top of page

Ruide R6 PULSAR RTK GNSS mérőrendszer

Ruide R6 Pulsar

A RUIDE hazai forgalmazója, a ForGeo Bt. talán az egyik legifjabb hazai műszerforgalmazó cég, de ahogy én látom, már elég jó piaci részesedést sikerült itthon elérnie.

 

Természetesen, ebben nagy szerepet játszanak kedvező árai, mely egy olyan ár-érzékeny piacon, mint a miénk, fontos szempont.  Ám ahhoz meg már elég „öregek”, hogy ha e mellé nem tudnának kielégítő minőséget is letenni az asztalra, már becsukhatták volna a boltot.

Jó párszor írtam a „kínaizásról”, így ezúttal nem nyitnék társadalomkritikai értekezést a témában.

Úgy érzem mindenesetre, hogy a kínai jelző pejoratív felhangja kezd megkopni szakmán belül.

Hogy ez miért lehetséges, annak ékes szemléltetője mai páciensünk a RUIDE R6 PULSAR RTK GNSS műszer konfiguráció.

Szerkesztőségünk korábban már bemutatta az R6i NOVA-t. Ha esetleg valaki nem olvasta cikkünket (irgum-burgum!), annak is ismerősen csenghet az eszköz neve, ha más nem, a forgalmazó 2018. év végi kedvezményes akciójából. 

Nos, a PULSAR a NOVA erősen felturbózott változatának tekinthető.

Először is, megkapta a Trimble BD990-as OEM GNSS alaplapját. Ez nem csak a 336 csatorna miatt lényeges (hagyjuk, a számháborút kérem!), hanem mert így alkalmas L-Band kommunikációra is.
Az OmniStar rendszerre támaszkodó Trimble RTX műholdas korrekciószolgáltatásról már szintén írtunk Spectra SP60-nál.

Azóta a rendszer – 2018 közepén – nagyon komoly ráncfelvarráson esett át. Többek között már GPS+GLONASS+GALILEO+BeiDOU+QZSS rendszerekre is biztosít korrekciót az égből, vagy a netről. Ezen kívül, megnőtt a CenterPoint RTX Fast zónák köre, amibe immár Magyarország is beleesik.  Ez azt jelenti, hogy itthon az inicializálási idő az L-Band műholdakról akár <1 perc. 

Persze, felmerül a kérdés, hogy szükség van-e kis hazánkban egy évi 2.000 Eurós korrekció előfizetésre, amikor földi CORS szolgáltatóból is akad szép számmal (GNSSNET, GEODÉTA-NET, GEONET).
Feltételezhetően nincs, ám ha a munka külföldre szólítja derék geodétáinkat (egyre-másra bukkannak fel ilyen hirdetések a Facebook-on), ott mindenképpen hathatós segítség lehet! Nincs mobilnet- és/ vagy korrekciószolgáltató keresgélés, idegen nyelvű szerződés írogatás, nem kell második GPS konfigurációt cipelni URH bázis gyanánt, stb…

No de, folytassuk további újdonságokkal!
A RUIDE R6 PULSAR kettős akkumulátorkamrával rendelkezik. Ez egyrészt duplázza a terepi munkaidőt, másrészt a telepcsere nem igényel leállást.
Úgy fest a gyártó keményen rágyúrt az energiaellátás kérdésére: ezen felül még két jópofa megoldással is előrukkolt.

Az egyik az un. PowerHUB, ami tulajdonképpen négy cserélhető belső GNSS telepet magába foglaló külső akkumulátor, divatos néven „powerbank”. Ezt kábellel kapcsolhatjuk a PULSAR fejezethez. Természetesen, elsősorban bázis kialakításra tervezték, azaz rendeltetésszerű használatkor az állványlábra van akasztva. Tetején kék LED-sorok mutatják a töltöttségi szintet. Egy akkumulátor kb. 6 órát ketyeg el, könnyű kiszámolni, mennyi tartalék van a rendszerben 2+4 akkumulátorral!

A RUIDE a rover oldalt is megtámogatta: ez pedig a PowerROD. Ez egy 5/8”-os bot toldó, melyben egy nagy teljesítményű akkumulátor van rejtve. Közvetlenül a fejezetbe tekerhető, a PULSAR és az antennarudunk közé. A töltöttségét szintén LED sorról olvashatjuk le.

Természetesen, a kettős akkumulátorkamrával és az egyéb újításokkal a vevő mérete is, súlya is nagyobb lett, mint a R6i NOVA-é. Ez azonban csak akkor feltűnő, ha egymás mellé tesszük a két műszert.


A szürke homlokpanel több állapotjelző piktogramot kapott, mint az R6i-n van...no, nem sokkal és ugyanúgy piros LED fénnyel (Bluetooth, adatátvitel, műholdak, WiFi, bekapcsolt állapot) villognak. Az új eszköz kapott még egy plusz funkciógombot is.

Hasonlóan kis testvéréhez, a PULSAR GPRS antennája is a fejbe integrált. Így nem felejtjük el betekerni terepen, nem hagyjuk az irodában, de ami a leglényegesebb, nem törjük le a bozótosban. Az URH antennával nincs ekkora szerencsénk, azt bizony rádiós használatkor be kell csavarnunk a vevőbe.

Ha már a műszer alján matatunk, találunk még két LEMO csatlakozót. Ezek egyikébe (5-tűs) dughatjuk külső akkumulátorunkat (v.ö.: PowerHUB), illetve soros kábelünket. Ez utóbbinak a külső eszközök (pl.: szonár) használatakor lehet szerepe, NMEA mondatok küldésekor.
A másik LEMO konnektorba (7-tűs) USB OTG vagy Ethernet kábelt csatolhatunk. Az előbbi segítségével Pendrive-ot csatlakoztathatunk, pl. a statikus adatok, kiolvasásához.

A mára már megszokott WebUI ebben az eszközben is fellelhető. WiFi-n keresztül bármilyen okos eszközről a 10.1.1.1 IP címen tudunk beleturkálni a műszer agyába.

Az IP67 besorolású PULSAR is hozza a dőlésérzékelőt, e-buborékot és a 30°-on belüli kompenzációt.
Van benne még egy hőmérő is… mondjuk kellhet is bele, mivel működési hőmérsékleti tartománya -45°C - 80°C közt terjed.  

A kipróbálásra kölcsönkapott csomagban vezérlőként egy HR842H szerepelt. Meg kell mondjam, mindig is tetszett a strapabíró tablet-ek terepi használata: a szélesvásznú, színes érintőképernyő áttekinthetővé teszi a mérést, könnyű kezelést biztosít.
A szóban forgó eszköz Windows10 operációs rendszerű, 2 GHz processzorral és 4 GB RAM-mal rendelkező kézi számítógép.
Tekintve, hogy Windows, gyakorlatilag minden irodai szoftver felmegy rá. Mivel rendelkezik USB porttal, így bármelyik hardverkulcsos feldolgozó alkalmazásunkat magunkkal vihetjük a terepre.
Noha a PULSAR fejezetben is van SIM kártya slot, én a tablet modemét használtam a tesztelésre.
A tablet WiFi-jét többféle módon is kipróbáltam. Az egyik a GNSS vevő WebUI-jának elérése és a műszer adatainak lekérdezése volt.
Emellett kipróbáltam azt a mérési módszert is, hogy mobiltelefonom mobilnetjét hotspotként osztottam meg a tab-bal és így szolgáltattam netet a valósidejű korrekció vételhez.
Elmondható, hogy ezzel a módszerrel a PULSAR műszer konfiguráció három SIM-es is lehet: fejezet+tablet+külső telefon…

A tesztnél kipróbált terepi alkalmazás egyébként a FieldGenius PC-s változata volt. A hardver és szoftver kombó szépen muzsikált együtt…mindössze egyszer sikerült kifagyasztanom a programot, de az is az én mellényúlásomnak volt betudható.

A NAVSTAR+GLONASS valósidejű korrekciókat a forgalmazó GEODÉTA-NET CORS hálózatáról töltöttem le.
A rendszer a roverünk NMEA üzeneteiből állapítja meg, melyik bázis van a legközelebb és annak kezdi meg automatikusan „single-base” korrekció szolgáltatását.

Többször lefordítottam a botot, hagytam, hogy a PULSAR elveszítse az inicializálást. A leggyorsabb újra inicializálás 4, a leglassabb 9 másodperc volt. Mindig elmondom, hogy természetesen a fő,- és kertvárosi környezetben ez alapvető kell, hogy legyen!

MicroSurvey FieldGenius?
Bevallom, nagyon kedvelem. Kézre álló, nagyon logikus és ad a megjelenésére is.
A nagy méretű kijelzőn szépen testre szabható volt. Igaz, vannak olyan legördülő menü nyílak, amikhez – okos kesztyű ide, vagy oda – elő kellett vennem a tablet spéci ceruzáját a kényelmesebb, pontosabb kijelöléshez.  

A FieldGenius szépen felkészült a RUIDE eszközökből, a PULSAR is választható a listájából.
Természetesen, az R6i NOVA-nál megszokott „Tilt Measurement” és „Shake Measurement” mérési módszer is visszaköszön.
Az elsőnél a szoftver két vagy három ferde botállással végrehajtott mérésből számítja vissza a függőlegest. Ez egy nagyon jó módszer olyan helyzetben, amikor nem tudjuk teljesen függőlegesen tartani a botot (pl. épületsarok, akna).
A második spéci megoldáskor körkörösen mozgatni kell folyamatosan az antennarudat, s ha a szoftvernek van elégséges mérési adata, rögzíti a korrekt ponthelyet.
Mindkettő jó móka, ugyanakkor hatékonnyá teszi a mérést.

A FieldGenius egyébként képes terepi szintvonal rajzolásra, terület, kerület és térfogat számításra, 3D megjelenítésre. Számos COGO funkció varázsolható elő belőle, egyszerűen térképi elemekre koppintva is. A vonalműveletek is pofon egyszerűek benne.
Egyedül az adatbevitellel nem voltam teljesen kibékülve – bár ebben az operációs rendszert érzem ludasnak. A beviteli mezőkre koppintva rendre felugrik a Windows virtuális billentyűzet (is). Ha nem tesszük lebegő állapotúra és húzzuk feljebb, rendre kitakarja a FieldGenius képernyő alját – hiába fut a program teljes kijelzős módban.  Gondolom ez a Windows10-ben regulázható meg, én nem mentem bele mélyebben.

A gyártó egyébként álló kijelző módú vezérlő rögzítőt szállít a műszer konfigurációhoz. Éppen ezért méréskor célszerű a Windows-ban kikapcsolni az automatikus képernyő forgatást, főleg nehéz terepen, hogy ne forgolódjon a kijelzés egy-egy nagyobb ránduláskor.

Mivel zárhatnám a mai bemutató cikket?
A RUIDE R6 PULSAR meggyőző mind hardveres, mind szoftveres felkészültségében. Az innovatív szemlélet egyértelműen átjön a fejlesztéseken.
A minap egy RUIDE-t használó kollégánál jártam s megkérdezte, szívemre tett kézzel, meg tudom-e mondani, miért kell máshol a 2.5-3szorosát (!!!) kifizetni egy hasonló GNSS-ért, mint az Övé.
Szívemre tettem a kezem s nem tudtam megmondani,…illetve Neki meg tudtam, de azt csak egy jó sör mellett, jó cimborák közt fejtem ki! 

Ezúton szeretném megköszönni Forgó Zoltánnak és ForGeo Bt.-nek, hogy kipróbálásra rendelkezésre bocsátotta a RUIDE R6 PULSAR műsze rkonfiguációt!

Képgaléria:

bottom of page