top of page

Drónok háborúja: Trimble UX5

Mint azzal korábban olvasóimat riogattam, újabb cikksorozatba fogtam, mely szerényen a „Drónok háborúja” összefoglaló elnevezés kapta. 


A harcias címtől nem kell megijedni, noha a ’60-as években fejleszteni kezdett dróntechnológia alapvetően hadászati célokat szolgált, mára megszelídült és egyre inkább teret hódit a polgári felhasználásban.

 

De rugózzunk még egy kicsit ezen a sebesség kérdésen és a hatékonyságon! 


A Trimble UX5 egy 1 km x 1 km-es területet, 80%-os átfedéssel, 100 m-es repülési magassággal nem egészen 44 perc alatt repül le.

 

Ezt egy felszállásból –azaz egy töltött akkukészlettel–, 32 repülési sorból, 1536 db képkockával oldja meg! Elmondható tehát, hogy nagy terület, nagysebességű felvételezésére kifejezetten hatékony!

Az első cikkben kifejtettem már, hogy az UAV-ket (Unmanned Aerial Vehicle - Ember vagy Pilóta Nélküli Légi Jármű) két nagy részre oszthatjuk: merevszárnyúak és kopterjellegűek.

Aki elmerül egy kicsit is a témában, látni fogja, mindkét „irányzatnak” megvan a maga előnye és a maga hátránya. Sőt elmondható, hogy ami az egyik előnye az a másik hátránya!


Most egy merevszárnyú eszközt mutatok be, a Trimble UX5-öt. 


Ez a repülő masina már a gyártó második generációs pilóta nélküli járműve, elődje a Trimble X100 volt.


Ami elsőre is szemet szúr és kifejezetten szimpatikus az új eszköznél, az az elképesztő gyorsasága és a levegőben töltött idő hossza! Az 1 méteres szárnyfesztávolságú repülőgép ugyanis 80km/h-s sebességre képes, akár 50 percnyi levegőben töltött üzemidővel.

 

Hogyan lehetséges ez?


Nos, az alacsony energia felvételt nagyban segíti az a fránya aerodinamika és a 34 dm2  területű teliszárny. Ehhez hozzájön a pillesúly, a maga 2.5 kg tömegével. Az UAV anyaga EPP hab (leánykori nevén: expandált polipropilén), melyet egy könnyű szénszálas vázra építettek rá.  

Ebben a házban kapott helyet a központi vezérlő számítógép mellett egy nagyfelbontású, 16.1 Mp-es digitális fényképezőgép.

 

Ezen kívül ez a repülőrendszer más szenzort nem tud magával vinni. Míg egy kopterjellegű drón a maga súlyhatáráig szerelhető mindenféle eszközzel (fényképezőgép, videokamera, szkenner, egyéb más érzékelők) és gyakorlatilag egy helyben lebegve képes inspekciós feladatokra is, addig a merevszárnyú UAV kizárólag légifényképezésre alkalmas.

 

A kamera optikai tengelye fix, így az esetleges billegések okozta képproblémákat mindenképpen szoftveresen kell „kihúzni”. Ez 80%-os átfedés alkalmazása esetén biztonságosan automatizálható.

 

A gyártó weboldalán on-line repüléstervező alkalmazás érhető el, ahol ki-ki kedvére kalkulálhat területtel, magassággal, átfedéssel: http://uas.trimble.com/calculator


Előnyként szokták megemlíteni továbbá a merevszárnyú jószág kapcsán, hogy egyetlen motorja halk, így például vadállomány számlálásra is kiválóan alkalmas: nem riasztja fel a vadakat és nem fordulhat elő, hogy a mozgásban lévő, menekülő állatokat több repülési sorban is felvételezi, így „többszörözve” meg a számukat.

Lakott terület felett sem zavaró alkalmazása. Ha már lakott terület feletti reptetésről esett szó: nem feledjük el, hogy a légiközlekedési hatóság engedélyén túlmenően csak a helyi önkormányzat által feladatkörében kiadott rendeletben kijelölt területen és feltételek mellett hajtható végre modellgép reptetés…persze, visszautalva a korábbi cikkre, leírtam már, hogy az UAV-kra nem húzható rá teljesen a jogszabály – így ez megint csak egy sor érdekes kérdést vethet fel!

Az indítás egy gumicsörlős katapultról történik, mely 30°-os szögben repíti ki az UAV-t.

A repülés magassága 75 és 750 m közé tehető.

 Bírja a mostoha időjárási körülményeket is: 65 km/h-s szélsebességben és szitáló esőben is dolgozni képes.

 

Kizárólag előre definiált repülési terv mentén képes repülni. Ezt a Trimble YUMA terepi vezérlőn állíthatjuk össze, méghozzá a földmérésből már ismert Trimble Access szoftver specializált változatában. A kommunikáció a két eszköz között 2.4GHz-es „long range Bluetooth”-szal történik.

 

Mint minden repkedő tárgynál, a Trimble UX5 tervezésekor is nagy figyelem volt fordítva a biztonságra.

Vészhelyzet esetén akár visszahívható és köröztethető az operátor feje felett, illetve mód van az azonnali leszállításra is.

Mivel a repülőegység rádiós helyzetjelzővel is fel van szerelve, a földön is rá lehet találni, lepottyant állapotában is.


Apropó, a leszállás. A munka végeztével a jármű megkeresi a legideálisabb szélirányt és az előre meghatározott, akár 20 m x 6 m-es kis területen landol…hason. Itt mutatkozik meg az ütésállóság igazán: állítólag az aszfaltburkolat sem kottyan meg neki!

Ha mégis a rendszer szállított csomagjában - ami hordozható nagyobb koffer méretű - található egy-két kisebb cserélhető tartozék. Ám a könnyű felépítmény elég strapabírónak tűnik!

 

Az téma iránt érdeklődők további leírásokat itt találnak: http://uas.trimble.com/ux5

 

Rövid, animációs videó érhető el itt:

bottom of page