top of page

Trimble R8s RTK GNSS vevő 

Nemrégiben volt szerencsém kipróbálni a Trimble egyik új eszközét, az R8s RTK GNSS vevőt.
Sosem titkoltam, hogy elfogódott vagyok a gyártó műszaki megoldásaival szemben, de talán ez érthető is: technológiai újításokban valódi piacvezető. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy nem egy gyártó utánozza le ötleteit, akár egy-az-egyben, akár különféle mértékben, saját képére formálva azokat.

Aki figyelemmel kíséri a Trimble eszközök törzsfejlődését az tudja, hogy az R8-as integrált GNSS vevő rengeteg újítást hozott magával megjelenésekor és azóta is több ráncfelvarráson esett át, az évek folyamán. (Egyik verziójával itt, ennek a honlapnak az oldalain is lehetett találkozni!) 

Úgy látszik, a gyártó kötődik ehhez az elnevezéshez, mert újradizájnolt, új filozófiával bíró eszköze is az R8 nevet kapta, ezúttal egy kis „s”-betűs kiegészítéssel. 

 

Lehet, hogy csak nekem tűnik úgy, de mintha szembemenve a trenddel, a Trimble nem egyre többféle vevővel jelenik meg, inkább a minden-a-boton portfólió letisztulására törekszik. Kikoptatni látszik az R6-ot, elbúcsúztatja a „klasszikus” R8-t. Marad a belépőszintű R4, a felsőkategóriás R10…de akkor, mi az, ami képes hidat verni a két véglet között? Egyetlen, ám jól skálázható mérőrendszer! Ezzel egyszer-s-mint megmagyaráztuk az „s” betű jelentését is: scalable. 

 

Megjegyzem, a skálázható rendszerek nem új keletűek a szakmában, azaz szó nincs arról, hogy most a Trimble, így 2015 táján újra feltalálta volna a meleg vizet.

Amitől ez kicsit más, hogy míg máshol vagy a felső árkategória sajátja az igazi skálázhatóság (ott meg már minek?), vagy a skálázható példány mellett ugyanúgy megvannak a polcról levehető csomagok (akkor meg minek egy külön típus?), addig itt tényleg egyetlen eszköz fedi le a teljes „középső” piaci szegmenst.

Ráadásul ez az amerikai gyártó árszínvonalának ismeretében, tényleg kedvezőbb árú, igényre szabott eszközbeszerzést tesz lehetővé, a Trimble felhasználók számára. 

 

Akkor nézzük az ismételten megújuló R8-t, az R8s szériát! 

 

A gusztusos kinézetű GNSS vevő, a TSC3 terepi vezérlőjével egy kisméretű, saját anyagából enyhe futurisztikus mintákkal mart, sárga hordládában érkezett. A műanyag csatokon Trimble logó, illetve nyomógombok a kényelmes nyitásért.

 

Először a fejezetet emeltem ki s forgattam körbe.

Szép, visszafogott szürke-fehér dizájn – ezt a letisztultságot talán kicsit túlzásba is vitték: a fekete homlokpanel a bekapcsoló gombjával és a mindössze három sárga információs LED-jével (műhold/adatátvitel/adattárolás&akkuállapot) nem kényezteti el a felhasználót!

 

Ami azonban abszolút nyerő és olyan egyszerű, hogy szégyen volt eddig nem kitalálni, az a GPRS/URH antennacsatlakozó lezárója!

Noha a konnektor  - mint a legtöbb gyártónál - süllyesztve van, a csavaros zárókupak tekerhető része szépen, ergonomikusan kialakítva túllóg annak peremén. Így kényelmesen le, - illetve felcsavarható. Aki már verte le körömágyát, törte be körmét, esetleg szakította el véletlenül a kupak rögzítő drótját, egyéb gyártók antenna kimenetelénél matatva, az tudja, miről beszélek! Tudom, hogy nem nagy dolog, de ezek az apróságok igazán jót tesznek a léleknek. A vevő alján egyébként még van egy klasszikus soros port és egy külső tápellátás konnektor is.

 

A 2.600 mAh-s akku a szokott módon, a tartójával együtt távolítható el, illetve cserélhető.    

 

A fejezetben az adatátvitelről egy HSPA+ net és egy URH rádió modem gondoskodik. Ezek nemes egyszerűséggel egybe vannak építve, egy konnektort és egy adatátviteli antennát használnak. Hogy a felhasználó melyiket szeretné használni, az a skálázhatóságnak köszönhetően csak feladataitól és pénztárcájától függ. A rádió esetében is választhat az TX/RX (adó és vevő) vagy csak RX (vevő) rádió módok közül.

A teljesen integrált, szuperzárt mérőrendszernek az R6 és korábbi R8-nál már megszokott szépséghibája, hogy a SIM kártya ki-be helyezése, cseréje hat csavar kicsavarásával, lényegében csak a teljes 'plug&play' modem kiemeléséve valósulhat meg. Ez a terepen macerás tud lenni, de fogjuk fel úgy, hogy a gyártó nagyon bízik a modeme teljesítményében és ennél a műszernél nem kell kártyacsereberére számítani… bocs, már az elején jeleztem, hogy elfogódott vagyok!

 

Természetesen, a skálázhatóság vonatkozik a vett műholdrendszerekre is: NAVSTAR/GLONASS/Galileo/BeiDou…tessék választani! SBAS-ból is jól el van eresztve, ezek alapszolgáltatások: QZSS, WAAS, EGNOS, GAGAN. Alapból van benne továbbá egy 56MB-os belső memória, melynek kezelésére a későbbiekben szeretnék még kitérni!

 

Divatos szóval élve, az Trimble R8s nevezhetjük kétmagosnak: 2 db Maxwell™ 6 chippel rendelkezik, csatornáinak száma pedig 440.

 

A fejezet környezetállósági besorolása IP67, mely egyébként lerí róla: igazi kis zömök pufók UFO kinézete van.

 

Talán skálázhatóságnak tekinthetjük az R8s-hez alkalmazható terepi vezérlők sokszínűségét. Összevetve a korábbi és azóta szerencsére megdőlt R4 hardver megkötésekkel, itt szabadon választható hozzá TSC3, Slate, TCU, Trimble Tablet Rugged PC. 

 

Térjünk hát most át a Trimble TSC3 terepi vezérlőre --- amivel ez az R8s érkezett!

Egy korábbi, a Spectra FOCUS30 cikkemben méltattam már az Ranger terepi vezérlőt.

Nem átalltam azt írni, hogy ha azt látnám egy promóvideóban, hogy kalapács híján vele vernek le karót, én simán elhinném! Ez is és minden egyéb ott leírt gondolat éppúgy vonatkozik a TSC3-ra is. Nem véletlenül! A két eszköz csak az előlapi brandnév megírásban és színezésben tér el egymástól…a Trimble ebből annyira nem csinált gondot, hogy akku alatti, kártya slotokat fedő címkén „Ranger/TSC3” feliratot szerepeltet!   

 

Egy-két új, abból a cikkből kimaradt gondolat:

 

A TSC3 beépített SBAS képes GPS vevővel és 5MP-es kamerával rendelkezik, geotagelt fényképek készítésére alkalmas. Ennek például a rajta futó Trimble Access terepi szoftver alkalmazásakor, képi kódoláskor van jelentősége. Hálózati RTK GNSS rendszer vezérlőjeként, 3G képes adatátviteli modeme másodlagos mobilnet szolgáltatóként is hasznosítható, tehát ha a fejezetben lévő kártya lefedettsége gyenge, akkor sem kell a modemet birizgálni, csak átállni a TSC3-éra.

Rezisztív érintőképernyője egyébként kifejezetten jól szemlélhető terepen, ellenfényben.

 

Most kellene rátérnem a Trimble Access leírására. Mivel mindent tud (csak a COGO-ból három oldalnyi funkciója van!), elég nehéz lenne felsorolni minden menüpontját és beállítását.

Gusztusos kinézetű, logikus felépítésű, a terepi szoftverek cadillac-je, melynek bőrülésében a megszokott kellemes női hang búgja fülünkbe az infókat.

Persze, azért a régi jó „Viossza” és „Zsenszámológép”elgépelt fordítások is megérnének már egy ráncfelvarrást…

Kipróbáltam a folyamatos mérést, az azonos kódok automatikus köttetését: a vonal nyitás-zárás egyszerű, gyorsan konfigurálható.

 

Szokásos mániámnak is hódoltam s feszegettem a kitűzési képernyő lehetőségeit: nem lehet rá panasz, nincs túlcsicsázva, ám jól áttekinthető és kontrasztos.

Kikényszerítettem pár újrainicializálást, de a Geotrade CORS hálózatában, 7 km-re található budapesti bázisról ez nem tartott tovább 6-9 másodpercnél. 

 

Azt kell mondjam, hogy a nem kalibrált fürdőszoba mérlegen kb. 3 kg-ot mutató Trimble R8s + TSC3 kombó egy jól kezelhető, a terepi kihívásokra gyorsan reagálni képes mérőrendszer.

 

Ámde, amiről igazán írni szeretnék és a belső memória kapcsán már riogattam is a kedves olvasóim, az az R8s fejezetnek egy kiváló és elképesztően hatékony funkciója.

A Google Play-ről letölthető az un. Trimble DL kezelőszoftver. Ezzel bármilyen Android op.rendszerű, Bluetooth-os eszközzel (telefon, tab,…) képesek vagyunk rábírni R8s-szünket statikus vagy gyorsstatikus felmérésre.

 

Így alakult okostelefonom is terepi vezérlővé!

 

A szoftverben megadjuk a mérési módot, a mérés időtartamát, a rögzítési intervallumot, a pontszámot, sőt a pont kódját, a DOP küszöböt és az antenna magasságot.

A nyersadat rögzítés a vevő belső memóriájába történik, így a mérésindítást követően használhatjuk telefonunk egyéb funkcióit, de persze nyomon is követhetjük az adatgyűjtést: vett holdak száma, aktuális DOP érték, eltelt és hátralévő idő.

 

A mérést követően pedig akár azonnal, egy (vagy több) megadott e-mailcímre továbbíthatjuk az eredményeket, helyi tárhelyfoglalás nélkül, a telefonunkon csak „átfolyatva” azokat.

Most mindenki tegye a szívére a kezét! Festi magát, aki szerint ez nem egy kiváló és irigylésre méltó Trimble funkció!

 

Tehát hirtelen ennyit mára a technika és tudomány újdonságaiból! Ez a műszerkipróbálás (is) igazán nagyszerű szakmai móka volt!

 

Ezúton szeretném megköszönni Nagy Gézának és a Geotrade Kft.-nek, hogy a Trimble R8s műszerkonfigurációt kipróbálásra biztosította számomra!

FRISSÍTÉS:
2019. októberétől, csaknem 10 év kihagyás után újra van Magyarországon hivatalos Trimble képviselet. Az új cég neve: Allterra Hungary Kft.

A fent említett Geotools Europe Hungary Kft. ennek a cégnek a hivatalos szerződött viszonteladója.

 

Képgaléria:

bottom of page