Kezdjük mindjárt a dizájnnal!


Ha megkérdezném a hazai geodétákat, hogy emlékeznek-e a kb. 2007 tájékán megjelenő Topcon GPT-7500-as szériájára, meglehetősen kevesen tennék fel a kezüket.
Ennek oka nem - az egyébként kiváló - műszercsalád minőségében, sokkal inkább a gyártó akkori árképzésében keresendő. Fénykorában ugyanis a 7500-as drágább volt, mint a távol-keleti család GPT-9003M motoros változata, így a felhasználók nagyobb része itthon inkább a szervó mellett döntött.
Ám aki képben van a Topcon említett elektro-optomechanikai családjával, annak a South N7 nagyon ismerős lesz.
A fém ház ugyanis egyértelműen arra hajaz, még a sorozatszám is ugyanott található. Ez olyannyira így van, hogy pl. az előd alhidádéban elhelyezett optikai vetítőjének is megvan a helye, illetve annak lyuka „le van dugózva”. A South N7 ugyanis lézervetítővel van felszerelve.
A South N7 is egy oldalon elhelyezett (I. távcsőállásban jobb kézre eső) kötőcsavaros kialakítású, melyek menet ellenállása pont megfeleltek az én ízlésemnek. Ez persze szubjektív vélemény.

A sárga műszertalp feltűnő hasonlatossága mellett, engem a távcső kialakítása is a Topcon-ra emlékeztet. Egyrészt a parallaxis csavarnál elhelyezett két, ujjal megtámasztható, irányzást könnyítő pöckök, másrészt a távcső szállemezébe mart végtelen jel. Ha ez nem volna elég, ott van a távcső szabad optikai átmérője, ami legalább 45 mm.

Ezt a furcsa családi köteléket támasztja alá az is, hogy a műszer szoftveresen alapértelmezett prizma 6 db-os választékában a South mellett pl. a Topcon reflektorok szerepelnek, két pre-definiált eszközként.
Mi folyik itt, kérem? Japán optika, kínai árakon?

Node, hagyjuk a távol-keleti kontinenst egy kicsit!
Vizsgáljuk tovább a műszert a fémházon kívül s máris a vén földrészünkön vagyunk! A lézeres vetítőről, mely európai találmány, már szóltam.
A piros hordláda és az akkumulátorkamra nekem szintén ismerős…az utóbbiból zöldben láttam hasonlót. A belevaló, egyébként 3.100 mAh-s akkuk tesztjeim során kiválóan teljesítettek. A gyártó ezekből természetesen kettőt mellékel a műszercsomaghoz. Ami számomra újdonság, hogy közvetlen töltésük az új Lenovo laptopoknál és általában a nyomtatóknál megszokott USB konnektoron keresztül valósul meg. Ez üdvös dolog tud lenni, ha pl. a hálózati töltőt otthon felejtjük, hiszen bármely söntésben lelhetünk ilyen madzagot!

Azt kell mondjam, a kétoldali terepi vezérlő dizájnja számomra újdonság…nagyon ismerős (Stonex /FOIF), de nem ugyanaz.
Az első távcsőállásban lévőn van SD kártya hely és MiniUSB konnektor, melyekhez a gyártó 8 Gb-os SD-kártyát és PenDrive-os adatátvitelhez OTG átalakítót is csomagolt!
Kábeles adatforgalomhoz természetesen jár USB madzag, sőt a műszer LEMO csatlakozójához spéci szerviz
Y-kábel (driver CD-vel) is mellékelve van, a rég nem látott klasszikus függővel egyetemben.
A műszer egyébként rendelkezik Bluetooth (15 m hatótáv) és WiFi kábel nélküli kapcsolattal is, ezekkel őszintén szólva a teszt során különösebben nem foglalkoztam.

Nagyon szimpatikusnak tartom, hogy nem cicóznak későbbi alkatrész/kiegészítő felárral: ami jár, az jár!

Ez hát a külcsín és a műszercsomag. Lássuk, mit rejt az eddig körülírt szürke-sárga kép!

Mivel az operációs rendszer Windows CE 6.0, így lényegében bármit rejthet!
Ezúttal 3rd party szoftver a Field Genius 8 volt, amit én kifejezetten kedvelek. Átgondolt, könnyen kezelhető, színes-szélesvásznú.
A 806 MHz-es procin és 128MB DDR RAM-on gond nélkül elmuzsikál.
Leheletnyi lassulást csak akkor éreztem, mikor a felmért pontokból előálló 3D modellt és szintvonalrajzot forgattam egyszerre a kijelzőn, de ezt semmiképpen nem rónám fel komoly korlátként.
Apropó kijelző: a 3.5” és 640x480 LCD kifejezetten szép, terepen jól szemlélhető.
Próbáltam kuruckodni egy sort a műszer operációs rendszerében. Felesleges fáradozás, ugyanis létezik egy NVG alkalmazás, ahol minden Windows-os beállítás konfigurálható.


A műszeren futtatható egy Detection program is, ami egyfajta check-list: ellenőrzi a műszer szenzorait pl.: BT, WiFi, EDM, hőmérő, barométer.
A „*” csillag gomb, mint általában a legtöbb műszernél a barátunk s itt is a billentyűzet része. Megnyomásával ellenőrizhetjük az e-libellát, a kompenzátor állapotát, a lézervetítő,- jelölőfény és szálkereszt megvilágítás intenzitását, illetve az atmoszférikus beállításokat. A műszer egyébként automatikusan méri a hőmérsékletet, légnyomást és számolja a PPM-et.

A South N7 mérőállomás egy 2” szög-megbízhatóságú és 2 mm+2ppm (P) távolságmérés megbízhatóságú műszer. A hazai forgalmazót dicséri, hogy minden importált konfigurációt a pécsi GeoSet Kft. szervizénél ellenőriztet.
Az N7 a gyártói nyilatkozatok szerint 600 méteres prizma nélküli távmérési (PN) hatótávolságot tud (3mm+2ppm).
 Nos, a nálam lévővel a templomtorony oldala is összejött a 718 méteren. Ezt a mérést tiszta rálátás és sima, fehér felület jellemezte, célja mindössze a technológiai határok feszegetése volt. Csodák nincsenek!

(Apropó! Bízom abban, hogy a jelen cikktől, a műszergyártóktól és úgy általában a legfényesebb marketingszólamoktól függetlenül, olvasóim a helyén kezelik a PN hatótávolságot és annak megbízhatóságát, a láthatóság, a felület, a mérési közeg és nem utolsó sorban a mérés céljának függvényében!)

 

Az eszköz távmérő egységének típusáról nem tudok nyilatkozni, ám az biztos, hogy már nem a GPT-7500 családból származik. Az EDM ugyanis az ott megszokott kattogástól mentes, ugyanakkor a távmérés időtartama nagyon rövid. PN módban azt tapasztaltam, hogy 160-180 méterig FINE módban is szinte a gombnyomással egy időben megjelenik a kijelzőn a távadat. Érdekes...

A magyar nyelvű MicroSurvey Field Genius egy nagyon kellemes grafikus terepi alkalmazás – számtalanszor szóltam már róla az eszközbemutatók során.
Bármilyen típusú mérőállomáson is használjuk, pl. lehetővé teszi számunkra minimum és maximum távmérési hatótávolságok beállítását. Ezzel a módszerrel jól kiszűrhetők az esetleges irányvonalba belógó zavaró objektumok. Ha tudjuk, hogy a prizma nélküli mérendő tereptárgy kb. 150 méterre van a műszertől, akkor beállíthatunk olyan mérési feltételt, hogy az EDM ne foglalkozzon a 145 méterről még és 155 méterről már visszajövő lézerjelekkel. Ez csak egy, a számos hasznos varázslatából!
Alkalmas rétegenkénti manuálé rajzolásra, terepi szintvonal generálásra, terület,- és térfogat számításra, útterv készítésre és persze rengeteg COGO funkcióra.

Száz szónak is egy a vége, átgondolt és logikus, semmivel sem marad el a „saját gyártó – saját szoftver” funkcionalitástól.

Amiről viszont most mesélnék, az a South N7 saját kis programja, a WinTS.
Mint általában a 3rd party szoftverekre kihegyezett műszerekhez, esetlegesen Robot (egy-emberes) mérőállomásokhoz (ahol a rádiós távvezérlőn fut az on-board program), vagy a fenti GPT-7500-asokhoz hasonlóan, az N7 is rendelkezik ún. belső felhasználói szoftverrel, amit leginkább „teodolit módnak” szokás aposztrofálni.
Ez arra hivatott, hogy ha semmilyen felhasználói alkalmazás sincs telepítve a műszerre, a mérőállomás akkor is legyen képes primitív tájékozásra, szög,- és távmérésre, esetleg kitűzésre.

Nos, ez a numerikus kinézetű WinTS kissé túlmutat a fentieken. Persze, rendelkezik „Basic” résszel, ám „Std Survey” móddal is. Ez pedig alkalmas bizony egészen komoly projekt kezelésre is!
A poláris felmérés és alapvető geodéziai számítások mellett vezethetünk sokszögvonalat, kitűzhetünk utat, keresztszelvényt, számíthatunk számos COGO-t vagy térfogatot, exportálhatunk mérési adatot, koordinátát, akár DXF-ben. Én meg is tettem…a képek közé el is rejtettem belőle!

Persze, most itt a grafikus Field Genius birtokában (vagy egyéb 3rd party szoftver világában) jogosan merül fel a kérdés, miért szántam időt egyáltalán ezek megismerésére.


Így is van!


Ám én, aki a műszerforgalmazás világából jöttem pontosan tudom, hogy akár csak 10 évvel ezelőtt is egy ilyen tudású on-board szoftvernek, vagy egy ilyennel bíró mérőállomásnak micsoda ára és reputációja volt! Kicsit távolabb nézve egy-egy ilyen opció kemény pénzekért volt megvásárolható a műszerbe – most meg amolyan kis nosztalgikus szuvenírként kapjuk hozzá.
Szóval a fentiek fényében kifejezetten jó buli volt kicsit eljátszani vele a South N7-ben.
Lássuk be, mostanra elszoktunk ezektől, pedig akárhová is fejlődünk az euklideszi geometria itt volt előttünk is jó ideje, sőt utánunk is itt lesz egy darabig!

Mivel zárjam a cikket? Kinek ajánljam? Jó szlogen lehet a „közelmúlt japán technikája, a jelen kínai árain”, hiszen az optika nagyon rendben van, az eszközkezelés a 2018-ban megszokott.

Minden másra ott a Field Genius!


Így a végére pedig szeretném megköszönni a lehetőséget Érsek Ákos és Papp Krisztián uraknak, a
GPSCOM Kft.-től, hogy az eszközt a bemutató cikkhez a rendelkezésemre bocsátották.

 

Képgaléria:
 

South N7 mérőállomás
South N7 mérőállomás
press to zoom
Field Genius 8
Field Genius 8
press to zoom
Akkumulátor kamra
Akkumulátor kamra
press to zoom
Terepi térfogatszámítás no.1. (FG)
Terepi térfogatszámítás no.1. (FG)
press to zoom
Terepi térfogatszámítás no.2. (FG)
Terepi térfogatszámítás no.2. (FG)
press to zoom
Földmérőkutya őrző-védő munkakörben
Földmérőkutya őrző-védő munkakörben
press to zoom
Akkutöltés
Akkutöltés
press to zoom
WinTS, teodolitmód felsőfokon
WinTS, teodolitmód felsőfokon
press to zoom
WinTS: klasszikus "épületkörbe"
WinTS: klasszikus "épületkörbe"
press to zoom