top of page

Garancia és szerviz

Minden gyártó, minden termékére köteles, bizonyos időintervallumon belül (az EU területén ez minimum 1 év) garanciát vállalni. Ezen időszakban, amennyiben rendeltetésszerű használat mellett a készülék meghibásodik, a forgalmazónak gondoskodnia kell annak díjmentes javításáról.

Az eszköz utaztatásának költsége megoszlik: az ügyfélé a képviselethez való eljuttatása, a forgalmazóé a visszajuttatása.

 

Vannak műszergyártók, ahol hosszabb a garanciaidő, mint az EU-ban előírt, sőt műszerbeszerzéskor további garanciaidő vásárolható, un. garanciaidő hosszabításként.

Általában, a műszerek gyári hibái néhány hét-hónap alatt jelentkeznek. Ha nincsenek kihasználva, a lappangó hibák nem jönnek ki. Ha a felhasználó a garanciaidő végén kezdi el a termelésszerű használatot, meghibásodás esetén, amennyiben kicsúszik a vállalt garanciaidőből, arra már nem hivatkozhat.

 

No, de miért rémálma a garancia a forgalmazónak?

Mert ugyan az ügyfelet nem terheli ezzel kapcsolatban költség (legfeljebb annyi, amíg eljuttatja a műszerét a képviselethez), a kereskedőt azonban annál inkább: neki kell(ene) az eszközt a szervizbe eljuttatni.

 

Ha ez a szerviz a sajátja, nincs vele gondja és kiadása, „átviszi a másik helyiségbe” a kollégáknak.

Azonban, ha már az utca túloldalára, egy önálló szervizbe kell átszállítania, esetleg egy vidéki, sőt külföldi szervizbe kell vinnie, küldenie, költségei könnyen az egekbe ugorhatnak…azaz színtiszta vesztesége termelődik.

 

Minél tovább húzódik a szervizbe juttatás és maga szervizelés, az ügyfél kiesése a termelésből annál nagyobb lesz. Így, mivel a díler piaci túlélését az elégedett partnerek szolgálják, -noha nincs rá előírás- illik díjmentesen csereműszert biztosítani a javítás idejére.

Garanciális szervizelést csak márkaszerviz végezhet, ez a szolgáltatás és a cserélt alkatrészek az ügyfél számára díjtalanok. Ezen költségek rendezését a szerviz a gyártónál, közvetlenül vagy a forgalmazón keresztül érvényesíti.Ne felejtsük el, a geodéziai műszerek munkaeszközök, ráadásul beszerzésük nem kevés befektetést igényel! Hibátlan működésükön egzisztenciák múlhatnak, így jogos a felhasználójuk felháborodása, ha meghibásodnak. „Ami elromolhat, el is romlik” – ennek kivédésére szolgál a garancia.

Jó kommunikációval pedig elvehető a probléma éle, mindkét oldalról!Remélem, fenti cikkemmel sikerült új megvilágításba helyeznem a garanciák kérdését!

 

Kérdés, észrevétel esetén a gpstakarok@gmail.com címre várom a leveleket!

 

bottom of page