top of page

SatLab SL500 RTK GNSS vevő

A svéd technikákról mindenkinek a Volvo, a Scania, a Grippen vadászgépek, esetleg a svédtorna ugrik be. Persze, a geodéták sietve hozzáteszik a nagymúltú Geodimeter-t is.
Most úgy tűnik, ezek mellé sorakozhat fel egy újabb svéd profi játékos: itthon is megjelent  a SatLab.

Megmondom őszintén, sok jót hallottam már vissza az iSURVEY SL500 RTK GNSS konfigurációról, utána is olvastam a neten, így nagy örömmel éltem a lehetőséggel, amikor a hazai forgalmazó a Geomentor Kft. a rendelkezésemre bocsátott egyet tesztelésre.

Túl azon, hogy pletykák keringtek arról, hogy „ez mindenhol mér”, meg hogy „gyors”, kíváncsi voltam arra is, hogy tényleg úgy néz-e ki élőben –a rossz nyelvek szerint– „mint egy fritőz”. 
Örömmel jelenthetem, hogy a válaszok: „igen” és „igen” és „nem”!

A műszercsomag kicsi táskában érkezett, mely a merev,- és puhafalú kombinációja. Ez rejtette az SL500 GNSS fejezetet (nem, nincs fritőz alakja!), a kifejezetten kisméretű SL50 terepi vezérlőt, mindkettőhöz egy-egy pótakkut, intelligens duál-töltőt a vevő akkuihoz, töltőt a vezérlőhöz, tartó bilincset és egy magyar nyelvű gyorsindítási leírást.

Kiemelve kofferből a zöld-fehér készüléket, szembetűnő a robosztussága.
Az IP67-es víz és porálló ház egyébként egy 220 csatornás, 10Hz-es, GPS+GLONASS integrált RTK GNSS vevőnek ad helyet, beépített GSM/GPRS modemmel és GALILEO előkészítéssel. A kitűnő alapot neki is a Trimble BD970 OEM board-ja szolgáltatja.

Az SL500 rendelhető adatviteli URH rádió nélkül, beépített SatLab, vagy Trimtalk/Satel rádióval. A SatLab rádiók csak egymás között kommunikálnak, (így több beszerzése esetén ajánlott), a Trimtalk/Satel bármely gyártóéval kompatibilis. Persze, a konfigurációk árai is ezekhez a szolgáltatási szintekhez igazodnak. Tesztelésre én a harmadik variációt kaptam meg, de természetesen, egy szál roverrel az URH-s adatátvitelt nem állt módomban kipróbálni.
A GNSS előlapján 3 LED szolgáltat információt: a műholdszámról, a korrekció forgalomról és az akku állapotáról. A gombok és kombinációik a szokásos alapfunkciókat látják el (pl.: RESET).

A biztonsági zárral is megerősített akkufedlap nyitása után, szembetűnik az 4400Ah-s Li-Ion energiaforrás, amit elcsúsztatással tudunk kivenni a helyéről. Az akkumulátor alatt lakik a SIM kártya (ezúttal egy Vodafonos), mely cseréje nem igényel szerszámot.
Kotorászni kezdtem a táskában GSM/GPRS antenna után – de nincs. Ugyanis a fejezetbe van integrálva az is! Ezzel a módszerrel a tervezők az erdős területen vevőből „kiálló”, sérülő letörő GSM antennák problémáját kívánták megoldani. Mivel a "kölcsön" idő rövidsége miatt városi környzetben teszteltem csak a mérőrendszert, a lefedettségi problémák nálam nem okozhattak gondot. Ilyen irányú tesztekről részletes és mindenre kiterjedő értekezést a forgalmazó honlapján olvashatunk!

A mérőrendszer másik fő tagja az SL50 terepi vezérlő. Szégyen-nem szégyen, nekem elsőre a „cuki” kifejezés ugrott be róla – ennek ellenére, kézreálló és erőteljes hatása van. 

Majdnem az egész eszköz egy nagy kijelző.
Található benne egy navigációs kategóriájú GPS, tehát pontfelkeresésre is alkalmas lehet! Rendelkezik GPRS modemmel, így egy második SIM kártyával, akár rajta keresztül is fogadható a korrekció, vagy a mérési adatok azonnal, a terepről e-mailben továbbíthatók! 
Integrálva van benne továbbá egy 3.2Mp-es kamera, mely pontleírásokhoz is kiváló segítséget nyújthat. Jelenleg operációs rendszere a Windows CE, de hamarosan elérhető lesz Windows Mobile-lal. Ízlések és pofonok...

Az USB kábeles kiolvasási lehetőség mellett rendelkezik még micro-SD kártyafogadási lehetőséggel, de a kis mérete nem is tenne lehetővé nagyobb médiát. A fejezet egyébként rendelhető egyéb vezérlővel is: manapság bevált gyakorlat, hogy a legtöbb gyártónál alkalmazott SurvCE "alá" a felhasználó a neki legszimpatikusabb vezérlőegységet választja!

Összeállítottam a mérőrendszert és a -rendszeres olvasóim által már megismert- fürdőszoba mérlegre helyeztem. Az összsúly kb. 3 kg volt. Eztán fejembe csaptam a teszteknél elmaradhatatlan, naaaagy "Manitou"-s sipkámat és kimentem letesztelni a svédeket.

A gyártó “push the button” technológiaként hirdeti a módszert, mely során csak bekapcsoljuk a fejezetet, elindítjuk a vezérlőszoftvert -esetünkben a már jól ismert SurvCE programot-, ha kell, új munkaterület hozunk létre és mire belépünk  a Mérés menübe, a vevő FIX és kezdhetjük a mérést (amennyiben a korábban beállított/kiválasztott MounPoint-tal és konfigurációval szeretnénk dolgozni).

Ezt a rendszer valóban csont nélkül megcsinálta, ráadásul az első hidegindításkori inicializálás sem tartott 46 másodpercnél tovább. Mindezt a FÖMI GLONASS-os VRS Mountpoint-jával produkálta.
Méregetni kezdtem s a mérőrendszer probléma nélkül bírkózott meg a városi környezettel. 
Többször is lefelé fordítottam az SL500-t, az újrainicializálást minden alkalommal 7-8 másodperc alatt elvégezte.
Az SL50 vezérlőről mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy igazán kontrasztos, tűéles és ellenfényben is jól látható kijelzővel rendelkezik. Ez nem rossz dolog, főleg, ha az ember a SurvCE-ben DXF-et szemlél, vagy éppen vonalműveleteket végez.

Némi iróniával mondhatjuk azonban azt is, a "push the button" technológia a GNSS mérőrendszer leállítására szintén vonatkozik. Sajnos, ugyanis a vevő jelenlegi verziójában nem képes szoftveresen lekapcsolódni a FÖMI szerverről, így mindaddig veszi a 
korrekciót, míg a fejezetet fizikailag ki nem kapcsoljuk. A rendszer nagyon gyorsan szolgáltat FIX-et hidegindításkor, amire szükség is lehet, hiszen nagyobb távolságra lévő pontok között sétálva, érdemes kikapcsolni a vevőegységet.

 

A forgalmazótól származó legújabb információ szerint, abban az esetben ha a SurvCE szoftver 4.0-ás változatát és a Satlab 5.0-ás firmware-ét használjuk, a lecsatlakozás és visszacsatlakozás mérés közben végrehajtható.

 

Aznapra, lekapcsoláskor az egy-bázisos, GLONASS-os korrekciót állítottam be. Másnap délután  folytattam a vizsgálódást: a "push the button" hidegindításhoz elegendő volt 44 másodperc (a mágikus Manitou-s sapka lehetette az oka vagy a svéd precízitás?).
A vevő újra hozta azt a színvonalat, melyet a felhasználó egy városi környezetben elvárhat az észak-dél irányú kitakarások figyelembe vételével.

Újfent csináltam pár vevő "lefordítást", a fázistöbbértelműség újra feloldása ezúttal sem tartott tovább 9 másodpercnél.

Váltogattam az egy-bázisos és hálózatos korrekciós szolgáltatásokat, de a GNSS mérés szabályainak betartásával nem igazán sikerült megriccenteni a vevőt. Ez magáért beszél!

 

Összességében elmondható, hogy a SatLab iSURVEY SL500 vevő egy nagyszerű, terepen kiválóan alkalmazható geodéziai mérőrendszer!

Ezúton szeretném megköszönni Varga Zoltán úrnak, és a Geomentor Kft.-nek a kipróbálási lehetőséget.

 

 

Képgaléria (a galéria alján, a "Show More"- ra kattintva további képek érhetők el!):

bottom of page