top of page

Spectra DL-15 digitális szintező

Spectra dl-15

Ez a legújabb cikkem a Spectra Focus DL-15-t fogja bemutatni.

Noha, már több Spectra eszközt veséztem ki a korábbi leírásokban, ez most mégis egy különleges alkalom.

Ugyanis ezúttal, elsőként a GPS-t akarok!-on, egy digitális szintezőt veszek górcső alá.

 

A digitális szintezők világa, hasonlóan a GNSS vevőkéhez, az utóbbi néhány évben egyre színesebb képet kezd mutatni.

Kezdetben vala itthon a felsőrendű szintezők egymással számháborúzó hada, ahol 0.4/0.3/0.2 mm szintezési középhiba értékek röpködtek.

(Mindenképpen megnéznék egy olyan ipari építési környezetet, ahol az ilyen egy-tized milliméteres különbségeket kimutatják a versenytársak műszerei közt pl. műszaki ellenőrzéskor/átvételkor.)

Ezeknek a műszereknek az ára súrolja a belépőszintű mérőállomásokét és a vállalt nagy pontosság eléréséhez nagy értékű invár kódléceket igényelnek.

Persze, használhatók kisebb befektetést igénylő, sima teleszkópos kódlécekkel is, kisebb megbízhatósággal. Ebben az esetben azonban a mosdóvízzel együtt a gyereket is kiöntjük, hiszen jó magas befektetés mellett elveszítjük a tizedmillimétereket. Ám a technológia előnyei a nagy pontosság igényű feladatoknál elvitathatatlan: nagyon gyors, nagyon precíz, terepi (sőt irodai) személyi hibáktól – majdnem – mentes. Persze, használatukhoz illik ismerni a felsőrendű szintezés valamennyi szabályát!

 

Aztán a digitális szintezők beindultak a mérnöki,- sőt építőipari szintezők kategóriájában is.
Ez utóbbiaknál, meglátásom szerint, a pontosság másodlagos szempont, egyértelműen a gyors munkavégzés és a személyi hibák kiküszöbölése a cél. (Mondjuk éppen ebben a szegmensben, - ahol a legnagyobb szükség lehet a felhasználó által elkövethető hibák kiejtésére, ugyanakkor pár tízezer forintért már érhetők el az optikai szintezők, - lehet a legnehezebb megmagyarázni a több százezres árkülönbözetet a digitális technológia javára.)

 

A mérnöki megbízhatóságú digitális szintezők szép evolúción mentek keresztül. Elérhetőek többféle megbízhatósággal (2.0 mm/1.5 mm/1.0 mm/0.7 mm), memóriával, belső programmal. Korábbi verziók pl. nem tudták a szintezési vonalszámítást, pedig általában ez az első funkció, amire egy földmérő rákérdez.


Az eszközök árai is lefelé mocorognak, ez köszönhető annak is, hogy lejárhattak a jogi patentek és a kisebb brandek licencelhetik és gyárthatják a műszereket.
(Erre mutat az is, hogy két éve az Intergeo kiállítás pl. tele volt egyazon dizájnnal bíró, de más-más színekben megjelenő kínai digitális szintezőkkel.)

 

Node, a bemelegítésből elég is ennyi. Lássuk a Spectra DL-15-t!

 

A mindössze 2.5 kg-os szintezőnket az ismerős kék-fekete színek és az ismerős dizájn jellemzik.

A műszer tetején, hossztengelyével bárhuzamos ergonomikus fogantyú, mely elől át van törve, hogy célzókájával a durva irányzást el tudjuk végezni. Alján elforgatható, fokbeosztású vízszintes kör van, egyszerű szögmérésekhez.

Talán az elnyújtott forma miatt fel sem tűnik, hogy az egyébként 32x nagyítású távcső szabad optikai átmérője 45 mm. Képe kristálytiszta.

 

A műszer billentyűzete 16 aprócska, félkörben elhelyezett gombból áll, amolyan ujjbegyszúrós műanyagból.

A teljes numerikus billentyűzet egyébként nagyon kényelmessé teszi a mérést.

Noha elég kevés az adatbevitel (pl.: job-név, referencia magasság), klassz, hogy azt gyorsan végre lehet hajtani.  Magát a mérést a műszer jobb oldalán egy nagy piros gombbal hajtjuk végre. Ez egyben a ki/bekapcsoló gomb is.

Az elektronikus mérés hatótávolsága 100 méter.


A Spectra DL-15-höz 2db 2.100m Ah-s Ni-MH akkumulátort kapunk. Ezekkel feltöltött állapotukban akár 20 órát is lehet szintezgetni.

A 16 Mb-os belső memóriát is elég nehéz lenne telelőni: több, mint 100.000 pont rögzítésére van benne hely.  

 

Ha nem viszünk magunkkal akkut, vagy lemerültek, a DL-15 optikai szintezőként is használható, ugyanis a kódléc hátoldalán milliméter beosztás és fekete-sárga E-osztás is található. Igaz ilyenkor a szintezési középhiba 2.0 mm.

A Spectra gondolt a teleszkópos lécek rögzítőgomb, gyártófüggetlen (típus)hibájára is. Mivel általában a kihúzáskor egy rugó ellenében a helyére ugró gomb előszeretettel kopik el, a gyártó figyelmesen mellékelt egy pót darabot belőle. Ez és a beakasztható szintezőlibella a léctartó zsák külön zsebében bújik meg.

 

A Spectra DL-15 logikusan felépített menürendszerét háttér-világítható két soros LCD dot-mátrix kijelzőn szemlélhetjük. A beállítási és mérési funkciókon túl rendelkezik egy önellenőrző, kalibráló programmal is.

 

A Mérés menüben alap szintezési funkciókat találunk, ám ezek olyanok, amik kielégítik az általános igényeket. Van egyszerű mérés (lécleolvasás), magassági kitűzés, szintezési vonal és magasságkülönbség számítás. Minden program megkezdése előtt a műszer rákérdez, hogy kívánunk-e a belső memóriában rögzíteni.

Ekkor Job-ot hoz létre, mely nevének első betűkaraktere utal a feladat jellegére is. A különféle munkaterületeket egyébként külön könyvtárszerűségekben tárolja, melyek közül kiolvasáskor választani tudunk. Erről később.

 

A műszer beállításainál állíthatunk inverz módot, ez feltételezhetően fordított lécálláskor (főtepont mérésnél) használható. (Megmondom férfiasan, ezt nem próbáltam ki...)

 

Mérés konfiguráláskor megadhatunk 1-től 9-ig mérésszámot, melyek eredményeit a műszer közepeli, illetve állíthatunk be folyamatos mérést. Jómagam az alapbeállítást, a N=3 paraméterezést alkalmaztam.

 

Teszt gyanánt kitettem 3 jelet. Az egyiket kineveztem 100.000 m-es abszolút magasságúnak és erről a másik kettőnek is adtam magasságot. Így már volt három ismert pontom. Ezek között aztán vezettem vonalat, illetve átállva újra meghatároztam magasságaikat.

Nagy meglepetés nem ért, hogy a ~10 méteres műszer-léc távolságokon, milliméterre visszakaptam a magasságokat. A műszer szintezési középhibája (elektronikus módban) 1.5 mm /1 km oda-vissza szintezés esetén.

 

Próbálgattam a zavart környezetben való mérést, ahol a kódléc pont a távcső vízszintes szála előtt van kitakarva. A leolvasás ekkor is sikerült: azaz a kódleolvasás megvalósul akkor is, ha a léc egy része nem is látszik a látómezőben. A távcső képét egyébként élesre kell állítani, anélkül az automatikus leolvasás nem történik meg.

 

Az áttekinthető és pofonegyszerű kezelés pozitívumai mellett egy negatívumot mindenképpen meg kell említenem.

Ez pedig az, hogy a műszer NEM figyelmeztet arra, hogy dőlése a kompenzátor tartományán kívül esik.

Ez azt jelenti, hogy ügyelni kell felálláskor, illetve vigyázó szemünket a szelencés libellára kell vetnünk. Talán ezt a hiányosságot akarta kárpótolni a gyártó azzal, hogy magának a mágneses csillapítású kompenzátornak a munkatartománya ±12’, ami valamivel nagyobb, mint néhány, más gyártónál, a hasonló eszközben alkalmazott.   

 

Az adat kiolvasás USB kábelen valósult meg. A műszercsomag része egy gyári CD, mely tartalmazza a szükséges drivereket és magát a kiolvasó/feldolgozó szoftvert. Az alkalmazás a hangzatos „DL Data Download and Processor” nevet viseli. Kiolvasásnál az a trükk, hogy noha USB-madzagon történik, a COM adatcserét kell választani. A mellékelt driver ugyanis COM12-ként definiálja az USB slot-unkat az asztali gépen/laptopon (legalábbis nálam).

 

A műszerben a Job Manager-t választva, be kell lépni a File Output menübe. Ott adhatjuk meg, hogy kézzel bevitt magasságot, általános méréseket, szintezési vonalat vagy magasságkülönbségeket akarunk-e exportálni.

Az egyszerű desktop program aztán áttekinthető formátumban megjeleníti az adott méréseket (lécleolvasás/magasságok/távolságok), azokból Excel/Word/PDF jegyzőkönyveket generál, melyek fejlécét előre kitölthetjük.

Ha elírtuk a kezdő pont magasságát, a szoftverben még mód van annak javítására is.

 

A vonalszintezés kiszámítása is itt történik. A méréseket a műszer programja látja el azonosítókkal (előre mérés/hátra mérés/ közbenső pont), illetve terepen a kezdő pontnak adunk magasságot. Ezeket értelmezi az irodai szoftver. Csak a záró pont magasságát kell beírni s az alkalmazás távolságra, vagy álláspont számra súlyozva kiegyenlíti a magasságokat. Ebből szintén csinos jegyzőkönyveket kreálhatunk.  

 

Összességében mit lehet elmondani a Spectra Dl-15-ről?

Könnyen kezelhető digitális szintező, mely ha nem is az összes személyi hibát, de annak egy részét képes kiejteni terepi alkalmazásakor. Nagytömegű szintezési feladatok gyors megoldására való, meglátásom szerint, elsősorban alsógeodéziai munkákban.

Ára 1 db vonalkódos szintezőléccel sem haladja meg a 350.000Ft nettó összeget.
Ez - mint minden digitális szintező esetében - mindenképpen magasabb, mint egy hasonló paraméterekkel rendelkező optikai szintező beszerzési ára. Mindenkinek saját szíve joga eldönteni, hogy a magassabb befektetéssel járó kényelem és biztonság megéri-e neki a két technológia között, mindenhol fennálló és mindig is megmaradó árkülönbözetet.   

   

Végezetül, ezúton szeretném megköszönni Érsek Ákos úrnak, és a GPSCOM Kft.-nek a kipróbálási lehetőséget.

 

Képgaléria:

bottom of page