top of page

Trimble S7 Robot mérőállomás T7 tablettel

Trimble S7

Sosem tagadtam, hogy meglehetősen elfogult vagyok a Trimble műszaki megoldásai iránt.


Tény, hogy a gyártó mérőállomás portfóliójának alapjait jelentő Geotronics (Geodimeter) szellemiségtől, a 2020-as évben megjelent legújabb technológiákig fantasztikus innovációs ívet mondhat magáénak.

A Trimble mindig is nagy hangsúlyt fektetett a terepi módszerek egyesítésére. Érdekes tény, hogy már 1998-ban megjelent nála a Robot TS-GPS technológiákat kombináló Integrated Surveying (Integrált Felmérés), mely közös platformját a két műszer között a GeoDAT terepi vezérlő – méghozzá egy színes, érintőképernyős kezelőegység (!!!) – jelentette. Még egyszer az évszám: 1998.

Másik érdekes tény, hogy a Trimble hű maradva gyökereihez, mérőállomásait továbbra is Svédországban, Danderyd-ben gyártja.
 

Itt készült hát az az S7 Robot mérőállomás, mely villámlátogatásra a Szerkesztőségbe érkezett.
 

Jelen cikk a 2020 COVID-19 vírus idején kihirdetett nagy „home office időszakban” íródott, ráadásul március egyetlen olyan napján, amikor szakadt a hó. Éppen ezért nélkülöznöm kellett a Földmérő Kutya odaadó segédletét, illetve leginkább zárt térben készült képeket tudok a műszerbemutatóhoz mellékelni.
 

No de, vágjunk is bele, kezdjük egy kis műszaki áttekintéssel!
 

A Trimble az S6 megjelenése óta nem sokat változtatott az „S-széria” mérőállomásainak megjelenésén. A műszercsaládok mindössze a házazás színkombinációjában mutatnak eltérést, alapszolgáltatásaik pedig mindenhol azonosak.
Ráadásul csak AutoLock vagy Robot kiépítésben érhetők el, áraik ezzel szemben meglepően kedvezőek. (Gondoljunk csak a hazai hivatalos forgalmazó tavaly októberi S5 Robot akcióira!)

 

Jómagam önkényesen alapszolgáltatásnak nevezem a fent már említett IS lehetőséget, azaz válasszunk bármilyen (táv)vezérlőt is a mérőállomáshoz, az egyben bármilyen Trimble GNSS vevő kezelője is.
A mai tesztalanyunknál ez egy T7 tablet lesz, Trimble Access-szel, de erről majd később.

 

Ugyancsak alap minden Trimble „S”-ben a MagDrive technológia, mely az alhidádé elektromágneses meghajtását jelenti. Ezzel a megoldással nincsenek súrlódó, kopó alkatrészek, mint egy hagyományos szervó vezérlésnél (N.B.: az is Trimble/Geotronics találmány), ráadásul 115°/mp fordulási sebességet tesz lehetővé.


Alap továbbá a SurePoint technológia is, mely tulajdonképpen az elektromágneses mezőnek köszönhető aktív kompenzátor.
Munkatartományán belül folyamatosan, fizikailag függőlegesen tartja a műszer állótengelyét. Suta marketing lenne azt mondani, hogy egy ilyen műszer beszerzésével egy szintezőt is kapunk ajándékba, hiszen, ha a távcső zenit szögét 90°-ra állítjuk, akár szintezhetünk is vele – pedig így van.

 

Alapszolgáltatás a DR-PLUS EDM is, azaz a nagy hatótávolságú és - pontosságú távmérő, mely az S9 HD szérián kívül – amely az ennél is extrémebb megbízhatóságú DR-HD EDM-mel van szerelve – valamennyi S-szériás műszerben elérhető. A prizma nélküli távmérés hatótávolsága 600 m-1000 m, a mérendő felület és környezeti állapotoktól függően.
 

….és persze ne menjünk el szó nélkül a GPS Search/GPS Lock mellett sem! Amennyiben terepi vezérlőnk rendelkezik beépített GPS-szel (ami a hagyományos TCU kivételével, valamennyi Trimble vezérlőre igaz), Robotunk annak prizmaoldalról rádión „beküldött” pozíciójára azonnal képes ráfordulni, illetve összelátás nélkül is tudja, merre kószál a prizma.
 

A Trimble S7 a fent leírtakhoz képest még további fejlett szolgáltatásokat is kínál!
 

Ebből az egyik a képalkotás.
Aki követi az egyes gyártók életútját, az ismerheti a Trimble 2007-ben megjelent VX műszerét, illetve a benne debütáló VISION technológiát.
Ez volt a világ első képalkotó Robot mérőállomása, melynél a terepi távvezérlő kijelzőjén videostream formájában megjelent a műszer távcsőképe. (Némi büszkeséggel mondhatom, hogy a mérőrendszer hazai bemutatkozásánál, a budapesti Kogart házban én tartottam előadást és bemutatót róla.)

Nos, a VX által kijelölt utat követi az S7 is.

A műszer vezérlése történhet a szálkeresztet is mutató videón: ahová koppintunk a képernyőn, a műszer odafordul. A már megmért pontok és elemek megjelennek a folyamatosan stream-elt képen, így pontosan látjuk, mivel végeztünk, mi maradt ki. A videókép nagyban megkönnyíti egyébként a prizmakeresést is, hiszen, ha a műszer elvesztett bennünket, csak bekapcsoljuk a kamerát s a prizmaoldalon látjuk, mit lát a műszer, illetve magunkra is fordíthatjuk a Robotot.

A kamera nem koaxiális, a távcső alatt van elhelyezve. Azt kell mondanom, hogy azért egy kicsit jobb felbontást el tudnék képzelni a jelenlegi 2048 x 1536 pixelnél.

Az S7 másik érdekes szolgáltatása a SureScan. Ez nem egészen a hagyományos, egyéb szervó vezérelt műszernél megismert – ahogy én szeretek rá hivatkozni rá – automatizált, általában adott raszterben, a szokott tempóban végrehajtott PN távmérési sorozat, hanem egy 15 p/mp sebességű szkennelés. Kisebb objektumok hatékony felmérését teszi lehetővé, a szkennelést megelőző fényképkészítési lehetőséggel. Maga a mérés során egyébként a „klasszikus” szkenneléskor megszokott intenzitás adatok nem keletkeznek a pontfelhő pontjaihoz, ugyanakkor a Trimble Business Office irodai alkalmazás szkennelt állományként kezelni azokat.

Természetesen, sima pontlistaként is kiírható.

A Trimble S7-nél meg kell említeni továbbá a FineLock megoldást is. Ez egy nagy pontosságú automatikus prizmairányzás, mely 300 m-en kevesebb, mint 1 mm-es szórású célzást eredményez.

Magát a mérőállomást talán nem kell bemutatnom.


Az egy oldalon elhelyezett fókusz állítócsavar, vízszintes és magassági végtelenített paránycsavarok jól kézre esnek, alattuk gyors mérési gomb található. Persze, Robot módban a kezelés úgyis a távvezérlőről valósul meg.

Ha arra vetemednénk, hogy belenézünk az okulárba, a Zeiss optikának köszönhetően csodálatos kristálytiszta, nagy fényerejű távcsőképet láthatunk.


Amennyiben nem a levehető TCU kezelőegységet használjuk, az első távcsőállásban nincs vezérlő a műszeren, helye, illetve csatlakozója levehető lapkával le van takarva. Átellenben, a másodlagos kijelzőn az alapinformációk jelennek meg.

A kipróbálásra megkapott műszercsomag egyébként egy MultiTrack prizmát, azaz egy aktív célpontot tartalmazott. Ez nagyban megkönnyíti a folyamatos prizmakövetést, illetve annak hatótávolságát 800 m-ig képes növelni. Egy GNSS akkumulátorral üzemel, az alján lévő kapcsolóval pedig egyedi azonosítót tudunk kiosztani neki. Így egy munkaterületen több prizma alkalmazása sem okoz gondot, műszerünk nem fogja más prizmáját irányozni, követni.

Az aktív prizma kalapját letekerve, láthatóvá válik az 5/8” csavar, melyre GNSS antenna rögzíthető. Ha már levesszük tetejét, vessük egy pillantást a feliratokra: a prizmaállandó feltüntetése mellett az olvasható itt, hogy bizony még a MultiTrack is Danderyd-ben készült.

Térjünk rá a vezérlőre!

A közelmúltban a Trimble számos új terepi számítógéppel jelentkezett. A „hagyományos” TCU és a jól ismert TSC3 mellett piacra dobta a TSC7-t, mely teljes billentyűzettel bírt, ám a kezelőfelületet egy 7”-os fektetett képernyővel fejelte meg. Az egész Windows10 operációs rendszerű eszköz egy nagyon robosztus terepi kezelő lett.

Terepi tabletje már volt a gyártónak, a szintén Win10-es T10, mely 10” kijelzőjével az SX10 3D-szkenner/mérőállomás képalkotásához és vezérléséhez ideális.

Úgy gondolom, ebbe a geospatial portfólióba jött nagyon jól a T7, mely tabletnek – a T10-hez képest – szolidabb képátmérőjű, de ha valaki idegenkedik a teljes billentyűzetű vezérlőtől, az is megtalálja a számítását.
Egyszerűbben fogalmazva: a T7 a TSC7, csak nyél (teljes billentyűzet) nélkül.

Ez a terepi kézi számítógép egy robosztus (IP68), de egyébként jól kézbesimuló, vaskos kialakítású jószág. Gombokkal nem kényeztette el a Trimble túlságosan, ám pl. a négyirányú navigáció billentyűk nagyszerűen alkalmazhatók a Robot joystick-szerű irányításakor.

Kettős energiaellátást biztosító akkumulátorai menetközben cserélhetők, a rajtuk lévő teszter gomb megnyomásával informatív LED-sor jelzi töltöttségüket.

Természetesen, jól meg van szórva mindenféle szenzorral, ezenkívül 8 Gb-os RAM és 128 Gb SSD dolgozik benne. Érintőképernyője nagyon szép képet ad.
Csaknem 1.2 kg, ám a gyártó olyan ügyes botrögzítőt mellékelt hozzá, melynek köszönhetően a rúd súlypont jól eltalált, az erőkar nem hosszú, így nem kell a „lefittyedéstől” tartani.

Ami nagyon szimpatikus, hogy 2 db USB 3.0 csatlakozóval rendelkezik, így ha valaki hardverkulcsos irodai alkalmazást futtat rajta, vagy éppen pendrive-val követ el adatátvitelt és ezeket nem egyszerre teszi, még mindig van hová dugnia pl. egy egeret a kényelmes kezelésért.

Ez a terepi tablet is rendelkezik LTE modemmel és Bluetooth-szal, ami GNSS vezérlőként is hatékonnyá teszi. Emellett persze van benne WiFi is.

A korábban említett GPS Search/GPS Lock funkcióhoz (is) jól jön a T7 integrált L1 GPS+GLO+BDS GNSS megoldása. 

A T7 hátulján két un. module bay található, melyek a fejleszthetőségét szolgálják. Ide pl. a Robot irányításhoz távvezérlő rádió (lásd: jelen eszköz), vagy GIS alkalmazásokhoz GNSS modul rögzíthető.

Indítsuk el a Trimble Access 2018 alkalmazást!

A terepi szoftver lévén most Windows10-en fut, kicsit más, mint pl. a TSC3-n megszokott 2017 felségjelű verzió. Logikájuk azonos, minden megtalálható és átjárható, sőt az 2018-as a Win10 operációs rendszernek köszönhetően számos új funkciót is tartalmaz, ám így is némi átállást igényel attól, aki a másikon szocializálódott.

A nagy kijelzőn szépen, átláthatóan jelennek meg a menük, ikonok. Jól áttekinthető a CAD térképi nézet, logikusan használható az egész, pl. az egyes pontokra/vonalakra koppintva megjelenő lehulló menük használatával. Az ikonos térképi eszköztárból számos rajzolási módszert választhatunk. A nagy kijelzőn a videostream-nek is „van elég hely”.

A különböző megjelenítési nézetek közt könnyű a váltás.
Lehetőség van a mérésekkor fotódokumentáláshoz képkészítésre, illetve a képekre további elemek (felirat, rajz, stb.) elhelyezésére.
Nekem kifejezetten tetszik a 3D nézet, melyben kedvünkre forgathatjuk a térképünket, szkennelésünket.
Manapság minden a BIM irányába mutat, éppen ezért nagyon hasznos, hogy az Access kezelni és megjeleníteni képes az IFC formátumot.


Nem szaporítom a szót: úgy ahogy van, az egész egy jól felépített kis kezelő szoftver.

A műszerteszt során kipróbáltam az aktív követést, sőt a GPS Search/Lock funkciót. Ez utóbbi még a gyenge kilátás mellett is fogott annyi műholdat, hogy időnként bekapcsoljon. Ekkor a követett prizmaikon felett egy műhold jelecske jelenik meg. Az S7 prizmakövetési tulajdonságait dicséri, hogy még szűk térben, kis távolságokon is alig-alig volt jelvesztés.

Márpedig egy Robot műszer célpontkövetési kvalitását nem 50-100 m-ről lehet jól lemérni, hanem kb. 2 m-en.

A műszer kipróbálása közben leginkább a szkenneléssel és képalkotással foglalkoztam. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a Trimble S7 nem szkenner s ezt sem a gyártó, sem ez a cikk nem kívánja sugallni!
A 15 pont/mp sebességgel történő szkennelés kiváló automatikus kiegészítője a pontonként történő felméréseknek. Ha résfal felmérésre van pl. szükség, csak elé rakjuk az S7-t és a műszer szépen teszi a dolgát.
A képalkotás is elsősorban a terepi hatékonyságot szolgálja: már terepen láthatjuk, mit mértünk meg, mit hagytunk ki, ill. irodában ellenőrizhetjük a fotódokumentáción, hogy mit és hová mértünk. (Aki ebben a mérőállomásos technológiában többre vágyik, annak alkotta meg a gyártó az SX10-t, melynek bemutatása egy külön szakdolgozati téma.)

A szkennelési terület kijelölése több módon történhet, én a poligonrajzolást választottam. A felbontás beállítása szintén többféleképpen lehetséges, én itt a Hz/V intervallum megadása mellett döntöttem. Állítható az is, hogy a műszer hány másodperces EDM időtúllépés után tekintse a pontot kihagyottnak és lépjen tovább. Ez alapból 1 mp.
Mód van képkészítésre, illetve a fényképezéssel kapcsolatos beállítások finomhangolására is (expozíció, átfedés, stb.).
A szoftver egyébként minden lépésnél rövid leírást ad arról, mit hogyan csináljunk.

A kis távolságokon nekem nem szültetett vesztett pont, de persze ez nem is csoda.

A mérési eredményeket már az Access-ben számunkra kedves formátumba konvertálhatjuk, vagy Trimble Business Center irodai szoftver birtokában egyszerűen abba önthetjük bele a natív terepi adatainkat további feldolgozásra.

Mit lehet elmondani a Trimble S7-ről összegzésként? Korábbi cikkemben úgy jellemeztem a Trimble Robotokat, hogy „ha a mérőállomásoknak lenne királynőjük, akkor az tuti, a Trimble S-széria valamely tagja lenne.”
 

Ami a terepi vezérlő kérdését illeti, úgy gondolom a Trimble portfóliói egyik darabjával sem lehet mellényúlni. Volt szerencsém mindegyiket kézbe venni, dolgozni velük már s igen nehéz lenne hirtelen választanom közülük. Éppen ezért meghagyom a döntést a nyájas olvasónak!

Ezúton szeretném megköszönni Palotás Péter Úrnak és a hazai hivatalos Trimble képviseletnek, azaz az
AllTerra Hungary Kft.-nek, hogy lehetőséget biztosított ennek a műszerrendszernek a kipróbálására.

Képgaléria:

bottom of page