top of page

Trimble TCU5 és S5 Robot mérőállomás

TCU5

A 2021. év első cikke egy igazi, személyes kedvencről fog szólni.


Magáról a Trimble S5 Robot mérőállomásról már született bemutató 2017-ben, aminek olvasását előzmény sztoriként mindenkinek javaslom. Ott egy rövid történelmi áttekintést már tettem a gyártó 15 éve megjelenő S-szériájáról, illetve annak első tagjáról az S6-ról.
Azóta sok víz lefolyt a Dunán: még 2007-ben feltűnt a Világ első képalkotó, szkenner, Robot mérőállomása a VX, időközben nyugdíjba ment az S6, megjelent az S8, amit azóta szintén nyugdíjaztak, megjelent az S5, az S7, a szélső pontosságú S9HP, aztán felkerült az i-re a pont az SX10-zel…
Látszik, hogy a pörgés mögött komoly szakmai fejlesztések húzódtak.

 

Megmondom őszintén, én a Világ legjobb Robotjainak a Trimble műszereket tartom. Úgy gondolom, olyan technológiai megoldásokat tartalmaznak, amiket máshol a piacon nyomokban sem lehet felfedezni.
 

Mielőtt bárki a szívéhez kap, azt is hozzáteszem, hogy náluk pl. az elektromágneses mezőn levitáló alhidádé, az aktív kompenzátor, a DR+ nagy hatótávolságú PN mérés, vagy az 1 mm+2 ppm (P) távmérési megbízhatóság nem kiváltság, náluk minden Robot ilyen…ez van.


Újabb szívhez kapás esetére beszéljünk az árakról?
Oké…! Emlékezzünk csak az AllTerra Hungary Kft. nyitó akciójára: 4.5 milláért (publikus adat) vesztegették a teljes 3”-es Robot konfigurációt (műszer+TSC3+360 prizma+…)!
Most komolyan! Játsszuk azt, hogy azóta mondjuk 5.5-re emelkedett…ha valaki tényleg komolyan gondolja a Robot beszerzést, legyen tömege egy ilyen értékéről és nehogy már pl. másfél millióból próbálja meg megoldani!

Elfogódott vagyok? Igen!
Ezt mondjuk terjesztettem mindig is magamról.
Aztán történt, hogy 2020 november közepén bejött egy hosszú hétvégényi, a kollégámmal a növényzeti- és terep viszonyok miatt csak „Rambo II.” elnevezésű, éles projekt.  Az első napon egy „hagyományos”… izé „nem-Trimble” Robot mérőállomást használtunk, míg a második napon befutott a már nagyon várt S5, TSC7 vezérlővel és Access terepi alkalmazással.
A különbség a sebességben, prizmakövetési,- és prizma feltalálási és „dzsindzsán keresztüli” mérési képességben zongorázható volt.
Mit szépítsünk? 
Az S5 egy kerek délutánt vert rá a másikra. Nem teszt volt, nem elegáns, makkos cipős demó, nagy szavakkal, hanem az az igazi erdős-ligetes dagonyázós geodézia, ahol a GNSS technológia a munkaterület szélén alappont hálózat létesítése után kifeküdt.


Összességében ez nem volt egy nagy kaliberű munka, sőt lehet más az elvárás egy focipálya felmérésnél, mint a hegyekben, de azért egy évben vajon hány izgisebb projekt hány ilyen félnapja, mennyi költségcsökkenést generálhat egy földmérő vállalkozónak?
Távol álljon tőlem, hogy bárki másnak időben, térben extrapoláljam saját, konkrét tapasztalataimat, de az mindenesetre tény, hogy azóta nálam, ez a bizonyos elfogódottság, elég komoly forintosított alátámasztással bír, amit a Trimble technológiák kapcsán érzek.

Persze, ez könnyű annak a műszergyártónak, aki kitalálta a szervó, majd Robot technológiát – nála másból nem is nagyon lehet manapság választani!

A mai cikk főszereplője mégsem az említett S5, sokkal inkább egy megújult vezérlési lehetőség.


Ehhez is jár egy kis történelmi előzmény!
A Trimble a Geodimeter hagyományokra építkezve kb. 2007 tájékáig gyártotta az 5503/5600 szériákhoz a DOS alapú „Geodimeter Control Unit” vezérlő egységet. Ez a műszerről levehető szürke kezelő, sárga-kék teljes billentyűzettel még a nagy elődöt idézte.


Vele párhuzamosan jelent meg a szintén teljes billentyűzetes színes, szélesvásznú, érintőképernyős ACU, ami Windows operációs rendszerrel bírt és közvetlenül ráaggatható volt a Geodimeter 600/Trimble 5503/5600 szériákra. A grafikus Trimble Survey Controller program futott rajta, mely térképi megjelenítést és szerkesztést is lehetővé tett.
Emlékszem, a pár körrel a Trimble mögött lemaradók azzal ágáltak ellene, hogy azért nem jó az érintőképernyő, mert esőben az esőcseppek az érintőképernyőre hullva nem várt funkciókat indíthatnak el (szakadó esőben dolgozó Sztahanovok számára bizonyára kínos lett volna)….a színes kijelző és a CAD térkép meg különben sem látszanak jól a napfényben.
(Pedig 2006-ban elég sokan szaladoztak már színes képernyős mobiltelefonnal, sőt érintőképernyős PDA-val ehhez a süket szöveghez.)


Az ACU egyébként lekezelte pl. az 5600 Robot mérőállomásokat közvetlen kezelőegységként, rádióval távirányítóként prizmaoldalon, illetve alkalmazható volt önálló Trimble GNSS vevők vezérlőjeként BT-on keresztül. Ezeken felül integrált felmérésben (IS), akár mindkét technológiát egyidejűleg kiszolgálta. Ez utóbbiaknál egy, ma már mókásnak tűnő keretbe kellett illeszteni a botra, amit sokan „sportkormánynak” hívtak.

Aztán megjelent az S6 mérőállomás család s vele együtt a TCU, azaz Trimble Control Unit.

Filozófiájában ugyanaz volt, mint az ACU, csak annál persze jóval modernebb kiadásban.

A Trimble jófejségére, vagy inkább rendszerszemléletére jellemző, hogy szinte napjainkig gyártott olyan átalakítót, amivel a TCU a Geodimeter 600-asokig visszamenőleg bármilyen mérőállomásra rögzíthető volt. Így gyakorlatilag több, mint negyed évszázados műszerekből is lehetett színes, érintőképernyős profi mérőállomást up-gradelni.

Nos, ez a TCU megért jó néhány ráncfelvarrást az elmúlt másfél évtizedben: a legutolsót most, 2020 éve vége felé. Sorrendben ez az ötödik, mely során szakított az eddigi Windows Mobile operációs rendszerrel s cserélte azt a divatos Android 7.1.1-re.

Nézzük meg közelebbről, miről van szó!


Ami szembetűnik, hogy a Trimble TCU5-ről eltűnt a teljes billentyűzet. Persze, a gyártó nem pazarolta el a helyet: a fekvő kijelző átmérője így csaknem 13 cm. Tulajdonképpen bekapcsolva az egész kezelőegység egy bazi nagy képernyő, jobb oldalt néhány gombbal. Fényereje kiváló, ellenfényben jól szemlélhető. 
Őszintén szólva a tesztelés során nekem azért hiányoztak a fizikai billentyűk…persze meg lehet szokni ezt is, különben is, „de gustibus non est disputandum”.

Természetesen, az új vezérlő valamennyi S-szériás mérőállomással kompatibilis. Egyaránt alkalmazható közvetlenül a műszerre rögzítve, illetve az elődeihez hasonlóan a klasszikus rádiós távvezérlő keretbe téve.
Maga a hardver 16 GB belső memóriával rendelkezik, ám mód van az új Trimble S-modellek ('hehehe') USB csatlakozójába dugott Pendrive-ra történő rögzítésre, illetve adatátvitelre.

A korábbi TCU-knál megszokott irodai dokkoló az ötös verzióhoz is jár. Ezzel kábelen PC-hez csatlakoztatható, illetve ezen keresztül OTG átalakítóval Pendrive-os adatátvitelre is lehetőség van.
A PC-s csatlakozás - legalábbis Win10 asztali gép esetén - automatikus, nem igényel különösebb hókusz-pókuszt, tulajdonképpen ugyanaz a kezelése, mint egy egyszerű okos telefonnál.

Rendelkezik fejlett 2.4/5 GHz WiFi kapcsolattal, aminek a terepen lehet nagy jelentősége. Így TCU5-nek bármilyen okos telefon képes hotspot-szerű internet szolgáltatást biztosítani, lehetővé téve pl. bárhonnan az e-mail küldést-fogadást.
Továbbá a WiFi az irodában gyors fedélzeti szoftverfrissítést tesz lehetővé, a szintén Android-ra is megírt Trimble Installation Manager futtatásával.

És ha már így szóba került, jöjjön a szoftver!
A Trimble Access alkalmazásról nem szeretném újabb történelmi feljegyzéssel untatni a nagyérdeműt, de azért az alapokról mégis szólnom kell!
Van ugyebár a 2017-es verzió, ami a Windows Embedded Handheld operációs rendszerű TSC3 és a TCU3 kezelőkön fut.

Nyomokban a mogyoróféléken és szóján kívül tartalmazza a korábban említett Trimble Survey Contoller szellemiségét. Stílusában az igazi, hagyományos terepi vezérlős életérzés jellemzi.
A Window10 operációs rendszerű Trimble vezérlőkre (TSC7/T7/T10) az Access 2020-as verziója érhető el. Sokkal inkább egy irodai-terepi szoftver kombó kinézetű alkalmazás.


A trükk az, hogy funkcionalitásában mindkét változat azonos, egymással átjárható. Így Felhasználó saját ízlése és pénztárcája szerint választhat, műszaki-szakmai szempontból ugyanis nincs releváns különbség közöttük.

Ezek után jött be a képbe ez az új Android-os változat, ami viszont teljes egészében megegyezik a Windows10-nél megszokott v2020-szal.

De tényleg, semmiféle eltérés nem tapasztalható a kettő között. Így nehéz lesz túl sok újdonságot mondanom azoknak, akik már ismerik a TA v2020-t!

Színes grafikus, számos funkcióval rendelkező alkalmazás rendszer, aminek „Általános felmérés” programrésze modulárisan tovább bővíthető pl. Alagút, Monitoring vagy éppen Csatorna modullal.


Az utóbbi időben kiegészült CAD eszköztárral, ami viszont nagy ravaszul valamiért „default-ként” nincs bekapcsolva a mérési nézetben. Ejnye, ezt azért érdemes beklikkelni a Beállításokban!


Ahogy már a Windows-os verzióban megszoktuk, itt is működik a 3D nézet. Így pl. az automatikus letapogatáskor előálló, kvázi-pontfelhőt akár forgathatjuk is a kijelzőn.
(Igen, direkt vigyáztam, hogy ne 3D-szkennelésnek hívjam ezt az alap felmérési módot. Ugyanis az S7-től felfelé jön képbe az un. SureScan, ami 15 pt/mp sebességre képes, akár fényképezéssel….nem beszélve az SX10-ről, ahol ez már 26.600 pt/mp.)

A térkép interaktív, azaz kijelölve objektumot és lenyomva tartva a mutató pálcát, feljön a végrehajtható műveletek listája. Szép számmal kapunk COGO és kódolási funkciókat is...
A használatot tekintve, a ceruza mellett, volt elég hely a képernyőn, hogy virsli ujjaimmal is kezelni tudjam az alkalmazást - bár az előbbivel nekem kényelmesebbnek tűnt.
Egyébként a kijelző terepi állapota szerint tudunk kezelési módot állítani, pl. Nedves ujj/kesztyű, Nedves toll,…
A Galériában igyekeztem ízelítőt adni.

Mivel zárjam a leírást?


Ha azt mondom, a Trimble S5 a belépőszint a Trimble Robot univerzumában, szerintem a Trimble rosszallóan felhúzza a szemöldökét, ugyanakkor a versenytársai meg vérig sértődnek. Pedig ez így van!

Az amerikai gyártó mérőállomás portfóliójában ettől tényleg csak feljebb van!

Az Android-on futó Trimble Access színre-szagra-kezelésre  teljesen megegyezik a Win10-es verzióval, így aki már használja és op.rendszer váltásban gondolkozik, annak az átállás teljesen zökkenőmentes lesz. Ugyanakkor jó szívvel ajánlható az eddig is Trimble TCU-t használó, vagy klasszikus fedélzeti mérőállomás kezeléshez szokott Kollégáknak is!
 
Piaci pozícionálás tekintetében pedig, elmondható, hogy van már a piacon Android op.rendszerű RTK GNSS kezelő…nem is egy!
Van már a piacon hagyományos mérőállomás, melynek klasszikus vezérlése megoldott saját Android operációs rendszerű kezelőegységről.
Sőt, van már a piacon olyan Robot mérőállomás, aminek távvezérlése az Android-os  tablet Long-Range Bluetooth hatótávolságában (kb. 2-300 m) lehetséges….


Most viszont már van olyan megoldás is, ami ezt a sok mindent egyetlen eszközben tudja.
Na, ez a Trimble TCU5 terepi vezérlő!

Ezúton szeretném megköszönni a tesztelési lehetőséget az AllTerra Hungary Kft.-nek, illetve Dömötör Attila szakértő úrnak, aki aktívan részt vett a műszer vizsgálatában és segítette a cikk elkészülését.

Galéria:

bottom of page