top of page

Akciók és alkuk

Az akció igazán kemény dió...marketing szempontból mindenképpen! Annyira elcsépeltté vált maga a szó is, az elmúlt 20 évben, hogy az emberek jóformán fel sem kapják a fejüket! 

(Gondoljunk csak a nagyáruházak dömpingszerűen postaládába dobált újságaira!)
Nincs ez másképpen a szakmai piacon sem - aki állandóan akciókat ír ki, az valójában nem is csinál akciókat - lényegében nincs mögötte semmi!

Persze, mindenképpen le kell szögeznünk: az igazi akciókat sosem a hazai forgalmazók csinálják. Ők dolgoznak itthon, a maguk kis árrésével, amiből adni -különösen ilyen válságos időben- nem tudnak vagy nem akarnak!

Az igazi műszerakció mindig a gyártótól indul ki! Ilyenkor jelentős kedvezményt biztosít, akár nemzetközi szinten is a helyi forgalmazóinak, a nekik évente meghatározott viszonteladói áraikon túl.
A döntés eztán a forgalmazóé: továbbadja-e az egész kedvezményt a végfelhasználónak, annak csak egy részét kínálja ki, vagy esetleg saját magának tartja meg és extra profitként könyveli el. E legutóbbi formula esetén, a végfelhasználó nem is tudja meg, beszerzett eszköze akciós volt.

A gyártó által biztosított akciós árak mindig nagyon keményen időponthoz vannak kötve. A véghatáridő után már nem szállít a kedvezményes áron. Éppen ezért a forgalmazók akcióinak határidejét is érdemes komolyan venni! Abból kicsúszva ténylegesen Ők sem tudnak kedvezményes áron műszert szállítani. Persze, a helyi dílerek általában igyekeznek felkészülni 
a későn rendelő vevőkre, így sokszor szűkebb akciós határidőt adnak ki, mint amit a gyártó nekik biztosít, ill. raktárra vesznek maguknak akciós eszközökből. Ez persze a forgalmazó saját anyagi helyzetétől függ - be tud-e vállalni raktárra néhány műszercsomagot...

Az alku az akció egy -személyre szabott- formájának tekinthető, egy közös, személyesebb megállapodás. Mivel a geodéziai mérőrendszerek meglehetősen összetettek, így egyéni konfiguráció összeállítása is lehetséges. Éppen ezért egy olyan kérdés, hogy "mennyibe kerül Nálatok egy GPS?", minden forgalmazó rémálma!

Ne felejtsük el: az alkudozás a kereskedő szakmája, egyeseknek hivatása, ráadásul ilyen jellegű megbeszélésekkor, sokszor már a saját árréséből kénytelen adni - szóval érdemes nagyon felkötni az alsónemünket!
Meddig érdemes feszíteni a húrt?
Nem ökölszabály, de kedvezményből maximum 10%-ot lehet kisajtolni. Ha valóban el akar adni, a forgalmazó 5-7%-ot gond nélkül le tud menni árban!
Még jobb, ha inkább kiegészítőkben kérünk kedvezményt: műszerállvány, bot, prizma, szoftver, stb... - ekkor ugyanis Ő a termékek eladási árában számolja a kedvezményt, de neki a beszerzési árban van. Így mindenki jól jár, így olajozott üzlet köthető!

Nagyon vigyázzunk! Manapság mindenki eladni akar, így minden forgalmazó el fog menni a végsőkig! Ne felejtsük el azonban: a kereskedőnél is kell hagyni valamit!

 

Miért?

 

Mert ingyen ebéd nincs! Az erején felüli kedvezményt is ki kell fizetnünk, előbb-utóbb: majd azt vesszük 
észre, hogy hirtelen egy eddig ingyenes opció fizetőssé válik, elmúlik a díjmentes átvizsgálás, szoftverfrissítés, sőt nem azt a konfigurációt kapjuk, amire az alku elkezdődött.
Az is lehet, hogy terméktámogatás gyanánt nem veszi fel a telefont, nem lesz elég segítőkész, nem hív vissza, stb..
Ezek oka egyszerű: nem érte meg a nagy kedvezménnyel, nekünk történt eladás, így veszteséges a velünk való "törődés"!

Remélem, fenti cikkemmel sikerült új megvilágításba helyeznem az akciók és alkuk kérdését!

Kérdés, észrevétel esetén a gpstakarok@gmail.com címre várom a leveleket!

 

bottom of page