top of page

JAVAD Triumph-VS RTK GNSS vevő

JAVAD Triumph-VS

A JAVAD Triumph-VS RTK GNSS vevőszettet a JAVAD hivatalos magyarországi forgalmazója, a Geomentor Kft. bocsátotta rendelkezésemre.

 

Nagy örömömre szolgált, hogy kipróbálhattam egy rendszert, ami ilyen szinten az innováció jegyében született! Lássuk, miket tapasztaltam!

 

A piac talán legkisebb műszercsomagja zöld JAVAD feliratú, puhafalú, bőr fotótáskában érkezett. A hozzá tartozó teleszkópos bot is elfért egy kb. 40-45cm-es hordzsákban.

Hirtelen úgy tűnt, valami tartozék kimaradt, mert se bilincs, se antenna, se tartó nem volt a műszer mellett, mindössze egy akkumulátortöltő és USB kábel árválkodott a táskában, nomeg két kitámasztó lábacska (amik a mutatópálca funkciót is ellátnak), arra az esetre, ha a műszert az irodában kényelmesen akarjuk az asztalra helyezni.


De egyéb kiegészítőre nincs is szükség: a JAVAD valóban megalkotta a minden-az-egyben GNSS mérőrendszert. A Triumph-VS ugyanis tartalmazza a GNSS antennát, GNSS vevőt, adatátviteli egységeket, a színes, érintőképernyős kijelzőt, billentyűzettel. 
Emellett természetesen rendelkezik Bluetooth és WiFi kapcsolattal, 2db kamerával és portokkal (2db USB, 1db Ethernet, külső GNSS antenna, külső URH, stb…).

A ma már alapként elvárt GPS+GLONASS jelvétel mellett a vevő alkalmas az L2C és L5 jelvételre már most. Emellett GALILEO előkészítéssel rendelkezik.

SIM kártyából kettő is fér bele, így a felhasználó ahhoz a szolgáltatóhoz csatlakozik GPRS-en keresztül, melynek lefedettsége a legjobb a mérési területen! Kártyacsere helyett konfigurációváltással vált szolgáltatót.

Saját bázisos módszerhez az URH adatátviteli rádió is integrálva van a roverbe, ennek aktiválása azonban nem az alapcsomag része.

A teljes mérőrendszer (Triumph-VS+teleszkópos bot) összsúlya alulról súrolja a 2kg-ot, amivel –ahogy én tudom – nem talált még legyőzőre a piacon!

Kézbe véve a „kompakt” szó ugrik be először: a kifejezetten kicsi és könnyű műszeren minden helyet kihasználtak (pl. a portok a süllyesztett fogantyúk gumiborítása alatt helyezkednek el, a billentyűzet egy része a képernyő két oldalán, a funkciógombok pedig a 
műszer tetején találhatók.

A műszer saját, JAVAD belső szoftverrel rendelkezik, aminek indítási procedúrája kicsivel hosszabb (csaknem 90 másodperc), mint az egyéb, pl. Carlson-t használó, Windows CE-s, vagy Mobile-s mérőrendszereknél megszokott. Éppen ezért hidegindítási tesztet nem volt érdemes végezni.

A betöltés után a bőség zavara fogad a nagyfelbontású érintőképernyőn: gusztusos, színes nagy ikonok tömkelege (szám szerint 21db), melyekre kattintva rengeteg adat és beállítási lehetőség ugrik fel. Ezeket kiegészíti több kisebb –egyébként szintén aktív– piktogram, a kijelző szélein.

Maga a mérési képernyőn is el vagyunk halmozva információval! Talán kicsit túl sokkal is, melyeket még tetézi, ha az állapotjelző ikonokra koppintunk: itt is minden interaktív, mindenhol történik valami. Szenzációs, mi mindenre rá nem kérdezhetünk, de talán (a 
magamfajta) átlagfelhasználónak nem is biztos, hogy szüksége van ennyi információra!
Lehet, hogy a kevesebb több lett volna?

Annak, aki első látásra esetleg idegenkedne a JAVAD saját, szakmailag talán kicsit túl is szofisztikált kezelőszoftverétől, annak a következő jó hírrel szolgál a forgalmazó: hamarosan érkezik a Carlson SurvCE Triumph VS-re, mely szoftver sokkal kommerszionálisabb és nagyon elterjedt a geodéziai műszerpiacon.

Egyébként a különleges JAVAD programban történő, első lépések megtételében sokat segített nekem, a Geomentor Kft.-re jellemző pontossággal összeállított „Gyorsindító” dokumentum. 

A JAVAD szoftverben mérés közben váltogatva szemlélhetjük a kamerák képeit és a mérési képernyőt. Sajnos, itt közvetlenül térképi nézet nem választható. Maga a program egyébként, logikusan felépített, amihez precíz és érthető magyar fordítás tartozik (ez szintén a Geomentor Kft. hozzáértését dicséri). 
Természetesen, a program tartalmazza a VITEL módszert.

A tesztmérés egy tipikusan a magas ionoszférikus maradékhibáktól vészterhes időszakban történt. Mérés közben lekérdezhető a 6db(!) párhuzamosan futó, inicializálási metódus állapota, eredménye. Nem egy esetben, mindössze 2 vagy 3 algoritmus hajtotta végre egyértelműen a fázistöbbértelműség feloldását. Ennek ellenére a geodéziai pontosság, a vevő lefordítása után is, tipikusan 7-10 másodperc alatt kiszámításra került. A mérőrendszer kitakartabb területeken is jól szerepelt.

A műszer egyébként rendelkezik elektronikus libellával és kompenzátorral, mely munkatartománya 5°. 
Mit is jelentett ez a gyakorlatban? Azt, hogy az épületek déli sarkai ténylegesen megmérhetők GNSS vevővel – hiszen a saroknak nekidöntött rover kikompenzálta az eltérést a függőlegestől.
Ezenfelül, a boton elhelyezett kompasz helyett, a beépített elektronikus iránytűje a mérési képernyőn folyamatosan jelzi az északi irányt a felhasználójának.  

Összességében elmondható, hogy a JAVAD Triumph-VS egy nagyon különleges és innovatív darabja a geodéziai műszerpiacnak. Szenzációs, máshol valóban nem megtalálható funkciókat tartalmaz, melyek a mindig megújulni tudó Dr. Ashjaee Javad 
szellemiségét tükrözik.Talán egyes megoldások túlságosan is előremutatók és a piac nem ért meg még rájuk…de ezt majd az idő dönti el!

Ezúton szeretném megköszönni Varga Zoltán úrnak, a Geomentor Kft. ügyvezetőjének, hogy lehetőséget biztosított a műszer tesztelésére.

 

 

Képgaléria:

bottom of page