top of page

South S560P RTK GNSS terepi tablet

South S560P

„Van, aki bevallja, van, aki tagadja, de az is >>>árulja<<<…sőt!”

 

Talán így lehetne jellemezni leginkább a geodéziai műszerpiacot a kínai eszközök kapcsán.

Egyre inkább teret hódítanak a távolkeleti gyártók és lassan nem az lesz a kérdés, hogy „kínait-e?”, hanem, hogy „melyik kínait?”.
 

Természetesen a kép, akárcsak a GNSS piac azért ennél sokkalta árnyaltabb, ám az tény, hogy minél több kínai gyártó jelenik meg a műholdas helymeghatározásban, annál markánsabban fognak kiválni közülük a minőségi termékek és megoldások.

Ezt a folyamatot követően pedig a kezdeti silány minőség szép lassan végleg kiszorul, ami persze az árak mérsékelt emelkedését hozza magával.
Viszont a „kínai” kifejezés elveszíti néhány évvel ez előttről származó pejoratív felhangját. Az egyéb piaci szereplőknek meg minél gyorsabban át kell állnia velük szemben az egyszerűbb „kínaizós” fekete marketingről, a szofisztikáltabb kommunikációra.  

Az 1989-ben alakuló kínai South-ról, illetve arról a műszergyártó univerzumról (South, Sanding, Kolida, Ruide) ahonnan származik, már több cikk is született ezen a honlapon, így különösebben a gyártót nem mutatnám be. Kár is lenne továbbá statisztikákkal dobálózni, hiszen kínai cégről beszélünk, ázsiai piaccal (is), így európai és magyar szemmel óriási eladási számokat produkálna.

Beszéljünk inkább a South S560P terepi tablet-jéről.
Érhet az a vád, hogy ez a mérőrendszer nem geodéziai felhasználásra termett s ebben a huhogóknak teljesen igaza van!

Valóban! Ez egy GIS eszköz, amit jelen állapotában jómagam sem ajánlanék geodéziai felhasználásra! Ám nem mehetünk el újszerű műszaki megoldásai mellett, melyek jócskán hordoznak üzenetet a földmérők számára is!  

Miféle csudabogár hát a South S560P?
Egyrészt, egy tablet, mely mindjárt NAVSTAR+GLONASS, sőt BeiDou jelvételre alkalmas, 2-frekvenciás RTK GNSS vevő. Ez azt jelenti, hogy nem igényel külső (passzív) antennát ahhoz, hogy geodéziai megbízhatósággal dolgozzunk vele terepen.

Láttunk már ilyet a piacon? Valóban!

 

Ám itt, a BeiDou képesség mellett kiemelkedő tulajdonság az Android operációs rendszer is. Márpedig az Android-ot mindenki szereti, már csak azért is, mert a Google Play-ről letölthető hozzá mindenféle ügyes, díjmentes alkalmazás!

Ilyen pl. az LBS Manager, amivel NTRIP kapcsolat építhető fel bármely CoRS-szal, vagy a GIStar, ami legutóbbi, róla szóló cikkem óta jelentős változásokon ment át!
Nem mondhatnám, hogy ez utóbbi már versenyképes önálló terméknek nevezhető Hazánkban, de tény, hogy a GIStar magyar nyelvű menürendszerű lett és kvázi EOV (egyelőre 7 paraméteres transzformációval) képessé vált!

Ennek pedig az az üzenete a hazai geodétáknak, hogy ha bármilyen South GNSS eszköz szereznek is be eztán, kaphatnak hozzá egy olyan díjmentes Andorid-os alkalmazást is, amivel akár telefonjukról is végezhetnek felmérést/kitűzést, ha pl. otthon maradt terepi vezérlőjük, vagy lemerült benne a telep!

No de, néhány őszinte szó a South S560P-ről….


Profi kialakítású, 7”-os monitorral bíró terepi tablet, melynek tetejére (hosszanti oldalára) van rögzítve a GNSS egység. Igazi törhetetlenség érzését sugalló kialakítás.

Sajnos, a hátlapi tenyérszíj álló képernyőre van optimalizálva, így ha elforgatnánk a kényelmes tartásért, akkor  a GNSS egység nem felfelé, hanem oldalra nézne. Ez lehet, hogy megérne egy ráncfelvarrást – a kétkezes fogás helyett az egy tenyérhez rögzített, biztosabb eszköztartásért.

A robosztus, gumírozással megerősített ház egyébként nagyon meggyőző.


Informatikai oldalon sem spóroltak ki semmit. 8 magos, 1.5GHz-es processzorral bír, 3GB RAM-mal. Belső 32Gb-os memóriája mikroSD kártyával 128 GB-ig húzható fel. 4G-s modemmel rendelkezik és természetesen Bluetooth és WiFi képes.

A 13 Mpx-es, vakkus kamerája a foto-dokumentált GIS adatgyűjtést szolgálja.
Energiaellátása cserélhető 7.200 mAh-s akkumulátorról történik.

MiniUSB csatlakozással kábeles adatátvitelre képes, illetve ezen keresztül mód van akkumulátortöltésre is. A hatékonyság kedvéért azonban érdemes a mellékelt, szép kialakítású dokkoló-szerű külső töltő alkalmazni.

A cikk elkészülte előtt, úgy harangoztam be a műszert a FB-on, hogy „olyan új, hogy reggel még a fán volt”.

Ez így is van, tele sok újítással és mint új eszköz néhol belefuthatunk kínai írásjelekbe, akár az Android-ban, akár a GIStar-ban is.

Hangsúlyoznám, hogy ez azonban nem zavaró, a felhasználhatóságból semmit nem von le.


Mint említettem, a rendszer elsősorban GIS alkalmazásra van kihegyezve. Ennek megfelelően a 2-frekvenciás RTK megoldás a térinformatikai adatgyűjtésben nyújt segítséget.
Mire jó a két frekis RTK térinformatikai adatgyűjtés?

Jó példa lehet erre pl. egy kereszteződés és annak objektumainak rögzítése!

Hagyományos, L1 frekvenciás, szub-méteres (vagy a közeli megbízhatóságú) felmérés esetén nehéz utólag az irodában külön választani pl. egy 5 méter sugarú körben felmért Kresz-táblák, közlekedési lámpák, növényzet, közművek, stb. pozícióját. Ha ezt inicializált RTK vevővel mérjük fel, még kézben tartjuk is a vevőt, egy nagyságrenddel jobb pontosságot érünk el!

Persze, egy ilyen mérőrendszer használatakor fokozottan be kell tartani a GNSS mérés alapvető szabályait. Méréskor úgy kell fordulni, hogy a derékmagasságba tartott eszköz dél-felé „lásson ki” az égbolt felé, azaz az operátor ne takarja ki saját maga az égboltot.

Ez egy olyan geodéta esetén, aki megszokta, hogy a vevője 2 m magasan, a feje felett van, igényel némi (újra) gyakorlást.

A GIS alkalmazáskor mindenképpen említést érdemel a hazai szoftverkészítő cég, a TopoLynx TopoXpress alkalmazása, mellyel a South S560P igény szerint szállításra kerül.
Gusztusos felületű, átgondolt alkalmazás kifejezetten térinformatikai adatgyűjtésre – filozófiája talán, geodéta fejjel ezért volt számomra kissé testidegen. Az azonban elvitathatatlan, hogy profi alkalmazással van dolga annak a térinformatikusnak, aki használja.

Persze, azért méregettem a GIStarral is. Nagyszerű előrelépéseket hozott a korábbi verziójához képest, hiszen kvázi EOV-ban történő RTK felmérésre, kitűzésre alkalmassá vált. Elsősorban South vevők beszerzésekor egy kiváló back-up szoftvernek mondanám. Hasznos lehet az on-line térképi háttér (ahol bírja a sávszélesség), a felmérés egyszerű, a kitűzés gusztusos. Egyelőre így állunk, de a fejlődés mindenképpen érezhető és töretlen!

Mik a varázsszavak, amit összefoglalásként érdemes megjegyezni a South S560P-ről?

  • Terepi tablet, Android op.rendszerrel

  • 2-frekvenciás RTK, NAVSTAR+GLONASS+BEiDou

  • GIStar EOV rendszerrel (7 paraméteres transzformációval, ami a GIS megoldásokhoz elégséges), illetve TopoXpress

  • Tényleg térinformatikára kihegyezve
     

Végezetül, ha már a minőség emelkedéséről és az értékek kiegyenlítődéséről beszéltünk, ejtsünk szót a mérőrendszer áráról is! Bizony, a teljes kiépítés, szoftverrel elérheti a másfél millió jó magyar forintot is… Tessék matekozni, persze nem csak földmérő fejjel!

Én viszont azalatt szeretném megköszönni Érsek Ákos Úrnak és a GPSCOM Kft.-nek, hogy lehetőséget biztosított eszközük kipróbálására!

Képgaléria:

bottom of page