top of page

JAVAD Triumph-VS RTK GNSS vevő

JAVAD Triumph-VS

A JAVAD Triumph-VS RTK GNSS vevőszettet a JAVAD hivatalos magyarországi forgalmazója, a Geomentor Kft. bocsátotta rendelkezésemre.

 

Nagy örömömre szolgált, hogy kipróbálhattam egy rendszert, ami ilyen szinten az innováció jegyében született! Lássuk, miket tapasztaltam!

 

A piac talán legkisebb műszercsomagja zöld JAVAD feliratú, puhafalú, bőr fotótáskában érkezett. A hozzá tartozó teleszkópos bot is elfért egy kb. 40-45cm-es hordzsákban.

Hirtelen úgy tűnt, valami tartozék kimaradt, mert se bilincs, se antenna, se tartó nem volt a műszer mellett, mindössze egy akkumulátortöltő és USB kábel árválkodott a táskában, nomeg két kitámasztó lábacska (amik a mutatópálca funkciót is ellátnak), arra az esetre, ha a műszert az irodában kényelmesen akarjuk az asztalra helyezni.


De egyéb kiegészítőre nincs is szükség: a JAVAD valóban megalkotta a minden-az-egyben GNSS mérőrendszert. A Triumph-VS ugyanis tartalmazza a GNSS antennát, GNSS vevőt, adatátviteli egységeket, a színes, érintőképernyős kijelzőt, billentyűzettel. 
Emellett természetesen rendelkezik Bluetooth és WiFi kapcsolattal, 2db kamerával és portokkal (2db USB, 1db Ethernet, külső GNSS antenna, külső URH, stb…).

A ma már alapként elvárt GPS+GLONASS jelvétel mellett a vevő alkalmas az L2C és L5 jelvételre már most. Emellett GALILEO előkészítéssel rendelkezik.

SIM kártyából kettő is fér bele, így a felhasználó ahhoz a szolgáltatóhoz csatlakozik GPRS-en keresztül, melynek lefedettsége a legjobb a mérési területen! Kártyacsere helyett konfigurációváltással vált szolgáltatót.

Saját bázisos módszerhez az URH adatátviteli rádió is integrálva van a roverbe, ennek aktiválása azonban nem az alapcsomag része.

A teljes mérőrendszer (Triumph-VS+teleszkópos bot) összsúlya alulról súrolja a 2kg-ot, amivel –ahogy én tudom – nem talált még legyőzőre a piacon!

Kézbe véve a „kompakt” szó ugrik be először: a kifejezetten kicsi és könnyű műszeren minden helyet kihasználtak (pl. a portok a süllyesztett fogantyúk gumiborítása alatt helyezkednek el, a billentyűzet egy része a képernyő két oldalán, a funkciógombok pedig a 
műszer tetején találhatók.

A műszer saját, JAVAD belső szoftverrel rendelkezik, aminek indítási procedúrája kicsivel hosszabb (csaknem 90 másodperc), mint az egyéb, pl. Carlson-t használó, Windows CE-s, vagy Mobile-s mérőrendszereknél megszokott. Éppen ezért hidegindítási tesztet nem volt érdemes végezni.

A betöltés után a bőség zavara fogad a nagyfelbontású érintőképernyőn: gusztusos, színes nagy ikonok tömkelege (szám szerint 21db), melyekre kattintva rengeteg adat és beállítási lehetőség ugrik fel. Ezeket kiegészíti több kisebb –egyébként szintén aktív– piktogram, a kijelző szélein.

Maga a mérési képernyőn is el vagyunk halmozva információval! Talán kicsit túl sokkal is, melyeket még tetézi, ha az állapotjelző ikonokra koppintunk: itt is minden interaktív, mindenhol történik valami. Szenzációs, mi mindenre rá nem kérdezhetünk, de talán (a 
magamfajta) átlagfelhasználónak nem is biztos, hogy szüksége van ennyi információra!
Lehet, hogy a kevesebb több lett volna?

Annak, aki első látásra esetleg idegenkedne a JAVAD saját, szakmailag talán kicsit túl is szofisztikált kezelőszoftverétől, annak a következő jó hírrel szolgál a forgalmazó: hamarosan érkezik a Carlson SurvCE Triumph VS-re, mely szoftver sokkal kommerszionálisabb és nagyon elterjedt a geodéziai műszerpiacon.

Egyébként a különleges JAVAD programban történő, első lépések megtételében sokat segített nekem, a Geomentor Kft.-re jellemző pontossággal összeállított „Gyorsindító” dokumentum. 

A JAVAD szoftverben mérés közben váltogatva szemlélhetjük a kamerák képeit és a mérési képernyőt. Sajnos, itt közvetlenül térképi nézet nem választható. Maga a program egyébként, logikusan felépített, amihez precíz és érthető magyar fordítás tartozik (ez szintén a Geomentor Kft. hozzáértését dicséri). 
Természetesen, a program tartalmazza a VITEL módszert.

A tesztmérés egy tipikusan a magas ionoszférikus maradékhibáktól vészterhes időszakban történt. Mérés közben lekérdezhető a 6db(!) párhuzamosan futó, inicializálási metódus állapota, eredménye. Nem egy esetben, mindössze 2 vagy 3 algoritmus hajtotta végre egyértelműen a fázistöbbértelműség feloldását. Ennek ellenére a geodéziai pontosság, a vevő lefordítása után is, tipikusan 7-10 másodperc alatt kiszámításra került. A mérőrendszer kitakartabb területeken is jól szerepelt.

A műszer egyébként rendelkezik elektronikus libellával és kompenzátorral, mely munkatartománya 5°. 
Mit is jelentett ez a gyakorlatban? Azt, hogy az épületek déli sarkai ténylegesen megmérhetők GNSS vevővel – hiszen a saroknak nekidöntött rover kikompenzálta az eltérést a függőlegestől.
Ezenfelül, a boton elhelyezett kompasz helyett, a beépített elektronikus iránytűje a mérési képernyőn folyamatosan jelzi az északi irányt a felhasználójának.  

Összességében elmondható, hogy a JAVAD Triumph-VS egy nagyon különleges és innovatív darabja a geodéziai műszerpiacnak. Szenzációs, máshol valóban nem megtalálható funkciókat tartalmaz, melyek a mindig megújulni tudó Dr. Ashjaee Javad 
szellemiségét tükrözik.Talán egyes megoldások túlságosan is előremutatók és a piac nem ért meg még rájuk…de ezt majd az idő dönti el!

Ezúton szeretném megköszönni Varga Zoltán úrnak, a Geomentor Kft. ügyvezetőjének, hogy lehetőséget biztosított a műszer tesztelésére.

 

 

Képgaléria:

JAVAD Triumph-VS
JAVAD Triumph-VS
press to zoom
Kicsi és kompakt
Kicsi és kompakt
press to zoom
RTK GNSS mérés formabontóan
RTK GNSS mérés formabontóan
press to zoom
Ebédszünet
Ebédszünet
press to zoom
Tó-tágas
Tó-tágas
press to zoom
A boldogságtól (f)ordítani
A boldogságtól (f)ordítani
press to zoom
Kamerák közül az egyik
Kamerák közül az egyik
press to zoom
Folyamatos mérés
Folyamatos mérés
press to zoom
Műszercsomag
Műszercsomag
press to zoom
bottom of page