top of page

FORGEO ALFA L2 RTK GNSS vevő

Elokep_alfa.JPG

Megmondom őszintén nem szeretek olyan jelzőkkel dobálózni geodéziai műszerek és így a GNSS vevők kapcsán, hogy a leggyorsabb, legtöbb csatornás, leggyorsabban inicializáló, vagy éppen legkisebb.

Ezek a tulajdonságok a technológia gyors fejlődésével általában gyorsan változnak, gyorsan überelhetők és hát nincs annál mókásabb, mikor az egyik gyártó a saját térfelén „veri meg” a másikat annak esetleg dölyfös marketing kijelentései miatt.

Éppen ezért kissé félve teszem, – de pillanatnyilag úgy fest, 2023 február elején (még) megtehetem – hogy a FORGEO ALFA L2-t a Világ legkisebb IMU-val rendelkező geodéziai RTK GNSS vevőjeként jelentem be.

Ebben mondatban a hangsúly a „geodéziain” és az „IMU”-n van.

Az eredetileg α–GEO termék kínai gyártmány.
1408 csatornás UNICORRComm alaplappal rendelkezik.

 

A 2000-es évek elején a gyártók közt dúló „csatornaháborúnak” szerencsére régen vége, – visszautalva a bevezetőmre, akkor is folyton megjelent egy-egy „legnagyobb csatornaszámú” vevő – de ez mai mércével mérve is tekintélyes mennyiségnek mondható.

Természetesen, ismerve a jelenlegi összes műholdrendszer kommunikációs csatorna igényét, a lapkának nem ez a legfontosabb tulajdonsága.
Sokkal inkább az un. UGypsophila RTK jelfeldolgozás.

A fátyolvirágról elnevezett megoldás lényege, hogy az RTK rover nem csak azokat a műholdakat és frekvenciákat vonja be az inicializálásba, melyekre korrekciót kap a bázistól, hanem azokat is, melyeket még ezeken felül követ. 
Ennek köszönhetően a pozíció meghatározás megbízhatóbb, illetve ha kisebb tudású referencia állomást, vagy kevésbé modern CORS hálózatot vagyunk kénytelenek használni, annak hiátusai miatt sem kell teljesen lemondanunk korszerűbb műszerünk fejlettebb műszaki szolgáltatásairól.

Mivel tesztjeim és munkáim során mindig a CORRIGO országos lefedettségű, 4-konstellációs, VRS NTRIP szolgáltatásával dolgozom, azaz minden elérhető műholdrendszerre érkezik korrekció, így UGypsophila módszer esetemben okafogyott.

Az ALFA L2 a kor követelményeinek megfelelően multi-konstellációs (GPS/GLO/GAL/BDS/QZSS/SBAS) és -frekvenciás műszer. A dőléskompenzálás IMU-alapú, azaz nem igényel kalibrációt, illetve immunis az elektro-mágneses interferenciára.

Az aprócska, mindössze 170 gramm tömegű eszköz energiaellátását és akár 10 órányi munkaidejét egy 1.800 mAh-s integrált akkumulátor biztosítja, melynek töltése USB-C csatlakozón keresztül valósul meg.


A tenyérnyi műszer fedélzeti interfésze egyébként egyetlen bekapcsoló gombból és egy négyes LED sorból (Telep állapot, Bluetooth, Adatátvitel, Műhold visszajelzés) áll.

A korpusz por,- és vízállósági besorolása IP67.
A vevő alján található furat nem 5/8”-os, így egy szabvány méretű átalakítót kell belecsavarni, majd úgy rögzíthető az antenna rúdhoz. Ez teljes egészében megegyezik a korábban már a FORGEO PULI RTK GNSS-nél bemutatott közdarabbal és gyakorlattal.

A tesztre kapott műszercsomag másik tagja egy új generációs OUKITEL phablet, egy WP16.

Ennek az Android11 operációs rendszerű terepi számítógépnek törhetetlensége mellett nagy előnye az extra kapacitású 10.600 mAh-s belső akkumulátor, mellyel akár 24 órán át is „talpon van” egyetlen töltéssel.

Mivel magának az ALFA L2-nek nincsen belső modeme, jól is jön hozzá a WP16 dual-SIM-es kialakítása a valós idejű korrekciók letöltéséhez.

Az IP68-as por,- és vízállósági besorolás OUKITEL WP16 számos szenzora mellett négy-konstellációs navigációs GPS-szel is rendelkezik.

Az adatcsere, a kábel nélküli megoldásokon (WiFi, BT, LTE modem)  túl USB-C konnektoron keresztül is megvalósulhat. Újdonság a korábbi szériához képest a hátlapi infra kamera, illetve, hogy ennél a verziónál a 6.4”-os HD+ kijelző már polárszűrős napszemüvegben is jól olvasható.

A rajta futó FORGEO MéRTéK terepi alkalmazás a forgalmazó saját márkás terméke.  A fejlett grafikus CAD eszköztárral és koordináta geometriai megoldással bíró szoftver minden igényt kielégít, amit manapság elvárhatunk tőle. Bekapcsolt IMU esetén elektronikus libella jelzi ki a dőlést, kitűzéskor ügyesen használja ki a vezérlő hardver iránytű funkcióját.


A FORGEO MéRTéK lehetőséget biztosít azonnali térképrajzolásra már mérés közben, illetve az utólagos szerkesztésre is. Mód van gyorskódolásra, térfogatszámításra, vagy éppen on-line térképen/műholdképen való munkavégzésre (pl.: Google Maps, OSM).
Hosszasan lehetne sorolni még a különböző programrészeket és funkciókat. Összességében egy jól átgondolt, jól áttekinthető és könnyen megtanulható terepi program.

Nos, nézzük, mit lehet kihozni a fent vázolt műszer konfigurációból!

Kontroll műszernek a szintén UNICORRComm alaplappal rendelkező FORGEO PULI-t választottam. A két vevővel több független mérést végeztem azonos pontban, minden észlelés előtt fizikailag kikényszerített újra inicializálással. A pozíciók középértékei vízszintes értelemben mindössze 2 mm-re és 1 mm-re, magassági értelemben 26 mm-re tértek el egymástól.


Az ALFA L2 egyes mérési ciklusain belüli pozíciók legrosszabb szórása a középhez képest 15 mm/22 mm (HZ) és 7 mm (V), a legjobb viszont mindössze 3 mm/10 mm (HZ) és 12 mm (V) volt. Ez azért nagyon meggyőző eredmény két különböző napon mért adatokból.


Maga az újrainicializálás időtartama meglepően rövid volt 3-5 mp-re tehetők. Igaz, az antenna hosszúkás jellegéből adódóan kifejezetten nehéz volt 2 méteren úgy letakarni, hogy a vevő ne lásson ki huzamosabban az égboltra.

Teszteltem az IMU érzékenységét is. Itt azt tapasztaltam, hogy kb. 25°-ig megdöntve a rudat a koordinátákban nem jelent meg 15 mm-nél nagyobb eltérés. Azonban e feletti a dőlés esetén hirtelen „ugrottak meg” a számok és 40° felett 4-6 cm-es kilengést is tapasztaltam (különösen a Hz koordinátákban).

Ugyanez a művelet a kontroll FORGEO PULI-nál sokkal simítottabb és kisebb eltéréseket hozott. Persze, felmerül a kérdés, hogy mennyire szakmai, illetve érdemes-e, szabad-e egyáltalán 25-30°-nál jobban megdönteni az árbócot észleléskor. Ki tudja, lehet a botdőlés mértéke egy újabb számháború lehetőségét vetíti előre…

Összességében mit lehet elmondani a FORGEO ALFA L2-ről?


Nem vállal sokat, – hiszen nincs benne pl. GPRS modem, adatátviteli rádió, vagy L-Band műholdas korrekció jelvétel – ám azt maradéktalanul teljesíti is.

IMU-képes geodéziai vevőként hozza és megismételhetően hozza a szakágban elvárt pontosságot. Kis tömege és mérete miatt szinte észre sem vesszük, hogy van valami az antennarúd tetején, ami azért egy fárasztó terepi nap vége felé mindenképpen a rover mellett szól.


Apró mérete ezen kívül több speciális projektben jól jöhet, ha pl. ruházatra, munkavédelmi siakra, járműre, vagy egyéb hordozóra kell rögzíteni.

Ha a fentiekhez még hozzávesszük azt is, hogy a bemutatott konfiguráció bevezető összára nem éri el az 1.1 millió Ft nettót, még vonzóbbá teszi majd a Felhasználók körében.

Végezetül, ezúton szeretném megköszönni a FORGEO Kft.-nek és Forgó Zoltán Úrnak, hogy kipróbálásra biztosította a geodéziai rovert.

Képgaléria

bottom of page