top of page

Leica GS08 RTK GNSS vevő

Noha, a cikkek előzetes tervezésekor és beharangozásuk szerint nem az alábbiakban bemutatott vevő került volna sorra, most mégis a Leica GS08 RTK GNSS roverrel fogunk megismerkedni. Lássuk, mit tud a svájci gyártó ezen darabja!

 

A GS08 RTK GNSS vevőrendszer a Leica világ alapszintű hálózati műholdas eszközcsomagja.Jogosan merülhet fel a kérdés az olvasóban, hogy akkor a korábban bemutatott Easy Surveyor hogyan került bele a képbe, hol foglal helyet a Leica GNSS sorozatában. Mint a GG03+Zeno5 együttesről íródott cikkben kifejtettem, az Easy Surveyor kifejezetten a magyar piacra összeállított speciális, kedvező árú műszercsomag, melyben a Leica-t a hardverrészek képviselik, míg a kezelőszoftvert rájuk a Hexagon MicroSurvey biztosítja.

Tehát az első, ízig-vérig Leica a portfólióban, a belépőszintű GS08 konfiguráció. Ennek megfelelően, összehasonlítva az utána következő GS12, GS14, GS10/15 csomagokkal nem tartalmaz például Galileo és L5 előkészítést. 

Ez valljuk meg, figyelve az GNSS technológia űrszegmensét, nem akkora tragédia - ezen szolgáltatások és földi kiegészítéseik globális beindulásától még néhány évig nyugodtan alhatunk! Sajnos...

Hogy teljes legyen a kép, illik megemlíteni, hogy az antenna nem installálható Smart Stationként (tudjuk, az az, amikor az álláspont meghatározáshoz, az RTK GNSS bilit a Leica  mérőállomás tetejére helyezzük), illetve nincs rajta NMEA kimenet. Ez utóbbi miatt a műszer nem alkalmas arra, hogy külső perifériáknak, mérőrendszereknek (pl.: kutatók, szonárok) 3D pozíciót közvetítsen.

Amit azonban kapunk, az az 5Hz-es adatfrissítés (ami ötszöröse a GPRS hálózaton, 1Hz-en érkező, FÖMI korrekció sebességnek),  statikus adatok közvetlen - általánosan használatos- RINEX-be történő tárolása. Ez utóbbi egy hasznos Leica specialitás, mivel a statikus utófeldolgozás, (pl. a FÖMI adatokhoz) nem igényel nyers adat konverziót, így akár megúszhatjuk egy fizetős szoftver, vagy fizetős programopció beszerzését....és persze megkapjuk a minőségjavító és ellenőrző funkciójú SmartTrack, SmartCheck  szolgáltatásokat is!

 

A műszercsomag egy kisméretű, piros műszerdobozban érkezett, mely a hagyományos Leica hordláda "kicsinyített" mása.

 

Kivéve belőle a zöld-fehér, minimál dizájnú GNSS antennát érezhető, hogy annak kis mérete és súlya ellenére van benne anyag. A 2600mAh-s Li-Ion akkumulátora megegyezik a CS10 vezérlőjében használttal, így azzal azonos hálózati töltőben, vagy akár magában a vezérlőben is feltölthető.

A teljes csomag egy töltéssel RTK módban kb. 7 óra, statikus módban kb. 10 óra folyamatos munkát tesz lehetővé.

A NAVSTAR+GLONASS jelvételre képes, 2-frekvenciás, 120 csatornás GNSS antenna homlokpanelét nem igazán bonyolították túl a tervezők: mindössze három információs LED (akku töltés kijelző, Bluetooth kapcsolat, pozíció minőség jelzés) és egy bekapcsoló gomb van rajta.

Az antenna peremét kemény gumiborítás védi. Az árbócrúd 5/8" menetes csatlakozását itt is az egyébként IP67-es besorolású antenna saját anyagába marták bele - remélhetőleg ez a súlycsökkentő elképzelés nem sínyli meg, ha a 2 méteres rover elborul. Egy süllyesztett, 5/8"-os fém menet azért talán beleférhetett volna...

 

A műszeregyüttes másik tagja a Leica CS10 vezérlő. Az antennához hasonlóan robosztus terepi számítógép tervezésekor nem fukarkodtak a csatolási lehetőségekkel. A kezelőegység fenekén, a gumivédő alatt találunk hagyományos RS232 portot, kis USB (kábeles csatlakozáshoz) és nagy USB (Pendrive fogadásához) konnektorokat.

Ezek mellett itt található a töltő csatlakozási lehetőség is.Az eszköz egyébként megskalpolható: a mutatópálca egyik vége csavarhúzóként is funkcionál. Két rugós csavar negyed fordulatos elfordításával, a CS10 teteje levehető. 
Eltávolítva rálelünk az SD-, valamint a CF kártya slotokra. Itt helyezhető be, illetve cserélhető a korrekciók vételéhez szükséges SIM kártya is, melyet egy 3.5G-s modem szolgál ki.

A modem konfigurálható manuális hálózatválasztásra, így országhatár közeli méréskor nem kell attól tartani, hogy a kártya önkényesen átáll a külföldi GSM szolgáltató rendszerére, így okozva kisebb sokkot, mikor megjön az adatforgalom utáni számla hó végén.

Egyébként a CF-kártyának köszönhetően a "sima lezáró tető" helyére, speciális GNSS antenna rögzíthető, mint "fedél", így az eszköz GIS adatgyűjtőként is funkcionálhat.

 

A megvilágítható, numerikus billentyűzet gombjai (26 db) jól vannak elhelyezve, jól alkalmazhatók szám és betű bevitelhez egyaránt. Persze, akinek nem színpatikus az sms jellegű bevitel, a SmartWorxs Viva LT-ban bekapcsolhatja a virtuális billentyűzet funkciót, így akár a képernyőn is pötyögtethet QWERTY kiosztásban.

A Leica CS10 háttérvilágítható érintőképernyője álló elhelyezkedésű, 3.5" méretű és 640x480 felbontású. Kicsit nagyobb fényerőt vártam volna tőle, ám a tükröződés mentes spéci fólia levesz belőle.

Cserébe azonban a képernyő minden szögből jól olvasható, (a grafikák pl. jól szemlélhetők) közvetlen napsütésben is,  sőt  - mint a képeken látható - fényképezhető is.

 

Az eszköz kábel nélküli adatátvitelhez Bluetooth-szal és WLAN-nal is rendelkezik. A vezérlő hátlapján, a jobb oldalon beépített kamera objektívje figyelget kifelé. "Kilát" az antennabotra rögzítő elem mellett is, így a - ha azt jó szögben rögzítettük- a megmért pontot mindjárt le is fényképezhetjük, anélkül, hogy a tartókengyelből ki kéne vennünk a kezelőegységet.

A képet SmartWorx Viva LT szoftver egyébként azonnal a ponthoz rögzíti, mint attributumot.A képkészítést követően a rendszer meg is kérdezi: az utoljára mért ponthoz szeretnénk kapcsolni a képet, vagy választunk egyet listánkból.

Jópofa és hatékony kódolási megoldás, így magunk közt szólva a kamera felbontása lehetne kicsit nagyobb is, mint 2 Mpx.

 

A rendszer összeszerelése gyorsan megvan, a tartó szett műanyag részei a megfelelő helyeken fémmel vannak megerősítve, kiegészítve. Erre szükség is lehet, mert a plasztik részek idővel kikophatnak, törhetnek.

Dicséretes, egyébként, hogy a vezérlő rögzítésének biztonságára nagyon ügyelt a gyártó.

Én például vidáman lóbáltam az rovert, vizsgálva az újrainicializálásokat, mikor elsápadva vettem észre, hogy az ilyen jellegű mutatványok alatt a piros biztonsági retesz be sem volt kötve, a CS10 mégsem repült el az egyik vehemens tamburmajor mozdulatomra sem.

A csomagban egyébként szénszálas, teleszkópos bot szerepel, mely egyrészt rögzítő csavarral bárhol megszorítható, másrészt "nevezetes" magasságoknál biztonsági rugós pöcökkel rögzíthető.Persze, mielőtt Babival és a Manitous tesztsapkámmal a fejemben nekiálltam volna a tényleges tesznek, lemértem a rovert. A szokásos, kalibrálatlan fürdőszoba mérleg mutatója, kb. 2.5 kg-nál állt meg (a gyártó datasheet-je szerint ez 2.6kg).    

 

No, de nézzük a kvázi-terepi tapasztalatokat.Mivel a fővárosban, telekommunikációs szempontból jól lefedett területen történt a kipróbálás, a budapesti referenciaállomástól nem egészen 5 km-re, így tudom, a mérési körülmények messze nem nevezhetőek extrémnek.

Az első hidegindítást követően a mérőrendszer 86 másodperc alatt adott fixet, VRS GLONASS szolgáltatással.A folyamat nem teljesen automatizált (pedig lehetne): így a Windows CE 6.0 be-boot-olása és az automatikusan induló SmartWorxs Viva LT indulását, valamint a szintén automatikus internetkapcsolat felépítésével párhuzamosan hozzuk létre a JOB-ot.

A korrekciók vételéhez szükséges szerverkapcsolatot az "RTK adatfolyam kezdés" ikonra koppintva indítjuk el.

A terepi szoftver kifejezetten látványos. Funkciói áttekinthetőek, logikusan felépítettek.

A "*" (csillag) gomb megnyomásával minden olyan segédeszköz megjelenik, amire a mérés közben szükség lehet: itt állítható be a hálózati korrekciós szolgáltatás típusa, az NTRIP forráslistából mazsolázva, a Bluetooth kapcsolat, itt adhatók be a mérésre vonatkozó tűrések, illetve tekinthető meg a Skyplot, vagy az adatlink státusz.
 

Ami az 1200-as széria óta jellemzi a Leica terepi szoftverek kezelhetőségét, az itt is visszaköszön: a kijelzőn szereplő valamennyi piktogram és ikon funkcióval bír, bármelyikre koppintva, valamilyen új információt érhetünk el.Így ha valaki - mint például én - első nekifutásra bizonytalan abban, hogy a menürendszerben mit hol ér el, a rendszer információkért elegendő, ha a felső visszajelző ikonsor valamely tagjára bök.
 

A kijelző ízléses, szép képi világát egy kellemes búgó női hang egészíti ki, aki angol nyelven előzékenyen tájékoztat minden fontosabb történésről, pl.: mi újság az inicializálás háza táján, illetve mikor rögzítettünk pontot.

A menük közti váltás, illetve a térképen való műveletek nekem egy árnyalattal lassabbak, mint az általam eddig megszokott. Kb. negyed órányi tesztelgetés után azonban megszokható, hogy feleslegesen ne kopogtassunk a képernyőn, így idővel fel lehet venni a rendszer komótos ritmusát.

A vevő lefordításával kikényszerített újrainicializálások időigénye 10 és 13 másodperc között mozgott, FÖMI szolgáltatásváltással ez, a szerverre kapcsolódással járó időtöbblettel egészült ki.

A különböző módszerek közötti inicializálási idő nem nagyon tért el, azaz mindegy volt, hogy legközelebbi bázist, vagy hálózati megoldást alkalmaztam (mondjuk ez a budapesti bázis közelsége miatt nem is nagy csoda).

Persze, sikerült jó alaposan kitakart helyeken (erősen belógó eresz alatt, oszlop északi oldalán, stb.) kissé megijeszteni ezt a vevőt is. Ilyenkor ki kellett jönni "nyíltabb" részre, hogy ott összeszedje magát - feltételezem, a Leica szélső igényű statisztikai konfidencia igénye inkább nem ad FIX megoldást, semmint hibásat számítson.

 

A műszercsomag tagjai között természetesen Bluetooth kapcsolat van.

A vezérlővel az antennától 50-egynéhány méter tudtam eltávolodni.Ez a kábel nélküli kapcsolat azonban nem csak összelátható vonalon valósult meg! 
Gyakorlatilag az udvarra kirakott antenna elöl elbújhattam a téglagarázs mögé, vagy bemehettem a ház legtávolabbi sarkába, a láthatatlan összeköttetés egy pillanatra sem szakadt meg.

Lefordítva ezt terepi nyelvezetre: szegény figuráns bármilyen dzsindzsába beküldhető a póznával, a mérést végző vidáman nyomhatja a gombot, kényelmes távolságból is!  

A vevő a háttérben, 7 másodpercenként folyamatosan végzi a fázis-többértelműség feloldását. Erről a pozíció kijelző szálkereszt felett megjelenő kettős pipával tájékoztatja is a felhasználót. Azt kell mondanom, terepen megnyugtató funkció.

A SmartWorx számos kényelmi funkcióval bír.

A COGO program együttes alatt például a legtöbb koordinátageometriai megoldás színes ábrákkal és leírással van illusztrálva.

Szabadkézi rajzként készíthetünk vázlatot a képernyőn, csinálhatunk printsrceen-t az aktuális kijelzőnkről (sőt kombinálhatjuk is: a kijelző képen - pl. fotó, vagy térkép - húzhatunk segédvonalat, firkálhatunk rá mérteket, stb.).
A grafikai elemek kódolásába, rétegkezelésébe nem igazán folytam bele, de a térképi funkciók között szerepel a vonal, ív húzás, terület készítés. A mért objektumok kiírása DXF-be is megtörténhet.

 

Ami igazán szenzációs, az a kitűzési képernyő. Szellemes, informatív, szinte már az autós navigációk látványvilágát idézi. Az ember szinte várja, hogy ha túlmegy a ponton, a megfordító nyíl kijelzése mellett megszólaljon a műszer: "fordulj meg, ahol lehet!"

 

A ponthoz közelítve a kijelző nyílról ellipszisre és rover szimbólumra vált...e kettőt kell összejátszanunk. Jópofa...  

 

Összességében elmondható, hogy a Leica GS08 RTK GNSS rovercsomag könnyen megtanulható, nagyon látványos felhasználói felülettel bíró eszközrendszer. Ha valaki veszi a fáradtságot és összeveti a piacon elérhető sok más eszközzel, nem is biztos, hogy érti miért nevezi ezt a Leica "belépőszintű" GNSS vevőnek.
Nos, azért, mert a svájciaknál még bőven van felfelé!

 

Végezetül, ezúton szeretném megköszönni a lehetőséget Gombás László úrnak, a Leica Geosystems Hungary Kft. ügyvezetőjének, hogy tesztelhettem az általuk forgalmazott, geodéziai GNSS RTK vevőt.

 

 

Képgaléria (a galéria alján, a "Show More"- ra kattintva további képek érhetők el!):

bottom of page