top of page

South N7 geodéziai mérőállomás

South N7

Utoljára éppen 15 bemutatóval ezelőtt került a Szerkesztőség látókörébe a kínai South műszergyártó.


Akkor az S660 GPS-mouse-t mutattam be, amely egyébként azóta átment némi – használjuk divatos kifejezéseket – ráncfelvarráson.


Ezúttal a mérőállomásaik közül kaparintottam meg egyet, jelesül a South N7 modellt.
 

Ha egy szóval kellene jellemeznem a cuccot, akkor a „műszerkavalkád” jelzőt használnám (az MS Word szerint nincs is ilyen, de ha meg külön választom az két szó).

 

Ez a teljes multikulti életérzés érhető tetten az N7-nél mind a külcsínben, mind a belbecsben.
 

Kezdjük mindjárt a dizájnnal!


Ha megkérdezném a hazai geodétákat, hogy emlékeznek-e a kb. 2007 tájékán megjelenő Topcon GPT-7500-as szériájára, meglehetősen kevesen tennék fel a kezüket.
Ennek oka nem - az egyébként kiváló - műszercsalád minőségében, sokkal inkább a gyártó akkori árképzésében keresendő. Fénykorában ugyanis a 7500-as drágább volt, mint a távol-keleti család GPT-9003M motoros változata, így a felhasználók nagyobb része itthon inkább a szervó mellett döntött.
Ám aki képben van a Topcon említett elektro-optomechanikai családjával, annak a South N7 nagyon ismerős lesz.
A fém ház ugyanis egyértelműen arra hajaz, még a sorozatszám is ugyanott található. Ez olyannyira így van, hogy pl. az előd alhidádéban elhelyezett optikai vetítőjének is megvan a helye, illetve annak lyuka „le van dugózva”. A South N7 ugyanis lézervetítővel van felszerelve.
A South N7 is egy oldalon elhelyezett (I. távcsőállásban jobb kézre eső) kötőcsavaros kialakítású, melyek menet ellenállása pont megfeleltek az én ízlésemnek. Ez persze szubjektív vélemény.

A sárga műszertalp feltűnő hasonlatossága mellett, engem a távcső kialakítása is a Topcon-ra emlékeztet. Egyrészt a parallaxis csavarnál elhelyezett két, ujjal megtámasztható, irányzást könnyítő pöckök, másrészt a távcső szállemezébe mart végtelen jel. Ha ez nem volna elég, ott van a távcső szabad optikai átmérője, ami legalább 45 mm.

Ezt a furcsa családi köteléket támasztja alá az is, hogy a műszer szoftveresen alapértelmezett prizma 6 db-os választékában a South mellett pl. a Topcon reflektorok szerepelnek, két pre-definiált eszközként.
Mi folyik itt, kérem? Japán optika, kínai árakon?

Node, hagyjuk a távol-keleti kontinenst egy kicsit!
Vizsgáljuk tovább a műszert a fémházon kívül s máris a vén földrészünkön vagyunk! A lézeres vetítőről, mely európai találmány, már szóltam.
A piros hordláda és az akkumulátorkamra nekem szintén ismerős…az utóbbiból zöldben láttam hasonlót. A belevaló, egyébként 3.100 mAh-s akkuk tesztjeim során kiválóan teljesítettek. A gyártó ezekből természetesen kettőt mellékel a műszercsomaghoz. Ami számomra újdonság, hogy közvetlen töltésük az új Lenovo laptopoknál és általában a nyomtatóknál megszokott USB konnektoron keresztül valósul meg. Ez üdvös dolog tud lenni, ha pl. a hálózati töltőt otthon felejtjük, hiszen bármely söntésben lelhetünk ilyen madzagot!

Azt kell mondjam, a kétoldali terepi vezérlő dizájnja számomra újdonság…nagyon ismerős (Stonex /FOIF), de nem ugyanaz.
Az első távcsőállásban lévőn van SD kártya hely és MiniUSB konnektor, melyekhez a gyártó 8 Gb-os SD-kártyát és PenDrive-os adatátvitelhez OTG átalakítót is csomagolt!
Kábeles adatforgalomhoz természetesen jár USB madzag, sőt a műszer LEMO csatlakozójához spéci szerviz
Y-kábel (driver CD-vel) is mellékelve van, a rég nem látott klasszikus függővel egyetemben.
A műszer egyébként rendelkezik Bluetooth (15 m hatótáv) és WiFi kábel nélküli kapcsolattal is, ezekkel őszintén szólva a teszt során különösebben nem foglalkoztam.

Nagyon szimpatikusnak tartom, hogy nem cicóznak későbbi alkatrész/kiegészítő felárral: ami jár, az jár!

Ez hát a külcsín és a műszercsomag. Lássuk, mit rejt az eddig körülírt szürke-sárga kép!

Mivel az operációs rendszer Windows CE 6.0, így lényegében bármit rejthet!
Ezúttal 3rd party szoftver a Field Genius 8 volt, amit én kifejezetten kedvelek. Átgondolt, könnyen kezelhető, színes-szélesvásznú.
A 806 MHz-es procin és 128MB DDR RAM-on gond nélkül elmuzsikál.
Leheletnyi lassulást csak akkor éreztem, mikor a felmért pontokból előálló 3D modellt és szintvonalrajzot forgattam egyszerre a kijelzőn, de ezt semmiképpen nem rónám fel komoly korlátként.
Apropó kijelző: a 3.5” és 640x480 LCD kifejezetten szép, terepen jól szemlélhető.
Próbáltam kuruckodni egy sort a műszer operációs rendszerében. Felesleges fáradozás, ugyanis létezik egy NVG alkalmazás, ahol minden Windows-os beállítás konfigurálható.


A műszeren futtatható egy Detection program is, ami egyfajta check-list: ellenőrzi a műszer szenzorait pl.: BT, WiFi, EDM, hőmérő, barométer.
A „*” csillag gomb, mint általában a legtöbb műszernél a barátunk s itt is a billentyűzet része. Megnyomásával ellenőrizhetjük az e-libellát, a kompenzátor állapotát, a lézervetítő,- jelölőfény és szálkereszt megvilágítás intenzitását, illetve az atmoszférikus beállításokat. A műszer egyébként automatikusan méri a hőmérsékletet, légnyomást és számolja a PPM-et.

A South N7 mérőállomás egy 2” szög-megbízhatóságú és 2 mm+2ppm (P) távolságmérés megbízhatóságú műszer. A hazai forgalmazót dicséri, hogy minden importált konfigurációt a pécsi GeoSet Kft. szervizénél ellenőriztet.
Az N7 a gyártói nyilatkozatok szerint 600 méteres prizma nélküli távmérési (PN) hatótávolságot tud (3mm+2ppm).
 Nos, a nálam lévővel a templomtorony oldala is összejött a 718 méteren. Ezt a mérést tiszta rálátás és sima, fehér felület jellemezte, célja mindössze a technológiai határok feszegetése volt. Csodák nincsenek!

(Apropó! Bízom abban, hogy a jelen cikktől, a műszergyártóktól és úgy általában a legfényesebb marketingszólamoktól függetlenül, olvasóim a helyén kezelik a PN hatótávolságot és annak megbízhatóságát, a láthatóság, a felület, a mérési közeg és nem utolsó sorban a mérés céljának függvényében!)

 

Az eszköz távmérő egységének típusáról nem tudok nyilatkozni, ám az biztos, hogy már nem a GPT-7500 családból származik. Az EDM ugyanis az ott megszokott kattogástól mentes, ugyanakkor a távmérés időtartama nagyon rövid. PN módban azt tapasztaltam, hogy 160-180 méterig FINE módban is szinte a gombnyomással egy időben megjelenik a kijelzőn a távadat. Érdekes...

A magyar nyelvű MicroSurvey Field Genius egy nagyon kellemes grafikus terepi alkalmazás – számtalanszor szóltam már róla az eszközbemutatók során.
Bármilyen típusú mérőállomáson is használjuk, pl. lehetővé teszi számunkra minimum és maximum távmérési hatótávolságok beállítását. Ezzel a módszerrel jól kiszűrhetők az esetleges irányvonalba belógó zavaró objektumok. Ha tudjuk, hogy a prizma nélküli mérendő tereptárgy kb. 150 méterre van a műszertől, akkor beállíthatunk olyan mérési feltételt, hogy az EDM ne foglalkozzon a 145 méterről még és 155 méterről már visszajövő lézerjelekkel. Ez csak egy, a számos hasznos varázslatából!
Alkalmas rétegenkénti manuálé rajzolásra, terepi szintvonal generálásra, terület,- és térfogat számításra, útterv készítésre és persze rengeteg COGO funkcióra.

Száz szónak is egy a vége, átgondolt és logikus, semmivel sem marad el a „saját gyártó – saját szoftver” funkcionalitástól.

Amiről viszont most mesélnék, az a South N7 saját kis programja, a WinTS.
Mint általában a 3rd party szoftverekre kihegyezett műszerekhez, esetlegesen Robot (egy-emberes) mérőállomásokhoz (ahol a rádiós távvezérlőn fut az on-board program), vagy a fenti GPT-7500-asokhoz hasonlóan, az N7 is rendelkezik ún. belső felhasználói szoftverrel, amit leginkább „teodolit módnak” szokás aposztrofálni.
Ez arra hivatott, hogy ha semmilyen felhasználói alkalmazás sincs telepítve a műszerre, a mérőállomás akkor is legyen képes primitív tájékozásra, szög,- és távmérésre, esetleg kitűzésre.

Nos, ez a numerikus kinézetű WinTS kissé túlmutat a fentieken. Persze, rendelkezik „Basic” résszel, ám „Std Survey” móddal is. Ez pedig alkalmas bizony egészen komoly projekt kezelésre is!
A poláris felmérés és alapvető geodéziai számítások mellett vezethetünk sokszögvonalat, kitűzhetünk utat, keresztszelvényt, számíthatunk számos COGO-t vagy térfogatot, exportálhatunk mérési adatot, koordinátát, akár DXF-ben. Én meg is tettem…a képek közé el is rejtettem belőle!

Persze, most itt a grafikus Field Genius birtokában (vagy egyéb 3rd party szoftver világában) jogosan merül fel a kérdés, miért szántam időt egyáltalán ezek megismerésére.


Így is van!


Ám én, aki a műszerforgalmazás világából jöttem pontosan tudom, hogy akár csak 10 évvel ezelőtt is egy ilyen tudású on-board szoftvernek, vagy egy ilyennel bíró mérőállomásnak micsoda ára és reputációja volt! Kicsit távolabb nézve egy-egy ilyen opció kemény pénzekért volt megvásárolható a műszerbe – most meg amolyan kis nosztalgikus szuvenírként kapjuk hozzá.
Szóval a fentiek fényében kifejezetten jó buli volt kicsit eljátszani vele a South N7-ben.
Lássuk be, mostanra elszoktunk ezektől, pedig akárhová is fejlődünk az euklideszi geometria itt volt előttünk is jó ideje, sőt utánunk is itt lesz egy darabig!

Mivel zárjam a cikket? Kinek ajánljam? Jó szlogen lehet a „közelmúlt japán technikája, a jelen kínai árain”, hiszen az optika nagyon rendben van, az eszközkezelés a 2018-ban megszokott.

Minden másra ott a Field Genius!


Így a végére pedig szeretném megköszönni a lehetőséget Érsek Ákos és Papp Krisztián uraknak, a
GPSCOM Kft.-től, hogy az eszközt a bemutató cikkhez a rendelkezésemre bocsátották.

 

Képgaléria:
 

bottom of page